Стани премиум член, добиј куп бенефити и поддржи ја работата на IT.mk!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Најдобро Време за купување на лаптоп

Miki98

Gaining Experience
13 јануари 2021
468
280
Macedonia Pehchevo [2326]
www.balkan77.com
Здраво ит другари
сакам да земам јак лаптоп дали да почекам уште 2 месеци или да не варкам за купување? дали е добро од странство да се нарача?

Дали варира цената од годината и од месецот?
Буџетот ми е 50000 илјади .
Наменет ќе ми биде за користење на правење некои веб страници или др. работи да научам да почнам со Adobe Photoshop или software tester јава да пробам на курс.
благодарам однапред

xenon

Epic
15 јануари 2011
3.921
10.183
Erga Gomnes
xenon's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7950X, 420mm Arctic Freezer
Motherboard
Asux X670E-F
Storage
8TB (1 x 980 PRO 2TB + 3Х KC3000) SSD / 2 x 8tb HDD
PSU
Antec 1300W High current pro Platinum
RAM
32GB (2x16) DDR5 6000Mhz G.skill TridenT Z C30
Video card
RTX 3090 24Gb
Case
Enthoo Primo - Phanteks
Mouse
Logitech MX Master 3s
Keyboard
Coolermaster Master Keys Pro L, Logitech MX Mechanical
Audio
Asus Xonar STX, Adam A7x, Adam A3x, TC Electronic BMC-2 (DAC)
Monitor
43" Samsung
OS
Windows 11 Pro
Почекај да излезат модели со 7*** серија AMD мобилни процесори, имаат одлична интегрирана графика па производителите би требало да нудат интересни комбинации на компоненти.
Мој совет, најмалку 14" 2800x1800 OLED Panel, 7*** Ryzen, 16GB+ ддр5 и 1TB ссд.

TLDR: Четврток во 2 е најдобро време за купување лаптоп.

wolverine

Practice makes perfect
27 јуни 2012
1.199
1.328
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
2TB Samsung 980 Pro | 2x Samsung 980 PRO 500GB | 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
EVGA 3070 XC3
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
FL ESPORTS F12 - Kailh Box White Switch
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Ubuntu / Windows
Нема најдобро време, животот е краток, времето си поминува и така. Јас за технологија не би чекал 2 месеци ако имам потреба од нештото. Нонстоп нешто ново излегува.

Купи го сега, после 2 месеци купи друг и продај го тој ако нешто не штима...

Последна промена:

no_retreat

On your way to fame
22 јануари 2011
367
649
Здраво ит другари
сакам да земам јак лаптоп дали да почекам уште 2 месеци или да не варкам за купување? дали е добро од странство да се нарача?

Дали варира цената од годината и од месецот?
Буџетот ми е 50000 илјади .
Наменет ќе ми биде за користење на правење некои веб страници или др. работи да научам да почнам со Adobe Photoshop или software tester јава да пробам на курс.
благодарам однапред
зимај лаптоп и седнувај да учиш додека си загреан и имаш време и интерест, два месеци се голем период да седиш на standby и да чекаш лаптоп со 5% подобар перформанс за таа цена, според мене не вреди воопшто.

Моја препорака доколку сеуште си нуб земи си macbook м1, ако продолжиш некогаш во животот да работиш нешто од ова што го спомна горе ќе ти биде песна работата. Проблем е да научиш све на windows па после да се свичаш на MacOS. Најголема предност според мене се батеријата, екранот, тастатурата, и тракпадот.
тастатурата и тракпадот на dell G15 се буквално не корисни во споредба со тие на mac-от, разликата е неопислива.

cgfreak

On your way to fame
1 октомври 2010
458
635
Дома
@Miki98, читај потпис ;)

За од странство зависи кои ти се приликите за нарачување. Ако имаш некој да ти донесе, најдобро и најефтино. Ако сакаш по пошта, треба да видиш можност и начин на испорака. Од eBay тешко да најдеш, дури и да има shipping, обично е изгор. Како и да е, во тој случај треба да рачунаш трошоци за испорака, данок и царина.

За чекање едино би чекал ако кај и да е (месец-два) треба да излезе некоја нова генерација cpu/gpu. Секое друго и подолго чекање за подобра технологија е бесцелно, нема крај.

Miki98

Gaining Experience
13 јануари 2021
468
280
Macedonia Pehchevo [2326]
www.balkan77.com
Нема најдобро време, животот е краток, времето си поминува и така. Јас за технологија не би чекал 2 месеци ако имам потреба од нештото. Нонстоп нешто ново излегува.

Купи го сега, после 2 месеци купи друг и продај го тој ако нешто не штима...
@Miki98, читај потпис ;)

За од странство зависи кои ти се приликите за нарачување. Ако имаш некој да ти донесе, најдобро и најефтино. Ако сакаш по пошта, треба да видиш можност и начин на испорака. Од eBay тешко да најдеш, дури и да има shipping, обично е изгор. Како и да е, во тој случај треба да рачунаш трошоци за испорака, данок и царина.

За чекање едино би чекал ако кај и да е (месец-два) треба да излезе некоја нова генерација cpu/gpu. Секое друго и подолго чекање за подобра технологија е бесцелно, нема крај.
Човек што може да направи,да не ти се верува,програмер се раѓа не се станува туку така,колку многу паметмни имаа и тоа во форумов, гледам што направиле,секоја чест ит другари алал ви вера,знајте дека сте вредни и ќе вредите се што достигнале во нашата држава никој неможе во друга држава да му текне тоа или да го направи,се што направиле ќе остане вечно кој ќе го користи некој друг после нас.
За Лаптопот не ми е проблемот чекањето,знам дека се губи време,сакам да земам но незнам од каде да го нарачам за овие пари мислам деќа ќе вреди или на половно од ebay.

Necromancer

Unbeatable
24 февруари 2012
3.895
5.000
Скопје
За Лаптопот не ми е проблемот чекањето,знам дека се губи време,сакам да земам но незнам од каде да го нарачам за овие пари мислам деќа ќе вреди или на половно од ebay.
Побарај и на форумов за малку користени, има огласи некогаш. Од ибеј конкретно јас не би земал, но ако мислиш дека си начекал одлична понуда, go for it.

kolesk

Gaining Experience
6 февруари 2016
341
435
Не се раѓа, туку се станува.
Човек се раѓа гол, прост, не знае ништо.
Од човекот зависи, колку труд ќе вложи во себе и ќе учи.

На тема топлап. И јас би ти предложил макбук аир м1. Батерија, мобилност, тежина, свежо овошје. :D

tupacan

Unstoppable
10 септември 2007
1.731
2.363
Јак лаптоп за правење некои веб страници или др. работи. Зашто гледаш гејмерски лаптопи?

Јас би идел со Мек, само како што веќе спомнаа - купување Сабота и Недела никако!

kirev

Unbeatable
31 мај 2010
6.848
5.013
Човек што може да направи,да не ти се верува,програмер се раѓа не се станува туку така,колку многу паметмни имаа и тоа во форумов, гледам што направиле,секоја чест ит другари алал ви вера,знајте дека сте вредни и ќе вредите се што достигнале во нашата држава никој неможе во друга држава да му текне тоа или да го направи,се што направиле ќе остане вечно кој ќе го користи некој друг после нас.
50.000 не јак лаптоп. Туку нарачките од ибеј ти се мачка во вреќа плус треба да се бориш со царина и сл. Влези во ајстајл, прашај дали може едукативен попуст и кликни картичка за Мекбук Ер М1 и бркај работа за 900 евра...

Fantasmaz

Intern
13 јули 2011
10
10
Ако нарачуваш од странство моја препорака ти е да го пазариш овој лаптоп. Ќе ти брка работа за се :)

• Ми се допаѓа
Реакции: thrw

Astro

Epic
20 јуни 2012
9.037
13.957
Почекај да излезат модели со 7*** серија AMD мобилни процесори, имаат одлична интегрирана графика па производителите би требало да нудат интересни комбинации на компоненти.

Денес ќе земам еден Леуново со R7 7730U па ќе ти кажам каква графика ќе имаТ :)

thrw

Gaining Experience
3 декември 2021
478
366
Имај во мисла дека царина или транспортерот може да не дозволи да помине Лаптоп поради литиумската батеријата. Тоа е едноставно нешто што е поврзано со среќата во нарачување на лаптоп надвор од Македонија. Јас си купив лаптоп од Жирафа за 62000 денари претходната година со слични перформанси на тоа што бараш ама серија послаба графичка карта. Го користам многу ретко ама си ја врши работата на терен.

gOJDO

Illuminator
23 јануари 2008
10.728
17.066
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
За мене најдобро време за купување лаптоп е сабајлечки од 9 до 10 часот. Што би рекле србите „Ко се рано оженио и је рано доручковао није погрешио“.

Што се однесува до јачината на лаптоп од лично искуство моја препроака е да избегнуваш пластични. Алуминиумските се многу по јаки и поиздржливи на удар, особено оние што имаат кејсинг од едно парче обработен алуминиум како ајмак.

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.656
5.363

Јас само би се надоврзал на советот на @xenon во однос на почекувањето.
Обично најдобро време за купување е во периодот септември/октомври, затоа што тогаш се прави пресек на генерации, големите фирми ги исфрлаат своите најдобри парчиња (како хардвер така и генерациски па и со цени) заради почетокот на учебната година. Таргет студенти, средношколци, крај на летни одмори, итн итн. Практично тоа ти е идеален период.
За мене најдобро време за купување лаптоп е сабајлечки од 9 до 10 часот. Што би рекле србите „Ко се рано оженио и је рано доручковао није погрешио“.

Што се однесува до јачината на лаптоп од лично искуство моја препроака е да избегнуваш пластични. Алуминиумските се многу по јаки и поиздржливи на удар, особено оние што имаат кејсинг од едно парче обработен алуминиум како ајмак.
И на оваа порака да се надоврзам дека ако веќе бираш и чекаш, покрај временската, и алуминумската рамка е многу битен фактор.
Ако сакаш саглам, гледај да е у игра и алуминот.

viktorce

Gaining Experience
13 март 2015
430
334
Macbook M2.
Ако ти е за програмирање, дизајн подобар лаптоп во целина не постои.

Види со ibutik или Динамит
Често имаат залиха.
Другари пред 3 месеци земаа macbook М1 Pro од Динамит

Ако имаат, имаат попусти и не треба ич да чекаш

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.078
31.416
kalco.ru
Macbook M2.
Ако ти е за програмирање, дизајн подобар лаптоп во целина не постои.

Види со ibutik или Динамит
Често имаат залиха.
Другари пред 3 месеци земаа macbook М1 Pro од Динамит

Ако имаат, имаат попусти и не треба ич да чекаш
Про м2/м1 до 50000 тешкичко некако.

bogoevski

Unstoppable
29 ноември 2009
1.706
2.756
Hønsebybotn
bogoevski's setup  
Processor & Cooler
Повеќејадрен со множител
Motherboard
Црна со црвени детали
Storage
Препун
PSU
Предимензионирано
RAM
Доволно
Video card
Нај јака со 8 гигавати
Case
Гломазно
Mouse
Немам, чувам мачки.
Keyboard
Тивка
Audio
Стерео со двигател
Monitor
Прецизен
OS
Џам
Најдобро време за купување лаптоп е една минута по полноќ т.е. 00:01 Така ќариш еден ден гаранција.

damil

Practice makes perfect
2 јануари 2015
1.024
1.279
Погледни и на алиекспрес некој лаптоп, зашто само се ограничуваш на ибеј.

Ако членот купи лаптоп во 2023 лето Господово од мене има гратис ранец со приложена сметка или извод од банка.

Ама се ми личи дека ќе ја тера нашироко како со графичките и уште 5-16 други работи.

Инаку да не бидам скроз офф топик, мислам дека најдобро време е во локдаун за време на корона, тогаш продавачите спуштаат намногу на цена. Пошто тоа помина не е лошо да се почека следниот.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
45.672
Мислења
946.991
Членови
34.145
Огласи
2.013
Најнов член