Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Најдобра платформа за правење на вебсајт

Garfield'

Баниран/a
18 јануари 2019
299
59
Blisku Berovo
Здраво другари
ми треба помош,бидејќи сакам да направам вебстрана но неможам да се одлучам на која платофрма ќе биде подобра од сите.
дали на angular,wordpress,python и др.
Вебстраната ќе биде на 3 јазици
албански,македонскј и бугарски јазик,додатно сакам да има подсајтот гоогле транслате да се појави на англиски.
Вебсајтот ќе биде наменет за сите оние што сакаат да најдат работа сличен како огласник,ќе има ливе чат итн.
Е сега која платформа да користам,на вебстрана планирам и адс-реклами да ставам од adsense,дали ќе имам некаков проблем со одобрување на вебсајтот со 3 јазици,бидејќи ќе го има македонскиот јазик default на страната?
И каде и дали може после изработка на веб страната да се направи апликација за иос и андроид?
благодарам однапред

Sent from my SM-J730F using Tapatalk

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.350
32.492
roka.mk
Сеедно со која платформа ќе одиш. Има еден куп готови скрипти. Ја купуваш ја касомозираш и цепаш. Барај да биде на некој framework полесно ти е за праење api (ако нема) за апликациите.

Garfield'

Баниран/a
18 јануари 2019
299
59
Blisku Berovo
Сеедно со која платформа ќе одиш. Има еден куп готови скрипти. Ја купуваш ја касомозираш и цепаш. Барај да биде на некој framework полесно ти е за праење api (ако нема) за апликациите.
готова скрипта за апликацијата или за вебсајтот?
вебсајтот ќе биде дизајниран од тим...

Pulse

Practice makes perfect
26 октомври 2014
1.504
1.598
127.0.0.1
Мое мислење,
вордпресс никако, со све друго би прошол ок.
иос/андроид ?
па нема проблем да се направи(да ти направат), зависи кој ти е буџетот.

си играш со скупи играчки :)

за адсенсе, ако дифолт ти е мк, мислам нема да можеш.
најлесно да го заобиколиш ова, стави дифолт анг, чекај да ти ја одобрат па врати го мк назад.

Garfield'

Баниран/a
18 јануари 2019
299
59
Blisku Berovo
Мое мислење,
вордпресс никако, со све друго би прошол ок.
иос/андроид ?
па нема проблем да се направи(да ти направат), зависи кој ти е буџетот.

си играш со скупи играчки :)

за адсенсе, ако дифолт ти е мк, мислам нема да можеш.
најлесно да го заобиколиш ова, стави дифолт анг, чекај да ти ја одобрат па врати го мк назад.
а во случај после тоа ако добијам бан?
повеќето ми кажуваат дека wordpress било поарно,инаку цената на сајтот е од 250€-500€ и повеќе.

Pulse

Practice makes perfect
26 октомври 2014
1.504
1.598
127.0.0.1
а во случај после тоа ако добијам бан?
повеќето ми кажуваат дека wordpress било поарно,инаку цената на сајтот е од 250€-500€ и повеќе.

кој изработува комплетни сајтови за 250e ? :(

Од ова самите си ја рушиме цената на пазарот.

Ова со вордпресот, од искуство ти кажувам, ако не сакаш да биде сајтот спор ко желка.
Ќе ти дадам мој пример што правев тестирање помеѓу
1. Чиста инсталација вордпресс (не чепнато ништо)
2. Изработен ларавел проект со преку 100К дата.
и двате на исти хост.

што мислиш кое имаше побрзо вчитување?

Garfield'

Баниран/a
18 јануари 2019
299
59
Blisku Berovo
кој изработува комплетни сајтови за 250e ? :(

Од ова самите си ја рушиме цената на пазарот.

Ова со вордпресот, од искуство ти кажувам, ако не сакаш да биде сајтот спор ко желка.
Ќе ти дадам мој пример што правев тестирање помеѓу
1. Чиста инсталација вордпресс (не чепнато ништо)
2. Изработен ларавел проект со преку 100К дата.
и двате на исти хост.

што мислиш кое имаше побрзо вчитување?
нз ванчо така мк кажа,ќе ја направи на вордпресс.

Изменето од модератор:

mrce

Intern
2 ноември 2009
194
34
seoblogmk.wordpress.com
Не си ги троши парите. Ниеден искусен програмер нема да се нафати да ти направи таков сервис за 500 евра.

Друга работа е што нема да можеш да ставиш адсенс на македонски сајт така да единствениот приход ќе ти биде ако наплаќаш по оглас што е многу тешко да ја оствариш таа цел на македонскиов пазар.

Твое е да пробаш но шансите да ти успее проектот ти се многу мали според мене освен ако имаш од кај да праќаш голем трафик на сервисот.

TylerMkD

Guru
7 ноември 2014
4.472
9.488
Здраво другари
ми треба помош,бидејќи сакам да направам вебстрана но неможам да се одлучам на која платофрма ќе биде подобра од сите.
дали на angular,wordpress,python и др.
Вебстраната ќе биде на 3 јазици
албански,македонскј и бугарски јазик,додатно сакам да има подсајтот гоогле транслате да се појави на англиски.
Вебсајтот ќе биде наменет за сите оние што сакаат да најдат работа сличен како огласник,ќе има ливе чат итн.
Е сега која платформа да користам,на вебстрана планирам и адс-реклами да ставам од adsense,дали ќе имам некаков проблем со одобрување на вебсајтот со 3 јазици,бидејќи ќе го има македонскиот јазик default на страната?
И каде и дали може после изработка на веб страната да се направи апликација за иос и андроид?
благодарам однапред

Прво најди си книги за бизнис план или закажи си консултација кај експерти, бидејќи рипаш на имплементација пред да имаш било каков план. За веб-страната/сервисот накратко:

1. Звучи како custom решение, цените што ти ги дале се нереални, ќе те заглават луѓето 99% и нема да добиеш тоа што го сакаш
2. Wordpress како платформа со сите плагини е најдобар избор за тебе ако сакаш да чепкаш потоа и да додаваш новитети (колку ќе можеш е друго прашање)

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.350
32.492
roka.mk
Прво најди си книги за бизнис план или закажи си консултација кај експерти, бидејќи рипаш на имплементација пред да имаш било каков план. За веб-страната/сервисот накратко:
Сериозноста на членот е као „абе сакам да праам пари онлајн ама не знам како... аха ми текна ќе правам огласник“, без притоа да го истражи пазарот и идеата.
1. Звучи како custom решение, цените што ти ги дале се нереални, ќе те заглават луѓето 99% и нема да добиеш тоа што го сакаш
Секако дека нема да го добие бидејќи немаат поима ниту пак искуство да знаат да направат проценка за цена. Ама затоа знаат да инсталираат вордпрес и да сетираат тема.
2. Wordpress како платформа со сите плагини е најдобар избор за тебе ако сакаш да чепкаш потоа и да додаваш новитети (колку ќе можеш е друго прашање)
Не НИКАКО! тоа е најлошиот избор што може да го направи. Страната ќе му биде преспора и ако идеме под претпоставка многу посетиел во исто време со многу риквести до база ќе му откаже цел сајт, освен ако не на многу јак хостинг (читај AWS) па тоа да му вади ситуација.

Не знам зошто го пикате вордпрес и кај што треба и кај што не треба. Неговата ПРИМАРНА намена е јасна БЛОГОВИ. Да бил добар за џаб портал и апворк ќе го направеја на вордпрес и линкдин. Али сложиле вие или не со мене, за вакви проекти само framework и целосна кастомизација.

П.С можда беше саркастичен со последново :)

Garfield'

Баниран/a
18 јануари 2019
299
59
Blisku Berovo
Не си ги троши парите. Ниеден искусен програмер нема да се нафати да ти направи таков сервис за 500 евра.

Друга работа е што нема да можеш да ставиш адсенс на македонски сајт така да единствениот приход ќе ти биде ако наплаќаш по оглас што е многу тешко да ја оствариш таа цел на македонскиов пазар.

Твое е да пробаш но шансите да ти успее проектот ти се многу мали според мене освен ако имаш од кај да праќаш голем трафик на сервисот.
другар ај отвори pazar3 и види дека има од адсенсе реклами.
И има дневно посетители по 15000 илјади...
инаку јас кажав нешто да биде на python,ми кажаа дека вордпресс било подобро....

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.350
32.492
roka.mk
Обратно размислуваш друже.
За да дојдеш до адсенсе ти требаат ко што кажа 15к посети дневно или во бројки околу 10к евра за маркетинг...

TylerMkD

Guru
7 ноември 2014
4.472
9.488
Не НИКАКО! тоа е најлошиот избор што може да го направи. Страната ќе му биде преспора и ако идеме под претпоставка многу посетиел во исто време со многу риквести до база ќе му откаже цел сајт, освен ако не на многу јак хостинг (читај AWS) па тоа да му вади ситуација.

Не знам зошто го пикате вордпрес и кај што треба и кај што не треба. Неговата ПРИМАРНА намена е јасна БЛОГОВИ. Да бил добар за џаб портал и апворк ќе го направеја на вордпрес и линкдин. Али сложиле вие или не со мене, за вакви проекти само framework и целосна кастомизација.

П.С можда беше саркастичен со последново :)

Не бев саркастичен, немам искуство со поголеми сајтови и WP, но за мали и средни бизниси (океј не платформи) ми делува океј, особено кога сопственикот сака да чепка.

Јас имам „склопено“ (осакатено е подобар збор со моево незнаење) неколку WP сајтови за пријатели од разни индустрии (хотел, маркетинг агенција, видео продукција) и за нивниве потреби било и повеќе од доволно.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.350
32.492
roka.mk
sure се тоа што наброја е „визит карта“ и за тоа е предобар. Да покаше портфолио кои си од каде се. За сајт како што сака членот (со 15 ИЉАДИ посети дневно) најбитен му е добар срч со филтри. Замисли кога тие 3-4 илјади во исто време ќе праат query со база.
надобро решение му е на пример laravel + react.

TylerMkD

Guru
7 ноември 2014
4.472
9.488
sure се тоа што наброја е „визит карта“ и за тоа е предобар. Да покаше портфолио кои си од каде се. За сајт како што сака членот (со 15 ИЉАДИ посети дневно) најбитен му е добар срч со филтри. Замисли кога тие 3-4 илјади во исто време ќе праат query со база.

Ме потсети, работам со неколку retail страни со WP и Woocommerce, слабост е баш queries и генерална респонзивност. Од initiate checkout преку checkout до purchase губам 90% од конверзии и најголем дел мислам дека е заради ова.

mrce

Intern
2 ноември 2009
194
34
seoblogmk.wordpress.com
другар ај отвори pazar3 и види дека има од адсенсе реклами.
И има дневно посетители по 15000 илјади...
инаку јас кажав нешто да биде на python,ми кажаа дека вордпресс било подобро....

Не се тоа адсенс реклами. Пазар3 го користи DFP server или по ново GAM, сервис направен од Гугл за менаџирање на реклами, но рекламите ги поставува самиот пазар3 а не адсенс.

Garfield'

Баниран/a
18 јануари 2019
299
59
Blisku Berovo
Не се тоа адсенс реклами. Пазар3 го користи DFP server или по ново GAM, сервис направен од Гугл за менаџирање на реклами, но рекламите ги поставува самиот пазар3 а не адсенс.
дали може после тоа и јас да ставам dfp?
и како можам да гледам вкупниот статус на страната estimated earnings??

mrce

Intern
2 ноември 2009
194
34
seoblogmk.wordpress.com
Можеш само мислам дека имаше некој предуслов од милион импресии месечно. Незнам колку ме сфати, DFP серверот е алатка за менаџирање на реклами, ти сам ќе треба да бараш клиенти кој ќе ти се рекламираат на сајтот.

Garfield'

Баниран/a
18 јануари 2019
299
59
Blisku Berovo
Можеш само мислам дека имаше некој предуслов од милион импресии месечно. Незнам колку ме сфати, DFP серверот е алатка за менаџирање на реклами, ти сам ќе треба да бараш клиенти кој ќе ти се рекламираат на сајтот.
а инаку дека се гледаат reports на dfp,на адсенсе ли одат,вебсајтот прво ќе биде на адсенсе платформа со повеќе јазици мислам дека ќе ме одобрат,само ќе почекам неколку месеци пред да аплицирам,после тоа како ќе го префрлам на dfp??
Ќе ми треба помош за да се консуллтирам што знае повеќе за овие платформи.

Од овие се мислам за ссд впс2,мислам дека нема да има проблем со 100к посетители на ден?

Атачменти

• 5767979B-96D6-4037-A69E-F6EC1EB90C72.png
    5767979B-96D6-4037-A69E-F6EC1EB90C72.png
    101,5 KB · Прегледи: 58
  • F1A54E52-8723-43CF-ADA3-3CB91E927F92.png
    F1A54E52-8723-43CF-ADA3-3CB91E927F92.png
    121,4 KB · Прегледи: 57
  • 33FCC0F8-1697-43B9-A8F1-D930B5D680F1.png
    33FCC0F8-1697-43B9-A8F1-D930B5D680F1.png
    176,5 KB · Прегледи: 54
  • CB22CDE8-804F-4983-A935-37DC72164F4B.png
    CB22CDE8-804F-4983-A935-37DC72164F4B.png
    105,9 KB · Прегледи: 52

tupacan

Unstoppable
10 септември 2007
1.733
2.391
Ќе ја куцал платформата кастом за 500еур бе... :D И договорот иде преку чет на Вајбер. Професионализам на ниво.

Баш ме интересира дали имаш спецификации и/или дизајн за платформата? Како и на која основа ќе работи ликот? Тој ќе го измислува дизајнот у тек на кодирање?

А со тоа што го нуди за 250еур, со "лиценцирана тема", ќе добиеш брошура вебсајт у WP со некој багосан плагин за поставување огласи. Толку.

За ова да го подигнеш како што треба, тебе ти треба тим од 3-4 луѓе. Еден што ќе го покрие дизајнот, еден или двајца програмери и еден што ќе тера маркетинг. Сигурно нема тукутака да ти дојдат 15k (или колку и да си замислил) луѓе дневно. У превод, 5k-10k еур стартен буџет.

Со буџет од 250еур можеш да стартнеш само fake news блог на кој што ќе копираш статии од други fake news сајтови и ќе спамаш по социјалните мрежи.

Како што спомнаа погоре, скокаш многу битни чекори за реализација на бизнис планов, или што и да ти е.

Ќе го направиле webot доколку одговара цената. :D

Со среќа!

Garfield'

Баниран/a
18 јануари 2019
299
59
Blisku Berovo
Ќе ја куцал платформата кастом за 500еур бе... :D И договорот иде преку чет на Вајбер. Професионализам на ниво.

Баш ме интересира дали имаш спецификации и/или дизајн за платформата? Како и на која основа ќе работи ликот? Тој ќе го измислува дизајнот у тек на кодирање?

А со тоа што го нуди за 250еур, со "лиценцирана тема", ќе добиеш брошура вебсајт у WP со некој багосан плагин за поставување огласи. Толку.

За ова да го подигнеш како што треба, тебе ти треба тим од 3-4 луѓе. Еден што ќе го покрие дизајнот, еден или двајца програмери и еден што ќе тера маркетинг. Сигурно нема тукутака да ти дојдат 15k (или колку и да си замислил) луѓе дневно. У превод, 5k-10k еур стартен буџет.

Со буџет од 250еур можеш да стартнеш само fake news блог на кој што ќе копираш статии од други fake news сајтови и ќе спамаш по социјалните мрежи.

Како што спомнаа погоре, скокаш многу битни чекори за реализација на бизнис планов, или што и да ти е.

Ќе го направиле webot доколку одговара цената. :D

Со среќа!
Го најдов веб девелопер од реклама5,ако има време ќе се видиме.
Да се договорив за 500€ да се напраи дизајнот,домен и хост јас си плаќам,а накракј после изработениот вебсајт планирам да најдам програмери за иос и андроид,тоа е тоа,инаку за неколку месеци ќе видам да почнам колку можам побрзо,до јули 2021 треба да буде се готвово,ако платам во готово:)
Бидејќи е скапо,520€ Од прва хост 220€ итн..(ам накракајот ќе се исплати вложениот труд за вебстраната,ако не се лажам)
Бидејќи немам доволно време вебот ќе беше готов досега но ме зезнува други работи

Последна промена:

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.373
877
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
Бидејќи ти е скапо еве јас можам да ти помогнам со едно API за Divi... со тие пари толку можеш да си дозволиш...

Го најдов веб девелопер од реклама5,ако има време ќе се видиме.
Да се договорив за 500€ да се напраи дизајнот,домен и хост јас си плаќам,а накракј после изработениот вебсајт планирам да најдам програмери за иос и андроид,тоа е тоа,инаку за неколку месеци ќе видам да почнам колку можам побрзо,до јули 2021 треба да буде се готвово,ако платам во готово:)
Бидејќи е скапо,520€ Од прва хост 220€ итн..(ам накракајот ќе се исплати вложениот труд за вебстраната,ако не се лажам)
Бидејќи немам доволно време вебот ќе беше готов досега но ме зезнува други работи

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
48.484
Мислења
995.706
Членови
36.487
Најнов член
ak1_
На врв Дно