Веројатно досега си завршил работа, но морам да се зачудам зошто за исти/слични пари да не се земе добар проточен бојлер од квалитетен бренд? ОК, освен ако нема добра трофазна електрична инсталација во бањата, ама и тоа се средува.
На пример:
![]()
Техномаркет - SIEMENS DH-18100 БОЈЛЕР
Техномаркет БЕЛА ТЕХНИКА БОЈЛЕРИ SIEMENS DH-18100 БОЈЛЕРtehnomarket.com.mk
Дап, точно. За притисок проблем се високите згради, ама (како што кажуваш) има и модели со електронска контрола.Точно е дека треба минимум притисок, но тоа воглавном важи за хидрауличните прекинувачи кај постарите бојлери, додека поновите проточни со електрични прекинувачи работат со минимални притисоци. Генерално за Bosch и постарите Siemens може да се препознаат по шифрата
DH = хидрауличните прекинувачи
DE = електрични прекинувачи
За квалитет на кабел до таблата гарантира ЕВН, некаде имав читано некој нивен договор дека обезбедуваат до кај 40kW по домаќинство и тоа го именуваат како стандарден приклучок, што е околу двојно од проточниот бојлер.
Поздрав до сите
Да ве замолам да кажит некој дали имат искуство со овај болер
Немам појака струја иначе би ставил нормален проточен. Дали би завршил работа за купатило за туширање.![]()
Sent from my iPhone using Tapatalk
Од искуство со Аристон бојлер - позитивно. За баш тој модел незнам ама солидно се изработени и квалитетно изолирани - одличен материјал итн..Поздрав до сите
Да ве замолам да кажит некој дали имат искуство со овај болер
Немам појака струја иначе би ставил нормален проточен. Дали би завршил работа за купатило за туширање.![]()
Sent from my iPhone using Tapatalk
И овај бара трофазна струја. Ако баш мора проточен тогаш ангажирај електричар.Немам појака струја иначе би ставил нормален проточен. Дали би завршил работа за купатило за туширање.
И овај бара трофазна струја. Ако баш мора проточен тогаш ангажирај електричар.
И овај бара трофазна струја. Ако баш мора проточен тогаш ангажирај електричар.
моно се кујнските ама бараат добра инсталација. Си бара убава проверка а се може да биде џабе затоа што овој е кујнски неможе да обезбеди доволен проток на доволно топла вода за туш посебно во зима кога водата на влез е прилично ладничка.
Да ама то значи 32 Ампера на една фаза што е криминално само по себе.моно се кујнските ама бараат добра инсталација.
Може сака да се тушира со млака вода. Јас би одговорил, секој бојлер може да те истушира, прашањето треба да биде какво туширање сакаш.
Јас досега не сум видел бојлер да се исклучи заради малку понизок притисок .. Ама ако снема вода - може да не работи - тоа да...Имам проточен бојлер исти ваков веќе 4 месеци STIEBEL ELTRON Проточен бојлер PEO 18/21/24 - Elipso
До сеа се супер си функционираше, меѓутоа сношти влегов да се туширам и пуштив топла вода и после неколку секунди дојде веднаш ладна вода. Бојлерот е наместен на 40 степени, појачав да видам дали е до тоа меѓутоа иста беше ситуацијата, а приметив дека има послаб притисок на водата во станот.
Сабајлево пуштив топла вода да видам дали има и се си беше супер.
Прашањето ми е нели овај бојлер би требало да работи и на помал притисок вода?
Не беше исклучен бојлерот. Си работеше меѓутоа кога ќе пуштев топла вода на славината, неколку секунди имаше топла и потоа кочан ладна. Електричаров на работа вика ради слабиот притисок било ова. Од сабајлево се си беше супер.Јас досега не сум видел бојлер да се исклучи заради малку понизок притисок .. Ама ако снема вода - може да не работи - тоа да...
Не беше исклучен бојлерот. Си работеше меѓутоа кога ќе пуштев топла вода на славината, неколку секунди имаше топла и потоа кочан ладна. Електричаров на работа вика ради слабиот притисок било ова. Од сабајлево се си беше супер.
Електричаров ми кажуваше како ова е некоја заштита на самиот бојлер. Пред да го ставам проточниот имав обичен, Кончар доста стар меѓутоа по консултација со луѓе што веќе користеле проточен се одлучив за таков, и не жалам, имаш топла вода нон стоп а и бојлерчето е доста мало со реновирање на купатилото го затворив во шкаф и воопшто не се гледа и не зафаќа место.Добро да се знае. Баш размислував за проточен, но со оглед што кај мене притисокот на вода значајно варира во последно време, најдобро е да почекам подобри времиња.
Дали пушташе нова инсталација од табла за него специјално?Електричаров ми кажуваше како ова е некоја заштита на самиот бојлер. Пред да го ставам проточниот имав обичен, Кончар доста стар меѓутоа по консултација со луѓе што веќе користеле проточен се одлучив за таков, и не жалам, имаш топла вода нон стоп а и бојлерчето е доста мало со реновирање на купатилото го затворив во шкаф и воопшто не се гледа и не зафаќа место.
Јас досега не сум видел бојлер да се исклучи заради малку понизок притисок .. Ама ако снема вода - може да не работи - тоа да...
NET INJECTOR CUDY POE48, POE+/POE, 2x10/100/1000Mbps, 18W, POE48-18W
690,00 ден
CPU AMD RYZEN 7 9850X3D, Octa Core, 5.6GHz 96MB s.AM5 TRAY 100-000001973
29.990,00 ден
PSU 750W CORSAIR RM750E 80 PLUS GOLD ATX 3.1& PCIe5.1 FULL MODULAR, BLACK, CP-9020295-EU
8.100,00 ден
EXTERNAL CAPTURE ELGATO GAME CAPTURE NEO 4K60 HDR USB 3.0 (TYPE-C), 10GBV9901
8.630,00 ден
MOUSE WIRELESS CORSAIR SABRE V2 PRO RGB, Ultralight Gaming Mouse, 36g, MARKSMAN S 33000 DPI, 2.4Ghz/Bluetooth, White, CH-931G001-WW
6.750,00 ден
EXTERNAL CAPTURE ELGATO 4K X HDR10, VRR, USB 3.0 (TYPE-C), 10GBH9901
16.590,00 ден