Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Најдобар бојлер кај нас

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Кој е квалитетен бренд за бојлери кај нас?
Тинг, а останатото слободно заборави го. На прв поглед е поскап (да не кажам значително) а на подолг рок се исплаќа повеќе затоа што е во состојба да ја држи топлината и нема топлотни загуби.
Тинг си ја знаат работата.

Леов се мести за душмани. Леов не може да ја задржи топлината повеќе од 5-6 саати.

[edit]
Ако сте во можност и ако ви треба тогаш задолжително комбиниран за соларно а уште подобро соларно + парно.
Овдека уште повеќе доаѓа до израз квалитетот на Тинг затоа што користат квалитетни изменувачи кои нема да скапат па да почнат да ти мешаат антифриз со вода за пиење.
На Флегма ова му се има случено пред 20-ина години. Имавме страшна среќа.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Мајка кочанка татко кочан :D

Ting е сериозен играч. Ме чуди како не сте слушнале досега. Казаните им се инокс а со инокс нема утка.
20 години гаранција

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
Кога веќе збориме за болјери, ја би една препорака до @gokica.
Проточен бојлер Siemens DH21400M со пластични цевки го имавме многу одамна 10 години беше во функција на единаесетата му дојде крајот склопката реагираше, имаше внатрешни оштетувања и крај.
Во моментов го имам овој Siemens DH24100M веќе 6 години за разлика од претходниот овој е со бакарни цевки, мислам дека гаранција имаат 5 години и е екстра.
Првиот проточен болјер кога го ставивме пред 16 години и никогаш повеќе не помисливме на бурињата. :)
Секогаш имаш топла вода кога и да посакаш во денот, и што е најважно можеш да се тушираш 15 минути или бесконечно без страв дека ќе снема топла вода.
Истиот може да биде поврзан со повеќе чешми така да секаде имаш топла вода во секој момент.
Единствено неможе да се користи на места каде што притисокот на водата е слаб, бидејќи ако е слаб протокот на вода воопшто не уклучуваат греачите. :)
И за разлика од бурињата кои што зафаќаат многу место (доколку имате помало купатило) со проточниот ви останува и те како голем простор. ;)

Последна промена:

DrMTR

senior
27 март 2014
7.921
8.414
Сите комшии што имаа Велешки бојлери го сменија, или протекоа после 4-тата година или имаа проблем со гумата кај греачот. Јас имам Ting Inox по препорака на монтер веќе 6-та година. Супер се. Малце скапи ама тоа е.

IHM8Upkr.jpg

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.508
3.111
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Кога веќе збориме за болјери, ја би една препорака до @gokica.
Проточен бојлер Siemens DH21400M со пластични цевки го имавме многу одамна 10 години беше во функција на единаесетата му дојде крајот склопката реагираше, имаше внатрешни оштетувања и крај.
Во моментов го имам овој Siemens DH24100M веќе 6 години за разлика од претходниот овој е со бакарни цевки, мислам дека гаранција имаат 5 години и е екстра.
Првиот проточен болјер кога го ставивме пред 16 години и никогаш повеќе не помисливме на бурињата. :)
Секогаш имаш топла вода кога и да посакаш во денот, и што е најважно можеш да се тушираш 15 минути или бесконечно без страв дека ќе снема топла вода.
Истиот може да биде поврзан со повеќе чешми така да секаде имаш топла вода во секој момент.
Единствено неможе да се користи на места каде што притисокот на водата е слаб, бидејќи ако е слаб протокот на вода воопшто не уклучуваат греачите. :)
И за разлика од бурињата кои што зафаќаат многу место (доколку имате помало купатило) со проточниот ви останува и те како голем простор. ;)
Имам од истиот со бакарни и можам да потврдам дека е супер. Мало кутивче, топла вода секогаш, а бе милина :) Само треба да имаш соодветна електрична инсталација за да ставиш проточен бојлер.

bxxxn

user
11 март 2011
1.659
1.812
Да додадам само за SIEMENS проточните бојлери. Постарите се со DH ознака, H им е од хидрауличен прекинувач, новите се со DE или Е од електичен прекинувач.

За првите мора да има одреден притисок за да се вклучи 1, 2 или 3 грејачи (што поголем притисок, повеќе грејачи) истите можат да прават проблеми во згради или каде има слаб притиок.

Вторите имаат електроника, се вклучуваат на слаб притисок и може и температурата да им се подеси на дисплеј. Единствено што мислам дека е недостаток кај вторите е што има електроника, покомпликуван дизајн и веројатно има што да се поквари.

Инаку за проточните, нешто што научивме на потежок начин е кога ќе снема вода и потоа ќе дојде воздух некоја минута, треба да се исклучат осигурачите. Водата ја одзема топлината од грејачот, а воздухот не доволно и може да прегрее (ова за осигурачите е само кога ќе се пушти чешмата, инаку без проток на вода/воздух нема проток на струја).

Инаку самите бојлери имаат во спецификација што кабел треба, 21 КW oдеше со минимум 4 мм2, посилните со 6 мм2. Плус осигурачи од 32 ампери на секоја од трите фази.

loris

lurker
7 мај 2007
630
50
Велес - Скопје
Само ТИНГ, бојлерот е само казан, што е инокс, значи нема мака.
Инаку колку има гаранција толку ќе оди, чичко ми од Велешките Леов 3 комада смени додека не се опамети.
Разликата во цена и не е толку голема ама земеш животен век - 2-3 бојлери леов од 4-6к и еден тинг 10к.
Останатите делови (грејач и термостат) се потрошни делови.

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Јас би ти го препорачал Горење. Емајлиран казан, одлична изведба на грејач и пропратни елементи, докажан квалитет.
Тинг Инокс - Кочани не ти го препорачувам од проста причина: Во гарантен рок му сменија три термостати, од кој едниот ке ми направеше пожар. Четвртиот се погоди, побогу. И тоа мислам дека мајсторот ми стави половен а добар, зошто му беше срам колку пати дојде да го сервисира бојлерот. Вика што ми даваат, тоа вградувам. Казанот е иноксен, но само тоа е квалитетно на бојлерот. Друго ништо. Но ова е мое лично искуство.
Аристон ти е Ок, но има еден проблем. Грејачот и останатите пропратни делови се лошо поставени и за многу кратко време фаќаат каменец. Мораш на секој 6 месеци да го чистиш и да се ебаваш. Искуството е од мој другар, комшија и роднина. Истата работа им се случува на сите.

Убав ден и пријатна работа.

NanoCell

hello world
10 октомври 2011
417
518
Бидејќи не нагласи каков бојлер бараш, моја препорака за проточен. Има неколку компании кои застапуваат Vaillant производи кои заедно со Siemens/Bosch се сметаат за доста квалитетни производи во тој сектор. За капацитетот т.е јачината ќе си процениш сам. Додатната инвестиција за таков бојлер ја враќаш во релативно краток период поради подобрата енергетска ефикасност и достапноста на топла вода во било кој момент е додатен плус.

Доколку се одлучиш за стандардните бојлери со казан, немам конкретна препорака, но како што нагласија неколку членови, избегнувај ги Leov. Протекуваат за 3-4 години (лично искуство).

P.S. Има проточни бојлери во Сетек :D:D:D

3 ноември 2012
868
1.896
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
dual 160KB 5.25-inch disk drives and 10 MB HDD
RAM
16K on-board RAM
Video card
Monochrome Display Adapter
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0
Порано на секои 4-5 години менувавме бољер, протекуваше казанот. Последниот беше Леов. Решивме да му смениме само казан, од прохром. Петнаесетина години фура без мака. Ама во Битола, има предност водата што не е со бигор и нема гајле греачот.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Бидејќи не нагласи каков бојлер бараш, моја препорака за проточен. Има неколку компании кои застапуваат Vaillant производи кои заедно со Siemens/Bosch се сметаат за доста квалитетни производи во тој сектор. За капацитетот т.е јачината ќе си процениш сам. Додатната инвестиција за таков бојлер ја враќаш во релативно краток период поради подобрата енергетска ефикасност и достапноста на топла вода во било кој момент е додатен плус.
+1
Проточен дефинитивно. За јачината, со температурата на скопската вода, јас би рекол 20 до 22 киловатни модели. Не се големи разликите во пари и до најмоќните модели.
Друг избор е меѓу т.н. механички модели, и модели со електроника. Тоа е во однос на како се мести темперетурата на водата. Јас претпочитам механички, помалку простор за дефекти ама и потешко местење посакувана температура. Од друга страна механичките идат со бакарни цевки (наместо пластични).

едит: Чисто за илустрација еве дата за Сименес механичките проточни бојлери, колку мининимум притисок на вода треба, итн:
upload_2018-7-26_11-54-38.png

Последна промена:

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Најдобар да знаев кој е јас ќе го земев, али и јас имам проблем со леов, скапа за 5-6год. Не е протечен сеуште ама ја мати водата.
Абе или сум тежок скептик или комунизмот има уште влијание на мене, ама сигурни се овие проточниве? Зградава е постара од мене, земја не знам дали има или е нулована, а знаеш пред 20 -30 год дека велеа „не се капи со пуштен бољер, ќе те утепа струја“, али еве уште сум жив, а не дека сум исклучил бољер, друго фасцинантна работа тие кујнските бољерчиња сеуште никого не утепале, а никој не ги исклучува, ама ете пусти страв. Ем инжинер ми објаснуваше како хемиските елементи во водата може да ја нагризат заштитата околу наталот и тоа баш од кај што зема фаза греачот и баш мене да ме утепа :) Поседуваат нешто за безбедност ?

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Кога сме веќе кај бојлери, конвенционален 3kw е завршена работа одаамна, освен ако не ти треба како буфер.

Секако дека се зима само и само проточен.

Врвот го држи овде Stiebel Eltron, http://www.elipso.mk/kupi/stiebel-eltron-protochen-bojler-per-18-21-24/

особено оној со точниот потенциометар за температура на водата.

Го имаме 5 години и сеуште работи како првиот ден.

Пријатели блиски купуваа Siemens но неколку пати се јави проблем со топлината и лошото мешање на водата.
И регулацијата на ладна топла заклулно од притисокот.
Проточниот зависно од притисокот се ставаат такви сита за вода со поголем или помал притисок.
И некогаш ладната, ја турка топлата и тешко можеш да погодиш температура.
Што не е проблем со Stiebel Eltron конкретниот модел што ти го посочив, само местиш температура со тркалцето на 46 или која и да е температура на вода со која се бањаш, и пушташ само топла вода, самото мешање го правио самиот проточен бојлер.
Милина :)

alexandar11

hello world
11 јануари 2010
463
210
16 години имам Кончар и е како нов. Нема никакво оштетување. Во тоа време сите се излажаа и купија Велешки, им протекоа за кратко време.

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
Проточен си размислил да земеш? Јас имам Vailant дигитален кој работи на минимален притисок. Претходно имав аналоген исто таков но имав проблем кога ќе падне притисокот. Разликата е што кај аналогните ти ја мешаш водата преку чешма за тоа колку да ти биде топла. Со дигиталниот на него ставаш температура и пушташ само топла и тоа е тоа. Ако ти е блиску до кадата со притискање на него, ако ти е далеку доаѓа со далечинско. Околу 500 евра беше.

sostius

hello world
16 јануари 2017
339
796
Кочани
sostius's setup  
Processor & Cooler
Intel 13700K
Motherboard
Gigabyte Z790 Aero G
Storage
2x2TB kingston KC3000 2x 8TB WD Red
PSU
Corsair H850i
RAM
64GB ddr5 Corsair Vengance
Video card
3070 rtx
Case
Fractal North wh
Mouse
G305, MX master 3
Keyboard
FL ESPORTS FL750
Audio
Focusrite Solo MK2, B&W LM1 on Nobsound amp, Langsdom FA890 and Samson SR850
Monitor
Asus PG279q
OS
Win 10

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.720
3.572
Аристон воопшто незадоволен, пред некоја година купен со две години гаранција на истек на втората година се дупна. Комплетно ми го сменија затоа што внатре се полни со пур пена или што и да е таа изолација и се пластични казаните што значи не се менуваат или лепат. После тоа тераше уште две години и пак се дупна, нормално гаранција нема. За 4 години два пати два различни се дупнаа и на крај го фрлив во канта.

После тоа земав Динамо Хит, исто велешка фирма прохромски ака инокс што викате. На втората година откажа термостатот, инаку казанот нема мака 20 години гаранција. Квалитетот им е за нијанса поарен од оној на Леов, ама и они не се совршени, како што кажаа другите делови нечинат, греачи, термостати и сл. Значи Тинг, Хит и слични наши брендови тој е квалитеот, само зимање прохром, а за останатите делови како ќе ви се погодат.

Инаку на времето беше Динамо Леов една фирма двајца газди, после се разделија и едниот остана Леов, другиот направи нова фирма Динамо Хит.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Пријатели блиски купуваа Siemens но неколку пати се јави проблем со топлината и лошото мешање на водата.
И регулацијата на ладна топла заклулно од притисокот.
Проточниот зависно од притисокот се ставаат такви сита за вода со поголем или помал притисок.
Се обложувам дека е модел со механичка регулација на темературата на водата... Манипулирање со механичка регулација, е помалку незгодна работа. Наједноставно би ја опишал како обивање на сеф, полека го вртиш винтот за топла вода и слушаш кога ќе се вклучи релеј колото (кое е осетливо на притисок). Ама се се учи. Јас сега немам проблеми, само треба човек да биде свесен за тоа дека кога се додава ладна вода ослабува притисокот во цевката за топла вода. Тоа кога еднаш ќе се разбере (и оставање „вишок“ притисок на топлата вода после клик од релето), после нема проблеми.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно