• Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Nacin za blokiranje na p2p

Статус
Затворена за нови мислења.

Simon4eto.

Intern
10 септември 2007
18
0
Ej decki sega sakam da ve prasam dali ima nekoj nacin da blokiram p2p programi da ne rabotat na nekoj kompjuter. Znam mi kazuvaa preku firewall ama koga ja instaliram programata taa aftomatski nudi moznost za odblokiranje. Znae nekoj zasto imam slusnato deka mnogu se spori internetot od tie programi. Ili pak preku ADSL modemot nekako da blokiram za site nikoj da nemoze da simnuva preku p2p.

sojic

Intern
29 април 2007
435
24
Не знам како сакаш да ги блокираш п2п... Најефикасен начин е со рутер (софтверски). Јас користам www.mikrotik.com.

Значи, инсталираш микротик на една машина, другите земаат од него интернет, а на него подесиш правила, кој што смее и колку смее да користи.

_EAX

Intern
17 август 2007
827
6
www.rutix.byethost17.com
Не знам како сакаш да ги блокираш п2п... Најефикасен начин е со рутер (софтверски). Јас користам www.mikrotik.com.

Значи, инсталираш микротик на една машина, другите земаат од него интернет, а на него подесиш правила, кој што смее и колку смее да користи.

devojkata bara bez server masina :)

Simon4eto.

Intern
10 септември 2007
18
0
da bez server. ako ima nekoe malo softverce nevidlivo vo taskbar ili sto ti znam kako. moze ako treba i na sekoj kompjuter posebno ke go pravam toa vazno veke na toj pc da nemoze p2p. A imam slusnato i nesto modemot na MT da go resetiram da vratam default i da mozam da pristapam i od nego da blokiram.

sojic

Intern
29 април 2007
435
24
Пробај со нет лимитер (http://www.netlimiter.com). Тамо може да подсиш кој програм колку bandwidth да троши.

Е сега.... невидливо. Такво нешто не ми се верува дека може (по дефаулт), али еве ти хинт:

Инсталирај нетлимитер, инсталирај го како сервис (Control Panel->Administrative tools->Services).

Се надевам дека е доволно.

Ata

Intern
21 април 2007
403
1
А сошто баш невидливо?
Ајде не е моја работа, ама ако е тоа за што мислам дека се работи, мислам дека е фер да им кажеш дека им забрануваш п2п.

Simon4eto.

Intern
10 септември 2007
18
0
lele abe jas ve prasuvam dali ima takvo nesto a ne mi vie postavuvate prasanja. jas i taka ke im kazam deka ke isklucime p2p. rekov deka i jas nesakam ako moze preku modemot nekako ili nekako na sekoj pc posebno da go isklucam.

sojic

Intern
29 април 2007
435
24
Преку модемот мислам дека може, ако го подесиш да работи како рутер. Треба на интернет да ги најдеш портовите и да ги затвориш.

1. Не знам дали може да влезеш во модемот
2. Не знам дали, откако ќе го подесиш да работи како рутер, може да подесуваш кои портови да ги затвориш
3. Доколку комшиите знаат, може да ја „заобиколат“ заштитата, со тоа што во програмот ќе го сменат default портот.

_EAX

Intern
17 август 2007
827
6
www.rutix.byethost17.com
Преку модемот мислам дека може, ако го подесиш да работи како рутер. Треба на интернет да ги најдеш портовите и да ги затвориш.

1. Не знам дали може да влезеш во модемот
2. Не знам дали, откако ќе го подесиш да работи како рутер, може да подесуваш кои портови да ги затвориш
3. Доколку комшиите знаат, може да ја „заобиколат“ заштитата, со тоа што во програмот ќе го сменат default портот.

modemot raboti kako ruter i moze da se vleze u nego so adresata 192.168.1.1

_EAX

Intern
17 август 2007
827
6
www.rutix.byethost17.com
lele abe jas ve prasuvam dali ima takvo nesto a ne mi vie postavuvate prasanja. jas i taka ke im kazam deka ke isklucime p2p. rekov deka i jas nesakam ako moze preku modemot nekako ili nekako na sekoj pc posebno da go isklucam.

ako vise site ke znaat togas komotno net limiter mu e majkata :bravo:

ama malce ne mi e jasno sto sakas da naprais, ako vise site se soglasuvaat zasto togas uopste ke zabranues p2p ... ???

Ata

Intern
21 април 2007
403
1
Епа затоа вероватно и треба невидлив софтвер, за да не може да ги тргне рестрикциите, ако не знае да прочепка нис пц-то.

Ata

Intern
21 април 2007
403
1
Ако знае тоа да го направи.
Реков, за луѓе кои не знаат да прочепкаат низ пц-то.
За мене и за тебе лесно е.

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
44.622
Мислења
927.259
Членови
33.215