Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Набавка од странство (комјутери, делови...)

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.528
1.404
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
Ќе ги замолам сите од Македонија кои купиле делови или цели конфигурации од странство преку интернет, да ги споделат искуствата тука.
- време на испорака;
- начин на плаќање;
- начин на испорака;
- други трошоци (такси, данок, царина, транспорт);
- квалитет;
и слични работи поврзани со тоа.

bilokoj

Intern
1 октомври 2007
98
8
ЈиммѕКинг браво за ова те частам :) ако имаш друго вакво нешто некаде прочитано пушти го овде. Поздрав

M

Mr.Alien

Гостин
JimmyKing you're the man!
Кажи дали си ти главниот јунак во приказната, инаку навистина поучна?
За начините на плаќање...лично се сомневав дека има некој ефикасен и проверен. Драго ми е да постои таков.
Но, ќе помине уште одредено време додека почнат да не есапат како треба.
Еден пример, колку за илустрација.
Не е проблем да станеш дилер или увозник на некоја од странските фирми. Но како прво, условен си со количина/износ, а како второ со начинот на плаќање. 15/30/45/60/90 или повеќе денови нема да добиеш од никого. Payment in advance, или по нашки плаќање однапред. Евентуално, да положиш банкарска гаранција, но и тоа е под доста голем знак прашање - дали ќе биде прифатена, или дали воппшто некоја банка ќе се нафати (зависи колку си кредитоспособен).
Тоа е затоа што сме сеуште во т.н. ризична зона.
Наша вина или....?

DynamicMK

премиум член
11 април 2007
1.642
188
Јаха... едно големо БРАВО за redguy...

П.С. Имав некои проблеми со манибукерс и го контактирав на скајп, ви се верува ли без никаков проблем ми објасни детално како и што... секоја чест, thx again redguy

vladomkd

Баниран/a
22 август 2007
114
0
Јаха... едно големо БРАВО за redguy...

П.С. Имав некои проблеми со манибукерс и го контактирав на скајп, ви се верува ли без никаков проблем ми објасни детално како и што... секоја чест, thx again redguy

ти стигна ли тоа што го порача?

vladomkd

Баниран/a
22 август 2007
114
0
Не сум порачал ништо... тек го средувам акаунтот...

a која кредитна/дебитна мислиш да ја користиш ако не е тајна? јас се мислев за visa electron, ама гледам има некоја visa internet...

проблемот е што банкиве различно ги опишуваат картичките. на пример стопанска банка на својот сајт има назначено дека visa electron е само за шопинг во македонија??? нема логика, visa electron треба да е visa electron без разлика во која банка си ја извадил.

efto

Gaining Experience
19 април 2007
328
268
За нарачка преку интернет имам користено Visa electron од Pro Credit банка.

vladomkd

Баниран/a
22 август 2007
114
0
аплицирав за visa electron, па ќе видиме што може кога ќе ја добијам.

дали виза електрон може да се користи секаде каде што стои само "Visa", или тоа важи само за кредитните картици?

M

Mr.Alien

Гостин
Electron е картичка само за готовинско плаќање или подигнување на готовина. Плаќање на рати со другите VISA картички.

Alexandar

Gaining Experience
21 мај 2007
2.514
90
На интернет може да се користи Visa Electron од Унибанка, меѓутоа дебитна е и целиот износ веднаш се префрла на сметката на продавачот.

vladomkd

Баниран/a
22 август 2007
114
0
Visa Electorn moze da se koristi sekade kade sto go ima Visa Electron logoto. ima razlika pomegu Visa i Visa Electron. Ednata e kreditna , a drugata debitna kartica. Ali golem broj online shop-ovi ja prifakaat Visa Elektron, pa duri i Maestro karticata koja Mastercard debitna kartica.
знам дека едната е кредитна, а другата дебитна, ама тоа ми прави разлика само на мене. што им е гајле на тие од ибеј дали е кредитна или дебитна, се додека има пари на сметката?

vladomkd

Баниран/a
22 август 2007
114
0
искрено, јас не сум видел ни еден сајт што прифаќа маестро картици. виза ми рекоа дека биле најдобро прифатени на интернет, ама глупаво е да ги разликуваат visa electron со visa classic. во стопанска има и visa internet. човек треба 100 картици да има за да може да порачува од интернет.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
46.060
Мислења
954.702
Членови
34.478
Огласи
2.286
Најнов член