• Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

На Универзитетот на ЈИЕ отворен Центар за истражување и професионална обука од областа на ИКТ

AMD_fan

Gaining Experience
10 ноември 2007
3.646
139
Gruevski-JIEuniverzitet.jpg

Премиерот Никола Груевски денеска го пушти во употреба Центарот за истражување и професионална обука од областа на информатичко-комуникациските технологии на Универзитетот на ЈИЕ во Тетово.

Груевски обраќајќи се пред присутните рече дека во Центарот за истражување и професионална обука од областа на информатичко-комуникациските технологии ќе се образува кадар кој е дефицитарен во државава.

Центарот, додаде тој, е уште еден прилог во активностите на Владата во чии активности посебно се посветува внимание на образованието и развојот на информатичкиот сектор.

- Од образованието на младите ќе зависи капацитетот на нашата држава да одговори на невработеноста, сиромаштијата и сите други предизвици што ги тангираат граѓаните на нашата држава, рече премиерот во својот поздравен говор пред студентите.

Во Центарот ќе се изучуваат компјутерски науки и компјутерско инжињерство, насоки и кадар кој е дефицитарен во државава.

- Осумте лаборатории, што ги пуштаме во употреба денеска не претставуваат голема инвестиција, меѓутоа се многу значајни за Универзитетот, бидејќи претставуваат уште едно вложување од сопствените средства во низата инвестиции од 2005 година па наваму. Инвестициите во осумте лаборатории на Центарот претставуваат инвестиции во третиот столб на универзитетот, што е карактеристика на универзитетите од новата (трета) генерација, рече ректорот Алајдин Абази.

Тој истакна дека Универзитетот на Југоисточна Европа, како мултикултурна институција со 8.000 студенти, 300 професори и асистенти, 100 доктори на науки и повеќе од 100 магистри, школувани во важни светски центри, со 2000 дипломирани, каде 65 отсто се вработени, 20 отсто ги продолжуваат студиите во РМ и надвор од неа, веќе е препознатлива во земјава, регионот и надвор од него.

Извор: Влада на РМ

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
22.910
31.028
kalco.ru
Стварно се ангажирале да направат нешто да ја развијат државава во информатицките технологии:bravo:
Добар потег

Alexandar

Gaining Experience
21 мај 2007
2.514
90
Истата вест од www.seeu.edu.mk

Во Универзитетот на Југоисточна Европа во Тетово во понеделник (13 октомври 2008 година), свечено беше пуштен во употреба новиот Центар за истражување и професионална обука од областа на информатичко-комуникациските технологии. Симболично овој центар го пушти во употреба премиерот Никола Груевски во присуство на менаџерскиот и академскиот кадар, како и во присуство на голем број студенти.

Претходно премиерот Гуревски одржа говор пред студентите, при што ја истакна важноста од инвестирањето во информатичките технологии и поддршката што Владата ја даде за целокупно образование на населението.

''ЈИЕУ продолжува да биде спој на успешно менаџирање и квалитет во образованието'', рече премиерот Груевски. Тој истакна дека е почестен што има можност да се обрати пред академската јавност од кои зависи напредокот во многу области од нашето општество. Премиерот Груевски му се заблагодари на Ректорот академик Алајдин Абази за взаемната соработка и за значењето кое овој универзитет го дава во развојот на научните истражувања и информатичките технологии.

Ректорот академик Алајдин Абази во својот поздравен говор и се заблагодари на Владата на Република Македонија, политичките партии и сите релевантни фактори за дадената поддршка во доделувањето на статусот приватно-јавна непрофитна високо-образовна институција.

''Ние се надеваме дека овој наш статус ќе ни овозможи пристап и до буџетот на РМ, врз основа на јавниот интерес, а и поинтензивен пристап и до другите европски фондови за започнатите и идните проекти '', рече ректорот Абази. Центарот за истражување и професионална обука од областа на информатичко-комуникациските технологии е составен од 8 компјутерски лаборатории. Вкупната вредност на инвестициите заедно со реализацијата на безжичниот концепт на кампусот е приближно 400.000 Евра.

AMD_fan

Gaining Experience
10 ноември 2007
3.646
139
Само една мала напомена. Акцентот на претходната вест ставајте го на отворањето на Центарот за истражување и професионална обука од областа на информатичко-комуникациските технологи, без непотребни комантари за Владата, Премиерот, политички партии и сл. Сите коментари од тој тип ќе бидат одстранети.

Значи, дискусијата нека биде насочена кон предностите, недостатоците, преспективите на овој Центар, потребата и важноста на еден ваков Центар и сл.

Commie

Gaining Experience
27 октомври 2007
4.719
220
www.foxmediahouse.com
Технолошкиот центар е врвно достигнување нема што, се очекува да ги воведат и познатите сертификати (циско, линукс) каде студентите ќе можат да ги земат по студентски цени. Ќе биде супер дефинитивно, очекувајте и слики од ова наскоро.

sajd

Intern
6 октомври 2008
154
1
А некој да не има информација за новиот универзитет за ИТ на англиски јазик шо ке биди отворен 2009/2010 во ск?

Commie

Gaining Experience
27 октомври 2007
4.719
220
www.foxmediahouse.com
sajd доколку се однесува на штулов, ако си заинтересиран кажи ми што те интересира доколку можеме да дознаеме нешто ќе те информирам не е проблем.

gOJDO

Illuminator
23 јануари 2008
10.650
16.649
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&[email protected]@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^[email protected]@@@@@@@&P5P#@@@@@@[email protected]@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Стварно се ангажирале да направат нешто да ја развијат државава
:LOL: Добар виц! :bravo:

Оф леле, кутра Македонијо и кутро стадо острижани, одрани и слепи офчички.

Буџетот за школство во македонија е помал од буџетот за набавка на тоалетна хартија во државните институции. Всушност имаме најмал буџет за школство во Европа и Азија(500 до 1000 пати помал од оној на Хрватска или на Словенија), но имаме подобар буџет од неколку афрички земји како на приемр Еритреја, Етиопија, Зимбабве и Уганда.

Alexandar

Gaining Experience
21 мај 2007
2.514
90
Еве некои фотографии од лабот:

dsc00003lc9.jpg

dsc00004aa8.jpg

dsc00007lk3.jpg

Се работи за 8 лаборатории со по 25 компјутери. Секоја лабораторија има сопствен сервер, плус еден заеднички за сите. Работат на Windows, Linux и Solaris. Целиот систем е Sun.

ac1d

Intern
24 септември 2008
410
14
@gOJDO mn te postuev radi masinata so si ja sklopil so ladilnokot sam so si go praese no pocinjam da menjam mislenje za tebe zaso site zborite taka za MAKEDONIJA ??? sto *** ako ima najmal budget ti fali nesto vo MAKEDONIJAVA !?!?! samo za informacija tuka imas najbojle zivot od site ostali zemji nigde ne e ko kaj nas a i ko so gleas bilo zamisleno i REALIZIRANO sto znaci deka ne e VIC tuka realnost !!!

AMD_fan

Gaining Experience
10 ноември 2007
3.646
139
Ќе ве замолам да се држиме до темата. Да не забегуваме со општи дискусии за животот во Македонија. :)

Alexandar

Gaining Experience
21 мај 2007
2.514
90
Не мешајте политика. Единствено премиерот беше поканет да ја отвори лабораторијата бидејќи учествувал со одреден процент во нејзиното создавање, кој верувајте не е голем (не зборам на памет, имам податоци). Се друго е на сметка на ЈИЕУ.

BTW, денеска добив информација дека е порачана и опрема за друга лабораторија наменета за Artificial Intelligence.

gOJDO

Illuminator
23 јануари 2008
10.650
16.649
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&[email protected]@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^[email protected]@@@@@@@&P5P#@@@@@@[email protected]@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Ако проектов го замислуваше како виц, сигурно ќе бидеш разочаран. :D Погледни ги фотографиите и ќе се увериш дека Центарот не е виц, туку РЕАЛНОСТ.
:bravo:
Центар...:LOL:Со светлосни години е тоа далеку од ИТ центар.
Реалност? Не се сега '80-тите. Сега е четвртиот квартал од 2008.

@gOJDO mn te postuev radi masinata so si ja sklopil so ladilnokot sam so si go praese no pocinjam da menjam mislenje za tebe zaso site zborite taka za MAKEDONIJA ???
Едно е да ме почитуваш мене, а друго е да го почитуваш тоа што сум го направил.

Така збориме за Македонија затоа што тоа е реалноста. Покрај се останато и нашето школство е батак.

sto *** ako ima najmal budget ti fali nesto vo MAKEDONIJAVA !?!?!
Дали нешто ми фали во Македонија е друга многу пообемна тема која нема врска со она што претходно е дискутирано.

Тоа што буџетот за школство е мизерен е една работа. Друга работа е кој го води нашето школство и каде и како се трошат тие малку средства. Има и многу други работи кои не ми се допаѓаат во нашето школство. На пример наметнатиот KTS систем за кој во земјава нема ни теоретска, а камоли пак реална изводливост.

Не е ништо погрешно да не се согласуваш со мене, меѓутоа немаш право да ми судиш. Во контекст на тоа, De Gustibus Non Est Disputandum.

samo za informacija tuka imas najbojle zivot od site ostali zemji
:LOL:ова е подобар виц од тој горе! :bravo:
Се согласувам со ова.

a i ko so gleas bilo zamisleno i REALIZIRANO sto znaci deka ne e VIC tuka realnost !!!
Токму така, било замислено со еден куршум 4 зајаци да се утепаат.
1) ЈИЕ си ја проширија дејноста, ќе прават повеќе кеш.
2) уште една реклама од маркетинг проектот на нашиот висок функционер
3) Реклама на ЈИЕ
4) подобри услови за оние кои студираат таму

Добро е ова што отвориле, а ќе има нешто вакво на Скопскиот универзитет?
Mене ме копка истово.

Единствено премиерот беше поканет да ја отвори лабораторијата бидејќи учествувал со одреден процент во нејзиното создавање, кој верувајте не е голем (не зборам на памет, имам податоци). Се друго е на сметка на ЈИЕУ.
Се на се, донеле 4-5 сервери и повеќе конзоли. Тие конзоли се од SUN, а SUN на образовните институции за секој купен уред им поклонува по уште еден ист таков. Па така, не се работи за незнам каква инвестиција како што секој би помислил.

Што се однесува до капацитетот на опремата, добра е за водење на средно претпријатие со 100-тина вработени, но не и за ИТ Центар.

BTW, денеска добив информација дека е порачана и опрема за друга лабораторија наменета за Artificial Intelligence.
Звучи WOW, баш ме интересира каков хардвер ќе донесат.

AMD_fan

Gaining Experience
10 ноември 2007
3.646
139
Центар...:LOL:Со светлосни години е тоа далеку од ИТ центар.
Реалност? Не се сега '80-тите. Сега е четвртиот квартал од 2008.
Мислам.... знаеме сите колку сме далеку од западниот свет, свесни сме дека заостануваме со светлосни години. Премногу си критичен. Сепак и ова е некој почеток. Нели? Со нешто треба да се почне за да наредното биде поголемо и посовремено.

Па до вчера го немавме и овој Центар (како што велиш од 80-тите).

Во секој случај, ти си имаш твое мислење, а јас мое. Јас сепак мислам дека проектоз е повеќе од добредојден и доста ќе им користи на студентите.

AMD_fan

Gaining Experience
10 ноември 2007
3.646
139
Зошто се ново што ќе се создаде во земјава се гледа со потценување?

Најверојатно треба да изградиме компјутерски центар од рангот на НАСА или ЦИА за да бидеме благодарни. Кога читам коментери од стилот на gOJDO, си мислам и овој проект не го заслужуваме. Подобро е НИШТО отколку НЕШТО. :ua:

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
22.910
31.028
kalco.ru
кога не се работи ништо зашто не се работи кога се работи зашто се работи.Без разлика дали го направила влада или самиот универзитет важно е направено нешто за да се образуваат луѓето,а тоа кој ќе го земе кеш е прашање на кој прв ќе му текне.Зашто на све што се прави гледате песимистички,а само се жалите дека сме заостанати.Па како ќе се развиеме кога на све што се прави критики мавате.

П.С ова не се однесува до никого лично туку општо зборев:))

Commie

Gaining Experience
27 октомври 2007
4.719
220
www.foxmediahouse.com
Овој проект е изработен со пари на факултетот. Инаку само за информација школарината е 1800€ за мојот факултет. Сите терминали се повразни на 8 сервери. Работаат на 3 оперативни системи, Windows, Linux и Sun. Како што кажа александар, набрзо ќе се отвора и оддел за Вештачка интелегенција. А се очекува и да почне работата со сертификати. Инаку како што сум запознат овој објект работи независно од Штуловиот.

secure.boy

Intern
23 јануари 2008
125
1
Звучи WOW, баш ме интересира каков хардвер ќе донесат
@gojdo:
najskapiot.

Инаку како што сум запознат овој објект работи независно од Штуловиот.
@COMANDER:
Ne. SEEU + EU... + i Gospodinot sto e vo slikata (ex prof vo ETF (FEIT))

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
44.556
Мислења
926.075
Членови
33.172
Огласи
1.278
Најнов член