1. Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.
    Сокриј

MySQL, PHP и кирилица

Дискусија во форумот 'Microsoft SQL Server, MySQL, PostgreSQL, Oracle, S' започната од RagingDemon, 11 Јануари 2011.

  1. RagingDemon

    RagingDemon
    Unbeatable

    6,332
    5,247
    24 Март 2009
    Машко
    Енкодингот на табелата го ставам на UTF-8, енкодингот на редот во табелата го ставам на UTF-8, во phpMyAdmin полињата напишани на кирилица се покажуваат без никаков проблем, но кога ке пробам да ги испечатам со php скрипта ми се печатат прашалници :S
    Каде грешам?
     
  2. gdamjan

    gdamjan
    On your way to fame

    2,238
    514
    3 Април 2008
    100 пати го имало ова на форумов.

    Првото query по воспоставување на конекција со база треба да ти биде
    "set names utf8"
     
    На bube_bodom и RagingDemon им се допаѓа ова.
  3. delix

    delix
    Intern

    702
    23
    7 Април 2007
    Машко
    toa sto gdamjan go kaza:
    mysql_connect($db_hostname,$db_username,$db_password);
    mysql_select_db($db_database);
    mysql_query("SET NAMES utf8");

    pri sekoja konekcija so db
     
    1 person likes this.
  4. RagingDemon

    RagingDemon
    Unbeatable

    6,332
    5,247
    24 Март 2009
    Машко
  5. ivanco^^^

    ivanco^^^
    Intern

    19
    0
    12 oктомври 2008
    Дечки и јас имам проблем со UTF.. кирилицата функционира, но кого во зборот ги користам буквите Ј,Ќ,Ѓ,Љ,Њ целиот збор кој содржи било која од овие букви го дава како прашалници.. :mad:
    Другите и не се многу битни ама Ј ми треба.. како да функционира и таа ???

    пробав со повеќе видови на utf8 и кај никое несака

    (иако темава е екстремно стара се надевам дека некој ќе помогне.. несакав нова да отварам кога веќе има :) )
     
  6. DekoRoker

    DekoRoker
    Gaining Experience

    625
    53
    12 Септември 2009
    Машко
    Студент ФИНКИ
    Значи како што сум приметил треба 3 работи да имаш ставено за да ти работи апликацијата.. Прво во html треба во meta таг да ставиш charset да биде utf8.. Второ, Collation на базата да ти биде utf8 (јас користам utf8_general_ci) и трето (ова ми е опционално) ако сеуште ги дава како ??? тогаш пред да го извршам query-то извршувам едно query "SET NAMES UTF8".. Ама пази, ако претходно во базата ти се снимени како ??? тогаш мора прво во базата да ги смениш во вистинските вредности..
     

Сподели

Вчитување...