1. Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

  Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.
  Сокриј

Модуларна контрола на ЕМБГ, ЕДБ, ДБС, итн..

Дискусија во форумот 'Visual Basic' започната од marv, 6 Април 2010.

 1. marv

  marv
  Practice makes perfect

  2,146
  1,442
  5 oктомври 2007
  Машко
  Ми треба алгоритам или упатство за проверка на тчноста на внесениот ЕМБГ (матчен број), даначен број (ЕДБ), деловен број ДБС, жиро-сметка и сл. работи што требаат кај нас. Поготово за ЕМБГ и ЕДБ ми треба под итно.
   
 2. 386ka

  386ka
  Gaining Experience

  2,360
  189
  22 Декември 2007
  Извини, а не треба дозвола од министерство за ракување и проверка со такви податоци? Во кој смисол треба да се проверуваат? Преку офлајн програма? База?
   
 3. maximilian

  maximilian
  Gaining Experience

  1,064
  74
  26 Март 2008
  @386ka

  ЕМБГ се дефинира кај секоја личност по одредени правила. Не ти треба да проверуваш база на министерство или сл. за да провериш дали е точен или не. Се’ што треба е алгоритамот, за што не ти треба некаква дозвола за проверка. И мене ова прашање ме интересира, пошто не знам точно како се определува еден ЕМБГ кај МК граѓанин.

  Е сеа, за даночен број и број на сметка не знам како се одвиваат тие работи. Барем за број на сметка би требало секоја банка да си е приказна за себе според мене.
   
 4. 386ka

  386ka
  Gaining Experience

  2,360
  189
  22 Декември 2007
  Да да, повеќе ме засегаше даночен број, деловен број итн, бидејќи кај нив мислам дека не е по никаков алгоритам, туку е поврзано со база. Како и да е, ЕМБГ се пресметува по алгоритам (дата на раѓање + број за машко/женско + уникатен број). Последното не знам од каде доаѓа.
   
 5. maximilian

  maximilian
  Gaining Experience

  1,064
  74
  26 Март 2008
  EDIT:

  @marv

  Ова би требало да ти го реши проблемот за ЕМБГ ;)
   
  2 « број на членови на кои им се допаѓа ова.
 6. Новица

  Новица
  Intern

  223
  19
  7 Јануари 2009
  ЕДБ е регулиран со закон за даночен број (сл. весник на РМ бр. 26/96)

  ЕМБС (7 цифрениот што го дава ЦРМ) сосема е можно да е број што се дава по ред за секоја новоформирана компанија.

  За жиросметките секоја банка почнува со свој префикс: 100 е НБРМ, 200 е Ст.Б. 300 е КБ, 210 е НЛБ итн.
   
 7. marv

  marv
  Practice makes perfect

  2,146
  1,442
  5 oктомври 2007
  Машко
  Да не го имаш случајно, баш да видам како е дефиниран.

  Не е ништо по ред. Сите овие броеви се прават по алгоритми, за да не се случи дуплицирање, грешно внесување итн...

  Тое е само за префиксот. Иначе целната жиросметка се генерира во матичната банка но мора да задоволува одредени стандарди. Го најдов за чиро сметки, гоима на страната НБРМ. Неможе било која комбинација да е жиросметка. последните две бројки се контрлни по модул(97-10).

  Е сега мене ми требаат за другиве броеви.

  Најдов и нешто за ЕМБГ и ЕДБС од една хрватска страна. Го прбав алгоритмот изгледа работи и кај нас, т.е. точно ми детектира да речеме грешна цифра внесена у ЕМБГ. Изгледа сите сме наследиле се од бифша YU :D

  @386ка Не се секирај ми треба за програм што го права, да може да проверувам дали одреден ЕМБГ или жиро-сметка е правилно внесена (т.е. дали има грешка во внес) а не да пребарувам некои бази на МВР.
   
 8. marv

  marv
  Practice makes perfect

  2,146
  1,442
  5 oктомври 2007
  Машко
  Фала баш тоа ми требаше.
   
 9. Новица

  Новица
  Intern

  223
  19
  7 Јануари 2009
  сл. весник - Правилник за постапката, начинот и роковите за доделување на единствен даночен број, содржината и начинот на водење на единствениот регистар на даночни обврзници, содржината и формата на пријавата за регистрација, како и постапката за бришење од регистрацијата

  долго пдф гугл урл Закон за ЕДБ

  сл весник закон за едношалтерски систем - за ембс
   
 10. marv

  marv
  Practice makes perfect

  2,146
  1,442
  5 oктомври 2007
  Машко
  За типот и начинот на генерирање на ЕДБ нема ништо, само дека ке се додели автоматски :D Али се снајдов веке, истито алгоритам е со ЕМБГ

  ЗА ЕМБС бар написале дека е 7 цифрен број с контрола по модул 11. Ама нацинот на пресметка не е објаснет а не е најпростиот што се претпоставува. Ама и за ова се снајдов од еден хрватски сајт.

  http://www.regos.hr/UserDocsImages/downloads/algoritmiobrazacr-s.pdf
   
 11. gocheski

  gocheski
  Intern

  1
  0
  19 Март 2010
  eve vi vo T-SQL prevedete si go i prijatna rabota :))

  define sum INTEGER;
  define ost INTEGER;
  define cifra INTEGER;
  define ctrl CHAR(1);

  LET sum =0;
  LET sum = sum + edb[1,1]*7 + edb[2,2]*6 + edb[3,3]*5 + edb[4,4]*4 + edb[5,5]*3;
  LET sum = sum + edb[6,6]*2 + edb[7,7]*7 + edb[8,8]*6 + edb[9,9]*5 ;
  LET sum = sum + edb[10,10]*4 + edb[11,11]*3 + edb[12,12]*2 ;

  LET ost = sum / 11;
  LET ost = sum - ost*11;
  IF ost = 0 or ost = 1 THEN
  LET cifra = 0;
  ELSE
  LET cifra = 11 - ost;
  END IF;
  LET ctrl=cifra;
  RETURN ctrl;
  END PROCEDURE;
   
 12. marv

  marv
  Practice makes perfect

  2,146
  1,442
  5 oктомври 2007
  Машко
  Да да. Заврсив работа одамна. Сепак Фала.
   
 13. Stru4nak

  Stru4nak
  Gaining Experience

  372
  118
  16 Април 2007
  Е па постави нешто за на некој што му треба на пример мене да видам како испадна позз.
   
 14. marv

  marv
  Practice makes perfect

  2,146
  1,442
  5 oктомври 2007
  Машко
  Поставив јас уште одма. Погледни подоле.... Ама ај да не се мачиш еве пак

  http://www.regos.hr/UserDocsImages/downloads/algoritmiobrazacr-s.pdf

  За жиросметка се генерира во матичната банка но мора да задоволува одредени стандарди. Има на страната НБРМ. Неможе било која комбинација да е жиросметка. последните две бројки се контрлни по модул(97-10).

  Ете имаш и 2 поса поделе и код од Гочевски во SQL.
   
 15. and_2009

  and_2009
  Intern

  8
  0
  3 Јули 2007
  Eve Vi modul za Kontrola na EMBG vo Visual Basic:

  ''*****************************************************************
  '' Íàìåíà: Ìîäóë çà Ïðîâåðêà íà Èñïðàâíîñòà íà ÅÌÁà ( Åäèíñòâåí Ìàòè÷åí Áðî¼ íà Ãðàƒàíèíîò )
  ''
  '' Èçãîòâèë: Àíäðå¼ Íèêîëîâñêè E-mail: [email protected]
  ''*****************************************************************

  Public Function Proveri_EMBG(EMBG As String) As String
  '
  ' Ôóíêöè¼àòà âðàà Òåêñò ñî îïèñ íà èñïðàâíîñòà íà ÅÌÁÃ
  '
  ' Óïîòðåáà: Proveri_EMBG(String)

  ' init ïðîìåíëèâè
  Dim dolzina As Integer, zbir As Integer
  Dim cifra(1 To 13) As Integer, I As Integer
  Dim den As Integer, mesec As Integer, Godina As String

  ' init êîíñòàíòè; Èçìåíåòå ãè ïî Âàøà æåëáà
  Const ERR_den = "ÍÅÈÑÏÐÀÂÅÍ ÌÀÒÈ×ÅÍ ÁÐΣ: Ãðøêà âî Äàòóì íà Ðàƒàœå!"
  Const ERR_mesec = "ÍÅÈÑÏÐÀÂÅÍ ÌÀÒÈ×ÅÍ ÁÐΣ: Ãðøêà âî Ìåñåö íà Ðàƒàœå!"
  Const ERR_godina = "ÍÅÈÑÏÐÀÂÅÍ ÌÀÒÈ×ÅÍ ÁÐΣ: Ãðøêà âî Ãîäèíà íà Ðàƒàœå!"
  Const ERR_dolzina = "ÍÅÈÑÏÐÀÂÅÍ ÌÀÒÈ×ÅÍ ÁÐΣ: Äîëæèíàòà íà Ìàòè÷íèîò áðî¼ ìîðà äà áèäå 13!"
  Const ERR_kont = "ÍÅÈÑÏÐÀÂÅÍ ÌÀÒÈ×ÅÍ ÁÐΣ: Ãðåøêà âî Êîíòðîëåí Áðî¼ èëè Äàòóì"
  Const OK_EMBG = "-1"

  On Error GoTo greska
  ' ïðåçåìàœå íà âëåçíèòå âðåäíîñòè
  dolzina = Len(EMBG)
  den = Int(Left(EMBG, 2))
  mesec = Int(Mid$(EMBG, 3, 2))
  Godina = Mid$(EMBG, 5, 3)

  ' ïðîâåðêà íà äîëæèíàòà íà ÅÌÁÃ - Ìîðà äà áèäå 13 êàðàêòåðè
  If (dolzina <> 13) Then
  MsgBox ERR_dolzina
  Exit Function
  End If

  ' Ïðîâåðêà íà Äàòóìîò
  If den < 1 Then
  MsgBox ERR_den
  Exit Function
  End If

  'Ïðîâåðêà íà Ìåñåöîò è Äåíîò âî Ìåñåöîò
  Select Case mesec
  ' Çà ìåñåöèòå êîè èìààò 31 äåí
  Case 1, 3, 5, 7, 8, 10, 12
  If den > 31 Then
  MsgBox ERR_den
  Exit Function
  End If
  ' Çà ìåñåöèòå êîè èìààò 30 äåíîâè
  Case 4, 6, 9, 11
  If den > 30 Then
  MsgBox ERR_den
  Exit Function
  End If
  Case 2
  ' Çà ìåñåö - Ôåâðóàðè àêî èìà 29 äåíîâè - Ïðåñòàïíè Ãîäèíè(íà ñåêîè 4 ãîäèíè) èëè 28 äåíîâè
  If ((Godina Mod 4 = 0) And den > 29) Or _
  ((Godina Mod 4 <> 0) And den > 28) Then
  MsgBox ERR_den
  Exit Function
  End If
  Case Else
  MsgBox ERR_mesec
  Exit Function
  End Select

  ' Ïðîâåðêà íà Ãîäèíàòà: Èñïðàâíè ñå îä 1899 ãîäèíà äî Òåêîâíàòà Ãîäèíà
  If (Godina > Right(str(Year(Now)), 3)) And (Godina < "899") Then
  MsgBox ERR_godina
  Exit Function
  End If

  ' Ïðîâåðêà íà Êîíòðîëíèîò Áðî¼ - Ïîñëåäíèîò Áðî¼ îä ÅÌÁÃ
  For I = 1 To 13
  cifra(I) = Int(Mid$(EMBG, I, 1))
  Next I

  ' D D M M G G G R R S S S K - Êîíòðîëåí Áðî¼
  ' 7 6 5 4 3 2 7 6 5 4 3 2

  'Ãè ìíîæèìå ãîðíèòå áðîåâè ñî äîëíèòå è ãè ñîáèðàìå.
  'Äà ãî íàðå÷åìå äîáèåíèîò çáèð ZZZ.
  'Öåëèîò Áðî¼ (ñî îñòàòîêîò) ãî äåëèìå ZZZ ñî 11.
  'Äà ãî íàðå÷åìå äîáèåíèîò îñòàòîê OST.
  'Ãî îäçåìàìå OST îä 11 è äîáèåíàòà ðàçëèêà äà ¼à íàðå÷åìå RAZ (RAZ=11-OST).
  '• Àêî îñòàòîêîò å 1 (OST=1, RAZ=10) ìàòè÷íèîò áðî¼ å ïîãðåøåí
  '• Àêî îñòàòîêîò å 0 (OST=0 ò.å. áðî¼îò ZZZ å äåëèâ ñî 11 áåç îñòàòîê) êîíòðîëíèîò áðî¼ K å 0
  '(K=0)
  '• Àêî îñòàòîêîò å áðî¼ ïîìåƒó 1 è 11 (1<OST<11) Êîíòðîëíèîò Áðî¼ K å ðàçëèêà ïîìåƒó 11 è
  'îñòàòîêîò (K = RAZ)
  '• àêî å K ðàçëè÷íî îä RAZ ìàòè÷íèîò áðî¼ å ïîãðåøåí


  zbir = cifra(13) + cifra(1) * 7 + cifra(2) * 6 + cifra(3) * 5 + cifra(4) * 4
  zbir = zbir + cifra(5) * 3 + cifra(6) * 2 + cifra(7) * 7 + cifra(8) * 6
  zbir = zbir + cifra(9) * 5 + cifra(10) * 4 + cifra(11) * 3 + cifra(12) * 2

  If (zbir Mod 11) <> 0 Then
  MsgBox ERR_kont
  Exit Function
  Else
  MsgBox OK_EMBG
  Exit Function
  End If

  greska:
  MsgBox ERR_kont
  End Function
   
 16. nAPL_MKD

  nAPL_MKD
  Intern

  12
  0
  11 Септември 2013
  Машко
  Dali ima nekoj, vakva kontrola vo java script ?
   
 17. nAPL_MKD

  nAPL_MKD
  Intern

  12
  0
  11 Септември 2013
  Машко
  Еве скрипта за во JS за проверка на ЕМБГ.

  <script>
  function myFunction() {
  var i, sum,rez, rez2, res;
  var embg =document.getElementById("myNumber").value;
  var n = document.getElementById("myNumber").value.length;
  sum;
  res=1;
  sum =
  embg.charAt(0)*7+
  embg.charAt(1)*6+
  embg.charAt(2)*5+
  embg.charAt(3)*4+
  embg.charAt(4)*3+
  embg.charAt(5)*2+
  embg.charAt(6)*7+
  embg.charAt(7)*6+
  embg.charAt(8)*5+
  embg.charAt(9)*4+
  embg.charAt(10)*3+
  embg.charAt(11)*2;  rez = sum%11;

  if(rez % 11 < 2) {rez = 11; } else { rez = rez % 11 ;}

  rez2 = 11 - rez;
  if(rez2 != embg.charAt(12)){res = 0; alert("EMBG is not valid"); return false; }

  }
  </script>
   
Слични теми
 1. pande2007
  Одговори:
  5
  Прегледи:
  1,569
 2. angel485mk
  Одговори:
  5
  Прегледи:
  925
 3. HijackHacker
  Одговори:
  0
  Прегледи:
  946
 4. NecrotoX
  Одговори:
  3
  Прегледи:
  680
Вчитување...

Сподели

Вчитување...