Колку ме држи сеќавање мк доменот може да се регистрира од сите физички и правни лица, НО дали тие треба да се на територија на МК или може од било каде?
Имам една идеа за која ми беше потребен краток домен што лесно ќе се помни, но изгледа „чајна“ е насекаде достапна.
Искуцав еден скрејпер за што ќе ми извади whois податоци за сите достапни комбинации со 2 карактери, и испаѓа дека 419 домени се со адреса надвор од МК.
Дали имаме основ да потпишеме петиција до Марнет да ги скинат овие домени раат да видиме.
Слободни домени ми извади 99 со што доаѓаме до математиката:
Можни домени со 2 карактери: 676
Слободни: 99
Адреса надвор од МК: 419
Адреса во МК: 158
Во продолжение базата од скрејперот може некој ќе си поигра со подетална статистика.
Имам една идеа за која ми беше потребен краток домен што лесно ќе се помни, но изгледа „чајна“ е насекаде достапна.
Искуцав еден скрејпер за што ќе ми извади whois податоци за сите достапни комбинации со 2 карактери, и испаѓа дека 419 домени се со адреса надвор од МК.
Дали имаме основ да потпишеме петиција до Марнет да ги скинат овие домени раат да видиме.
Слободни домени ми извади 99 со што доаѓаме до математиката:
Можни домени со 2 карактери: 676
Слободни: 99
Адреса надвор од МК: 419
Адреса во МК: 158

Во продолжение базата од скрејперот може некој ќе си поигра со подетална статистика.