Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Мислење за ROG Strix GA15DK

worker_x

Gaining Experience
17 март 2010
399
416
Здраво момци, би сакал да ги читам вашите мислења за оваа pre-built конфигурација. Имате некакво искуство со вакво или нешто слично? Дали е исплатливо?

Конкретно се работи за следново:

Благодарам.

ARMac

Epic
2 октомври 2010
9.245
12.052
Скопје
androgaming.com
Рамот е мислам една плочка, не е во DC. Колешка зимаше па го видов во проаѓање.

Дали се исплати? Ова е лудост. 1500 евра за што? За игрици? Мое мислење секако ако ти се даваат пари земи си.

bogdan.j

Gaining Experience
16 февруари 2018
142
400
Гостивар
ntpmk.net
Па генерално ова е топ искрено. Гејминг конфигурација, склопена и тестирана од Асус. Ако финаниската конструкција ти е склопена, земај не се мисли. Претпоставувам дека би го користел за гејминг и работа(валјда). Само провери тоа што ти пиша @ARMac за рамот, за да знаеш за во иднина.

ImTheDude

Careful man, there’s a beverage here!
31 октомври 2011
729
1.186
ImTheDude's setup  
Processor & Cooler
i7 11700KF
Motherboard
ROG STRIX Z590-E
Storage
512GB M.2 NVMe™ PCIe® 3.0 SSD + 8TB HDD
PSU
750W 80+ Gold
RAM
2x16GB DDR4
Video card
AMD RX 6900 XT RedDevil
Case
Asus ROG GC35
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Gigabyte K83, Logitech F710, XBox 360
Audio
Focusrite Scarlett 2i2 2nd
Monitor
AOC AG241QX @ 144Hz & Asus VS247H 24" @ 60Hz
OS
Win 10
Имаш ~1570 евра цела конфигурација со 3070, или ако сакаш за 1300 евра една година користена 3070ка се продава на форумов. Ти сам одлучи дали ова вреди или не :)
Рамот е мислам една плочка, не е во DC. Колешка зимаше па го видов во проаѓање.

Дали се исплати? Ова е лудост. 1500 евра за што? За игрици? Мое мислење секако ако ти се даваат пари земи си.

1500 евра за high end gaming според мене уопште не е лудост.

ARMac

Epic
2 октомври 2010
9.245
12.052
Скопје
androgaming.com
Имаш ~1570 евра цела конфигурација со 3070, или ако сакаш за 1300 евра една година користена 3070ка се продава на форумов. Ти сам одлучи дали ова вреди или не :)

Другар ова е далеку од high-end особено со B450 најефтината плоча и стикче од 16 гига. Процесорот и графичката да, другото е низок просек. HDD од 1 ТБ :ROFLMAO:

ImTheDude

31 октомври 2011
729
1.186
ImTheDude's setup  
Processor & Cooler
i7 11700KF
Motherboard
ROG STRIX Z590-E
Storage
PSU
750W 80+ Gold
RAM
2x16GB DDR4
Video card
AMD RX 6900 XT RedDevil
Case
Asus ROG GC35
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Win 10
Другар ова е далеку од high-end особено со B450 најефтината плоча и стикче од 16 гига. Процесорот и графичката да, другото е низок просек. HDD од 1 ТБ :ROFLMAO:
Уште еден стик од 16гб може да се стави, не го гледам тоа како проблем.
ХДД небитен, нека го извади ако толку смета.
1440p 144hz во повеќето игри на солидни сетинзи за мене уште претставува high end gaming. Ако зборуваме за 4к 144хз+, ок, не е ова high end во тој случај.
Секако најбитното за гејминг, cpu i gpu се одлични. Плочата колку ќе смени во реални перформанси во гејминг... ништо значително.
Се на се, цената на конфигурацијата е најдобра што може да се најде во моментов. Не верувам да најдеш подобро за тие пари. Ако ти влегува во буџет, земај.

worker_x

Gaining Experience
17 март 2010
399
416

Повеќе ми беше тоа прашањето околу исплатливоста, цените на графичките, и дали за истите пари или блиску може да се склопи нешто слично. Инаку @ARMac , братот го бара чудово за гејминг, и мене многу не ме бендиса плочата, и куќиштето, но и тој како @ImTheDude ги гледа компонентите што му се од значење, процесорот и графичката. Јас прашувам овде пошо јас треба да ја финансирам играчкава :D, па ако има подобра алтернатива, да не ја утниме работата.

Ви благодарам на сите за конструктивните мислења.

Coach

Gaining Experience
6 декември 2020
66
121
Skopje
@worker_x за што би ја користел оваа машина? Гејминг? Работа?

Можеби ти личи на замарање ама многу е полесно да анализираш кога знаеш што точно сакаш да правиш со PC-to.

Внатре имаш супер процесор кој ти е реално overkill ако планираш само гејминг (5600X ти го нуди истото, можеби малце помалце)
Имас графичка која е супер и за работа и за гејминг (горе доле, не коментирам екстреми)
Имаш лоша комбинација на HDD и SSD (искрено не ја сваќам поентата на шлапање HDD во таа конфигурација)
Имаш не толку добро куќиште од аспект на airflow (повторно многу зависи што планираш со компјутерот)
Имаш скромно напојување (btw не е наведен ни производителот)
Искрено вака сама по себе за мене ништо не ми значи.

И на крајот најбитното: ако ти е за гејминг МНОГУ битно е што монитор имаш (refresh rate, native resolution) затоа што потребите од еден компјутер се страшно различни за 1080p vs 1440p vs 4k.

За да не испадне дека те оставам со повеќе прашања од одговори, јас лично не би ја земал оваа конфигурација (таква како што е) имајќи ги во предвид деловите и секако цената. Сметам дека можеш да склопиш подобра конфигурација (секако со поконцизни барања да склопиш копнфигурација која ќе биде price to performance ориентирана) за помали пари

ImTheDude

31 октомври 2011
729
1.186
ImTheDude's setup  
Processor & Cooler
i7 11700KF
Motherboard
ROG STRIX Z590-E
Storage
PSU
750W 80+ Gold
RAM
2x16GB DDR4
Video card
AMD RX 6900 XT RedDevil
Case
Asus ROG GC35
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Win 10
@worker_x Сметам дека можеш да склопиш подобра конфигурација (секако со поконцизни барања да склопиш копнфигурација која ќе биде price to performance ориентирана) за помали пари
Теоретски да, така е. Ама ела најди графичка 3070 на залиха. И ако најдеш ќе те кошта колку ~80% од цената на конфигурацијата.

Coach

Gaining Experience
6 декември 2020
66
121
Skopje
Теоретски да, така е. Ама ела најди графичка 3070 на залиха. И ако најдеш ќе те кошта колку ~80% од цената на конфигурацијата.
Потполно се согласувам со тебе.

Ама па тоа си повлекува и друга дебата - дали е умно баш сега да се купува.

Јас лично би почекал неколку месеци (се очекува делумно подобрување на ситуацијата од Март 2022 натаму (неколку фактори се во прашање), секако кај нас со задоцнување XD).
Ако веќе стварно морам одма да земам, би размислил за конфигурација во сопствена режија (наведов неколку причини зашто не ми се свиѓа баш таа конфигурација) со половна графичка која ќе ја заврши работата додека не дојдат подобри времиња

Ама секој со своите желби и планови. На крајот на денот меракот се плаќа нели :)

worker_x

Gaining Experience
17 март 2010
399
416
@Coach, како што кажав и погоре, братот ќе го користи за гејминг 95% од времето. Каков монитор ќе си купи не знам, тоа тој ќе си го финансира, јас сум задолжен за играчкава. Тој е на ставот од @ImTheDude во врска со цената на графичките и прави споредби со вакво нешто:

Е сега, штосот е што на форумов има врапчиња кои пуштаат доверливи информации, и последната имформација е дека ситуацијата со графичките и цените дополнително ќе се влошува. Инаку и јас бев на ставот сам да си склопувам по свој ќејф, отколку да земам нешто што е клопено по ќејф на Асус, но не знам колку е тоа можно во сегашнава ситуација.

Coach

Gaining Experience
6 декември 2020
66
121
Skopje
@Coach, како што кажав и погоре, братот ќе го користи за гејминг 95% од времето. Каков монитор ќе си купи не знам, тоа тој ќе си го финансира, јас сум задолжен за играчкава. Тој е на ставот од @ImTheDude во врска со цената на графичките и прави споредби со вакво нешто:

Е сега, штосот е што на форумов има врапчиња кои пуштаат доверливи информации, и последната имформација е дека ситуацијата со графичките и цените дополнително ќе се влошува. Инаку и јас бев на ставот сам да си склопувам по свој ќејф, отколку да земам нешто што е клопено по ќејф на Асус, но не знам колку е тоа можно во сегашнава ситуација.
Пошто се изјасни дека треба да ја финансираш оваа конфигурација мал совет (ако дозволиш): Според мене мн е битно да видиш што би играл и на каков монитор (императив). Ако дечкото игра игри (не толку захтевни) на 1080p монитор тогаш 3070 e дефинитивно overkill и не му треба таква графичка (знам дека е фенси да се пратат трендовите али јбг не купуваш ферари за да го возиш 50km/h на земјен пат).
Ќе се земам себеси за пример: Јас играм на 24" 1080p Монитор (144Hz) и за тие игри што ги играм не ми треба ништо повеќе од RTX2060 и Ryzen 5600X (моментално имам RX580 и си терам :) )
И пак би ја ставил на маса темата за половна графичка. Наскоро ќе заврши bullrun кај копачите па за очекување е да се појават половни графички на пазарот. Тие (копачи) што си ја знаат работата посекако ја чуваат графичката under-volt и under-clocked така што не би требало да се преголем ризик (посекако при купување половна графичка обавезно benchmnark едно 30 40 мин за да се провери во каква состојба е).
Ако мора да е на ново и ако 3070like GPU е целта тогаш и немаш некој голем избор (тоа со цената на анхоч не го ни гледам зашто е ужас сам по себе) и слобдно терај со конфигурацијата (со тоа што би го тргнал HDD и би ставил SSD 1TB - Samsung QVO (не ти треба EVO за гејминг) беше околу 6000ден ако добро ме служи меморија).
ПС: Би проверил што напојување има затоа што не ми се игра со тоа (на другар му отидоа мн скап CPU и матична од faulty напојување)

Со среќа при пазарењето и пиши што си направил :)

gOJDO

Illuminator
23 јануари 2008
10.761
17.201
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
За да не испадне дека те оставам со повеќе прашања од одговори, јас лично не би ја земал оваа конфигурација (таква како што е) имајќи ги во предвид деловите и секако цената. Сметам дека можеш да склопиш подобра конфигурација (секако со поконцизни барања да склопиш копнфигурација која ќе биде price to performance ориентирана) за помали пари
Ваљда не си сериозен???

Ако си, дај молимте посочи ни таков пример со компоненти кои се моментално расположливи за купување од било каде на планетава.

Coach

Gaining Experience
6 декември 2020
66
121
Skopje
Ваљда не си сериозен???

Ако си, дај молимте посочи ни таков пример со компоненти кои се моментално расположливи за купување од било каде на планетава.
Подобра конфигурација не во перформанси, туку во поглед на тоа што точно му треба (затоа и пишав price to performance). Можеби нема да му треба конфигурација со 5800 и 3070 (па 95% од времето да биде на 1% utilization).

Имам 2ца другари кои работат и живеат во Германија и кои сеа пред месец дена се подновија со нови машини. Едниот зема pre-build:

Со некаков си students discount (работи на факултет) ја зема за некои 1200 ЕУР. А внатре има X570 Mobo, Corsair напајање, G-Skill рам итн (ти бар најдобро знаеш што значат дадените компоненти vs тоа што е понудено во Сетек).

Другиот другар (не можам да го најдам линкот) зема EVGA GeForce RTX 3070 XC3 BLACK GAMING LHR за 820 ЕУР (признавам некој giweaway и имало само 5 ама пак, се снашол човекот)

Пазарот во моментов е никаков (особено во нашава земјичка) и затоа му дадов мислење да не брза ако не му е итно баш сеа да си купува компјутер. На крај краева колку пати кај тебе имам видено добар дил за половна (па и нова) графичка, па може дечкото да си склопи конфигурација (по негов ќејф).

За мене лично, не давам 100к мкд на конфигурација а внатре да нема делови кои ми се свиѓаат (највеќе замерка за напојувањето и за HDD дискот на дадената конфигурација)

Поздрав и убав ден

Boco1987

Gaining Experience
25 март 2017
261
281
Скопје
Подобра конфигурација не во перформанси, туку во поглед на тоа што точно му треба (затоа и пишав price to performance). Можеби нема да му треба конфигурација со 5800 и 3070 (па 95% од времето да биде на 1% utilization).

Имам 2ца другари кои работат и живеат во Германија и кои сеа пред месец дена се подновија со нови машини. Едниот зема pre-build:

Со некаков си students discount (работи на факултет) ја зема за некои 1200 ЕУР. А внатре има X570 Mobo, Corsair напајање, G-Skill рам итн (ти бар најдобро знаеш што значат дадените компоненти vs тоа што е понудено во Сетек).

Другиот другар (не можам да го најдам линкот) зема EVGA GeForce RTX 3070 XC3 BLACK GAMING LHR за 820 ЕУР (признавам некој giweaway и имало само 5 ама пак, се снашол човекот)

Пазарот во моментов е никаков (особено во нашава земјичка) и затоа му дадов мислење да не брза ако не му е итно баш сеа да си купува компјутер. На крај краева колку пати кај тебе имам видено добар дил за половна (па и нова) графичка, па може дечкото да си склопи конфигурација (по негов ќејф).

За мене лично, не давам 100к мкд на конфигурација а внатре да нема делови кои ми се свиѓаат (највеќе замерка за напојувањето и за HDD дискот на дадената конфигурација)

Поздрав и убав ден
Заеби ти Германии, студентски кредити и givaways, кај нас за овие пари неможе подобра конфигурација да се склопи.
И тоа што денеска можеби нема да има потреба од толку перформанси не значи дека за 1-2 години нема да му затребаат на каква сака резолуција нека игра.

Coach

Gaining Experience
6 декември 2020
66
121
Skopje
Заеби ти Германии, студентски кредити и givaways, кај нас за овие пари неможе подобра конфигурација да се склопи.
И тоа што денеска можеби нема да има потреба од толку перформанси не значи дека за 1-2 години нема да му затребаат на каква сака резолуција нека игра.
Би се сложил дека кај нас во моментов и не може нешто подобро (оттаму и идејата да се чека - не дека измислив топла вода, тоа е мислењето кај многумина).

Но не би се сложил за делот за requirements.

Во догледно време нема да има игри кои користат премногу јадра така што 6-core процесор е сосема доволен за гејминг.
Од друга страна ако не си фан на Ray Tracing и се потпираш на растеризација тогаш 3070 е дефинитивно непотребна за 1080p. Самата идеја на таа класа графички е да обезбедат премиум искуство на 1440p и нагоре. Нема поента денес да купуваш overkill графичка за да биде ОК за 3-4 години (особено не со овие цени). Тогаш таа ќе биде реално постара и тогашните графички ќе ти понудат повеќе, а ценовно исто ќе ти се фати.

Ама посекако овде правиме муабет за домаќинско пазарење (иницијалното прашање беше дали вреди, дали се исплати). Јас барем секогаш така се водам при пазарење технологија.

А ако парите не играат улога при носењето одлука тогаш by all means..

Другар пред 5-6 месеци си зема монструм со 5950X CPU, 64gb RAM i RTX 3090 (само затоа што му се може) а игра CSGO, Modern Warfare и Dota2

Поздрав и убав ден

ImTheDude

31 октомври 2011
729
1.186
ImTheDude's setup  
Processor & Cooler
i7 11700KF
Motherboard
ROG STRIX Z590-E
Storage
PSU
750W 80+ Gold
RAM
2x16GB DDR4
Video card
AMD RX 6900 XT RedDevil
Case
Asus ROG GC35
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Win 10

Ја мислев ќе биде комплицирано да склопи сам цел пц, ама он само требало да иде во Германија, да запише факултет, да освои некој giveaway и наместо за 1600е да земе 3070 со 5800, ќе може да земе 3060 со 5600x за 1200е.

gOJDO

Illuminator
23 јануари 2008
10.761
17.201
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Поздрав и убав ден
1) „Во Солуна грош сомуна, ама до Солуна три сомуна“ - Народна поговорка.
2) Не знам како дојде до претпоставка дека во 95% од времето машината ќе биде на 1% utilization кога човекот децидно појасни дека ќе се користи за гејминг што значи дека во 95% од времето на користење ќе се користи ќе биде максимално оптеретена.
3) Човекот конкретно праша дали за истите пари или слично може да склопи истово или слично. Одговорот на прашањето е НЕ, неможе ни приближно слично во перформанси да склопи за тие пари, а истото може да го склопи за многу повеќе пари.
4) Тоа за што ние лично би потрошиле пари нема никаква врска со темата.

П.С. И јас играм Dota 2 на машина од 450К денари (со 5950x, RTX 3090 и т.н.) во одонос на која машинава од 100к денари делува сиромашно, но тоа не ја прави таа машина од 100К денари лоша. Напротив таа машина за 100К денари + некаков монитор и периферија вреди многу повеќе од мојата за 450К и може да ги брка истите работи како и мојата но со послаби перформанси и помал комодитет за тој кој ќе ја користи.

Последна промена:

gamon

Practice makes perfect
15 септември 2014
1.119
1.387
orgrimar
Земени 6 асус компјутера во последниве 2 недели од пријатели, 4 интел 2 амд, за парите не постои подобро нешто да се купи, дури и за 50% повеќе пари пак не може да се склопи подобро. Солидни машини добри куќишта, добро склопени и добро ладени. Ако имаш пари земај, ги земавме од нептун зошто во сетек имаше 2 на залиха ама не ги продаваа, газдите гејмале на нив. Само уште 1 плочка 16 рам и добиваѓ топ машина.
И дечкиве шо викаат дека може да се склопи подобра за исти пари да намалат со лоша трева, го суши мозокот.

worker_x

Gaining Experience
17 март 2010
399
416
Мал апдејт на темата, прашав во Сетек за нарачка и добив одговор, сличен на тој што го добил @gamon , ги има во главен магацин, но се резервирани. Сега разгледувам и други опции, приметив дека во Нептун конфигурацијата има повисока цена отколку порано, плус стотина евра. На што се должи тоа не знам, дали им беше промоција, или сега има некакво поскапување, ќе видиме...

gamon

Practice makes perfect
15 септември 2014
1.119
1.387
orgrimar
таа е реална цена, сетек може да стават било каква цена кога немаат на лагер, компјутерите на газдите и на шефовите ги водат како лагер.

28 јануари 2017
1.781
3.990
Ресен

Компјутеров е без графичка 1,450€ или јас нешто трипам?

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн администрација

Статистика

Теми
46.096
Мислења
955.374
Членови
34.503
Огласи
2.307