Стани премиум член, добиј куп бенефити и поддржи ја работата на IT.mk!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Мислење за конфигурација

100JKO

On your way to fame
27 јуни 2018
296
789
Скопје
Сакам да составам нова конфигурација во рамки на буџет од 600-700 евра (што ќе се користи за програмирање и повремено некоја игрица). Со тоа што куќиште, графичка и напојување во почеток (во краток период) ќе користам од постоечката конфигурација. Да напоменам, размислувам за 13600 поради тоа што не би го оверклокувал процесорот, а и заради нискиот TDP 65W, со тоа би ги избегнал сите евентуални проблеми околу ладењето.
Следствено на ова, сметам дека матична со B660 чипсет ќе биде доволна:

config.jpg

Секоја сугестија е добродојдена.

Глупав

On your way to fame
20 април 2008
1.143
721
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
Игри и програмирање скоро два дијаметрални поими. Размисли да заштедиш на хардвер а да инвестираш во online ресурси и сервиси. Рам повеќе од доволно, CPU обично сум со мислења подобри за 8/16, MB е секогаш една од позначајните инвестиции, друго е сѐ пиши-организирај...

Sent from my Mi06 using Tapatalk

100JKO

On your way to fame
27 јуни 2018
296
789
Скопје
Игри и програмирање скоро два дијаметрални поими. Размисли да заштедиш на хардвер а да инвестираш во online ресурси и сервиси. Рам повеќе од доволно, CPU обично сум со мислења подобри за 8/16, MB е секогаш една од позначајните инвестиции, друго е сѐ пиши-организирај...

Sent from my Mi06 using Tapatalk
Кој процесор би го предложил за оваа намена?

Davko010

Gaining Experience
6 јуни 2019
69
242
Skopje
Доколку одиш со матичнава , осигурај се дека тој тип на рам е поддржан за да немаш проблеми со системот понатаму.
QVL листа

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
10.802
17.463
Земи Samsung EVO и на рачун на тоа оди погоре со матичната барем на H670

Меморија не земај на памет. Внимавај на тајминзите. 64 гига треба да функционираат како што треба а не само да се бројат

StalkeR

Нискоградба
5 декември 2009
5.322
6.424

100JKO

On your way to fame
27 јуни 2018
296
789
Скопје
Благодарам за конструктивните сугестии.
Прегледот сега изгледа вака:

config2.jpg

Направив замена и кај рамот, компатибилен е со матичната, и има латенција 16-19-19-36

Би сакал да пишеш збор-два зошто е оваа подобра од Asus-от?

Последна промена:

StalkeR

Нискоградба
5 декември 2009
5.322
6.424
Подобар vrm, повеќе usb портови,повеќе (a)rgb приклучоци и сл.
Z плочата, ти овозможува да ставиш отклучен процесор и да оверклокуваш.

Sent from my iPhone using Tapatalk

BlueBaron

Gaining Experience
19 јануари 2016
279
248
Скопје
Кој процесор би го предложил за оваа намена?

И мене ова ме интересира за конфигурација за програмирање, со кој процесор би идел? Од бенчмаркс видеава гледам дека 13600 за цената е меѓу подобрите, ама и затоа тие бенчмаркс се претежно на поскап ДДР5 РАМ обично.

100JKO

On your way to fame
27 јуни 2018
296
789
Скопје
Подобар vrm, повеќе usb портови,
Ова можам да го прифатам, спак се работи за понов чипсет, нели. Во тој случај би можел да одам и со ASUS PRIME B760M-A D4, со цена малу и поефтина.
повеќе (a)rgb приклучоци и сл.
Z плочата, ти овозможува да ставиш отклучен процесор и да оверклокуваш.
Веќе пишав дека нема да оверклокувам.

Последна промена:

mnikolce

On your way to fame
27 октомври 2016
794
604
Благодарам за конструктивните сугестии.
Прегледот сега изгледа вака:

Погледнете го атачментот 125081

Направив замена и кај рамот, компактибилен е со матичната, и има латенција 16-19-19-36

Би сакал да пишеш збор-два зошто е оваа подобра од Asus-от?
Зборот е compatible, друго е компактност, складност, скоцканост. Поздрав немам други забелешки

Sent from my M2007J20CG using Tapatalk

StefanPetrov

On your way to fame
5 април 2016
465
719
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
12700F / Arctic Liquid Freezer II 240
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
1TB Firecuda 520 SSD / 500GB Kioxia Exceria SSD / 1TB WD HDD
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
32GB G.Skill Aegis 3200 MHz
Video card
EVGA 3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Modecom Volcano Amirani White
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Cooler Master MK730 Brown Switches
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Топ ти е и процесор и матична (која и да ја земиш, скоро сите солидни се од новите). Не знам како се кај другите, ама знам дека кај MSI и на Z и на B чипсет можиш да наместиш non-K процесор да работи непрекинато со фул сила.

Non-K процесорите не тргат уствари 65W, туку тргат скоро исто сила колку К процесорите ама после определено време (Tau време) најчесто се враќат на default 65W. Е сега со MSI матичните (ваљда и други брендој, освен Asrock мислам) имаш опција од самиот биос да наместиш дека имаш соодветно ладење (си одбираш пример tower cooler или AIO) и ти го трга то Tau време. И уствари имаш процесор шо можи да си трга 150W пример непрекинато (супер ако рендерираш или прајш нешто шо е CPU intensive). Така да разликата меѓу К и non-K со ова ти ја сведва на минимум (нормално ако е ист процесорот во сите други аспект и има само помал клок).

Рам ако немаш потреба од 64 земи си 32. Јас и со 32 ретко кога да видам над 25 да се искористат, а не па поќе. За ладење не знам шо планираш ама ако сакаш воздушно поевтино ама убо

Сите ќе ти бркат работа, и нормално Noctua NH-D15 ако ти се дават 100 евра. Ако сакаш водено, со Arctic Liquid Freezer II 240 за 80 евра нема да згрешиш.

Astro

Epic
20 јуни 2012
9.038
13.960
Едно прашање до пограмерите, зошто е потребен брз процесор со многу јадра за програмирање?

100JKO

On your way to fame
27 јуни 2018
296
789
Скопје
Зборот е compatible, друго е компактност, складност, скоцканост. Поздрав немам други забелешки

Sent from my M2007J20CG using Tapatalk
Средено:)
Мислењето е автоматски споено:

Едно прашање до пограмерите, зошто е потребен брз процесор со многу јадра за програмирање?
Па, не ти треба воопшто брз процесор. Можеш и на Intel Atom да програмираш (пример веб апликација), ама јас работам како Game Developer и сум on-site најчесто ама би сакал да имам опција remote work некогаш или пак на викенди да чепнам нешто и заради тоа ми треба појак процесор и 64гб рам.

Последна промена:

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
10.802
17.463
Средено:)
Мислењето е автоматски споено:

Па, не ти треба воопшто брз процесор. Можеш и на Intel Atom да програмираш (пример веб апликација), ама јас работам како Game Developer и сум on-site најчесто ама би сакал да имам опција remote work некогаш или пак на викенди да чепнам нешто и заради тоа ми треба појак процесор и 64гб рам.
Некој погоре ти препорача ASUS PRIME Z690-P D4 што е едвај 30 евра разлика од B чипсет
Не си пукај во нога и оди на Z чипсет особено оди со Asus. Треба да рачунаш и на идна поддршка

Не тврдам дека другите фирми не вадат, ама MSI ?

Или ако веќе сакаш да штедиш тогаш не оди под H чипсет. Најдолна класа чипсет се зема за офис компјутер на кој не се работи ништо

Крај краева, ако можеш да си дозволиш земи и K процесор. Ка процесорите се излезени од најдобрите бининзи.
Битно, сега ако не ставиш максимум RAM и калкулираш „јас тоа понатаму“ никогаш нема да надоградиш.

Услагоди ги процесорот, матичната и рамот за другото веќе се дискутира.

StalkeR

Нискоградба
5 декември 2009
5.322
6.424
Затоа и препорачав Z, ем нема да се осиромаши со тие пари а ќе е future proof. Истата плоча за ја имав со 12600К и е одлична буџет плоча.

100JKO

On your way to fame
27 јуни 2018
296
789
Скопје
Некој погоре ти препорача ASUS PRIME Z690-P D4 што е едвај 30 евра разлика од B чипсет
Не си пукај во нога и оди на Z чипсет особено оди со Asus. Треба да рачунаш и на идна поддршка
Затоа и препорачав Z, ем нема да се осиромаши со тие пари а ќе е future proof. Истата плоча за ја имав со 12600К и е одлична буџет плоча.

Во ред, ќе ве послушам за ова мислење. Ќе размислам и ќе се преработи буџетот за да се вклучи Z плоча.

Е сега, бидејќи идам на Z плоча дали да се иде на DDR4или DDR5 меморија?
И дали би имало бенефит ако се иде на Z790?

StalkeR

Нискоградба
5 декември 2009
5.322
6.424
За твојата намена не знам, но подобро ти е со DDR5, но буџетот ке треба уште 100 евра барем да го зголемиш. Поскапи матични и поскап рам.
Бенефит од 790 немаш никаков во споредба со 690, едино што држи повисоки прекфенции на меморија.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.531
4.351
Писти Охту
Asus prime e според мене најслабата и најѓубре серија шо постои. Пре би одел со tuf или погоре наведената гигабајт. За девелопмент, во основа ти требаат шо е можно повеќе јадра (претпоставувам докер ќе трчаш или виртуелки) и рам и секако, сториџ. 13600 би го заменил само со 13600к, одлична златна средина од она шо ти треба и одлична цена. За играње, зависи шо ќе играш, шо резолуција и шо монитор големина е. Ама другово е сосема доволно. Јас не би одел со Z плоча пошто сепак, z790 е реално мртва платформа (14та серија ќе се на друг сокет) и мидрејнџ плоча е сосема доволна

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
10.802
17.463
Во ред, ќе ве послушам за ова мислење. Ќе размислам и ќе се преработи буџетот за да се вклучи Z плоча.

Е сега, бидејќи идам на Z плоча дали да се иде на DDR4или DDR5 меморија?
И дали би имало бенефит ако се иде на Z790?
Ако одиш на DDR5 тогаш со Z790

Z690 @ DDR4 = 3200 MT/s
Z690 @ DDR5 = 4800 MT/s

Z790 @ DDR5 = 5600 MT/s

Јас би одел на многу меморија, со брзи тајминзи и К верзија

Претпоставувам дека Z790 со DDR5 ќе биде осетно поскапа варијанта. Иначе разликите помеѓу тие два чипсета се скоро па козметички (тандрболт портови, исфрлен Оптане што и не е некоја загуба и еден екстра USB 3.2 Gen2x2 порт)

Ако читаме помеѓу редови ќе видиме дека подршката на Intel за DDR4 е до 2024. Што со употреба на здравосељачка логика значи дека после ова не очекувајте BIOS-и и апдејтирани микрокодови за процесорот и контролерите.
Барем не со значајни измени освен ситни исправки.

StalkeR

Нискоградба
5 декември 2009
5.322
6.424
Спремав пц, кој поради други причини ке се одложи на некој месец и сум со следните делови купени/во план.
Asus Tuf Z690 Plus D5(држи до 6000MT/S), GSkill 2x16 6000MT/s ќ, кои планирам да ги врзам со 13600К.
Е сега, плочата е 213 евра: https://www.computeruniverse.net/en/p/90859664
Рамот е 140 евра. Нормално, без давачки до тука.

Затоа реков ако си за D5 варијанта ке треба да одврзеш ќесето. :)

StefanPetrov

On your way to fame
5 април 2016
465
719
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu

Моја препорака. Немој Asus Prime, и јас се мислев за неа ко купвав ама шо поќе читаш то поќе сфакаш дека не чини за парите. Ако веќе сакаш Асус, оди на TUF. Gigabyte ми е лично мене мех, посебно софтверот. Нема да згрешиш со некоја од овие погоре MSI, зависно дали сакаш ДДР4 или ДДР5. Нема да видиш разлика ДДР5 искрено, така да оди си ДДР4 и не фрлај пари џабе.

Макар шо ако сакаш Z790, ги имаш истите за 20-30 евра поќе, ама пак, нема да видиш некој ќар.

StalkeR

Нискоградба
5 декември 2009
5.322
6.424
Asus Prime серијава ја направивте демек се произведува на Бит Пазар. Јез да е ефтина класа, ама ниту малку не е толку лоша.
Во секој случај би земал Asus Prime него ли било која класа повисока матична од MSI. Тоа е најголемо ѓубре што постои на пазаров.

100JKO

On your way to fame
27 јуни 2018
296
789
Скопје
Сеа ми направивте огромна дилема околу брендот на матичната плоча.

Нема да видиш разлика ДДР5 искрено, така да оди си ДДР4 и не фрлај пари џабе.
DDR5 би земал поради тоа што е понов и ќе се продава подолго време отколку DDR4.

StefanPetrov

On your way to fame
5 април 2016
465
719
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Asus Prime серијава ја направивте демек се произведува на Бит Пазар. Јез да е ефтина класа, ама ниту малку не е толку лоша.
Во секој случај би земал Asus Prime него ли било која класа повисока матична од MSI. Тоа е најголемо ѓубре што постои на пазаров.

Како чоек шо имал само Асус цел живот (буквално, 5 Асус матични сменав) и бев Асус fanboy, фактот шо ова ми е прва матична од друг бренд, а посебно MSI, мислам кажва нешто. Никој не вели дека е најголемо ѓубре, ама за парите Prime ич не вреди оти имаш други опции од други брендој. Посебно од самите Асус имаш поарни матични од TUF серија за 30-40 евра поќе. Чисто ме интересира оти мислиш MSI се најголемо ѓубре? Јас попрво би рекол Gigabyte, никогаш поќе нема да земам GB производ, ни матична ни графичка.

Сеа ми направивте огромна дилема околу брендот на матичната плоча.

DDR5 би земал поради тоа што е понов и ќе се продава подолго време отколку DDR4.
Освен ако не планираш да менваш рам пак за година-две, нема да ти смени. Во реални услови нема да видиш голема корист, барем не сега. Како шо се подобрува ДДР5 и паѓа latency да, можи ќе има корист значајна, ама ако сакаш да заштедиш некоја стотка оди со ДДР4.

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн администрација

Статистика

Теми
45.674
Мислења
947.016
Членови
34.145
Огласи
2.014