Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Мислење за конфигурација (AMD Ryzen 7 7700)

Petarys

Gaining Experience
28 јули 2009
206
332
Прага, Чешка
Здраво на сите. Планирам да порачам делови за да склопам PC.
Вреди да напоменам дека ова ќе ми биде прва конфигурација/PC во животот, досега сум користел само лаптопи.
Целта за конфигурацијава е гејминг само за една игра :D (Cities Skylines 1/Cities Skylines 2).
Цената е 35.000 чешки круни (1450 EUR)
Дали компонентиве се солидни во однос на цената ? Не се разбирам па би сакал да добијам потенцијална валидација/совет да заменам некој дел со нешто друго.
Линк до компонентите од кошничката овде или слика подолу (од PC Part Picker)
1679216101307.png

Ron26

Practice makes perfect
4 мај 2019
1.398
1.745
Брат, земи си енвидиа графичка, што ќе се замараш со АМД. Иначе вака горе доле ти е океј конфигурацијава

thrw

On your way to fame
3 декември 2021
702
576
Ќе треба да плати 10000 ден плус за картата од зелените за да добие производ во ист перформанс ниво.
Ако му само за играње нема проблем да оди со црвените

Испратено од Крушево Транспортен Центар

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.729
15.333
Гајле ти е тебе у Чешка, имаш пари чим фукаш толку пари за една потпросечна игра. фурај!

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.284
18.584
MSI плоча? Saphire графичка?

Не е до толку разлика во цена да кратиш овдека. Асус/Гигабајт плоча!
Истото важи и за графичката

wolverine

Practice makes perfect
27 јуни 2012
1.302
1.530
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Графичка Nvidia само, остај што ти викаат АМД фанбоис, ќе си заштедел. Драјверите им се тотален промаршај на АМД и не вреди ниедна заштеда за нервозата што ќе ја попримиш. Ако си веќе одлучен за АМД, good luck, ќе сватиш со време што пробувам да ти доловам.

Матична, земи си Gigabyte, некако со MSI се добива помалце вредност за истите пари. А бидеќи сум и корисник на MSI, имам мислење дека добивам понестабилен систем него Gigabyte софтверски (BIOS, итн), барем од мое искуство до сега со двете на x570, јас следен апгрејд се враќам на Gigabyte.

За куќиште и ладење, добро размисли тука и инвестирај нешто повеќе, земи си 140мм кулери ако сакаш да ти биде потивко и повеќе да лади. Види куќиштето што ќе го избереш какви кулери поддржува. Jас препорачувам Arctic P14 за 140mm и Arctic P12 за 120mm. За куќиште некое со добар Airflow само. Генерално тие што имаат мрежа (mesh) однапред се добри куќишта за airflow.

Кулер на процесор кај ти е? Ова според мене е најбитното. Јас би земал Noctua NH-D15 chromax.black ако не си забеган по тие liquid coolers, а во случај да си само Arctic Liquid Freezer II 240/280/360 (во зависност што ти поддржува куќиштето). Генерално ќе имаш постабилна конфигурација со air кулер наместо liquid. Секогаш кога бираш кулер на процесор гледај да има компатибилност со сокетот (AM5 во твојов случај) и ако бираш liquid cooler и го монтираш одгоре гледај да пасира со рамовите. Ако ти се високи рамовите нема да пасира кулерот.

Последно... Од лично искуство ти го кажувам ова. Ако немаш добро куќиште и ладење од топлината ќе ти страдаат компонентите и ќе имаш дефеци, толку.

Последна промена:

TheGamerTeacher

On your way to fame
9 декември 2016
451
553
Скопје, Ѓорче Петров
www.twitch.tv
Јас пред некој ден склопив на АМ5 платформава конфигурација и ќе ти речам без водено ладење ич да не помислуваш да го користиш тој компјутер. Јас зедов Рајзен 7600 (искрено ти препорачувам истото да го напрајш, чисто заради то шо е сосема добар по перформанси, ама и шо по 1-2 години би ставил некоја верзија со х3д, или барем јас планирам така да направам) и со тој глупавиот сток кулер лабаво одеше преку 80-85 степени. Јез да не е некаков проблем, ама сепак барем во игрите шо ги наведе мислам дека поарно е да одиш со 7600 и разликата во пари до 7700 да ја дајш во квалитетно ладење (јас монтирав Арктик ликвид 360ка). Околу графичките, барем според мене преголем е премиумот шо треба да го платиш за Нвидиа. Изборот на графичка ти е сосема ок.

Petarys

Gaining Experience
28 јули 2009
206
332
Прага, Чешка
Јас пред некој ден склопив на АМ5 платформава конфигурација и ќе ти речам без водено ладење ич да не помислуваш да го користиш тој компјутер. Јас зедов Рајзен 7600 (искрено ти препорачувам истото да го напрајш, чисто заради то шо е сосема добар по перформанси, ама и шо по 1-2 години би ставил некоја верзија со х3д, или барем јас планирам така да направам) и со тој глупавиот сток кулер лабаво одеше преку 80-85 степени. Јез да не е некаков проблем, ама сепак барем во игрите шо ги наведе мислам дека поарно е да одиш со 7600 и разликата во пари до 7700 да ја дајш во квалитетно ладење (јас монтирав Арктик ликвид 360ка). Околу графичките, барем според мене преголем е премиумот шо треба да го платиш за Нвидиа. Изборот на графичка ти е сосема ок.
Фала ти, ова ми делува најизводливо. Лесно се монтира арктик кулер?

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.729
15.333
Со TDP од 105 до 130w оверкил е да користиш водено ладење, да си внесуваш ризик непотребно. Со воздушно ладење се решава тивко и елегантно.

Ron26

Practice makes perfect
4 мај 2019
1.398
1.745
Со TDP од 105 до 130w оверкил е да користиш водено ладење, да си внесуваш ризик непотребно. Со воздушно ладење се решава тивко и елегантно.

брат, со водено ладење дури и на AM4 процесор ја средив температурата и сега работи океј, не ми крашува нон стоп како што беше случај со обичниот wraith cooler. AIO 360 на оваа конфигурација без размислување треба да се земе, земајќи у обзир колку ждерат струја и греат овие процесори.

Daniel86

Epic
28 мај 2013
3.927
10.744
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Coolermaster Devastator 3
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Philips 222EL
OS
Windows 10 Pro 64bit
јас следен апгрејд се враќам на Gigabyte
Истото и јас го направив, никогаш не сум имал проблем од аспект на функционалност со Gigabyte, единствено повремено брикнат биос, од нигде никаде, што за мене и не е некој проблем, со програматор за 5 минути го решавам, меѓутоа за некого би можело да биде голем проблем. Отидов на Asus, се покајав жестоко, неколку години се мачев и имав среќа да ми цркне чипсетот па сменив цела платформа и назад на Gigabyte, нормално со Intel. Ок, со Intel можеби сум фанбојче, ама па некако постабилен ми се чини од AMD.

Чисто да напоменам, од сите плочи што сум ги добивал за поправка, најчести биле Gigabyte со брикнат биос, и тоа е генерално 80% од проблемите што го има тој производител, многу ретко да видиш нешто изгорено, додека кај MSI и Asus на пример, често цркнува круцијален дел како чипсет и поправката не се исплати, што би значело потенцијално менување на цела платформа.

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.729
15.333
брат, со водено ладење дури и на AM4 процесор ја средив температурата и сега работи океј, не ми крашува нон стоп како што беше случај со обичниот wraith cooler. AIO 360 на оваа конфигурација без размислување треба да се земе, земајќи у обзир колку ждерат струја и греат овие процесори.
Обичниот кулер брат е ужасен. Ужасен е дури и да го ставиш на Ryzen 3 3100. Тој е само за да го ставиш додека не си купиш друг tower cooler.
Поентата ми е, инсталирањето на водено ладење е трошок и е воведување на ризик од течење и заглавување на пумпата. Бидејќи станува збор за процесор со TDP од 105w (135w peak при синтетички бенчмарци), релативно ефтино и безризично може да се реши со воздушно ладење наместо со водено. Во рангот до 75 евра има многу солидни воздушни ладења кои тераат и TDP од 150w. Да беше 180w и повеќе тогаш секако водено ладење ќе мора.

И исто така бидејќи е 5nm процесор, тоа значи дека чиплетите ќе бидат многу жешки, односно работната температура ќе му биде висока и тоа не е проблем, но за да се држат што е можно пониско ќе треба сериозно добра термална паста. Наредната година кога ќе паднат цените на DDR5 и ќе билдам нова машина, веројатно ќе одам со 7600x или 7700x или пак 8600x/8700x ќе си поиграм со Heatsink lapping once again. :)

Последна промена:

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.729
15.333
Истото и јас го направив, никогаш не сум имал проблем од аспект на функционалност со Gigabyte, единствено повремено брикнат биос, од нигде никаде, што за мене и не е некој проблем, со програматор за 5 минути го решавам, меѓутоа за некого би можело да биде голем проблем. Отидов на Asus, се покајав жестоко, неколку години се мачев и имав среќа да ми цркне чипсетот па сменив цела платформа и назад на Gigabyte, нормално со Intel. Ок, со Intel можеби сум фанбојче, ама па некако постабилен ми се чини од AMD.

Чисто да напоменам, од сите плочи што сум ги добивал за поправка, најчести биле Gigabyte со брикнат биос, и тоа е генерално 80% од проблемите што го има тој производител, многу ретко да видиш нешто изгорено, додека кај MSI и Asus на пример, често цркнува круцијален дел како чипсет и поправката не се исплати, што би значело потенцијално менување на цела платформа.
Јас никогаш не сум заминал понастрана од Gigabyte за кој личен build, a имам работено со сите знајни и незнајни брендови на матични плочи, од првите Пентиуми па наваму. Освен неколку проблематични плочи кои Gigabyte ги имаа во минатото, според мене е најкомпатибилен и најсолиден бренд за матични плочи. Искуството секогаш било беспрекорно за разлика од Asus и Asrock. MSI ги рангирам поблиску до Gigabyte. Иако до сега не ми се случило било каков проблем со BIOS кај Gigabyte, ќе го земам како валиден аргументот на Даниел за истото. Можеби и затоа Gigabyte ставаат и бекап БИОС. Можеби и сум имал проблем ама не предизвикал дефект затоа што им бекап биос.

Daniel86

Epic
28 мај 2013
3.927
10.744
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Coolermaster Devastator 3
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Philips 222EL
OS
Windows 10 Pro 64bit
Backup биосот никогаш, повторувам, никогаш не си ја завршил својата работа. Барем од мои искуства, секогаш мора да заигра програматор.

Steam.

On your way to fame
31 мај 2011
1.045
964
Чаир
Steam.'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600 w/ Deepcool AK400
Motherboard
ASUS ROG STRIX B450-F GAMING II
Storage
Samsung 970 EVO PLUS 1TB + 2TB WD20EZRX x2
PSU
DeepCool PF750
RAM
32GB DDR4@2666MHz
Video card
ASUS ROG STRIX RTX 2080 Ti
Case
CM Elite 335U
Mouse
LAMZU Atlantis Mini Pro
Keyboard
MK870 w/ JWICK Black
Audio
Xonar DGX w/ Sennheiser HD215
Monitor
AOC 24G2SP
OS
Windows 10
Backup биосот никогаш, повторувам, никогаш не си ја завршил својата работа. Барем од мои искуства, секогаш мора да заигра програматор.
истово, дури и за истото имам отидено кај тебе да се среди, и ред други познаници кои сум ги пратил кај тебе за истиот проблем. Почна уште од P35ките истото, последен пат на Z87 ми се деси(увек гигабајт!). Стриктно MSI/ASUS од тогаш терам.

gamon

Practice makes perfect
15 септември 2014
1.571
1.859
orgrimar
-водено ладење е мит наметнат од индустријата и платени јутубери, добро воздушно ладење секогаш е најдобар избор
  • мси последниве 2-3 год прават многу добри матични и графички, не гледам разлика со гигабајт а подобри од сите други топ си е се
  • бидеќи играш само 1 игра провери која графичка подобро ја вози таа игра, доколку ти треба и за други игри секогаш нвидиа бидеќи генерално имаат подобра подршка и драјвери

Ron26

Practice makes perfect
4 мај 2019
1.398
1.745
-водено ладење е мит наметнат од индустријата и платени јутубери, добро воздушно ладење секогаш е најдобар избор
  • мси последниве 2-3 год прават многу добри матични и графички, не гледам разлика со гигабајт а подобри од сите други топ си е се
  • бидеќи играш само 1 игра провери која графичка подобро ја вози таа игра, доколку ти треба и за други игри секогаш нвидиа бидеќи генерално имаат подобра подршка и драјвери

водено ладење прво изгледа спектакуларно, за разлика од тие трансформери. Друга ствар добро лади, на idle со Deepcool 720 температурата ми е 30-35 степени. Дури и кога ќе го оптеретиш преку 60 не крева. Не сум некој гејмер да тестирам на игри, но и таму не верувам да е многу поразлично.

mihovkris

Unstoppable
1 јуни 2016
4.072
3.620
Неготино
Значи изгледот е побитен од ладењето? Ова ко девојка ми, ќе го зеам црвениот лаптоп оти е убав, он 2 пати послаб од црниот.
Нејсе, јас никогаш во живот нема да купам водено ладење. Воздушново arctic freezer си гази и тешко дека ќе го сменам во скоро време. 62 степени сум видел макс на R5 3600.

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
5.085
5.006
Скопје
hackitfree.github.io
Графичка Nvidia само, остај што ти викаат АМД фанбоис, ќе си заштедел. Драјверите им се тотален промаршај на АМД и не вреди ниедна заштеда за нервозата што ќе ја попримиш. Ако си веќе одлучен за АМД, good luck, ќе сватиш со време што пробувам да ти доловам.

Матична, земи си Gigabyte, некако со MSI се добива помалце вредност за истите пари. А бидеќи сум и корисник на MSI, имам мислење дека добивам понестабилен систем него Gigabyte софтверски (BIOS, итн), барем од мое искуство до сега со двете на x570, јас следен апгрејд се враќам на Gigabyte.

За куќиште и ладење, добро размисли тука и инвестирај нешто повеќе, земи си 140мм кулери ако сакаш да ти биде потивко и повеќе да лади. Види куќиштето што ќе го избереш какви кулери поддржува. Jас препорачувам Arctic P14 за 140mm и Arctic P12 за 120mm. За куќиште некое со добар Airflow само. Генерално тие што имаат мрежа (mesh) однапред се добри куќишта за airflow.

Кулер на процесор кај ти е? Ова според мене е најбитното. Јас би земал Noctua NH-D15 chromax.black ако не си забеган по тие liquid coolers, а во случај да си само Arctic Liquid Freezer II 240/280/360 (во зависност што ти поддржува куќиштето). Генерално ќе имаш постабилна конфигурација со air кулер наместо liquid. Секогаш кога бираш кулер на процесор гледај да има компатибилност со сокетот (AM5 во твојов случај) и ако бираш liquid cooler и го монтираш одгоре гледај да пасира со рамовите. Ако ти се високи рамовите нема да пасира кулерот.

Последно... Од лично искуство ти го кажувам ова. Ако немаш добро куќиште и ладење од топлината ќе ти страдаат компонентите и ќе имаш дефеци, толку.
Свашта... 2023та сме еејј. Ако ти последен пат си користел АМД картица 2000та па си имал проблем со драјвери :rolleyes:
Да бе - сите ние со АМД картици не можеме еве да отвориме страна да пишеме нешто - еднаш неделно ако се поклопат ѕвездите на драјверот :LOL:
И дајте со тоа советите - „Јас би земал Noctua NH-D15 chromax.black „ ? Па и боја си му одбрал.. Што други фирми поевтино нешто - слабо ладат а ? Кулермастер има избор одличен .. Ер-кулер..
АИО за 7700 ? 65W е процесорчето - најобичен Ер-кулер со моќ на дисипација од 120W ќе биде сосема доволен..И матичната си е добра.. Асус , Гигабајт ова она .. Исто г. се сите у глобала...

TheGamerTeacher

On your way to fame
9 декември 2016
451
553
Скопје, Ѓорче Петров
www.twitch.tv
Фала ти, ова ми делува најизводливо. Лесно се монтира арктик кулер?
Со оглед шо мене ми е прво ладење шо го монтирам, за едно 10 минути го средив. Ич пари е и ќе бидиш раат. Поприлично е мал фејл рејтот на водените ладења така да нема благе везе то дека си внесуваш којзнае каков ризик. Разликата е некои 40-50 евра поскапо, бар за арктикот без РГБ глупости. Плус, пак ќе се навратам од моја гледна точка, ќе имаш простор за надградба на некој далеку подобар процесор кој не знам колку би го изладил доволно со воздушен кулер. Ете сметај, инвестиција за нареден апгрејд, толку. Инаку 10 години имав водено ладење на претходниот билд, 0 пати сменета паста, никакво дотурање течности или каква и да е грижа. 10 факинг години :D

gOJDO

Illuminator
23 јануари 2008
10.912
18.340
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Не ја знам играта, но од она што читам како препорачана конфигурација е со многу пониски спецификации од ова кое планираш да го купиш.

1) Избери nVidia графичка картичка RTX 3070~3080 (претпоставувам дека ќе играш на 4K резолуција).
2) Ако веќе одиш со AMD во рамки на буџетот оди на 5800X3D, B550 матична плоча (јас би прескокнал MSI, т.е. би идел со Asus) и DDR4-3600 CL16 RAM
2 А) Разгледај варијанта со Intel 13600K, медиокритетна Z690/Z790 матична плоча и DDR5
3) Со која опција и да идеш рачунај да ставиш саглам кулер за процесорот. Не мора да е водено ладење, но нека е саглам торта со 2x 120~140mm фанови
4) Напојувањето ти е оверкил за таа конфигурација. 750W ти е повеќе од доволно

thrw

On your way to fame
3 декември 2021
702
576
Ако оди со оваа генерација на процесори и не сака 95 степени при скокови во работа и некои позахевтни видео игри што се оптимизирани за повеќе јадра, мислам дека вреди водено ладење со цел да не се гуши процесорот од температура.

Водено ладење воглавно не му е потребно кај обичните „7600“, „7700“, „7900“ зошто не греат дури во скокови и нема да граничат со температурата. Истото важи и за 12та генерација на Интел од „12700“ нагоре, и за „13900k“, „13700k“ па дури и сега за „13600k“. Не би рекол дека ќе изгуби многу на животен век да оди со воздушно ладење ама ако сака со новата генерација на „AMD“ и веќе купува, би предложил секогаш водено ладење. Ако не зема вентилатори наполнети со светелки како новогодишни елки ќе помине значително поевтино до 6000-7000 денари.

Не би сакал да се задржувам во врска со дискусијата за графичка карта, ако сакаш поевтино да поминеш остани со опцијата, ако ти се фрла пари за зракотрасирање, работна дисциплина што користи графичка карта, созреан алгоритам за оптимизација на резолуција тогаш земи си графичка карта од зелените, ако САМО планираш да играш популарни игри или игри што се изл, супер ќе си поминеш.

Во врска со матични плочи, јас можам да констатирам дека во 3-5 сервиси се носат само „Gigabyte“ и „Asus“ матични плочи и графички карти на поправка да заклучам дека не треба да ги купувам тие брендови. Повеќе мислам дека колку почесто се купуваат производите од тие партнери, повеќе се случуваат рекламации и такви искуства со дефекти. Сепак нема многу да се задржам зошто не ме влече да се докажувам за матични плочи. Користам моментално матична плоча „z690 ddr4“ на „Gigabyte“ и немам проблем воопшто со неа. Ниту имав при инсталација и веќе после една година си работи добро. Ама не сум толку рамнодушен да речам дека се безгрешни зошто имаа проблеми со „RAM“ мемориите и нивните временски интервали што некои мемории воопшто не го подигаа системот, исто така контролерот за „DDR5“ беше многу лош за разлика од другите партнери и имаше повеќе пријави со проблем со матичните плочи на тој партнер отколку на другите, само не генерализирам или сакам да навестам дека претстои проблем со тој партнер тука дека не бирам од каде и од кого ќе го купам, повеќе ме занимаат карактеристиките и што добивам со таа сума.

Ron26

Practice makes perfect
4 мај 2019
1.398
1.745
многу bias против AIO кулери приметувам, не знам зошто реално. И ценовно нема некоја огромна разлика, едно АИО добро е 7 илјади, а кулер голем е околу 5 и нешто.

• Ми се допаѓа
Реакции: thrw

mihovkris

Unstoppable
1 јуни 2016
4.072
3.620
Неготино
многу bias против AIO кулери приметувам, не знам зошто реално. И ценовно нема некоја огромна разлика, едно АИО добро е 7 илјади, а кулер голем е околу 5 и нешто.
Arctic Freezer eSports 34 Duo беше 2500 денари :)

Ron26

Practice makes perfect
4 мај 2019
1.398
1.745

абе све сфаќам, има понуди не велам не. Но некој сака куќиштето да му изгледа убаво рецимо. Сега АИО е многу поелегантна опција. Исто ко некој на колата што и става спојлери, лепенки и други детали, не врши голема работа но изгледа убаво за око. Ствар на вкусови е мислам.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.088
Мислења
1.005.484
Членови
36.674
Најнов член
Zl4tk0

ит маркет