Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Мини опис на SSK BT03, Shanling MTW100 DD и QCY T5

Андреј

Gaining Experience
4 септември 2012
184
469
Варшава, Полска
discord.gg
Изборот на слушалки е преголем на Али Експрес и реално е тешко да се најде нешто фино. Затоа се потпираме на искуства и препораки како оние на Scarbir, Crinacle и други критичари кои пишуваат за тоа како звучат.

Извонредно тешко е да се долови преку зборови, особено кога во прашање се и лични преференции.

По дома имам неколку слушалки кои најверојатно ќе ги поклонам лево-десно, бидејќи не се исплати да ги вратам, ниту можам да ги продадам. На кратко ќе пробам да ви го доловам звукот и искуството со нив.

SSK BT03

Единствената причина поради која ги купив е рецензијата на Скарбир. Звукот можам да го опишам како напнат V-shaped тјунинг, каде средните тонови се мачат да дојдат до израз. Би нагласил напнат, затоа што звукот делува агресивно и преблиску во уво, не се осеќа големината на сцената. Не знам како им дал 5 ѕвезди али тоа е, секој има свој вкус. За да бидам сигурен дека не се расипани ги измерив и подолу е резултатот.

vfwat3n.jpg

I9yX0XY.jpg

sEhCitd.jpg

3E2frDa.png

fynQFcu.png

Shanling MTW100

Ова е шопинг искуство од типот Киндер јајце. Никој ги нема измерено, не се знае какви се, само едно добро интервју на интернет. Гледајќи ги рецензиите за верзијата со balanced armatures, знаев дека нема да ми се допадне тоналитетот на таква слушалка, па одлучив да ја купам верзијата со динамичен драјвер.

Можеби најлошата слушалка што сум ја купил за парите. Високите тонови се пренагласени и тука се губи целиот баланс и тоналитет. Дополнително, слушалките прикажуваат некоја фонија повремено кога ќе се доближат, неподнослив звук што е верувам технички проблем кај сите модели.

8cmgkHK.jpg

xijkXvP.jpg

xiymqU7.jpg

KS7NBLN.png

n9j89Vs.png

QCY T5

QCY e компанија која го револуционизира пазарот на слушалки со евтините модели како QS1 и QS2. QS1 е мој дејли драјвер, бекап на кој секогаш се враќам со полно срце после тестирање на поскапи слушалки како овие погоре. Не се перфектни, има вакум, не се најдетални, може и да се покомотни со попрецизен бас... маани имаат, јасно е. Сепак имаат балансиран звук и фин бас за во транзит. Најбитно за мене е дека не се чувствувам уморено после слушање или пак имам болка во ушите како последица.

0ALKRT7.jpg

QCY T5 со Spinfit CP360 eartips

QCY T5 е донекаде подобрена верзија на QS1 и QS2. Покомотни се, имаат многу подобар и функционален микрофон, звукот делува поприродно и е добро балансиран. Нешто што ретко се среќава кај слушалка под 25 долари, ако не ви смета дизајнот.

За жал имав проблем со високите фрекфенции. Пикот околу 7.5-8K станува неподнослив за мене после некое време. Пробав да го испеглам и реално звучи малце подобро, но сепак и натаму се осеќа. Тоа не значи дека на други не им се допаѓаат, бидејќи имам пријател кој ги слуша секојдневно. Исто Scarbir и Crinacle им дадоа добри оценки. Сепак, најдобро е да си ги слушате ушите а не тоа што другите пишуваат :)

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
4.065
5.590
SK
Кул пост, се надевам ќе продолжиш со рецензииве. :)

Сепак, најдобро е да си ги слушате ушите а не тоа што другите пишуваат :)
Проблемот е само во тоа што овака или онака, потоа се има премногу слушалки за подарување. ;)

TheMarshal

Unstoppable
3 јануари 2019
1.635
2.561
Веќе една недела ги користам QCY Т5. Се согласувам со Андреј, дека е одлична слушалка за парите.

Искрено, лично не очекував нешто посебно од слушалка за оваа цена и не верував дека ќе ми остават добар впечаток. Нема да навлегувам многу во тоа каков е звукот, бидејќи е сосема субјективно и секој од нас си има различни погледи кон што претставува добар звук.

Еднинствена маана што имам се проблемите со конекцијата. Односно, слушалкиве сами се дисконектираат, една работи, не се гасат кога ќе се стават во кутивчето и слично. Но, проблемов прелесно се решава со ресет - https://www.gearbest.com/blog/how-to/how-to-reset-qcy-t5-tws-earbuds-9205.

Баш ме интересира дали и некој друг од вас го има овој проблеми со слушалкиве? Знам дека неколку форумџии ги имаат купено и ги користат.

WeiWuWei

Gaining Experience
17 јануари 2020
286
171
Сте имале ли ваков проблем со QCY T5:

Левата бубица нон-стоп се спојува и одвојува (pair&re-pair), направив Factory Reset ама не помага
Гледав еден клип ама за QCY T1/3 еден ја отвара слушалката и поместува едно делче внатре што се изместило за да може да се полни
Се мислам да ја отворам ама како што гледам кај мене се полни во ред иако нон-стоп стои црвено како да не е наполнето некогаш ко ќе му текне светнува зелено како да е наполнета, долго време ја чував на уше и си правеше накај 30 секунди споено после пак се одвојува околу 15/16 секунди и пак се спојува па мислам дека не е до полнењето, некој fix нешто некој да не знае?

audioshitfile

Intern
13 септември 2020
28
2
Предлог за следна рецензија:
-Qkz vk4
-Gold planar gl400 (исто мислам дека е премногу евтино за планарен драјвер, па мислам дека ќе биде интересно да видиме што мислиш за нив+никаде на интернетов не најдов резултати од мерење, а колку што гледам имаш „уред“ за мерење па мислам дека би можеле да го видеме и тоа).

TheMarshal

Unstoppable
3 јануари 2019
1.635
2.561
-Qkz vk4
-Gold planar gl400 (исто мислам дека е премногу евтино за планарен драјвер, па мислам дека ќе биде интересно да видиме што мислиш за нив+никаде на интернетов не најдов резултати од мерење, а колку што гледам имаш „уред“ за мерење па мислам дека би можеле да го видеме и тоа).

На крајот на денот, колку и да тестираш слушалки ќе за задржуваш само на една до две. Мој совет е да се скокнат слушалки како тие кинески со planar-magnetic драјвер. Подобро е да се заштеди уште 50 долари и да се иде на Hifiman HE4XX или нешто слично доколку веќе сакаш planar слушалки. Или ако сакаш нешто подобро, уште повеќе штеди и купи нешто од Audeze.

Андреј

Gaining Experience
4 септември 2012
184
469
Варшава, Полска
discord.gg
-Qkz vk4
VK4-1536x741.jpg

Тој врв кај 8000hz може да биде незгоден, ако не си осетлив на требл можеби пробај. Овие се популарни годинава, јас лично гледајќи го графиконов не би ги нарачал.

audioshitfile

Intern
13 септември 2020
28
2
На крајот на денот, колку и да тестираш слушалки ќе за задржуваш само на една до две. Мој совет е да се скокнат слушалки како тие кинески со planar-magnetic драјвер. Подобро е да се заштеди уште 50 долари и да се иде на Hifiman HE4XX или нешто слично доколку веќе сакаш planar слушалки. Или ако сакаш нешто подобро, уште повеќе штеди и купи нешто од Audeze.
Тешко дека би зел од оние кинескине, се надевам дека следно за мене ќе биде 400i 2020 ама за тоа има време (И тешко дека ќе биде тоа ама сепад има надеж), а 4хх е сега заменет со 400i 2020. А додека пак ако ги имав парите за лцд, попрво би зел ананда

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.752
2.850
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
По препорака на @MadBuldog Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија), реков ај ќе нарачам едни QCY T5 за 860тина денари, ќе се најдат (посебно за телефониве кои се помалку имаат 3.5 џекче).

Нарачани 24ти јуни, стигнаа на 15 јули (а денес ми стигна mail од ali „Order … is in your country!“ :)).

И прво, проблем - левата и десната слушалка не сакаат да се спарат меѓусебно. На телефон ги дава како два посебни bluetooth уреди, а и двете слушалки светкаа црвено - зелено наизменично. Ако ја спариш едната слушалка со телефон, звук добиваш само од таа.

Пробав да ја следам процедурата за „factory reset“ и иако LED-овите сигнализираа дека процедурата е успешна, на крај повторно двете слушалки бе беа меѓусебно спарени.

После многу обиди, на крај некако успеав да ја наместам едната слушалка во режим кајшто диодите трепкаат „бело“ т.е. истворемено трепкаат и црвената и зелената, и тоа со брз ритам. Сега веќе не сум сигурен точно како - но мислам беше double tap додека беа во bt pairing режим. Кога двете слушалки почнаа брзо да трепкаат бело, тогаш се спарија меѓу себе, и еве ги работат сега - на телефон се појавуваат како еден уред и двете даваат звук.

Уште нешто, кога слушалките се спарени меѓу себе, а не се поврзани на телефон, само едната ќе светка црвено - зелено наизменично - тоа е ок. Ако двете трепкаат црвено - зелено наизменично - не се спарени меѓу себе.

За звукот немам некој коментар, ќе ги користам само за гледање понекое youtube навечер (музика не слушам на слушалки).
Веројатно ќе ги пробам и за Google Meet и сл. наскоро.

TATA_MATA

Unstoppable
25 март 2013
2.114
2.977
По препорака на @MadBuldog Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија), реков ај ќе нарачам едни QCY T5 за 860тина денари, ќе се најдат (посебно за телефониве кои се помалку имаат 3.5 џекче).

Нарачани 24ти јуни, стигнаа на 15 јули (а денес ми стигна mail од ali „Order … is in your country!“ :)).

И прво, проблем - левата и десната слушалка не сакаат да се спарат меѓусебно. На телефон ги дава како два посебни bluetooth уреди, а и двете слушалки светкаа црвено - зелено наизменично. Ако ја спариш едната слушалка со телефон, звук добиваш само од таа.

Пробав да ја следам процедурата за „factory reset“ и иако LED-овите сигнализираа дека процедурата е успешна, на крај повторно двете слушалки бе беа меѓусебно спарени.

После многу обиди, на крај некако успеав да ја наместам едната слушалка во режим кајшто диодите трепкаат „бело“ т.е. истворемено трепкаат и црвената и зелената, и тоа со брз ритам. Сега веќе не сум сигурен точно како - но мислам беше double tap додека беа во bt pairing режим. Кога двете слушалки почнаа брзо да трепкаат бело, тогаш се спарија меѓу себе, и еве ги работат сега - на телефон се појавуваат како еден уред и двете даваат звук.

Уште нешто, кога слушалките се спарени меѓу себе, а не се поврзани на телефон, само едната ќе светка црвено - зелено наизменично - тоа е ок. Ако двете трепкаат црвено - зелено наизменично - не се спарени меѓу себе.

За звукот немам некој коментар, ќе ги користам само за гледање понекое youtube навечер (музика не слушам на слушалки).
Веројатно ќе ги пробам и за Google Meet и сл. наскоро.
Си требал да ги оставиш малку да се опуштат, да се запознаат... Ти одма да се спарат, да се спарат

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.752
2.850
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
48.478
Мислења
995.567
Членови
36.482
Најнов член