• Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.

Микропроцесорски архитектури и технологии

  • Ја почнал/а темата
  • #1

Boldozer

On your way to fame
2 ноември 2012
1,169
571
Скопје
Се одлучив да го споделам текстчево кое ми беше проектна задача :), има поучни/корисни работи иако 70% е историја и релативно се површни работи и претпоставувам повеќето тука ги знаат, но можеби на некој ќе му дојде при помош да разбере малце повеќе како за почетници итн. Доста време е потрошено на литература/преведување од англиски и не оправдувам никакво крадење/копирање јбг.

Вовед/ИсторијаПроцесор или централна процесорска единица е „мозокот“ на компјутерот кој ги извршува компјутерските програми со вршење на основни аритметички, логички, излезно-влезни операции утвредени од инструкциите. Терминот процесор почнува да се користи во компјутерската индустрија во почетокот на 1960 година. Конкретно, терминот „CPU“ се однесува на неговата извршна единица која ги извршува инструкциите прочитани од мемориjата. Формата и дизајнот на процесорите се менуваат со текот на времето, но нивната основна функција останува непроменета.

Под микропроцесор се подразбира чип, кој ја обединува работата на целиот компјутерски систем и неговите основни делови се централна процесирачка едница, работна меморија и трајна меморија за чување на програмите и добиените резултати од процесирањето. Микропроцесорот е програмабилен уред кој има моќ да пресметува и одлучува. Неговата конструкција е во вид на интегрирано коло.Првиоткомерцијален микропроцесор бил интеловиот 4004, претставен во ноември 1971 година. Спакуван во само еден чип, за чие производство се користела тогаш достапната 10μm технологија која му овозможува да собере 2300 транзистори. Овој процесор имал добри карактеристики за тоа време вклучувајќи работен такт од 0,4 до 0,8 MHz, максимум од 640B екстерна меморија и четворобитна податочна магистрала.Тој првенствено се користел за извршување на едноставни математички операции во калкулаторот наречен „Busicom“.Кратко потоа во 1972г. Texas Instrumentals го создава TMS 1000, микропроцесор кој е сличен на 4004 но со една предност што е првиот микропроцесор кој вклучува доволно РАМ и место за програмирање за да може да работи самостојно без потреба за додавање на надворешни чипови. Наследници на 4004 биле 8008/8080. Овие процесори имаат 8-битната податочна магистрала и вклучуваат и 256 влезно/излезни порти. Подоцна во 1976 како надоградена верзија на овие процесори Интел го создава добро познатиот 8085. Првиот 16-битен процесор 8086 е создаден на средината на 1978год., кој бил вграден во првиот персонален компјутер на IBM PC/XT. Новина кај овој процесор претставувало сегментирањето на просторот за памтење. Интел во 1982 година го најавува 80286 кој бил првиот „прав“ процесор, бидејќи го воведува концептот mutitasking кој овозможува повеќе програми да работат истовремено независни едни од други. Оваа можност покасно е искористена во оперативните системи како што е Windows. Првиот 32-битен процесор 80386 е создаден при крајот на 1985год. и претставува голем технолошки напредок во Интел кој воведува напредок првенствено во развојот на чипови но и поставува стандарди кои може да ги следат наредните генерации како што е можноста да адресира 4GB RAM што остана како стандард за интеловите процесори долг временски период.

По 386ката доаѓа 486 кој бил двапати побрз од претхнодникот и е првиот микропроцесор со над милион транзистори но не доведува до поголеми промени. Во 1993-та година Интел го претставува добро познатиот Пентиум микропроцесор почетно со 60MHz а подоцна постигнувајќи 300 мегахерцни верзии. Интересно е да се напомене дека како наследник на 486-ката првично бил нарекуван 586-ка но поради одлука да не се именуваат со бројки Интел решил да го прекрсти во Пентиум. Тогаш Интел го добива првиот реал конкурент АМД К5 произведен од страна на компанијата АМД. Интерестно е што овие микропроцесори во времето на излегување одговарале совршено и можеле да се користат на Интеловата матична плоча за Пентиум процесорите. Во проектов главно ќе се задржиме на интеловите микроархитекрути и процесори.

Основни поими/Карактеристики

Микроархитектура или уште наречена компјутерска организација е начинот на кој даден инструкциски сет (множество од инструкции) е имплементиран во процесорот. Инструкцискиот сет може да биде имплементиран со различни архитектури, а тоа зависи од целите на дадениот дизајн или промените во технологијата.

Инструкциски сет претставува интерфејс (врска) помеѓу компјутерскиот софтвер и хардвер. Компјутерите не разбираат сложени програмски јазици како Java, C++или повеќето модерни програмски јазици кои се користат. Процесорот само ги разбира инструкциите кодирани во бинарени броеви. Додека пак одредени алатки, како што се програмските преведувачи (compilers) ги преведуваат сложените јазици во инструкции кои компјутерот може да ги разбере. Покрај инструкциите, инструкцискиот сет ги дефинира елементите во компјутерот кои се достапни на програмот како на пример типот на податоци, регистрите, модовите на адресирање и меморијата итн.

Кеш меморија претставува меморија која чува податоци така да понатамошни барања ефективно можат да ги искористат тие податоци. Оваа меморија се користи од страна на централната процесирачка единица на компјутерот со цел да го намали просечното време за пристап на податоци од главната (спора) меморија. Тоест кешот е помала, побрза меморија која чува копии од често користените податоци од одредени мемориски локации од главната меморија. Повеќето процесори имаат различни независни кеш мемории вклучувајќи инструкциски кеш и дата кеш каде дата кешот најчесто е хиархиско организиран на повеќе нивоа L1,L2 итн.

Концепт на паралелно извршување уште наречен Pipeline или проточен концепт претставува последователно извршување на повеќе инструкции во микропроцесорот тоест обработка на податоците во серии каде излезот на едниот елемент претставува влез за следниот. Важно е да се напомене дека секоја инструкција треба да биде во различна фаза.

Суперскаларен процесор

Суперскаларен процесор е централна процесирачка единица каде се зголемува бројот на инструкции кои можат да се извршат во единица време со што му се овозможува на процесорот поголема моќ. Суперскаларниот процесор извршува повеќе инструкции во времетраење на еден временски циклус со истовремено испраќање на инструкциите на различни процесирачки единици во процесорот. Секоја поединечна процесирачка единица не е посебно разделена или со други зборови јадро, туку преставува извршувачки извор во сколопот на главната процесирачка единица исто како што се аритметичко-логичката единица, поместувачот на битовиили множачот на процесорот. Едно јадрените суперскаларни процесори се класифициран како SISD(Single Instruction stream, MultipleData streams) додека повеќе-јадрените процесори се класифицирани како MIMD (Multiple Instruction streams, Multiple Data streams). Иако суперскаларниот процесор во суштина го имплементира концептоп на паралелно извршување, овој и суперскаларниотконцепт се сметаат како различни техники за подобрување на перформансите.

Едноставен суперскаларен pipeline. Со пренос на две инструкции во исто време каде максимум две инструкции по циклус можат да се комплетираат.

(IF = Инструкциски феч, ID = Инструкциски декодер, EX = Извршување, MEM = Пристап до меморија, WB, i = Инструкциски број, t = Временски циклус )


Simultaneous multithreading

Во процесорскиот дизајн, постојан два начини како да се зголеми паралелноста на чипот. Првиот е суперскаларната техника која користи инструкциски-левел паралелизам. Додека втората е мулти-темски (multithreading) приод користејќи левел-паралелзам. Суперскаларен значи извршување на повеќе иструкции истовремено додека мулти-темскиот приод подразбира извршување инструкции од повеќе програми во склоп на еден процесорски чип истовремено, а тука спаѓа и SMT техниката.

Simultaneous multithreading (SMT) е техника за подобрување на целокупната ефикасност на суперскаларните процесори со помош на способноста на централната процесирачка единица или јадро во повеќе-јадрените процесори да извршуваат повеќе процеси истовремено. Нејзиното име не го дефинира целосниот концепт бидејќи не само повеќе програми можат да се извршат истовремено, туку и повеќе задачи кои иако се извршуваат на истото јадро тие се целосно разделени меѓу себе.

Архитектури/Историја/Технологии

Пентиум

Името Пентиум е добиено од грчкиот збор pente што значи „пет“ (како референца за петата генерација на процесори која започнува со првиот Пентиум процесор). Пентиум е бренд за серии на х86 компатибилни микропроцесори произведени од страна на Интел од 1993 па се до денес.Во денешно време Пентиум процесорите според Интел се наведени со „2 ѕвезди“ тоест тие се буџет продукти, што значи дека тие се над Atom и Celeron сериите но под Core i3, i5 и i7 линиите на процесори како и Xeon процесорите. Денешните Пентиум процесори во споредба со старите само името го имаат задржано а се базирани на Intel Core микроархитектурата типично имплементирана со намалување на фреквенцијата на процесорот и оневозможување на некои карактеристики како hyper-threading, вируелизација и делумно L3 кеш меморијата.

- P5 микрархитектура

Првиот пентиум микрпроцесор беше претставен од Интел на 22 март 1993. Наречена P5, неговата микроархитектурата претставуваше петата генерација на процесори од страна на Интел. Како конкретна надоградба на 80486 архитектурата, вклучуваше две интеџер пајплајни, побрз математички ко-процесор, поголема дата магистрала, разделен код и дата кеш меморија и карактеристики за понапредно намалување на пресметките на адресите за латенција. Во 1996 Pentium со MX Технологија (често нарекуван и само Pentium MMX) беше преставен со истата основна архитектура надополнета со MMX Инструкциски сет, поголема кеш меморија и некои останати додатоци.

- MMX Инструкциски сет

Дизајниран од страна на Интел и првпат е воведен во 1997 година во P5 Базираните Пентиум процесори. MMX означува Matrix Math Extensions (екстензии за математични матрици), но понекогаш кратенката се дефинира и како Multimedia Extensions (мултимедијални екстензии). MMX се специјални SIMD инструкции. SIMD - Sigle instruction, Multiple data(една инструкција, повеќе податоци) според Флинивој ваквата поделба на компјутерскиот систем e еден вид на паралелно извршување. Односно претставува компјутер кои има повеќе процесoри кои ја вршат истата операција на повеќе податоци истовремено. На тој начин ваквите машини користат паралелно обработување на податоци, но има само еден процес (инструкција) во даден момент.

- P6 микроархитектура

P6 микроархитектурата претставува шестата генарација на Intel x86 микроархитектурите воведена од страна на Pentium Pro микропроцесорот кој е преставен во Ноември 1995. Оваа микроархитектура е наследена од NetBurst архитектурата во 2000, но невообичаено оживеа во Pentium M линијата на микропорцесори. Наследникот на Pentium M варијантата од оваа архитектурата е Intel Core микроархитектурата која на некој начин исто така е произлезена од P6 микроархитектурата. Некој од карактеристиките на овие процесори се: зголемен pipeline, поголема адресна магистрала, давање на нови имиња на регистрите во процесорот како и технологијата наречена „диманичко извршување“ од страна на Интел .

Чипови базирани на микроархитектурата се: Celeron (Coppermine), Pentium Pro, Pentium II,и Pentium III.


- NetBurst микроархитектура

Netburst микроархитектурата уште наречена P68 е наследникот на P6 микроархитектурата на х86 фамилијата на процесори произведени од Интел. Првиот процесор во кој оваа архитектура била имплементирана бил Pentium 4, излезен на 20 Ноември 2000година. Оваа микроархитектура е заменета со Core микроархитектурата.Освен Пентиум 4 тука спаѓаат и Pentium D, Celeron, Xeon. Со оваа архитектура се воведуваат поголем голем број на нови понапредни технологии од тогашните како што се Intel Hyper Threading, Rapid Execution Engine , Execution Trace Cache и други.


Intel Hyper-Threading Technology


Hyper-threading (скатено HTT или HT) е интеловата имплементиција на Simultaneous multithreading (SMT) техниката искористена за да се подобри паралелизацијата на пресметките (извршување повеќе работи одеднаш).Првично реализирана на х86 микропроцесорите. Прват се појавува во Фебруари 2002 на Xeon серверските процесори а малку подоцна на Pentium 4 десктоп процесорите. Подоцна Интел оваа технологија ја вклучи и во останатите Itanium, Atom (процесите наменети за преносни уреди) и Core „i“ серијата на процесори. Принципот на работа на оваа технологија почнува со оперативниот ситем. Тој за секое посебно јадро на процесорот кое е физички присутно адресира две виртуели или уште наречени логички јадра и ги дели податоци за обработка меѓу нив. Така едно физичко јадро се пројавува како два процесори, овозможувајќи истовремена пројава на два процеси по јадро. Покрај тоа, два или повеќе процеси можат да ги користат истите ресурси. Ако ресурсите за едниот процес не се достапни, тогаш другиот процес може да продолжи. Процесор со Hyper-Threading се состои од два логички процесори по јадро, каде секое логичко јадро си има своја своја процесорска „состојба“. Секој логички процесор може индивидуално да биде запрен, прекинат или насочен да изврши одредена задача, независно од другиот логички процесор од истото јадро.

За разлика од традиционалните дуал-процесорски конфигурации кои користат два различни физчки процесори, логичките процесори меѓу себе ги споделуваат кешот и системската магистрала. Споделувањето на рисорсите им овозможува на двете логички јадра да работат меѓусебно со поголема ефикасност, и со тоа овозможува логичкиот процесор кој е во застој да позајми од другиот. Процесорот е во состојба на „застој“ кога чека податоци кои ги побарал за да може да продолжи со извршувањето на програмата. Степенот на бенефит од процесори со HT или мулти-кор процесорите зависи директно од софтверот тоест колку добро програмата или оперативниот систем се направени за да управуваат со процесорот. Минимумот кој е потребен за да се забележи подобрување од оваа технологија е подршка на symmetric multiprocessing од страна на оперативниот систем, каде логичките процесори се појавуваат како различнни стандарди процесори.


Инструкциите се земаат од РАМот и се декодираат и прередуваат од страна на предниот дел, а потоа се пренесуваат во јадрото за извршување каде има способност за извршување на инструкции од две различни програми истовремено. Различно обоените правоаголници претставуваат инструкциите на четири различни програми додека белите претставуваат таканаречено доцнење во пајплајнот кое се праќа со цел да се решат непогодностите со инструкцискиот пајплајн во процесорот тоест кога следната инструкција неможе да се изврши во нејзиниот циклус.


Intel Core микроархитектура


Intel Core е мулти-јадрена процесорска архитектура претставена од Интел во првиот квартал на 2006 година. Базирана е на Yonah претходно познатиот процесрски дизајн и може да смета дека е повторување на P6 архитектурата, воведена во 1995 година со Pentium Pro процесорите. Големата потрошувачка и размерот на топлина што доведуваат до неможност ефикасно да се зголеми фреквенцијата на процесорот и останатите компромиси како неефикасниот пајплајн се главните причини зошто интел ја напушти NetBurst микроархитектурата и создаде комплетно различен дизајн, донесувајќи висока ефикасност низ мал пајплајн однего повисоки фреквенции на процесорот. Core-базирани процесори се брендовите Pentium Dual-Core и Pentium исто како и буџет наменетиот Celeron, серверските Xeon и декстоп и мобилните пионири Core 2. И покрај нивните имиња, процесорите како Core Solo/Core Duo и Core i3/i5/i7 всушност не ја корстат Core микроархитектурата и се базирани на Pentium M и поновите Nehalem/SandyBridge/IvyBridge/Haswell/Skylake микроархитектури соодветно

Intel Core

Intel Core е името на брендот за процесори од Интел за mid-range до high-end домашни и бизнис микропроцесори. Овие процесори ги заменија постојаните Пентиум процесори, преместувајќи го Пентиум во буџет сегментот. Повеќе способните верзии од Core процесорите исто така се продаваат и како Xeon процесори за сервери или работни станици. Од 2015 година сегашната постава на процесори вклучени во Core брендот се i7, i5,i3 и M.

Интел Тик-Ток

„Тик-Ток“ е модел усвоен од корпорацијата Интел во 2007 година за да ја следи секоја промена во микроархитектурата со намалувањето на транзисторите во микропроцесорите. Секој „тик“ претставува намалување на технолошкиот процес во однос на претхнодикот а секој „ток“ означува нова микроархитектура. Секоја година до 18 месеци се очекува да има еден „тик“ или „ток“.Интел во 2014 воведе и „Рефреш“ циклус кој следува после „ток“ во форма на помало ажурирање на микроархитектурата.

Intel Nehalem микроархитектура

Nehalem претставува кодното име на интеловата процесорка микроархитектура. Оваа архитектура првично беше прикажана на форум на развиток на Интел, а по 1 година во ноември 2008 излезе десктоп верзијата Core i7 кој претставуваше првиот микропроцесор базиран на новата микроархитектура. Првата генерација од Intel Core сериите на процесори, Nehalem дизајнот доведе до воведувањето на Core i7 и Core i5 (Core i3 не е базиран на Nehalem).Оваа архитектура драстично се разликува од Netburst, додека задржува некои од тогашните неминовни карактеристики. Овие микропроцесори користат 45 нм процес на производство, работат на повисоки фреквенции и се повеќе ефикасни во споредба со нивните претходници.


Intel Turbo Boost Technology

Интел Turbo Boost технологијата е имплементирана од страна на Интел во одредени нивни процесори и му овозможува на процесорот да работи над неговаtа основна фреквенција преку динамичка контрола на брзината на процесорот. Архитектури кои ја подржуваат оваа технологија се Nehalem (Tubro Boost 1.0), Sandy Bridge и неговите наследници (Turbo Boost 2.0). Пример за процесори кои ја подржуваат оваа технологија се Core i5 и Core i7 сериите. Turbo Boost се активира по барање на оперативниот систем. Перформансите на процесорот се дефинирани од страна на спецификациите за напредна конфигурација и интерфејсот за моќност (ACPI) кои претставуваат стандарди подржани од поголемите оперативни системи. Не е потребен дополнителен софтвер или драјвери за оваа технологијата да може да функционира. Концептоп позади оваа технологија честопати се нарекува и „динамично оверклокување“. Зголемената брзина на процесорот е ограничена од стана на моќноста, струјата и термалните ограничувањa на процесорот како и бројот на јадра кои моментално се користат и максималната фреквенција на активните јадра. Кога системот ќе побара поголеми перформанси а процесорот е под својте ограничувања множачот на процесорот ќе ја зголеми неговара фреквенција во дадени интервали во зависност од барањето. Зголемувањето на фреквенцијата е од 133MHz за Nehalem процесорите и 100Mhz за неговите наследници. Кога некој од електричните или термалните ограничувањa ќе бидат достигнати, работната фреквенција автоматски се намалува за 133 или 100 MHz респективно се додека процесорот повторно не работи под својте ограничувања. Turbo Boost 2.0 е претставен во 2011 година заедно со Sandу Brige. Оваа технологија се толкува и како еден вид на решение на компромисот кој се јавуваше помеѓу 2 јадрените и 4јадрените процесори.
Пред оваа технологија изборот за купување на 2 јадрен или 4 јадрен процесор беше компромис. Дво јадрените процесори поседуваа поголема брзина од четворојадрените, но затоа имаа дури и двапати помали перформанси во апликации на кои им е потребна процесорска моќ, но со оваа технологија разликата меѓу 2 јадрените и 4 јадрените се намалува.


Sandy Bridge е кондото име за микроархитектурата развиена од Интел на почетокот на 2005година. Иако е развиена во 2005 првиот процесор од оваа архитектура е демонстриран во 2009 година, а првите комерцијални процесори кои ја користат оваа архитектура се објавени во Јануари 2011. Имплементациите во оваа архитектура го таргетираа 32нм процес на производство. Подобрени карактеристики во споредба со претходникот: Intel Turbo Boost 2.0, поголема L1 и L2 кеш меморија, L3 кеш меморијата сега се дели и со графичкиот процесор, подобрени АЛЕ, подобрени енкриптиони перформанси, зголемен pipeline итн. Оваа архитектура претставува 2 генерација на Intel Core брендот на процесори.

Ivy Bridge претставува третата генерација на Intel Core процесорите произведена со 22нм процес развиен од Интел. Интересно нај оваа архитектура е штопроцесорите се назад компатибилни со Sandy Bridge платформата. Специфични карактеристики на оваа архитектура се подржката за PCI Express 3.0, помала потрошувачка како и подобувања од 25% до 68% на перформанските на графичкиот процесор споредено со неговиот претходник.

Haswell е кодното име за архитектурата развиена од Интел како наследник на Ivy Bridge. Haswellбеше најавен во 2013 на меѓународниот саем на информациски технологииуште познат како Computex додека ваков чип е демонстриран уште во 2011 на форумот за развој од Интел. Haswell претставува четвртата генерација на Intel Core процесорите.Во споредба со претходникот не воведува значани подобрувања што е респективно бидејќи се работи за истиот 22нм процес на изработка.

Broadwell претставува кодното име првата 14нм микроархитектура од Интел. Претставува „тик“ во тик-ток принципот. Претставен во 2014 и не го заменува целосно Haswell бидејќи десктоп процесори во буџет сегментот не се достапни. Покрај стандардните „i“процесори оваа микроархитектура ја воведува и Core M линијата на процесори. Крактеристично за оваа архитектура е нејзината економичност, ниска потрошувачка и фокусираноста на мобилниот пазар.

Skylake е кодното име искористено од Интел за нивната 6та генерација на Core процесори која беше прествавена во Август 2015 година како наследник на петата Broadwell архитектура. Skylake претставува редизајнирана микроархитектура која претставува „ток“ во Интеловиот „тик-ток“ модел. Редизајнот доведува новини како поддржка за DDR4 РАМ, подобри перформанси на процесорите како и интегрираните графички процесори додека го користи истиот 14нм процес како и Broadwell.

Заклучок

Историјата на микропроцесорите е кратка, но многу бурна. Уште од 1960 год. претседателот на Интел Гордон Мур претпоставил закон кој се докажал дека е точен во наредните три децении. Тој гласи моќта на компјутерите и сложеноста на интегрираните кола ќе се удвојуваат на секои две години. Нивните перформанси прераснаа 1.000 пати во текот на изминатите 20 години. Управувани од брзината на транзисторите како и од микроархитектурскиот напредок кој ги експлатираше придобивките. Во следните две децении зголемувањето на брзината на транзисторите и ограничувањата на енергијата ќе создадат нови предизвици за понатамошно усовршување. А како резултат на тоа нивните фреквенции постепено ќе се зголемуваат. Иако енергијата претставува главниот ограничувач на перформансите таа ќе принудува дизајни со поголема паралелност и хетерогени јадра.
 
Последна промена:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
8,757
11,171
gokica's setup  
Processor & Cooler
i7 2600K & Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V Pro GEN 3
Storage
Samsung 850 Pro 256GB
PSU
Cooler Master V850
RAM
16GB 1333Mhz Kingston Value
Video card
ASUS Strix RX570 OC
Case
HAF 932
Mouse
Logitech G502 Proteus Core
Keyboard
Logitech K800
Audio
ASUS Xonar ST
Monitor
Dell UP3216Q
OS
Windows 7, 8 & 10
Лајк а и важна тема е сега. Со цел да се навратам подетално штом најдам време.
 

Jedah

Practice makes perfect
6 ноември 2007
1,055
1,539
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: Kingston A400 120GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
A4Tech OP-530NU
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
AOC 22" e2243Fw2
OS
Windows 10
Пушти го на Википедија, да види корист рајата од текстот.

Која е иднината на процесорите? Едно време креваа фрекфенции кога го постигнаа максимумот фатија паралелни јадра да прават за извршување повеќе инструкции одеднаш али како што кажуе текстот горе имаше неколку години прилагодување на софтвер за таквиот начин на процесирање....
Сега што се овие Турбо модој. Се враќа технологијата во 80тите? Ќе ни стават едно дугме на куќиште Турбо!!! и ко ќе сакаме да пичиме Half Life 3 на 4К 120FPS или рендерот ко ќе сакаме да заврши за 10 секунди стискаме Турбото и компјутерот почнуе да влече од ЦЕРН
 

Astro

Epic
20 јуни 2012
7,857
11,121
Astro's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 2600 + Deepcool Lucifer K2
Motherboard
Gigabyte B450 Aorus PRO
Storage
Western Digital 500GB NVME
PSU
EVA SuperNova 550w
RAM
2 x 8Gb Kingston HyperX DDR4-3200
Video card
Gigabyte GeForce 1060 6Gb G1 Gaming
Case
Corsair, не знам какво е.
Mouse
Dell Optical
Keyboard
Microsoft
Monitor
Dell P2417H
OS
Windows 10 Pro x64

Fredy

Unstoppable
12 октомври 2014
1,020
2,516
Skopje
Fredy's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7-8700K @5.Ghz /Noctua D14
Motherboard
ASrock Taichi Z370
Storage
970 evo plus 500gb + Kingston A2000 NvMe 1Tb + SSD Samsung 850 pro 256gb
PSU
EVGA SuperNova 750 G3
RAM
2x 8GB DDR4 Kingston HyperX Fury Black @3000Mhz
Video card
MSI 3070 Gaming Trio X
Case
NZXT s340 Elite
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard
G.Skill Ripjaws KM780 RGB cherry mx brown
Audio
Sennheiser HD 518 + Kurzweil KS40A
Monitor
Asus RoG PG279Q 1440p 165Hz IPS
OS
Windows 10 Pro
Одлична тема!Многу убаво освежување на форумов во ова време кога форумов го претворија во GSM arena со форсирање глупи apple vs samsung муабети,баш вакво нешто ни/ми фалеше :)
Секоја чест за трудот !
 

Metuzalem

Epic
28 ноември 2010
6,801
12,204
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
За понатамошно читање:

Cyrix (на времето среќавав многу такви, не знам дали беше случајност или стварно беа многу присутни кај нас, ги сметав за рамноправни со AMD).

Багот на Пентиум (многу прашина се дигна и имаше заебанции дека слоганот „Intel inside“ кој тогаш се појави и беше агресивно пласиран насекаде, дури и на наши телевизии, претставува предупредување. :) И во Windows XP во \system32 има програмче за проверка дали твојот процесор го има багот (pentnt.exe)).
 

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
43,523
Мислења
858,569
Членови
29,932
Најнов член
Sladzana.Angjelkovska
На врв Дно