Стани премиум член, добиј куп бенефити и поддржи ја работата на IT.mk!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Ми изгоре процесорот... како да проверам дали матичната е здрава?

Статус
Затворена за нови мислења.

vladimir171

Gaining Experience
15 ноември 2007
497
313
mi treba pomos mi izgore procesorot kako da znam dali mi e zdrava maticnata za da znam dali treba i nea da ja menjam

StenmarC

Intern
16 април 2007
716
13
stenmarc.blog.com.mk
Дали си сигурен дека ти е изгорен процесорот? Многу почесто гори плочата него ли процесорот, а може да биде и друго. Кажи подетално симптоми и пиши што плоча и процесор се...

Инаку, за секој случај провери си. Најди некој другар што има процесор што пасува на твојата плоча. Ако работи, тогаш ќе да е до твојот процесор. Провери го твојот процесор кај него.

vladimir171

Gaining Experience
15 ноември 2007
497
313
pa imam soltek SL-KT600-RL maticna i AMD Athlon 2600+
a za simptomi pocna da mi curi kukisteto i da smrdi na plastika i sea koga ke go uklucam kulerot od procesorot pravi samo eden krug i se gasi drugo nisto ne se slucuva.

StenmarC

Intern
16 април 2007
716
13
stenmarc.blog.com.mk
pa imam soltek SL-KT600-RL maticna i AMD Athlon 2600+
a za simptomi pocna da mi curi kukisteto i da smrdi na plastika i sea koga ke go uklucam kulerot od procesorot pravi samo eden krug i se gasi drugo nisto ne se slucuva.

Пробај со друга плоча и друго напојување. Чим не врти кулерот не е до процесорот - до плочата, или напојувањето е. Кулерот зема струја преку плочата.

vladimir171

Gaining Experience
15 ноември 2007
497
313
fala ke vidam so ke napravam ke treba izglea da go nosam na nekoj servis bidejki nemam druga ploca ili napojuvanje za da probam a da kupuvam novo nejkam

Vavo

Intern
20 октомври 2007
273
17
Skopje
ако веќе чурело нешто би требало да е видливо..иако можеби е под некој вентилатор или во кутијата на напојување..ако немаш искуство не чепкај

AMD_fan

Gaining Experience
10 ноември 2007
3.646
139
ако немаш искуство не чепкај

Точно така. Што и да изгорело, процесорот или матичната мора да е видливо. Но за да провериш дали е процесорот треба да го извадиш кулерот. Во секој случај и јас би ти препорачал ако немаш искуство не чепкај.

M

Mr.Alien

Гостин
Највероватно исчурело од кај напојувањето, или рикнал кондензатор кај фазните регулатори на матичната плоча. Кондензаторот е видлив, веднаш до слотот за процесорот. За напојувањето (а мислам дека е тоа) ќе треба да го отвориш истото и да ѕирнеш внатре.
Во 99% случаеви, матичните плочи даваат звучен сигнал, т.е. "бипкаат" кога нешто не е во ред. Тоа го прават со долги и кратки бипкања, во соодветна комбинација и во еднакви временски интервали.
За да не биде ова километарски пост, еве ти неколку линкови каде што се објаснети значењата на бипкањата и нивните комбинации.

http://gaaton.blogspot.com/2006/04/bios-error-signals.html

http://www.errorforum.com/hardware-tutorials/2141-bios-beep-signals.html

filipvselena

Gaining Experience
7 април 2007
2.831
94
Чим ти излегувал дим и почнало да смрди и тоа прилично многу,немој да бидеш 100% сигурен дека е процесорот.Можеби е кујлерот или нешто другу.обично процесорот не чури многу.

vladimir171

Gaining Experience
15 ноември 2007
497
313
проверив кај напојувањето ама немаше некои видни знаци се беше ок го отворив процесорот ама небеше ништо поцрнето а за кондензаторот помислив ама заборавив да видам и дефинитивно не титкаше:D ама на матицната свети сијалицата кога ке го пуштам

StenmarC

Intern
16 април 2007
716
13
stenmarc.blog.com.mk
проверив кај напојувањето ама немаше некои видни знаци се беше ок го отворив процесорот ама небеше ништо поцрнето а за кондензаторот помислив ама заборавив да видам и дефинитивно не титкаше:D ама на матицната свети сијалицата кога ке го пуштам

Пробај со друго напојување, па после се друго. Избегавај да го палиш со тоа напојување...

angjeleski

Intern
23 април 2007
202
11
Според мене мислам дека е напојувањето. За тоа дека чурело.. секое различно прегрува.. Но немој да мислиш дека е во ред доколку свети сијаличката од матичната. Со ист проблем се имав сретнато. Значи кулерот врти само еден круг кога кје стиснеш на power копчето и нема никаква реакција, а сијаличката за напон си свети. Пробај... мислам дека е тоа.

Поздрав и пиши сто си напраил

GeNeRaToR

Intern
20 јануари 2008
538
7
Би ти препорачал да не чепкаш, а и да не го носиш на сервис додека не се консултираш со некој близок што има искуство што ке може да ти каже искрено што му е.

DaRkSlidE

Intern
14 мај 2007
152
2
До напојувањето е.. барем кај мене беше така, а истите симптоми ги имаше. Најдобро некое стручно лице нека го погледне пц-то.. немој сам да чепкаш! :rolleyes:

vladimir171

Gaining Experience
15 ноември 2007
497
313
pa fala na site ja izglea mn utnav ispadna napojuvanjeto :D
a nemase nikakvi simptomi na nego ni izgorenici hehe pa si fura sea nema gajle pozz na site

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
45.585
Мислења
945.386
Членови
34.071
Огласи