Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Mеханички тастатури

goramn

Gaining Experience
6 март 2021
135
262
Кочани
само Glorious.Нема боља тастатура, јас имам 60% веќе 2 и нешто години, презадоволен сум. Абсолутно никакви проблеми, а дугмињата веќе ми се излижани од куцање. Плус билдот е алуминиум и целата е премиум финиш.

Еве ја лепотицата, на блек фрајдеј попуст 1000че

Не би се согласил со твоето мислење. Тврдеш дека е премиум финиш, а четири секунди претходно си искуцал „дугмињата веќе ми се излижани“. Тоа не е премиум според мене. Даки иам веќе петта година и ниедно дугме не е излижано со исклучок на ЕСЦ, спејс, шифт и Ентер каде шо ми се кастм и не се пет години туку помалку.

Ron26

Practice makes perfect
4 мај 2019
1.282
1.632
Не би се согласил со твоето мислење. Тврдеш дека е премиум финиш, а четири секунди претходно си искуцал „дугмињата веќе ми се излижани“. Тоа не е премиум според мене. Даки иам веќе петта година и ниедно дугме не е излижано со исклучок на ЕСЦ, спејс, шифт и Ентер каде шо ми се кастм и не се пет години туку помалку.

зависи колку куцаш тоа. Ако куцаш илјадници карактери секој ден, секоја ќе се излиже. Иначе тоа е све заменско. Битна е електрониката, куќиштето. Свичеви и капачиња можеш кога сакаш да смениш.

VerGer

Practice makes perfect
9 ноември 2016
1.843
1.654
Скопје
зависи колку куцаш тоа. Ако куцаш илјадници карактери секој ден, секоја ќе се излиже. Иначе тоа е све заменско. Битна е електрониката, куќиштето. Свичеви и капачиња можеш кога сакаш да смениш.
https://i0.wp.com/hirosarts.com/wp-...a-double-shot-keycap.jpg?resize=600,360&ssl=1

I tend to disagree :D овакви (double shoot) пример малце повеќе ќе се накуцаш дур да ги излижеш легендите

Ron26

Practice makes perfect
4 мај 2019
1.282
1.632

VerGer

Practice makes perfect
9 ноември 2016
1.843
1.654
Скопје
не зборам за буквите него за текстурата. Од мат станува глос од многу куцање.
аха светнување .. ок тоа е друго :) и тоа зависи од материајл до материјал (и боја за колку е забележливо) ама полесно тачно

goramn

Gaining Experience
6 март 2021
135
262
Кочани
Земи си sparco racing gloves, нема да имаш проблем. :cool:

Vlad944

Practice makes perfect
3 март 2015
593
1.458
Битола
Имам потреба од Barebone тастатура која би можел да ги штекнам Outemu Slim Red Switch и копчината кои ми останаа од RedDragon Horus Mini Pro.

Планирам да ги искористам оти стварно ми се допаднаа при пишување и играње но проблемот е што неможам да најдам кај да ги вклопам.

Некој да поможи од кој бренд да барам Barebоne што ќе пасоваат овие свичеви од Outemu?

DarthJe5us

Unstoppable
2 јануари 2012
2.831
2.209
Некој да не знае во Нексио која цена е Keychron V5 Max или V3 Max да се порача? Да не им ѕвонам само за цена да дознавам.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.499
13.428
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64

Steam.

On your way to fame
31 мај 2011
1.028
944
Чаир
Steam.'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600 w/ Deepcool AK400
Motherboard
ASUS ROG STRIX B450-F GAMING II
Storage
Samsung 970 EVO PLUS 1TB + 2TB WD20EZRX x2
PSU
DeepCool PF750
RAM
32GB DDR4@2666MHz
Video card
ASUS ROG STRIX RTX 2080 Ti
Case
CM Elite 335U
Mouse
LAMZU Atlantis Mini Pro
Keyboard
MK870 w/ JWICK Black
Audio
Xonar DGX w/ Sennheiser HD215
Monitor
AOC 24G2SP
OS
Windows 10
Некој да не знае во Нексио која цена е Keychron V5 Max или V3 Max да се порача? Да не им ѕвонам само за цена да дознавам.
кое ѕвонење бе..

http://g.store.neksio.mk/

в3 ја имаат, со 3те јупитер варијанти

DarthJe5us

Unstoppable
2 јануари 2012
2.831
2.209

mihovkris

Unstoppable
1 јуни 2016
3.902
3.458
Неготино
не мора да е само од switches галама, и самото кукиште и капачиња менуваат доста .. и дал користиш пример мауспад под тастатурата и сл зезанции (ако сакаш да намалиш галама) .. има и silent switches инаку со гумици на самиот стем внатре (ама не се толку crisp за куцање ко другите пошто нели удираш на меко).

Пушти видео ако можеш па да тумачиме подобро што може да се смени.
Малце каснам ама еве:
View: https://www.youtube.com/shorts/e1n72mSzT4E

Има мауспад одоздола ама изгледа и ради самото куќиште е најголемата бука. Ете и изваден свич, мада немав некој до мене да снима, ако го стискаш побрзо и посилно, станува гласно :D

Ron26

Practice makes perfect
4 мај 2019
1.282
1.632
Малце каснам ама еве:
View: https://www.youtube.com/shorts/e1n72mSzT4E

Има мауспад одоздола ама изгледа и ради самото куќиште е најголемата бука. Ете и изваден свич, мада немав некој до мене да снима, ако го стискаш побрзо и посилно, станува гласно :D

тастатурава е чкарт, ме потсеќа на онаа Genesis Thor 300 што ја имав. Попремиум механички тастатури не штракаат овака. Со Glorious или Keychron не би имал вакво штракање.

fis1976

Practice makes perfect
15 март 2016
653
1.258
Скопје
Може предлог за full size тастатура за секојдневно користење, претежно за куцање, не толку за играње. Некако тастауриве со мембрана ми се "премеки" и почнав да барам механичка тастатура. Некој да има искуство со NOXO CONQUEROR или AULA FIRESHOCK V2 или можеби и GENIUS SCORPION K10 (иако не е механчка) ќе брка работа? Нешто во тој ранг и таа цена.

Последна промена:

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.499
13.428
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
@fis1976 Гледај обавезно да биде hot-swappable, да можеш да менуваш прекинувачи. Знаеш дека јас ја користам на истиот начин, само за куцање, најмалку 15 години сум со механички тастатури. Порано имаше само Cherry MX прекинувачи, а и сега се чести. Blue кои се наменети за куцање се многу гласни и мене не ми одговараа (претврди), Brown (кои се нешто помеѓу) многу ми одговараа, ама со нив и многу грешки правев. Од кога тука ми препорачаа Kailh Box White и јас се колнам во нив. Особено кога ќе се заменат федерите со потврди или помеки (како ти одговара), а има финта да бидат двостепени или тростепени да не омекнат со време и побрзо да се враќаат. И свичевите и федерите ги земав од Алиекспрес. Веќе неколку години не сум имал никаков проблем со нив, инаку други тастатури веќе ќе почнеа да ми откажуваат. И јас бев скептичен кон hot-swappable од почетокот (внесуваш уште потенцијални точки на контакт кои можат на пример да оксидираат), ама никаков проблем.

Ја користам оваа тастатура, само non-pro модел, и таа земена од Али. Има некоја разлика со North Facing LEDs (мојата) и South Facing (оваа) за осветлувањето, односно капачињата (не пробива доволно светлина низ нив или пробива премногу или не можат да се најдат овакви или онакви капачиња), не сум истражувал подетално што е проблемот затоа што сум немал потреба да ги менувам фабричките капачиња.

Во секој случај, со hot-swappable тастатура ќе можеш да најдеш свичеви што ти одговараат, па и за гласност, има голема разлика дали ќе будиш луѓе или не, или колегите ќе сакаат да те маваат... Мене тоа не ми е важно, ама тебе може да ти биде.

Јави ми се деновиве ако сакаш да ти објаснам подетално.

Едит: Оваа изгледа е мојата, не ја најдов од прва. Аха, оваа не е hotswappable...

Последна промена:

partaloskip

Intern
9 август 2023
12
18
Дали има тастатури со Hall-Effect (HE) свичови кај нас? Единствено што видов од ваков тип беше некој модел од Razer ама знам дека од тој бренд многу се жалат, а и свичевите не се hot-swappable.

Ја барав „Keychron Q1 PRO HE“ меѓутоа ја немаше во нексио и анхоч, па дали имате вие некој предлог?

Edit: Во моментов користам Cooler Master MK730 (Cherry MX Brown).

fis1976

Practice makes perfect
15 март 2016
653
1.258
Скопје
Се зачитав за тастауриве и на крај ова може да излезе скапо хоби :) . Hot-swappable тататура ќе излезе скоро дупло од првично планираното (ако се рачуна само со тастатурата), алатче за менување, свичови, федери и трипати :)

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.499
13.428
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Се зачитав за тастауриве и на крај ова може да излезе скапо хоби :) . Hot-swappable тататура ќе излезе скоро дупло од првично планираното (ако се рачуна само со тастатурата), алатче за менување, свичови, федери и трипати :)

Ама еднаш ја купуваш и менуваш само свичеви, не менуваш тастатури. Особено кога само што почнуваш и не си сигурен што сакаш. :)

6 ноември 2012
2.050
2.192
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700x / AMD Wraith Prism Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
Kingston KC2000 NVMe PCIe SSD
PSU
Corsair HX1000 (full modular)
RAM
4 x 8gb G-SKILL Sniper X 3200Mhz
Video card
Gainward RTX 3090 Phoenix
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Razer Deathadder v2 X Hyperspeed
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Asus ROG Delta Core \ HyperX USB Amp
Monitor
Samsung Odyssey G7 32" QHD 240Hz \ BenQ PD3200Q 32" QHD
OS
Windows 11 Pro
Дали има тастатури со Hall-Effect (HE) свичови кај нас? Единствено што видов од ваков тип беше некој модел од Razer ама знам дека од тој бренд многу се жалат, а и свичевите не се hot-swappable.

Ја барав „Keychron Q1 PRO HE“ меѓутоа ја немаше во нексио и анхоч, па дали имате вие некој предлог?

Edit: Во моментов користам Cooler Master MK730 (Cherry MX Brown).

Едната опција ти е да им пишеш мејл на Нексио, дали можеш да нарачаш такви свичеви или целосна тастатура со нив. Другата опција ти е да си ги земеш само свичовите од Aliexpress, иако малку скапи 30 се околу 1000 ден. кои би ти биле доволни за куцање.

fis1976

Practice makes perfect
15 март 2016
653
1.258
Скопје
Ама еднаш ја купуваш и менуваш само свичеви, не менуваш тастатури. Особено кога само што почнуваш и не си сигурен што сакаш. :)
Во право си, двете што ги имав ставено во претходниот пост најверојатно се со залемени свичови пошто не е назначено дека се hot-swappable

6 ноември 2012
2.050
2.192
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Pro
Во право си, двете што ги имав ставено во претходниот пост најверојатно се со залемени свичови пошто не е назначено дека се hot-swappable

Ако ти се чека малце од Ali (брзо стигаат сега пратките), ти ја препорачувам оваа тастатура GMK67, ја имам една година, презадоволен. Во меѓувреме најди си свичеви какви сакаш од било каде и ќе си имаш склопена тастатура не многу пари.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.499
13.428
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Други предности на жешкоменливи: Ако ти се расипе некое копче, само него го менуваш, и тоа многу едноставно (а 99% тие се расипуваат затоа што само тие се подвижни делови). Или ставиш некои копчиња потврди што не сакаш да ги удриш случајно. Во прво време (недели, месеци) можеш да ги користиш фабричките копчиња додека не собереш пари, а кога ќе ги замениш МОЖЕБИ ќе можеш да ги продадеш. :) Со многу тастатури доаѓаат алатчиња за менување, а смешно евтини се на Али. Исто и федерите се евтини, но со нив можеш да се бавташ во далечна иднина.

@-={K-O-R-U-N}=- Мислам дека сака Full Size тастатура за неговите потреби. Гледав на Али, има некои поевтини, но не ги знам кинеските модели.

Antonio Vasilevski

Gaining Experience
3 јануари 2016
269
165
Аеродром, Скопје
Antonio Vasilevski's setup  
Processor & Cooler
Xeon E5430 3.4 GHz OC & Deepcool Gammax 400
Motherboard
Asus P5K SE
Storage
WD 500 GB Blue Caviar
RAM
Kingston 2x2 GB 1066 MHz OC
Video card
HD 7770 1GB
Monitor
LG Flatron W1934S
OS
Windows 7
Ако ти се чека малце од Ali (брзо стигаат сега пратките), ти ја препорачувам оваа тастатура GMK67, ја имам една година, презадоволен. Во меѓувреме најди си свичеви какви сакаш од било каде и ќе си имаш склопена тастатура не многу пари.

Би требало да се наоѓа поевтина од друг продавач, доста често цената се спушта под 2000 ден.

6 ноември 2012
2.050
2.192
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Pro
Би требало да се наоѓа поевтина од друг продавач, доста често цената се спушта под 2000 ден.

Точно, ја за 1200 мислам ја земав, ама од тогаш ја немам начекано за толку евтино или за под 2000.

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн администрација

Статистика

Теми
48.488
Мислења
995.811
Членови
36.493
Најнов член
darkooooooooooooo