Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Mesh или AP за подобро Wifi во стан

acekorg

On your way to fame
5 октомври 2010
345
556
Здраво

Разгледувам опции за да го подобрам WiFi приемот во 70м2 трособен стан.

Моментален setup:
Huawei рутер од телеком во метално сандаче над врата кое му смета нормално, а потоа и столбови итн…
Од тој рутер имам низ ѕидови 3 LAN кабли (до секоја соба)
Во средната соба има рутер TP Link ac1200 во Bridge mode и од овој рутер користам WiFi. Но со обзир на тоа што е позициониран веднаш до биро на кое има многу уреди и кабли (лаптоп, десктоп, голем монитор, синтисајзери, потоа два студиски монитори кои имаат магнети итн) интерференцијата е голема и пак не сум задоволен од WiFi-то.

Прашања за подобар setup:

1. Разгледував mesh уреди но ако купам вакви ми нема поента да ги терам бежично… и така имам довод на LAN у секоја соба, мислам подобро е да ги конфигурирам како Access Points и да поврзуват на главниот ISP рутер од Телеком.
Но она што ме плаши е дали ќе ми ја префрла автоматски конекцијата на најсилниот AP или ако се конектирам на AP дневна соба и истиот има макар слаб сигнал во работна соба, нема да ме префрли на AP од работна соба пошто системот не е во mesh mode туку само AP?

2. Ако mesh уредот е во Access Point mode, како се однесуваат LAN портите?
Гледам ги обележуваат 1 и 2, дали ако во порта 1 уштекам довод на интернет, во порта 2 можам да го уштекам десктоп PCто за да имам жичен интернет?

3. Има ли врска произведувачот, можам ли на Huawei рутерот да поврзам Mercusys mesh систем?
Не сум со намера да трошам многу пари за ова, веројатно Mercusys или TP Link од Анхоч ќе завршат работа?

4. Дали mesh е правилен избор или можеби треба да гледам само Access points или па уште еден рутер ?
Битно ми е да имам на нив екстра LAN порта за жичено поврзување повремено.

Благодарам однапред на одговорите и трпението да се прочита моето опширно опишување на проблемот :)

Вајкинг

Unstoppable
9 јуни 2015
1.299
2.030
Скопје
1. за брза транзиција од еден на друг AP потребно е и AP и уредот да поддржуваат fast roaming (IEEE 802.11r).

2. ваљда како свич, најверојатно ќе можеш.

3. нема врска производителот на рутерот.

4. јас би одел со AP.

acekorg

On your way to fame
5 октомври 2010
345
556
Земав Mercusys Halo H60X денес и мисијата е завршена, WiFi-то рока... но имав некои непредвидени ствари што требаше подобро да ги проверам.
1. Брза транзиција прави (прилично брза, помалце од минута без да приметиш ништо)

2. Тука имам еден непредвиден штос што само главниот Halo уред има WAN/LAN порти со auto sensing што значи само тој добива жичен интернет. другите два сателит Halo уреди примаат интернет безжично од главниот уред а LAN портите им се само за да опслужуваат интернет. Во Access Point мод се става целиот систем, не можам сателит Halo уред индивидуално да го ставам во Access Mode и да го дисконектирам од главниот Halo уред а мрежа да добие преку LAN порта. од главниот рутер. Ова ми го смени setup-от да сепак имам безжични врски меѓу Access Point а не секој да добие кабел директ од главен рутер.

3. Се е ок... Huawei рутер со Mercusys Halo mesh

4. Класични AP претежно за плафон имаше и немаа екстра LAN порти. Рутер со антени изгледа грдо, не можам секаде да го скријам. Mesh уредиве изгледаат елегантно дури и ако се гледаат. Само што ете 2 од 3 не се fully featured ама генерално работат ок и безжично.

И само да заклучам со рецензија за уредов ако некој друг сака да го купи:
Лесен за поставување со мобилната апликација, лесни и релативно мали коцки. Солиден степен на контрола од апликацијата.
  • Адаптерите се со доста тенки каблиња
  • Само еден уред може да добива WAN, другите два се само како extender на сигналот.
  • Прилично добар сигнал кога нема препреки (100mbps интернет имам, Speedtest покажува 92mbps на повеќето места низ станот, ако се скријам зад регистерот у купатило паѓа на околу 50mbps). Доста подобар сигнал во споредба со TP Link рутерот (ac1200, Archer C54 мислам беше)

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.754
2.855
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
колку уреди зема?

и за 2) не го сфатив точно проблемот? што сакаше да направиш а што не работеше?

acekorg

On your way to fame
5 октомври 2010
345
556
колку уреди зема?

и за 2) не го сфатив точно проблемот? што сакаше да направиш а што не работеше?
3 уреди, овој модел

1 е H60XR - router
2 се H60XS - satellites

Практично и 2 уреда бркаат работа, не мора третиот.

Во врска со точка 2)
Двата Halo satellites уреди и покрај тоа што им уклучувам LAN кабел од главен рутер, тие сепак се конектираат преку WiFi на Halo router и од таму влечат интернет или се жалат на слаб прием ако ги одалечам доста.
Halo router е сетиран на Access Point мод.
И ова не е најидеално - телефонот преку WiFi до Halo satellite, па тој преку WiFi до Halo router, па тој преку кабел до Телеком Huawei рутерот.
Мојата цел беше - телефон преку WiFi до Hallo satellte, па тој преку кабел до Телеком рутер.
Секој Halo уред да е сам по себе Access Point.

Можеби е возможно но јас во овие неколку саати не го открив.
Не гледам ни во settings нешто, а и само LAN портите на Halo router се маркирани ко WAN/LAN. На Halo сателит пишува само LAN.

Претпоставувам ако земев TP-Link Deco M4 ќе немав ваков проблем пошто таму сите уреди се идентични :unsure:
Само тој искача нешто малце поскапо.

marv

Unbeatable
5 октомври 2007
5.357
5.015
Дефинитивно е можно, само треба да прочепкаш. Барај Ethernet backhaul опција. Еве како е кај родителите ТП Линк General Questions About the Ethernet Backhaul Feature on Deco Mesh Systems | TP-Link. Прво пробај двата сателити да идат преку слободните порти на мастерот а не да ги врзеш на Хувеито. Или може и дејзи чеин да им направиш 1-2-3 ако сакаш. После пробај на Хуавеито ако сакаш да влече секој посебна линија и така би требало да работи според ТП линк, а може и нема ако е скапаница хуб/свичот на Хувеито и не е компатибилен, и ќе си паѓа назад на ВиФи бекап. А може и нема да сака твојов систем така и ќе мора за сателитите сепак да ги врзеш на мастерот со кабли. Али дефинитивно може и треба да работи и така и така, пошто по спецификации и мастер нодот и сателитите поддржуваат Ethernet backhoul, која би требало и да е дифолт и преферабилна ако ја има.

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.754
2.855
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
Gigabyte G750H
RAM
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
OS
Arch Linux
Барај Ethernet backhaul опција.
Шпекулирам, но можеби таа опција работи ако Halo Router-от работи како actual рутер а не како AP?

… што кога ќе ми спомне некој „Телеком Huawei рутер“ одма и би барал да го направам (ги мразам).

Miki98

Gaining Experience
13 јануари 2021
542
324
Macedonia Pehchevo [2326]
www.balkan77.com

Ако ти е приоритет секој уред да добива интернет преку кабел, тогаш размисли за TP-Link Deco M4. Тој е малку поскап, но ја нуди флексибилноста што ти треба.
Ако не планираш веднаш да менуваш, направи мали корекции во поставувањето на Halo уредите за да извлечеш максимум од моменталниот систем
Колегата горе што кажа @gdamjan е во право.

Последна промена:

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.754
2.855
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
Gigabyte G750H
RAM
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
OS
Arch Linux

acekorg

On your way to fame
5 октомври 2010
345
556
Ок, мора да се корегирам, работи и жичено со директна врска до главен рутер.
Само UI/UX на апликацијата е малце конфузен.

Не треба ништо да се чепка, само уштекуваш LAN кабел и чекаш сам да смени мод сателитот и да почне да работи.
Но е спор и му требаа некои 5 мин, може и повеќе, да се рестартира и регистрира ко working node. За тоа време стои со извичник во апликацијата дека не работи и “WiFi signal is weak” порака. А покрај поракава и графикот не се менува и стои на слика дека е конектиран на Halo router а не на главен рутер од Телеком.
Ова со сликата ептен ме збуни и затоа мислев дека не работи. Уствари само трпение треба и ништо да не пипаш :D

После 5мин стана исправен сателитот и се појави Wired над врската.

Вака изгледа сега и покрај тоа што секој Halo уред е директ врзан на Телеком рутерот.

Сега ме копка дали packet routing-от е добар или има екстра непотребен скок до Halo router-от ама ме мрзи моментално tracing да правам. Кога мрежен request бара најкратка патека до таргет сервер ван памет ми е да успее да заврши со екстра скок :unsure:.
Веројатно само мобилната апликација не е најдобро визуелизирана у ваков setup.

IMG_6302.png

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
48.501
Мислења
995.910
Членови
36.496
Најнов член
Gosha