Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Maticna delovi

BorisSapphire

On your way to fame
11 ноември 2015
1.124
752
На првата слика може да е Аудио, а на втората Биосот.
Ако можеш да видиш што пишува на нив, напиши ќе ти кажам кој за што е.

Nikola100

Unstoppable
30 септември 2019
3.839
3.822
Скопје

Klaus

Intern
17 мај 2014
41
18
Vo tvojot frizider
@Klaus
Пиши ако ти треба добра ајва, можам да те услужам.
sto e ajva?ako moze so mene na obicen jazik da se razbereme kje bide okej
plus kje mi kaze nekoj ova oznaka sto oznacuva μA ili dali e microamperi
temata kje ostane otvorena za moi nejasnoite od vreme na vreme kje kucam koga kje imam interest vo citajne na ovie intergralni kola

Nikola100

Unstoppable
30 септември 2019
3.839
3.822
Скопје
sto e ajva?ako moze so mene na obicen jazik da se razbereme kje bide okej
plus kje mi kaze nekoj ova oznaka sto oznacuva μA ili dali e microamperi
temata kje ostane otvorena za moi nejasnoite od vreme na vreme kje kucam koga kje imam interest vo citajne na ovie intergralni kola
Клаус - не за*бавај - прочитај правила форумски - се пишува на кирилица овде. Еднаш двапати - некој не е во можност - може латиница. Не практикувај цело време.

• Ми се допаѓа
Реакции: gego

Nikola100

Unstoppable
30 септември 2019
3.839
3.822
Скопје
јас би сакал ознака μA да се усигурам дали е микроампери?
Ако е како вредност пишана - микро ампери е.
Само многу интегрирани кола почнуваат со таа ознака μA741 на пример. Да не се работи за ознака на производител на дел ?

Mercilesss

Gaining Experience
20 февруари 2023
264
189

Nikola100

Unstoppable
30 септември 2019
3.839
3.822
Скопје
Во оваа инстанца не би требало ... unless Gigabyte?
Добро - не е тој дел - не знам за што прашува само му кажувам каде може да се сретне таа ознака.. Или се однесува за микроампери или за ознака на дел.
А за деловите што праша му ги најдов Maticna delovi

Klaus

Intern
17 мај 2014
41
18
Vo tvojot frizider
Добро - не е тој дел - не знам за што прашува само му кажувам каде може да се сретне таа ознака.. Или се однесува за микроампери или за ознака на дел.
А за деловите што праша му ги најдов Maticna delovi
за овој дел,ќе ти пишам за други нејасноти други денови

Атачменти

• Untitled1.png
    Untitled1.png
    257,9 KB · Прегледи: 34

Nikola100

Unstoppable
30 септември 2019
3.839
3.822
Скопје
за овој дел,ќе ти пишам за други нејасноти други денови
Добро само тоа нема врска со спецификации на делот - тоа е внатрешен "current source" струен извор.- се работи за 3 микро ампери константна струја која се користи како референца за да може колото да работи стабилно. Инаку колку што го гледам тој регулатор со додатно ладење ја зголемува моќноста која може да ја испорача „The 70mm2 copper plane reduceθJA from 75℃/W to 45℃/W and increases maximum power disspation from 1.33W to 2.22W„
Линеарен регулатор (му дава да речеме на вентилаторот напон од 0-5 или од 0-12В -што се разликува од PWM (pulse width modulation) регулатори кави што имаат 99% од денешниве вентилатори.
Може максимум струја да испорача 500 mА „Continues current up to 500mA, current limit trip threshold 1.6A„ а над 1.6А се вклучува заштита.
Значи може да се користи за фен кој работи на 5V со снага од 2.5W (5Vx05A=2,5W) (со појак би изгорел откако ќе прегрее - предпоставувам така си го изгорел или пак при вклучување на PWM фен)

Klaus

Intern
17 мај 2014
41
18
Vo tvojot frizider
човек мозок ме боли од ова тука там читам многу нејасни зборови некои се математички некоји физика ќе те питам како знаеш колку напон треба на вентилатор

Nikola100

Unstoppable
30 септември 2019
3.839
3.822
Скопје
човек мозок ме боли од ова тука там читам многу нејасни зборови некои се математички некоји физика ќе те питам како знаеш колку напон треба на вентилатор
Шо не ти е тебе јасно да те питам ?
Мене мозок ме боли од вакви како тебе - ШТО СИ ЗЕЛ БЕ ТИ ДА ПОПРАВАШ - МАТИЧНА ?
Абе ој си легни си...

Klaus

Intern
17 мај 2014
41
18
Vo tvojot frizider
Шо не ти е тебе јасно да те питам ?
Значи може да се користи за фен кој работи на 5V со снага од 2.5W (5Vx05A=2,5W)
ова,ако може кога сакаш објасни ми го со 5 волти,ме буни заради тоа што 5 волти и 3,3 волти се за процесор напојување
И АКО САКАШ,ако сум точен го користеш омовиот закон за пресметување снага на вентилаторот кој се пресметува напонот V по струјата A или(I) со резултат Watt кое е потрошена снага

Nikola100

Unstoppable
30 септември 2019
3.839
3.822
Скопје
ова,ако може кога сакаш објасни ми го со 5 волти,ме буни заради тоа што 5 волти и 3,3 волти се за процесор напојување
И АКО САКАШ,ако сум точен го користеш омовиот закон за пресметување снага на вентилаторот кој се пресметува напонот V по струјата A или(I) со резултат Watt кое е потрошена снага
Па добро пример дадов - по омов закон исто (напон (V)по струја (A) е снага (W))
- ако е вентилаторот 12V со снага од 2.5W (12Vx0.21A=2,5W) .
Прво кажи какви вентилатори сакаш да ставиш (да не предпоставувам и давам примери безвезе) .
Значи дали се PWM вентилатори и кои вредности се на нив (колку волти и колку ампери или Вати) па да видиме дали смее 3 да ставиш или 5. ( Види вредности на него или има напон и струја или напон и снага пишува)
Обично ако се PWM - смее и 5 да ставиш и повеќе - нема проблем да има.

Klaus

Intern
17 мај 2014
41
18
Vo tvojot frizider
горен дел на матичната
pwm-3 sys-fan,1-pump fan со се пумпа за процесор
долен дел на матичната
DC-2
за pwm се ограничени слотовите и пишува во прирачникот на матичната дека држат 12волти постојано

Nikola100

Unstoppable
30 септември 2019
3.839
3.822
Скопје
Добро - тогаш pwm пумпа и pwm фенови вклучуваш во слотовите нас матичната наменети за нив.
Тој слот за пумпа може наместо пумпа - фен да се стави. Не разбирам што е нејаснотијата тука ?
Опиши го проблемот убаво - што сакаш да направиш - што си пробал а што не работело... Наместо да прашуваш за делови од матична ? Од почеток го читам мислењево и нигде не кажа у ствари што сакаш да направиш...

Klaus

Intern
17 мај 2014
41
18
Vo tvojot frizider
Не разбирам што е нејаснотијата тука ?
нејасно ми беше дали вентилаторот прима напон од напајње или он внатре си има некои делови што не ги знам...
што си пробал а што не работело
не сум пробал ништо така 2 пати веќе ме прашуваш.

Nikola100

Unstoppable
30 септември 2019
3.839
3.822
Скопје
нејасно ми беше дали вентилаторот прима напон од напајње или он внатре си има некои делови што не ги знам...

не сум пробал ништо така 2 пати веќе ме прашуваш.
Од матична си добива напон вентилаторот - никаде на друго место не се вклучува само тие 3 пина на матична.
Ако е РГБ тогаш има уште една жица со 4 пина - таа оди на РГБ на матична.Тие се за ргб лед диоди и на 5в работат,
Не пробувај 4 пина да вклучиш во 3 и обратно !

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
46.118
Мислења
955.826
Членови
34.517
Огласи
2.321