Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Машина за перење и сушење алишта(предлози)

DarthJe5us

Unstoppable
2 јануари 2012
2.897
2.255
Немам купувано до сега, а ни користено. Ми треба предлог за машина. Секој совет е добредојден.

petkotrajko

Unstoppable
16 јуни 2017
2.017
2.240
Немам купувано до сега, а ни користено. Ми треба предлог за машина. Секој совет е добредојден.
Абе види овдека, расчитај, да не се повторваме:

Испратено од телефоно

DarthJe5us

Unstoppable
2 јануари 2012
2.897
2.255
Абе види овдека, расчитај, да не се повторваме:

Испратено од телефоно
Машина за перење и сушење, не за сушење само. :)

Глеј да е Bosch или LG.
Поевтина варијанта нема ли добра? Доста е голема разликата од Индесит до Бош.

petkotrajko

Unstoppable
16 јуни 2017
2.017
2.240
Машина за перење и сушење, не за сушење само. :)

Поевтина варијанта нема ли добра? Доста е голема разликата од Индесит до Бош.
Извини :(

(Ако просторот ти дозволува, купи две машини, избегнувај комбинирка).

Испратено од телефоно

П.С.
Еден член есеноски имаше сумирано нешто за фирмиве/брендојве за машини, мош ќе ти е и то од помош, еве овдеки беше:

Последна промена:

Optipro

Gaining Experience
5 мај 2021
588
441
Гледај само да биде кондензациска, и одбегнувај да е со топлотна пумпа...(премногу долго ке треба да ги суши)..
И најбитно на денешно време, ич да не гледаш марка, туку гледај карактеристики и која има најдолгата гаранција.

Маша

Unstoppable
24 април 2007
990
2.684
Јас оваа ја зедов пред пар месеци, ама уште не сум ја пробала па да ти кажам дали ја бива :/ Машина пери/суши BEKO B5DFT59447W, 9/6kg, 1400 врт./min, D

Знам дека советуваат одвоени да се, ама покрај просторот како ограничување, мене не ми одговараше и да морам физички да сум присутна и да префрлам алишта од една во друга машина.

Се изначитав упатства за употреба и на крај пресудно ми беше гаранцијата (има 5г и 10г на моторот) , капацитет да има минимум 6кг за сушење пошто ако пушташ програма што ќе испере и исуши во едно, максимум толку треба да ја наполниш. А сегашната за перење ми е од 6кг, па знам дека ми е доволно. Сѐ над тоа во програми само за перење ми е бонус. И многу битно ми беше да има програм што ќе испере и исуши помала количина за максимум 1ч.

Miki98

Gaining Experience
13 јануари 2021
549
330
Macedonia Pehchevo [2326]
www.balkan77.com
Јас оваа ја зедов пред пар месеци, ама уште не сум ја пробала па да ти кажам дали ја бива :/ Машина пери/суши BEKO B5DFT59447W, 9/6kg, 1400 врт./min, D

Знам дека советуваат одвоени да се, ама покрај просторот како ограничување, мене не ми одговараше и да морам физички да сум присутна и да префрлам алишта од една во друга машина.

Се изначитав упатства за употреба и на крај пресудно ми беше гаранцијата (има 5г и 10г на моторот) , капацитет да има минимум 6кг за сушење пошто ако пушташ програма што ќе испере и исуши во едно, максимум толку треба да ја наполниш. А сегашната за перење ми е од 6кг, па знам дека ми е доволно. Сѐ над тоа во програми само за перење ми е бонус. И многу битно ми беше да има програм што ќе испере и исуши помала количина за максимум 1ч.
Мене ми се скараа зошто само едно крпче или работнички ставив една мајца, бидејќи осовината ќе се искривела

alkibijad01

Gaining Experience
8 октомври 2016
342
376
Гледај само да биде кондензациска, и одбегнувај да е со топлотна пумпа...(премногу долго ке треба да ги суши)..
И најбитно на денешно време, ич да не гледаш марка, туку гледај карактеристики и која има најдолгата гаранција.

Атачменти

• mile glava.gif
    mile glava.gif
    2,1 MB · Прегледи: 30

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.414
7.508
Скопје
www.facebook.com
Beko ја имам скоро 3-4 години, во купатило стоење почна да рѓосува кај ногарките. Иако е со 5 години гаранција на електроника и инвертер мотор кога на каросеријата 2-3 години гаранција е.

Ron26

Practice makes perfect
4 мај 2019
1.456
1.792
и јас тоа имам приметено, многу лош квалитет на лим ставаат у машините. Место да турат поцинкован лим, они ти ставаат најчкарт лим што постои. И јас имам Горење и целата скапа на едното ќоше, веќе почнува да губи баланс.

Optipro

Gaining Experience
5 мај 2021
588
441
Beko ја имам скоро 3-4 години, во купатило стоење почна да рѓосува кај ногарките. Иако е со 5 години гаранција на електроника и инвертер мотор кога на каросеријата 2-3 години гаранција е.
Јас пак имам Беко, пред 8-9 години е купена.
Кондензациска е, воедно сушарата работи минимум 15часа дневно, од кој многу брзо ги суши во просек суви барут за час ипол.
Исто стои во купатило над пералната, немам видено ни ронка рѓа.

Единствено нешто до сега е што сменив Греач и кондензатор на моторот.

Ова го пишувам за споредба со еден пријател кој во ист период ги зедовме, а тој зеде тогаш Горење, за скоро 3 години ја фрли, цела рѓосана.

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.414
7.508
Скопје
www.facebook.com
Ова го пишувам за споредба со еден пријател кој во ист период ги зедовме, а тој зеде тогаш Горење, за скоро 3 години ја фрли, цела рѓосана.
Не знам што се дешава со поновиве бели техники али можам да кажам дека се срање наспорти тие од пред 10 години.
Не зборам за ефтина бела техника туку за над 30к спрема моментални цени а никаков квалитет.

Alek7

Gaining Experience
2 април 2020
83
115
Skopje

Јас ја имам истата, ја користам од Септември 2022 година.
Претходно имав друга од Беко, и можам да потврдам дека новата B5DFT59447W не е воопшто бучна како претходната. Ептен сум задоволен од пералната. Само редовно да се чисти.
Тогаш имаше некоја акција од Беко за додатна гаранција на моторот, ја активирав. Се активираше дирекно на сајтот на Беко. Не знам дали сеуште е активна таа акција. Тогаш беше +10 години гаранција на моторот, така да добиваш 10 години by default и уште +10 години со акцијата. Вкупно 20 години гаранција на моторот.

Optipro

Gaining Experience
5 мај 2021
588
441
Не знам што се дешава со поновиве бели техники али можам да кажам дека се срање наспорти тие од пред 10 години.
Не зборам за ефтина бела техника туку за над 30к спрема моментални цени а никаков квалитет.
Со новите бели техники не се дешава ништо друго освен тоа што екстремно кратат на вложување во квалитетни материјали, потпирајќи се на името и репутацијата која ја стекнале во минатото.
Пример гледаш Горење апарат, цена во небо, и гледаш гаранција 1 или 2 години.
Од спротива гледаш Беко, Фаворит, Нудеа и слично.. со исти карактеристики, дупло пониска цена, а пак дупло повеќе гаранција.

И затоа искрено јас веќе 10 години, не гледам марка.. гледам да се добри карактеристиките, да е добра цената и да има што повеќе гаранција.
Па така да, еве до сега мислам дека со ниту еден апарт не сум се зафркнал, а имам бела техника буквално од сите марки дома.

kolesk

On your way to fame
6 февруари 2016
526
735
Дел се хисенс машини со горење етикети, но има неколку поскапи серии, што се произведуваат во Словенија

Скоти

Practice makes perfect
15 октомври 2013
1.119
1.910
Шпорет земав комбиниран од горење пред 3 години. Немам зборови колку е добар, посебно релната е феноменална. Кај мајка ми во станот истата година земаа беко, една по полошите реклни што сум ги видел досега.

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.298
18.642
Про тип 1:
Ако сте во можност предната врата држете ја под-отворена. Ем нема да се смрдува ем значително се продолжува векот на кракот кој го држи бубањот

Про тип 2:
Еднаш месечно (или2-3) наместо прашак ставете лимонтус и со програма за бели (90 степени) пуштете ја да одработи еден циклус.

Про тип 3:
Малите парчиња на облека како што се чорапи задолжително во мрежа. Особено прслуци пошто имаат жица. (особено ова)

Некаде на почетокот на 2018 година зедов Горење и до пред еден месец работеше без никаков проблем. Потоа престана да ја исфрла водата. Мајсториве ми се понашаа како да имаат завршено квантна механика и ми закажуваа по една-две недели. Еден ми рече "донеси ја"

Потоа се собравме сите околу неа како мајмуните околу монолитот на Одисеја 2001 и се думавме што понатаму.

После 2-3 часа пцуење од одводното црево кое оди од бубањот до филтерот избадив чорап кој го имаше спречено протокот до пумпата и филтерот.
Исто така и на доводот за вода, на страна од машината, открив дека ситото е затнато со камчиња.

И дефинитивно да внимавате на квалитетот на прашакот зато што кадичката за прашак буквално беше циментирана.

Ете така.
Флегма, гик и некрунисан мајстор веш машина :)

petkotrajko

Unstoppable
16 јуни 2017
2.017
2.240
Потоа се собравме сите околу неа како мајмуните околу монолитот на Одисеја 2001 и се думавме што понатаму.
Оргинал прилепска ситуација :)
(музика за во позадина: Also sprach Zarathustra.)

М'изнасмеја, да не пукниш!

Optipro

Gaining Experience
5 мај 2021
588
441
Про тип 1:
Ако сте во можност предната врата држете ја под-отворена. Ем нема да се смрдува ем значително се продолжува векот на кракот кој го држи бубањот

Про тип 2:
Еднаш месечно (или2-3) наместо прашак ставете лимонтус и со програма за бели (90 степени) пуштете ја да одработи еден циклус.

Про тип 3:
Малите парчиња на облека како што се чорапи задолжително во мрежа. Особено прслуци пошто имаат жица. (особено ова)

Некаде на почетокот на 2018 година зедов Горење и до пред еден месец работеше без никаков проблем. Потоа престана да ја исфрла водата. Мајсториве ми се понашаа како да имаат завршено квантна механика и ми закажуваа по една-две недели. Еден ми рече "донеси ја"

После 2-3 часа пцуење од одводното црево кое оди од бубањот до филтерот избадив чорап кој го имаше спречено протокот до пумпата и филтерот.
Исто така и на доводот за вода, на страна од машината, открив дека ситото е затнато со камчиња.

И дефинитивно да внимавате на квалитетот на прашакот зато што кадичката за прашак буквално беше циментирана.

Ете така.
Флегма, гик и некрунисан мајстор веш машина :)
Домаќин човек,
Се гледа кој ја одржува, селектира алишта и ја пушта машината да пери :) (се зезам)

Инаку за чистење и одржување на машината најдобро е пуштање еднаш или двапати на 2 месеци со коцка за МАШИНА ЗА МИЕЊЕ НА САДОВИ.
(,,ставаш коцка една директно во барабанот, ја пушташ машината на вриење на најдолгата програма")
Од кога ке ја испушти водата за прв пат, тураш во фиокчеето за детергент едно чашиче АЛКОХОЛНА КИСЕЛИНА (од најобичната) и ја оставаш да си врти до крај.

Оваа практика ја користев на старта машина ,,Горење од пред 25 години" кога ја разотворив внатре цела греачот беше стакло чист. (Ја отворив пошо менував каиш) ја продадов пред 5 години, и гледам дека луѓето уште ја користат :)

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.298
18.642
Дечково, иако изгледа како енглески навивачки хулиган, е мајсториште пар екселанс.

Горење лош бренд? Уште се немате видено..

Има и одлично видео на кое прави рецензија на Miele машини.
На руски. Вклучете превод и уживајте

За лиминтусот
View: https://youtu.be/K8Lg9lra4rQ?si=OnRuYtyVj0fNspBH

stefan_mkd

On your way to fame
18 март 2015
833
651
Се продаваат посебни таблети за чистење на машина за садови и за алишта. :) Зирни во ДМ
Домаќин човек,
Се гледа кој ја одржува, селектира алишта и ја пушта машината да пери :) (се зезам)

Инаку за чистење и одржување на машината најдобро е пуштање еднаш или двапати на 2 месеци со коцка за МАШИНА ЗА МИЕЊЕ НА САДОВИ.
(,,ставаш коцка една директно во барабанот, ја пушташ машината на вриење на најдолгата програма")
Од кога ке ја испушти водата за прв пат, тураш во фиокчеето за детергент едно чашиче АЛКОХОЛНА КИСЕЛИНА (од најобичната) и ја оставаш да си врти до крај.

Оваа практика ја користев на старта машина ,,Горење од пред 25 години" кога ја разотворив внатре цела греачот беше стакло чист. (Ја отворив пошо менував каиш) ја продадов пред 5 години, и гледам дека луѓето уште ја користат :)

Optipro

Gaining Experience
5 мај 2021
588
441
Се продаваат посебни таблети за чистење на машина за садови и за алишта. :) Зирни во ДМ
Исти,,кавал" во два примероци.
Едното го има секој дома што има машина за садови, а другото го имаш во ДМ, 4 пати поскапо од коцка за садови.

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
49.169
Мислења
1.007.280
Членови
36.674
Најнов член
Zl4tk0