Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Маржи при продажба на high-end хардвер?

D

Администратор
31 март 2007
3.873
3.864
www.iwmnetwork.com
Дали некој знае колку е некој груб просек маржата при продажба на high-end хардвер (графички, звучници, монитори и тако даље...) која ја добиваат нашите локални продавници?

Astro

Epic
20 јуни 2012
9.171
14.227
Во просек маржата на хардверот е 10-15%
А на хај енд не знам како ја формираат, можеби до 30% бидејќи порачуваат мали количини тогаш и од дистрибутерите добиваат високи цени.

gOJDO

Illuminator
23 јануари 2008
10.761
17.201
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
10%

Колку поскап хардвер, толку помала маржа...

TATA_MATA

Unstoppable
25 март 2013
2.105
2.957
Чекајте малце другари. Како 5-10% е маржата кога за плаќање во готово некои даваат попуст од 5 проценти, а богами и дилерските цени не се баш 5 проценти. За кикирики ли работат?

Enquito

Practice makes perfect
8 август 2017
2.170
1.367
Поголема е маржата, бидејќи ДДВто е 5%, па така на производ од 100К имаш 5К ДДВ, а останатото е маржа, затоа и имаме поголеми цени на производи од земји кои имаат 21%ДДВ.

gOJDO

Illuminator
23 јануари 2008
10.761
17.201
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Чекајте малце другари. Како 5-10% е маржата кога за плаќање во готово некои даваат попуст од 5 проценти, а богами и дилерските цени не се баш 5 проценти. За кикирики ли работат?
ај прочитај го првиот пост и обрни внимание на делот "ја добиваат нашите локални продавници".

SiPy`

Unbeatable
23 јуни 2015
3.057
5.244
Колку глупости се изначитав во темава...па па па.
Поголема е маржата, бидејќи ДДВто е 5%, па така на производ од 100К имаш 5К ДДВ, а останатото е маржа, затоа и имаме поголеми цени на производи од земји кои имаат 21%ДДВ.
За ова пехар треба да ти се даде.

Томислав

Practice makes perfect
7 февруари 2013
923
1.038
Мене повеќе ми сметаат високите цени на хај енд делови овде на форум, ништо конкретно нема да коментирам, ама нема смисла.. ни 5 % поефтини од нови, а користени по 6 месеци..
Исклучок има предмети што се доста поефтини, Пинг до @gOJDO со Максимус плочата и и5ката со 30% поефтини од продавница, ама исто можам вака да испопингам екстремно скапи работи

gOJDO

Illuminator
23 јануари 2008
10.761
17.201
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor

DemoUser

Practice makes perfect
27 април 2010
1.371
1.448
Скопје / Автокоманда
DemoUser's setup  
PSU
1300W SFX Cooler Master
Video card
NVIDIA Founders Edition 3090 Ti
Mouse
Logitech G305
Monitor
ASUS ROG Swift 360Hz PG259QN 24.5”
OS
Windows 11 Home
@Tomislav96 ќе те замолам не навлагај кај што не треба т.е во погрешни пресметки.Немој ти @gOJDO да го споредуваш со мене или тебе или други на форумот.Он троши минимум 5000 евра месечно на делови ако правиме искрајно муабет.Цените он што ги добива и јас или ти или било кој друг не се исти.Така да не споредувајте некој што си платил ретаил цена и цена кога некој купува т.е троши месечно 5000 евра во делови од една иста продавница и добива голем попуст дилерски набавни и така натаму цени.Размислете малце пред да навлагате во нечиј џеб.Искрајно од мене @gOJDO има најголемо поштовање јас против него немам ништо и нејќам да ми се налути али не го споредувајте со секого.Воедно ќе додадам јас не се лутам на никого кој ми кажува колку треба да ги продадам мојте делови и зашто и по која цена,али се лутам кога ќе ми каже јас можам да ги набавам истите за 5 пати поефтино од твојата цена имам луге вамо тамо,епа тогаш ако не отворете тема кој луге имаат набавни цени на форумов и кога јас би купил делови по ептен поефтини цени немало да има проблем потоа да ги продадам 10 пати поефтино потоа.Пример еве мене ми треба HIGH END лаптоп од Нептун кој може да пазари од тамо по ептен гага цени или може да ми заврши услуга нека ми пише пп да му кажам за кој лаптоп станува збор и ако видам дека стварно може да го земе по некоја си набавна цена нема да има проблем јас потоа кога би го купил и решил да го продадам да го продадам поефтино.
Значи @Tomislav96 не ме сваќај погрешно али ако разбереш што сум пишал нагоре го текстот тогаш ќе ми ја сватиш поентата и мислам дека најфер би било така, и воедно ако сум те навредил некаде извини однапред.

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.629
5.513
Не разбираш основи на понуда и побарувачка.

Ако е 60000 лаптоп во продавница со 2 години гаранција, тука чат пат гледам огласени пола или 1 година користени за 55000. Па уште и текст со ССД 58000 рецимо со хдд 53000.

Потресителни муабети. И после дремат огласи по 3 години со "бамп". Што бампуваш јас незнам? Ќе заштедам 100 еур на 1000еур лаптоп и ќе изгубам 1 година гаранција и плус користен?

Со среќа за 38000 ако го дадеш "со ссд". На лаптоп и општо ИТ цената паѓа ко камен.

Пола огласи се за у темана "цепки од огласи".

Ја сум ја зел 60000, ама Гојдо го зел 55000 и затоа ја сеа на старо ќе го дадам 53000, а гојдо ќе го даде 38000? Ја мајката? Не. Туку зошто Гојдо го огласил правилно и сака да го продаде уредот. За разлика од тоа за 53000 ти само сакаш да се пофалиш дека го поседуваш уредот. Толку. Не е умоболен Гојдо да не го огласи за 53000, ама нема да го продаде никогаш и ќе читаме бампови 3 години.

Ама тоа е така со сите огласи низ МК. Затоа е смешно се. Лаптоп ете 10% пониско од продавница. Смешки. Кола која каталошки е 20000, во салон 17000 нова, ете ја на оглас увезена, сервисирана со 80000 пројдени 15000. Чудо не ја огласил и поскапо од салон дека е разработена добро.

Пазарна цена си е таа. Може некој го зел беспари, може некој го зел 45000, може некој го зел 61000, на пазарот тоа е 38000. Крај.

Томислав

Practice makes perfect
7 февруари 2013
923
1.038
@DemoUser Немај гајле си збориме :) @mdeni ме сватил поточно, небитно кој од каде си ги земал, или добил бесплатно на подарок, или има попусти во салониве, цената што е јавна цена за продажба пример од анхоч е таа, сега делот го користиш 6 месеци, хај енд е, значи пазарот за него е премногу мал, 30000 нов со година дена гаранција, се продава користен, 8 месеци, 27000 ден.. Пример е ова карикирам.. Тоо мач. Јас би земал од салон дефинитивно.
Еве лаптопот МСИ, сакав уште на огласот да коментирам, ама нели да му рушам продажба, со среќа, Превисока.. за споредба за 1200 еур другар лани од work and travel си се врати со Alienware 15 ист хардвер, 1070, а за споредба кај нас беа 90000 денари Асуси, МСИ и поефтини беа. Јас за 55к земав Стикс со 1050ти и една плочка помалку.. Веке некое време сакам да го продадам за да земам Ultrabook + Desktop combo. Колку би го продавал, колку би вредел... дај да му ставам 50000 цена, гратис 250Гб 960ево... уште 1 год гаранција останата..

1080ти исто мислам дека 25 макс треба да биде.. поради "возраста" и годините..

Мекбукон од 2012 смешки, се изнасмеав со 700 еур, уште незнам колку излажа дека го дал за висока цена (што пак беше каде каде помала од неговата Фиксна 700.)
И го нема да врати на мојата понуда за мекбук, пошто лани го земавме на Оне тиме попуст, нели мекбук е си држи цена, за Скроз исти денари му го нудам после 1 година.

Примерот со колата од мдени, исто скроз и овде на форумов некои огласи, .. чист пример за реална препродажба на кола. Ауди А5 2018, купена зимата 62000еур, се продава во 2018 пак во зима, после 10 месеци, со само 3000км, за 42000еур, кај нас во Порше.
Сега гледам оглас Ауди А6, 2016, со 50000км, нова од салон во вредност од околу 65000( + - 5к ) ја продава 41000. Која разлика? И колку ќе се продава едната а колку другата.. И а5ката се продаваше подолго, пошто пазарот е МАЛ.
Така и со хај енд деловите кај нас :)

Последна промена:

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
46.096
Мислења
955.371
Членови
34.503
Огласи