Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Македонија vs. Грција !

Статус
Затворена за нови мислења.

AMD_fan

Gaining Experience
10 ноември 2007
3.646
139
Што мислите како ќе се заврши цела оваа работа межу Македонија и Грција со спорот околу името? Јас искрено мислам дека реално гледано од 1993 откако настана спорот, до ден денес, Македонија се повеќе добива а Грција губи. Како што одминува времето Грција мислам дека е свесна дека ја губи битката за името. Затоа имаат сега една мала офанзива ако успеат да направат нешто, ама се сомневам дека ќе успеат. Фактот дека не признаа САД, Канада, Русија и Кина како постојани членки на Советот за безбедност оди во наша полза. Фали уште Австралија, ама се зборува дека ќе биде и тоа за брзо. Вкупно 127 држави ја имаат признато Македонија под уставно име. Ни фалат уште 5 за да имаме двотретинско мнозинство во Советот на ОН и да можеме да бараме употреба на уставното име. Неофицијално се зборува дека Скандинавските земји се спремаат во пакет да ја признаат Република Македонија под уставно име. Според мене победата е блиску.
Што се однесува до приемот во НАТО, јас мислам дека веќе сме земја членка на НАТО и тоа под уставно име. :bravo::bravo::bravo:

Alexandar

Gaining Experience
21 мај 2007
2.514
90
Македонија кога-тогаш ќе го добие спорот со името. Целата оваа работа е чисто политичка. Одам во Грција на одмор повеќе од 10 години, имам пријатели таму, кога да ме прашале од каде сум, на сите сум им одговарал од Македонија и никој ништо не ми рекол и не ми се спротивставил. Никому не му е важно како ќе се вика и како друг ќе не вика, најважно е убаво да се живее.

AMD_fan

Gaining Experience
10 ноември 2007
3.646
139
Македонија кога-тогаш ќе го добие спорот со името. Целата оваа работа е чисто политичка. Одам во Грција на одмор повеќе од 10 години, имам пријатели таму, кога да ме прашале од каде сум, на сите сум им одговарал од Македонија и никој ништо не ми рекол и не ми се спротивставил. Никому не му е важно како ќе се вика и како друг ќе не вика, најважно е убаво да се живее.

Токму така. И јас знам доста луѓе во Грција на кои воопшто не им е битно името. Битно им е да има туристи од Македонија, економска соработка и добрососедски односи. Ама изгледа политиката има пресудно влијание.
:bravo::bravo::bravo:

Commie

Gaining Experience
27 октомври 2007
4.722
221
www.foxmediahouse.com

Tocno kolega od pomladata generacija nikoj nisto ne veli, no od postarite malku pravat problemi makar sto i tie se se pomalku

psybaron

Intern
10 април 2007
745
44
Куманово
markoaleksic.com

pa bas i ne e taka... voopsto ne e tocno deka mladite ne gi interesira.

MARTIN_MKD

Intern
27 ноември 2007
419
2
Јас работев ова лето на еден остров близу до Родос и да ви кажам ич тииит не ги боли како ке се викаме кој сме и од каде сме. Тоа политичарите само ја тупат. А и македонците највеќе ги бараат за работа било сезонски или за постојана работа. Само едно треба да сватат тоа глупите политичати кои одсекогаш си го гледале својот џеп, највеќе губат обичните граѓани, а посебно оние кои немаат работа тука. Грција ни е толку близу и со изобилство на работа за оние што сакаат да работат. Кога можат англичани да идат и по цело лето да работат таму, да се журкаат, зезаат итн.итн. ние ќе блееме ко телиња у штала.

igorkrst

Intern
13 јули 2007
400
1
Јас летоска бев на Крф и секаде каде што ќе ме прашаа од каде си јас викав Македонија, и тие ОК, а иначе беше предизборна кампања. Ништо посебно. Но проблемот е во Егејска Македонија. Тие таму грци се од најлошиот сој, дури и јужните грци за нив викаат дека се лоши. Населени се од Турција со договорот за размена на население, и цело време се с’скани против Македонците.

Иначе јас мислам дека Грците уште не ја загубиле битката со нас. Треба многу да се растрчаат овие нашиве во МНР, и не само тие туку сите ние што имаме контакт со било кои странци.

Noe

Intern
23 ноември 2007
106
2
И да се признае името да речеме , што ке биде со делот од грчка што се вика Македонија ке ни го дадат на нас или ? :)

AMD_fan

Gaining Experience
10 ноември 2007
3.646
139
А бе нема формално да ни го дадат ама кога би влегла Македонија во ЕУ, нели во Грција ќе се оди слободно само со лична карта. И на тој начин границата формално ќе се изгуби и населението ќе се измеша, и со тек на време овие територии ќе се поврзат, Грција ќе треба да дозволи употреба на Македонскиот јазик и некои други права кои им следуваат на Македонците во Северна Грција. Од тоа се плашат Грците.
Мое мислење.

MARTIN_MKD

Intern
27 ноември 2007
419
2
А бе нема формално да ни го дадат ама кога би влегла Македонија во ЕУ, нели во Грција ќе се оди слободно само со лична карта. И на тој начин границата формално ќе се изгуби и населението ќе се измеша, и со тек на време овие територии ќе се поврзат, Грција ќе треба да дозволи употреба на Македонскиот јазик и некои други права кои им следуваат на Македонците во Северна Грција. Од тоа се плашат Грците.
Мое мислење.
Истата ситуација како со Албанците тука. Ако не признаат под тоа имае во северна Грција живеат 2 000 000 македонци, така што и тие ќе си ги бараат правата исто како "Албанците" што си ги бараат тука, а тоа би значело, пратеници, јазик, .....

AMD_fan

Gaining Experience
10 ноември 2007
3.646
139
Истата ситуација како со Албанците тука. Ако не признаат под тоа имае во северна Грција живеат 2 000 000 македонци, така што и тие ќе си ги бараат правата исто како "Албанците" што си ги бараат тука, а тоа би значело, пратеници, јазик, .....

На тоа и мислев! ;) :bravo::bravo:

filipvselena

Gaining Experience
7 април 2007
2.924
183
Ja do sega sum nemal kontakt so grci i pravo da vi kazam ne mi e gajle za toa sto mislat za nas.Nie postoevme,postoime i ke postoime kako narod.Podobro neka go prifatat toa.

reng

Intern
13 август 2007
683
19
Молчењето е злато. Ние си се викаме така и немаме проблем тие што сакаат нека прават. Ако Нато одлучи таму да сме под уставно име или не мене ми е се исто.

MARTIN_MKD

Intern
27 ноември 2007
419
2
:ljut::ljut::ljut::ljut::ljut:
Ако Нато одлучи таму да сме под уставно име или не мене ми е се исто.

И јас така мислам, веќе не зависи од нас како ќе се викаме, туку како ќе одлучат големите сили. Голем дел од населението во Македонија ја има изгубено желбата по однос на тоа прашање, повеќе им е битно да имаат подобар живот. Доста им се овие 18 години поминати како у Аушвиц. И мене веќе ми е смачено да тапкам во место.

psybaron

Intern
10 април 2007
745
44
Куманово
markoaleksic.com
Слушнав дека околу прашањети за Косово, Грција ке игра клучна улога. Имено УСА ке побара од Гриција да ја признае независноста на Косово, па после тие ке се залатаат спорот со името да се реши во корист на Грција. Јас мислам дека баш тоа нема да се случуи заради добрите односи помеѓу Србија и Грција. Мада, пi4kite ке си глеаат свој интерес. хммм...

filipvselena

Gaining Experience
7 април 2007
2.924
183
Kontrolirajte si go patriotizmot :)

Да навистина си во право треба да се воздржам од коментарот.Ама навистина неможам да сфатам како не им е жал за она што го прават на Македонскиот народ.Мислам дека се бетер и од Хитлер.Мислам не сите земји не признале под уставното име али сепак не признаваат како народ и постоењето на државата.Незнам која им е целта.Што всушност сакаат да добијат со тоа:tazhen:

CyberLord

Intern
16 април 2007
135
2
И да се признае името да речеме , што ке биде со делот од грчка што се вика Македонија ке ни го дадат на нас или ? :)
Мислам дека токму тука лежи проблемот на грција со нашето име! Ако има ревизија на Букурешкиот договор најверојатно Македонија ќе ги добие териториите што од секогаш и припаѓале, а тоа на грците не им одговара!

Alexandar

Gaining Experience
21 мај 2007
2.514
90
Мислам дека токму тука лежи проблемот на грција со нашето име! Ако има ревизија на Букурешкиот договор најверојатно Македонија ќе ги добие териториите што од секогаш и припаѓале, а тоа на грците не им одговара!

Тоа е и целата политика во проблемот.

psybaron

Intern
10 април 2007
745
44
Куманово
markoaleksic.com

Toa nema da se sluci ama bas nikogas(nazalots). Nema da ima menuvanje na granici vo 21 vek a posebno ne na zemja koja e clenka na NATO i EU.

igorkrst

Intern
13 јули 2007
400
1
Toa nema da se sluci ama bas nikogas(nazalots). Nema da ima menuvanje na granici vo 21 vek a posebno ne na zemja koja e clenka na NATO i EU.

Ај ќе видиме што ќе биде со Белгија.

@D
Србија не е членка на Нато и ЕУ.
Затоа и не' тераат да бидеме скоро федерални, за кога ќе не' примат во нато и еу не мораат да се расправаат со поделба на Македонија.

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.219
Мислења
1.007.918
Членови
36.674
Најнов член