Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

MAC Spoofing

• Ја почнал/а темата Ata
  • Време на почнување
Статус
Затворена за нови мислења.

Ata

Intern
21 април 2007
418
15
MAC Spoofing

Некои пристапни точки имаат опција да овозможат/оневозможат пристап до мрежата врз база на MAC адресата која ја има вашата безжична картичка. Овие адреси (најчесто дозмолуваат до максимум 20 различни адеси) се чуваат во една листа, од каде кога ние сакаме да се автентицираме и асоцираме со пристапната точкаа , таа ја гледа нашата MAC адреса која патува низ етерот и стигнува до пристапната точка и ја споредува со листата, доколку ја најде во таа листа нас ни е дозволен пристап, доколку ја нема не ни е дозволен пристапот.

Ова претставува скоро никаква заштита од професионалци, но бидејќи поголемиот број на корисници и не ги интересира баш многу техниката и не се разбираат многу , може да послужи како одбрана. Иако со правите програми може да се добие пристао за неколку секунди. Но работата е дали тоа ве интересира да го правите, дали ги знаете тие програми, ако не, дали знаете каде да поватате и сл. Повеќето од корисниците ова не го знаат.

Значи може многу лесно напаќачот да ја наслушува мрежата и доколку има барем еден легитимен корисник може многу лесно да ја открие неговата MAC адреса, бидејќи таа патува незаштитено низ етерот, таа се детектира за неколку секунди со програмчиња како Etherial или WireShark. Отако ќе ја добиеме MAC адресата на легитимниот корисник, треба нашата MAC адреса да ја промениме во таа на корисникот, т.е да ја клонираме. Фактички ние не ја менуваме хардверски оваа адреса (на самата картичка и понатаму си останува напишана оригиналната MAC адреса од производителот) туку само во софтверот ја менуваме, и ставаме друга.

За овој напад има една многу добра и корисна програма која се вика SMAC, која на жалост не е free или open source, но има можност на дво неделно користењете, па или ќе ја преинсталирате секои две недели, или ќе инсталирате програма која ќе и го стопира бројаќот на 14 дена, и така ќе го остави, или пак ќе побарате сериски број останва на вас. Битно и ништо од горенаведеното да не направите пак ќе завршите работа.

Работи само на вондовс платформи, користен е од CISSP, CISA, MCSE и професионалните софтверски инжинери.

Покрај едноставната навигација низ програмата таа ни нуди и доста информации за NIC картичката како:

• ID на уредот
• Активен статус
• Објаснување(информации за) NIC (мрежната картичка)
• Спуфиран статус (ДА/НЕ)
• IP адреса
• Активна MAC адреса
• Спуфирана MAC адреса
• NIC хардверски ID
• NIC конфигурациски ID

По стартувањето на прграмата таа ни дава листа на активни мрежни адаптери , како на сликата. Се гледа дека добиваме информации од тоа дали е активен адаптерот, дали е спуфиран, неговото име, IP адресата и неговата MAC адреса.

DARK3R

Intern
23 јули 2007
35
0
MAC Spoofing

Некои пристапни точки имаат опција да овозможат/оневозможат пристап до мрежата врз база на MAC адресата која ја има вашата безжична картичка. Овие адреси (најчесто дозмолуваат до максимум 20 различни адеси) се чуваат во една листа, од каде кога ние сакаме да се автентицираме и асоцираме со пристапната точкаа , таа ја гледа нашата MAC адреса која патува низ етерот и стигнува до пристапната точка и ја споредува со листата, доколку ја најде во таа листа нас ни е дозволен пристап, доколку ја нема не ни е дозволен пристапот.

Ова претставува скоро никаква заштита од професионалци, но бидејќи поголемиот број на корисници и не ги интересира баш многу техниката и не се разбираат многу , може да послужи како одбрана. Иако со правите програми може да се добие пристао за неколку секунди. Но работата е дали тоа ве интересира да го правите, дали ги знаете тие програми, ако не, дали знаете каде да поватате и сл. Повеќето од корисниците ова не го знаат.

Значи може многу лесно напаќачот да ја наслушува мрежата и доколку има барем еден легитимен корисник може многу лесно да ја открие неговата MAC адреса, бидејќи таа патува незаштитено низ етерот, таа се детектира за неколку секунди со програмчиња како Etherial или WireShark. Отако ќе ја добиеме MAC адресата на легитимниот корисник, треба нашата MAC адреса да ја промениме во таа на корисникот, т.е да ја клонираме. Фактички ние не ја менуваме хардверски оваа адреса (на самата картичка и понатаму си останува напишана оригиналната MAC адреса од производителот) туку само во софтверот ја менуваме, и ставаме друга.

За овој напад има една многу добра и корисна програма која се вика SMAC, која на жалост не е free или open source, но има можност на дво неделно користењете, па или ќе ја преинсталирате секои две недели, или ќе инсталирате програма која ќе и го стопира бројаќот на 14 дена, и така ќе го остави, или пак ќе побарате сериски број останва на вас. Битно и ништо од горенаведеното да не направите пак ќе завршите работа.

Работи само на вондовс платформи, користен е од CISSP, CISA, MCSE и професионалните софтверски инжинери.

Покрај едноставната навигација низ програмата таа ни нуди и доста информации за NIC картичката како:

• ID на уредот
• Активен статус
• Објаснување(информации за) NIC (мрежната картичка)
• Спуфиран статус (ДА/НЕ)
• IP адреса
• Активна MAC адреса
• Спуфирана MAC адреса
• NIC хардверски ID
• NIC конфигурациски ID

По стартувањето на прграмата таа ни дава листа на активни мрежни адаптери , како на сликата. Се гледа дека добиваме информации од тоа дали е активен адаптерот, дали е спуфиран, неговото име, IP адресата и неговата MAC адреса.
Sakas da kazes deka so ovaa programa mozes da vlezes ili.....

Ata

Intern
21 април 2007
418
15
Со порграмата можеш да ја спуфираш мак адресата т.е да ставиш валидна мак адреса и да добиеш интернет, нелегално нормално.

Ata

Intern
21 април 2007
418
15
Mozes i so dve naredbi vo konzola da ja prmenis adresata, ama po fency izgleda so dobra programa

DARK3R

Intern
23 јули 2007
35
0
Epa ako dobro svativ,znaci vaka na moj nacin za vlaganje u PC ama neznam dali raboti.........samiot go izmisliv.......da recem zimas AngrY scanner,naogas zrtva i mu ja gledas negovata MAC adresa,negovata ja stavas na tvojot PC odnosno ja prepisuvas i koga sakas da vlagas u PC dozvoleno ti e bez da ti bara username i pass.........ili se lazam??

Ata

Intern
21 април 2007
418
15
Како ќе ми влезеш во pc?
Ај прочитај го постот најгоре и види за што се работи.

taranenik

Intern
12 јуни 2007
555
13
Funkcionira spufingot bez problem ako saka nekoj da kradi bezicen internet mnogu lesno i ednostavno samo ne e fer barem spored mene nekoj sto e ogranicen so soobracaj da mu krades use tolku :)

vlatkorun

Intern
8 јуни 2007
633
14
Moze li so ovaa programa da se krade kabelski internec ili na kabelskiot internec za pristap kon internet se zapisuva MAC adresata na kabelskiot modem vo access listata na operatorot, znae li nekoj koga veke temata e Mac Spoofing.

_EAX

Intern
17 август 2007
827
6
www.rutix.byethost17.com
ti imas modem, i toj ti ja odreduva brzinata na internetot. E sega za da ti ja odredi brzinata, administratorite imaat programa vo koja gi podesuvaat tie setinzi, koga na primer toj ke stavi da imas 2 mega konekcija, toj podatok se zapisuva vo eden fajl, taka sto modemot go cita toj fajl i znae kolkava konekcija treba da imas.Bi trebalo vo toj fajl da ja pisuva mac adresata od modemot za da se znae na koj modem da rabotat tie setinzi. Se razbira fajlot e kaj niv na server :) , taka sto nema sansi da se promeni edino ako ne im vlezes u sever.

e sega ti sto vikas da se naprai spoof na adresata, ne sum probal, ali dobra ideja :bravo:

ama koga ke razmislam podobro nema da mozes da ja smenis adresata na modemot poso sepak e hardware :ua:

bi trebalo da moze da se smeni vo operativniot sistem, ama pa taka samo ke se izlazes sebe si, bidejki oni ja citaat mac adresata od modemot a ne od tvojot kompjuter ( preku tvojot kompjuter )

e sega neznam dali si cul za unpack na modem i imase uste edno ama ne mi teknue. Site tie stvari rabotat ali problemot e sto mnogu e tesko da se napravi toa, a baska odma ke te fatat. Kolku sto slusnav imase takvi slucaevi u skopjevo i odma gi fatile.

imam edna kniga ako sakas da ti ja dadam pisi

vlatkorun

Intern
8 јуни 2007
633
14
ti imas modem, i toj ti ja odreduva brzinata na internetot. E sega za da ti ja odredi brzinata, administratorite imaat programa vo koja gi podesuvaat tie setinzi, koga na primer toj ke stavi da imas 2 mega konekcija, toj podatok se zapisuva vo eden fajl, taka sto modemot go cita toj fajl i znae kolkava konekcija treba da imas.Bi trebalo vo toj fajl da ja pisuva mac adresata od modemot za da se znae na koj modem da rabotat tie setinzi. Se razbira fajlot e kaj niv na server :) , taka sto nema sansi da se promeni edino ako ne im vlezes u sever.

e sega ti sto vikas da se naprai spoof na adresata, ne sum probal, ali dobra ideja :bravo:

ama koga ke razmislam podobro nema da mozes da ja smenis adresata na modemot poso sepak e hardware :ua:

bi trebalo da moze da se smeni vo operativniot sistem, ama pa taka samo ke se izlazes sebe si, bidejki oni ja citaat mac adresata od modemot a ne od tvojot kompjuter ( preku tvojot kompjuter )

e sega neznam dali si cul za unpack na modem i imase uste edno ama ne mi teknue. Site tie stvari rabotat ali problemot e sto mnogu e tesko da se napravi toa, a baska odma ke te fatat. Kolku sto slusnav imase takvi slucaevi u skopjevo i odma gi fatile.

imam edna kniga ako sakas da ti ja dadam pisi

Da bi sakal da ja vidam taa kniga.Kako mozes da ja pratis na mail,ili ke ja uploadiras na nekoj sajt.Aj kazi.ok

Ata

Intern
21 април 2007
418
15
Ако има конкретно пишано за случајот со модем за кабелса, би сакал и јас да ја видам, или барем тој дел. Може на маил да ја пратиш.

_EAX

Intern
17 август 2007
827
6
www.rutix.byethost17.com
pa knigata e bas za kablovski modem.

mu prativ poraka na vlatkorun , mu kazav deka ja nemam knigata, sum ja izbrisal.

eve ti go imeto -> "Hacking the cable modem" mozes da ja pobaras na bilo koj P2P program, bi trebalo da ja ima. Ja pobarav na eMule i ja imase taka da mozes od tamu da ja simnes.

markomk

Intern
28 мај 2008
52
0
"ја гледа нашата MAC адреса која патува низ етерот и стигнува до пристапната точка и ја споредува со листата, доколку ја најде во таа листа нас ни е дозволен пристап, доколку ја нема не ни е дозволен пристапот."

a za da ja najde vo listata ke napravis ping t.e. ke pratis paket
i pristapot ke ti e dozvolen :p
a za da vidis dali ti e dozvolen
da vidis dali si vo listata
ke napisis
*** -s
:p
jas koristam ettercap :p

bruteforce

Intern
12 април 2010
153
5
едно ептен почетничко прашање: дали ова, а и сите други туторијали во овој подфорум се однесуваат за безжичните мрежи? дали нешто може да се направи со интернет преку кабелска, јас на пример имам кабловска телевизија и нет. немам ни модем ни ништо за нетот. како го именувате овој нет? и дали може да се направат некои работи како кај бежичните мрежи?

jovce.

Gaining Experience
29 јули 2010
498
248
Мак адресата можит да ја кланираш преку локал ареа,properties,configure,advanced,network addres и пишија таму а не со триста програми.Па после усер и пас најди и терај,ама брат не чинит вака бе,некој плајкат ти земаш од него :ua:. :)

bruteforce

Intern
12 април 2010
153
5
ne te razbiram bas ,no predpostavuvam deka zivees vo zgrada cim nemas modem :)
Ako mozes objasni podetalno sto sakas da napravis za da mozeme da ti odgovorime

daci92 да, во зграда сум и немам модем. а зошто ми е модемот? и како може да имам нет без модем? ме интересира ова, поточно како се можам да имам нет. ме интересира и како работи безжичниот нет, преку што и како. значи во овие области сум тотален почетник бидејќи досега сум немал можност да го научам тоа а сега и те како сакам. позз и чекам објаснувања:)

инаку jovce во многу постови сум кажал а и сега ќе кажам, нес ум од тие типци заинтересирани за крадење и за земање нешто туѓо воопшто, туку само ме интересира да научам она што не го знам. тој што краде ќе го стигне правдата кога тогаш и ќе биде фатен:bravo::bravo: позз до сите

Stingbad

Баниран/a
30 септември 2009
91
6
Да, бидејќи сакаш да станеш хакер ко на Сордфиш.
Ако сакаш да научиш нешто повеќе околу безжично пренесување податоци, или во твој случај wlan побарај си на нет повеќе околу тоа, овде никој не е книга.
Иначе ников па уште ти е Bruteforce :LOL::LOL:

bruteforce

Intern
12 април 2010
153
5
Да, бидејќи сакаш да станеш хакер ко на Сордфиш.
Ако сакаш да научиш нешто повеќе околу безжично пренесување податоци, или во твој случај wlan побарај си на нет повеќе околу тоа, овде никој не е книга.
Иначе ников па уште ти е Bruteforce :LOL::LOL:

друже да се разбереме. прво, јас му се обратив на даци, а не тебе, тоа можеш да го видиш според цитатот. втора работа, зборот хакер е за лејмери, а тоа сордфиш незнам што ти значи, по логика ваљда е некој филм за деца како тебе, пошто си го гледал, и трета работа никот нема никаква врска со личноста. онака ми текна bruteforce и то е то. и несакам да забегувам офтопик, затоа престани да навредуваш кога никој не те задева и не ти се обраќа тебе. има некој друг кој сака да помогне повеќе од некој што сака само да билда постови како тебе. остани ми поздравен:bravo::bravo:

Stingbad

Баниран/a
30 септември 2009
91
6
Па види јас можам да им се обраќам на деца како тебе кои имаат намера да прават работи казниви со закон, а па и немам никакви стравови околу тоа бидејќи ти немаш ни а од она што е потребно да ми го загрозиш компјутерот и податоците на него.

Второ, темата е околу нешто сосема друго што тебе не те засега, отвори си нова ако очекуваш некој инфантилно да ти сервира информации што ќе ги најдеш во Википедија.
За подробни информации околу она што ти го бараш ќе си отидеш на друг (хакерски :LOL:) форум.

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.348
Мислења
1.010.090
Членови
36.677
Најнов член