Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Лупење на бојата на лаптопот

3XL

Intern
14 декември 2021
67
25
Здраво дечки. Некои од вас веќе знаат дека пред некој месец барав лаптоп и купив но сега имам еден интересен "проблем" со него.
На едната страна од аглите почна да ми се лупи бојата.
Не дека е ова нешто ептен страшно али ме нервира, знаејќи дека од кога го зедов ми стои на истото биро и нема буквално ништо околу него како би се изгребал.
Нема ниту ми паднато, значи ништо буквално.
Дури го немам ниту го транспортирано некаде (во ранец или торба)...
Не разбирам оти така се случува а го зедов некаде јуни месец...

Од што би можело да е ова и како да го решам оти ми боде во очи.

Слики од местото каде што е "оштетено" ви праќам за брзо.

damil

Practice makes perfect
2 јануари 2015
1.066
1.357
Не се замрај, под гаранција е, носи го во сервис.

И следен пат кога ќе бараш лаптоп пак верувај им на тие што ти кажале IdeaPad 3 да купиш или што ти препорачале HP 250, како и ASUS за 18.000 денари.

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.769
15.416
Здраво дечки. Некои од вас веќе знаат дека пред некој месец барав лаптоп и купив но сега имам еден интересен "проблем" со него.
Не дека е ова нешто ептен страшно али ме нервира, знаејќи дека од кога го зедов ми стои на истото биро и нема буквално ништо околу него како би се изгребал.

Дај слика каде се лупи бојата. Има некакво оштетување?
Мислењето е автоматски споено:

И следен пат кога ќе бараш лаптоп пак верувај им на тие што ти кажале IdeaPad 3 да купиш или што ти препорачале HP 250, како и ASUS за 18.000 денари.
А што би купил за 18.000 денари?

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.415
7.515
Скопје
www.facebook.com

Нели тоа се смета како физичко оштетување и може да дојде до случај на губење на гаранција?

Ron26

Practice makes perfect
4 мај 2019
1.555
1.900
купи си спреј боја у лименка и префарбај го цел, можеш пред тоа малце со фина шмиргла околу местото да не се познава. Али ако е под гаранција боље да не правиш ништо, прати им го на сервис.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
9.731
13.412
Јас би пробал да се обратам на сервис. Тешко може да се докаже дека ти не си го оштетил. Но ако имаат поплаки од други за иста работа, и Леново го признава проблемот, тогаш верувам ќе прифатат. Освен да заменат нов лаптоп не знам што би можеле да направат. Сепак поверојатно е дека ќе си го служиш така ако можеш да се навикнеш да не те замара. Што е жалосно.

kirev

Guru
31 мај 2010
8.338
6.859

Дај слика? На близок мој Lenovo IdeaPad Flex 5 во гарантен рок појави вертикална линија насред тачскринот, го прифатија во сервис без проблем (преку Анхоч, дадоа замена некое неупотребливо ѓубре и после им го дадоа на Инет). Малку попушти лепеното, ама работи.

damil

Practice makes perfect
2 јануари 2015
1.066
1.357
Дај слика каде се лупи бојата. Има некакво оштетување?

А што би купил за 18.000 денари?
Не би купил нов лаптоп за 18.000, или половен или ThikPad E14 za 25.000.

3XL

Intern
14 декември 2021
67
25
View: https://imgur.com/a/cmVDlDP

View: https://imgur.com/rE4B2rx

Значи 2 точки се ама глупо ми е оти и како се појавија, тоа не знам... Пробав со крпче да забришам (во случај да не сум го извалкал некако иако нема шанси за тоа оти точкиве изгледаат како мастило, ама ае пак да се обидам) ништо ни од тоа.
Кога поминувам така со прст низ овие точкиве не се осекја како раб (обично на изгребени, излупени работи ако сте приметиле се осекја како испакнување/вдлабнување на местото каде што е излупено)

Инаку лаптопот е ОДЛИЧЕН... ептен сум задоволен од него, за она за што ми треба ми ја врши работате баш одлично и немам поплаки.Само малце сум ситничар и ги приметувам овие глупости...

dreamson

On your way to fame
8 ноември 2009
305
636
Со црн маркер да не имаш случајно чкртнато на него, а да не си приметил?
Сликиве ти се толку очајно направени, што не може добро да се види.

3XL

Intern
14 декември 2021
67
25
брат 100 слики направив на другите не се ни гледа убаво, на овие се гледа најокеј... знам дека се очајни хахаххаа

инаку не сум чкртнал со маркер оти не користам такви работи :D

kirev

Guru
31 мај 2010
8.338
6.859
Не се мачи со сервисирање, најди сребрен маркер и решен проблемот...

maci

On your way to fame
2 април 2008
3.305
893
Го држам цело време на полнач. Симнав Lenovo Vantage и наместено ми е да полни до 60%. До сега не сум го користел на батерија.
зошто цело време на пуњач?
сигурно имаш читано дека не е е добро за батеријата

gamon

Practice makes perfect
15 септември 2014
1.571
1.859
orgrimar
како треба да се користи лаптоп ако си дома, пола батерија пола на струја?

View: https://imgur.com/a/cmVDlDP

View: https://imgur.com/rE4B2rx

Значи 2 точки се ама глупо ми е оти и како се појавија, тоа не знам... Пробав со крпче да забришам (во случај да не сум го извалкал некако иако нема шанси за тоа оти точкиве изгледаат како мастило, ама ае пак да се обидам) ништо ни од тоа.
Кога поминувам така со прст низ овие точкиве не се осекја како раб (обично на изгребени, излупени работи ако сте приметиле се осекја како испакнување/вдлабнување на местото каде што е излупено)

Инаку лаптопот е ОДЛИЧЕН... ептен сум задоволен од него, за она за што ми треба ми ја врши работате баш одлично и немам поплаки.Само малце сум ситничар и ги приметувам овие глупости...
ако им го однесеш заради ова на сервис прво ќе паднат од смеа и второ ќе ти речат да си одиш и нема ни да го задржат. Може да е оштетен или фабрички лошо изработено, ни csi miami не може да докаже кој е во право

kolesk

On your way to fame
6 февруари 2016
532
749
Биди ти жив и здрав. Ако работи супер, не го рекламирај.
А ова за батеријава, само за лњново е таа програма или може и за хп?

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.880
2.648
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
Solidigm P41 Plus 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Имам и јас леново неколку месеци и засега нема ништо вакво на него. Дали си го оштетил по грешка без да знаеш или таков бил па не си приметил кога си го купил. И јас сум на струја а батерија на 79% стои, така е наместено.

Биди ти жив и здрав. Ако работи супер, не го рекламирај.
А ова за батеријава, само за лњново е таа програма или може и за хп?
Провери на хп страната дали има некаков софтвер за ова, кај леново има Леново Вантаге

Атачменти

• Screenshot 2023-11-12 225550.jpg
    Screenshot 2023-11-12 225550.jpg
    79 KB · Прегледи: 21

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.769
15.416
Маци тоа се однесуваше на батериите на античките лаптопи од пред 25 години. Новиве батерии траат според циклуси на полнење и празнење и време колку е лаптопот вклучен.

амо малце сум ситничар и ги приметувам овие глупости...
Абе дај не заебавај, ја помислив кој знае што се изљупило. Сигурен си дека не било така од фабрика?

stefan_mkd

On your way to fame
18 март 2015
833
651
Маци тоа се однесуваше на батериите на античките лаптопи од пред 25 години. Новиве батерии траат според циклуси на полнење и празнење и време колку е лаптопот вклучен.
Да не влагам ко џокер, али не баш. На кратко, нејкат литиумскиве батерии да се полнат до 100% или празнат до 0%.

Со мемориите на никел кадниум е друг муабет.

gamon

Practice makes perfect
15 септември 2014
1.571
1.859
orgrimar
Да не влагам ко џокер, али не баш. На кратко, нејкат литиумскиве батерии да се полнат до 100% или празнат до 0%.

Со мемориите на никел кадниум е друг муабет.
има чип и епром во самата батерија исто има чип на матична плоча, не се замарајте користете го лаптопот и заборавете дека има батерија, ако се погоди ќелијата липо ќе оди 10 год ако е фабрички лоша шо сакаш прави ќе рокне за 8-9 месеци

stefan_mkd

On your way to fame
18 март 2015
833
651
има чип и епром во самата батерија исто има чип на матична плоча, не се замарајте користете го лаптопот и заборавете дека има батерија, ако се погоди ќелијата липо ќе оди 10 год ако е фабрички лоша шо сакаш прави ќе рокне за 8-9 месеци
БМС от нема како да ја промени хемијата на батеријата. Да, се слагам да го користиш како што го користиш и да не му робуваш.

ekonomist

On your way to fame
17 јуни 2008
1.224
656
Службениот ми е ист како твојот, можеби само со 8 гига рам и гледам дека по 10 месеци користење има оштетувања слични на твоите. Но што да очекуваш од лаптоп кој кошта 300 еур, не можам да му се замарам. Додека вози е убав, после ќе му ја мислиме.

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
49.377
Мислења
1.010.507
Членови
36.676
Најнов член
Kazanizam