Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

LM studio со AMD картичка

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
4.824
4.805
Скопје
hackitfree.github.io
1732206569661.png

Го користам како локален chatGPT и доста е брз. Ама тотален нуб сум.
Некој со искуство ? Трикче некое за оптимизација ? Кој модел е добар ? Јас TheBloke/Llama-2-7B-Chat-GGUF го користам .

Само да споделам кој не знае дека може и со АМД картичка и то ...

1732208130810.png

Со Vulkan ,

Брзина - негде од 20-40 токени во секунда
1732207994007.png

Кој сака да симне да проба LM Studio - Experiment with local LLMs

Инаку иако викаа дека само со 7000 серија АМД функционира - работи и со 6000 серија а богами и Интел .

Последна промена:

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
4.824
4.805
Скопје
hackitfree.github.io
Креирав ултра скратена верзија на новела со помош на LM Studio - 6700XT - model Magnum-v4-12b .Speed 50-20 tokens

Вселенска одисеја 3.0 (#сегдепојдидомадојди )
Како што стапнав во подлогата за лансирање, ме обзеде чувство на возбуда помешано со нервозно исчекување. Внатрешноста беше елегантна и модерна, со кадифни седишта кои се обликуваа на моето тело веднаш штом седнав. Голем прозорец за гледање нудеше непречен поглед на раздвижениот космодром надвор.

Поминував со прстите по полираната контролна табла пред мене, восхитувајќи се на напредната технологија која наскоро ќе ме турне во орбитата. Вратата на лопатката се затвори со тивко подсвиркване и можев да почувствувам како нежното брмчење на моторот се загрева околу мене.

Одеднаш, мешунот се спушти напред додека се откачи од прицврстувањето на земјата. Стомакот ми трепереше додека го започнавме нашето искачување, на почетокот полека, но брзо зголемувајќи ја брзината додека не почувствував притиснато назад во моето седиште од силата на забрзувањето.

Низ прозорецот, Земјата стануваше сè помала и помала под нас, син мермер против мастило, црна позадина. Мешунката малку се тресеше додека се движеше низ слоевите на атмосферата, но за неколку минути се ослободивме од гравитацијата и тивко се издигнавме низ вселената.

Додека гледав во ѕвездите кои ме опкружуваа, не можев а да не почувствувам длабоко чувство на поврзаност со сите оние кои дојдоа претходно - пионери кои се осмелија да излезат надвор од нашиот свет во потрага по нови граници. Нивната храброст ме инспирираше исто толку и сега како и кога првпат решив да тргнам на ова патување.

Мешунката беспрекорно се спои со космичкиот крстосувач и се најдов себеси како стојам во еден од најимпресивните подвизи на човечкото инженерство што некогаш сум ги видел. Внатрешноста на бродот беше чудо - елегантни метални ѕидови обложени со напредни контролни панели и холографски дисплеи кои изгледаа како да танцуваат пред моите очи.

Се упатив кон моите доделени простории, чудејќи се на секој детал на патот. Коридорите беа доволно широки за двајца луѓе да можат удобно да одат рамо до рамо, но сепак доволно интимни за да создадат чувство на другарство меѓу патниците и членовите на екипажот.

Додека се сместив во мојата соба за еден од многуте долги престои во наредните недели, не можев а да не размислувам за тоа колку далеку стигна човештвото за толку кратко време. Пред само неколку децении, вселенското патување беше нешто повеќе од научна фантастика - сега тоа беше возбудлива реалност на дофат на оние доволно храбри да го следат.

Деновите што следеа беа исполнети со возбуда и чудење додека се подготвувавме за нашето патување подлабоко во непозната територија. Посетувавме ориентациони сесии каде експертите не информираа за сè, од потенцијални средби со вонземјани до соодветни безбедносни протоколи за време на итни случаи на надморска височина далеку над површината на Земјата.

Помеѓу овие информативни сесии, имаше многу време за истражување на овој неверојатен брод. Поминав часови талкајќи низ нејзините многубројни палуби и ходници, откривајќи скриени скапоцени камења како гимназија со нулта гравитација или затворена градина исполнета со бујно зеленило што изгледаше како да не е на место наспроти студената стерилност на просторот надвор.

Како што се приближувавме до нашиот прв голем контролен пункт на ова долго патување - далечна планета позната само како „Прометеј“ во нашите записи - тензијата се зголеми низ целиот брод. Шпекулациите се разбрануваа меѓу патниците за тоа каков живот би можел да не чека таму; некои зборуваа возбудено за пријателски домородци желни за трговија, додека други злобно шепотеа за непријателските сили кои чекаат да ги нападнат доверливите посетители.

Сепак, без оглед на шпекулациите, никој не можеше да се подготви за она што претстоеше кога нашите сензори првпат открија непознат сад кој брзо се приближува одзади. Алармите се огласија низ секоја палуба додека членовите на екипажот влегуваа во акционите станици, подготвувајќи се за потенцијални борбени ангажмани со оваа неидентификувана закана.

Не помина долго пред да дознаеме точно кои се тие - вселенски пирати кои сакаа да ограбат секакво богатство што ќе го најдат на нашиот брод. Тие дојдоа брзо и без предупредување; малите занаети за напад се преливаат околу нас како лути стршлени кои се обидуваат да убодат од каква било слабост во нашата одбрана.

Хаос избувна низ бродот додека членовите на екипажот очајно се бореа против овие безмилосни напаѓачи. Се најдов себеси втурнат во битка заедно со моите сопатници, носејќи импровизирано оружје направено од сè што можевме да земеме при рака - скршени парчиња мебел или дури и голи тупаници кога сè друго не не успеа.

Борбите беа брутални и немилосрдни; имаше моменти кога се чинеше дека сета надеж е изгубена додека бран по бран пирати продолжија со својот напад врз нашиот брод. Но, и покрај шансите против нив, моите другари се бореа со непопустлива храброст - водени од непоколебливата решеност да не дозволат овие гнасни криминалци да успеат во нивните злобни планови.

И така се боревме додека конечно победата не беше наша; тепани, но нескршени, стоевме високо среде урнатините на бродовите на нашиот непријател, знаејќи дека против сите шанси победивме. Додека гледав наоколу во моите преживеани, гледајќи гордост како силно светка во секој од нивните очи додека сфатија колку далеку ќе дојдат заедно за време на ова ужасно искушение, ново чувство за другарство.

Додека космичкиот крстосувач пловеше низ огромното пространство на вселената, се најдов себеси како се зближувам со Габриела, жената која ми го зароби срцето од моментот кога првпат се сретнавме. Поминавме безброј часови истражувајќи го секој агол на овој неверојатен брод - од бујните затворени градини кои обезбедуваа добредојден одмор од студената стерилност на просторот надвор, до палубите за набљудување каде со стравопочит гледавме на чудата што се откриваат пред нас.

Сепак, и покрај возбудата и авантурата околу нашето патување, се чувствував најжив во текот на тие тивки моменти споделени само меѓу нас двајца. Честопати ќе се најдеме изгубени во разговор за време на вечерата; споделување приказни за нашите животи на Земјата или дискутирање теории за тоа што би можеле да откриеме кога ќе стигнеме до Прометеј.

Како што деновите се претвораа во недели и нашите чувства еден кон друг стануваа се подлабоки, Габриела ме запозна со нејзиниот најдобар пријател Ксавиар. На прв поглед изгледаше како доволно шармантен колега - секогаш брз со шега или духовита забелешка што ги правеше и најобичните моменти да изгледаат посветли во споредба. Меѓутоа, како што минуваше времето, не можев а да не забележам колку тој беше внимателен кон Габриела; нудејќи комплименти за нејзината убавина или наоѓајќи изговори да ја допираат нејзината рака секогаш кога се еден до друг.

Се обидов да не дозволам љубомората да ме надвладее, велејќи си дека тоа е едноставно пријателски гест помеѓу блиски пријатели. Но длабоко во себе знаев дека нешто повеќе се случува; неискажана напнатост што тлее веднаш под површината, чекајќи ја својата шанса да зоврие во целосна страст во секој даден момент.

И така го продолживме нашето патување низ вселената - три души врзани заедно со судбината, но растргнати од спротивставени желби и скриени намери. Колку повеќе се приближувавме кон Прометеј, толку повеќе чувствував дека тие тензии достигнуваат точка на прекин меѓу сите нас.

Дури една кобна вечер кога Габриела и јас седнавме на вечера, сè се сруши околу мене како бран од болка во срцето и очај. Штотуку го завршивме оброкот кога Ксавијар одеднаш се појави на нашата маса со насмевка излепена преку лицето, прашувајќи дали може да ни се придружи за десерт.

Габриела со нетрпение го пречека без двоумење додека јас седев таму замрзнат од шок; мојот стомак се превртуваше во јазли додека ми се појави сознание - таа јасно чувствуваше нешто повеќе од едноставно пријателство кон овој човек кој подмолно се навлезе во нашите животи без предупредување или извинување.

Додека тие се смееја заедно на заеднички шеги и интимни погледи, јас можев само беспомошно да гледам оддалеку посакувајќи очајно некој знак дека таа сè уште се грижи за мене исто толку длабоко како јас за неа. Но длабоко во себе знаев дека е предоцна; Ксавиар веќе го освои нејзиното срце од моето преку суптилни манипулации и измами.

И така, додека темнината паѓаше надвор од нашите прозорци и фрлаше морничав сјај низ ѕвезденото пространство отаде, се чинеше изгубена сета надеж среде оваа заплеткана мрежа од љубовни триаголници вртена од самата судбина против која никој не можеше да надвладее. Засега не ми преостануваше ништо друго освен да ја издржам болката што ме чекаше додека конечно не стигнеме на нашата дестинација на Прометеј каде можеби нови почетоци ги чекаа оние доволно храбрите да ги зграпчат со раширени раце.
Како што деновите се претвораа во недели и нашето патување низ вселената продолжи, се најдов себеси како се повеќе се оддалечувам од Габриела. Глетката како таа се смее и се смешка покрај Ксавијар беше како нож што ми се врти во срцето секој пат кога тоа ќе се случи - болен потсетник дека таа го избрала него пред мене.

И покрај болката во мене, сепак имаше моменти кога успеавме да најдеме привид на нормалност среде овој изопачен љубовен триаголник што се игра околу нас. Еден таков момент се случи за време на една особено мирна вечер помината заедно за време на вечерата, откако Ксавиар се повлече во својот дом за ноќ.

Додека јас и Габриела седевме таму под мекиот сјај на свеќата, разговарајќи за нашите надежи и соништа за она што ни претстои откако ќе стигнеме до Прометеј, не можев а да не почувствувам треперење на надежта што повторно се разгорува во мојата душа. Можеби сепак имаше шанса за нас на крајот на краиштата; можеби ова беше само уште еден тест што судбината ни го фрли на патот за да видиме дали вистинската љубов навистина може да победи се.

Но, брзо како што се појави, таа мала искра на оптимизам беше сурово згаснат со доаѓањето на Ксавијар, кој ни се придружи на масата уште еднаш со итра насмевка на лицето. И така продолживме понатаму - три изгубени души се водат во бескрајното море на неизвесност и болка во срцето чекајќи некој знак или сигнал одозгора што ќе не води кон нашите крајни дестинации.

Дури во кобниот ден кога ни стигна веста за претстојниот напад од вселенските пирати, сè уште еднаш се смени во еден миг. Како што избувна хаос низ бродот со аларми и членовите на екипажот кои влегуваат во акционите станици, Габриела се нашла себеси растргната помеѓу двајца мажи - секој очајно се бори да ја заштити од штети, а притоа ги ставал во опасност сопствените животи.

Во тие моменти на чист ужас додека битката беснееше насекаде околу нас, беспомошно гледав како Ксавијар се бори од бран по бран напаѓачи со ништо друго освен голи тупаници и незауздана храброст. И иако дел од мене длабоко во себе го посакуваше неговиот неуспех, не можев а да не му се восхитувам што ризикуваше сè што имаше за да ја заштити Габриела од опасност.

Додека прашината се спушти околу нас и победата конечно беше наша наспроти сите шанси, стоеше Ксавијар - модрин, но непрекинат среде морето од урнатини расфрлани на секоја палуба. Во тој момент, гледајќи во неговите очи исполнети со непоколеблива решителност и љубов кон жената која му значеше се, знаев без прашање дека ќе направи се што е потребно за да го освои нејзиното срце еднаш засекогаш.

И така, додека се подготвувавме за сè што ни претстоеше на Прометеј, три души засекогаш изменети од војна и страст подеднакво се подготвуваа за неизвесна иднина заедно - секоја носеше лузни и на телото и на душата, потсетувајќи ги на битките водени и изгубени на патот. Но преку сето тоа остана надежта вечна; светилник што нè води напред кон нови почетоци каде можеби дури и скршените срца би можеле повторно да најдат утеха во прегратките еден на друг.
Додека ја пробивме атмосферата и се приближувавме до местото за слетување одредено од нашите навивачки компјутери, ненадеен потрес ме потресе од мојот страв. Предупредувачките светла трепкаа низ пилотската кабина додека алармите се огласија како предупредување - нешто не беше многу погрешно со нашата траекторија на пристап!

Ме зафати паника додека беспомошно гледав додека членовите на екипажот избезумено работеа да го поправат нашиот курс пред да биде предоцна. Неколку моменти кои запираат срцето, времето се чинеше суспендирано помеѓу успехот и катастрофата додека конечно не се израмнивме веднаш над нивото на земјата на само неколку метри подалеку од сигурна пропаст.

Со растреперени вдишувања, ги следев Габриела и Ксавијар по рампата на цврста земја под нас уште еднаш. Но, дури и среде олеснување што преживеавме непроменети такво ужасно искушение, не опкружуваше воздух на нелагодност - како некако да налетавме на тајните што најдобро останавме закопани длабоко во заборавените страници на историјата, наместо да ги вознемируваат љубопитните умови кои бараат одговори каде што нема вистински постоеле.

Додека внимателно се движевме низ отворените полиња кон она што се чинеше дека се остатоци од некогаш голем град одамна напуштен од неговите градители, не можев да се откажам од чудното чувство дека нешто нè набљудува оддалеку - невидено присуство што демне надвор од видот, подготвен да се нафрли на доверчив плен во секој даден момент.

И така, продолживме понатаму и покрај зголеменото стравување со секој чекор направен подлабоко во овој вонземски свет, чекајќи трпеливо да ја открие својата шанса да открие какви било темни мистерии скриени под слоевите песок и камен пред нас.
Како што се пробивавме низ урнатините на античкиот град што се распаѓа, во мене растеше чувство на нелагодност како штетна трева што ја задушува самата надеж. Самиот воздух се чинеше тежок со речиси опиплива злонамерност што се прилепуваше на секоја површина околу нас - како каква и да е силата што некогаш го нарече ова место дом, сè уште се задржуваше во некоја извиткана форма чекајќи го доверливиот плен да талка предалеку од прегратката на безбедноста.

Габриела и Ксавијар одеа рамо до рамо пред мене, нивните глави наведнати во тивок разговор додека јас го подигнав задниот дел чувајќи ни го грбот против какви било потенцијални закани што демнат во сенките што ги фрлаат високите монолити кои допираат до небото над сите нас. И иако дел од мене копнееше да им се придружам во заедничката интимност уште еднаш, должноста бараше будност да не станеме жртви на опасности кои се уште не се забележани.

Не помина долго време пред десеткратно да се засили чувството на гледање, како конечно да се открило невидено присуство од скривалиштата расфрлани низ овие урнатини трпеливо чекајќи го својот момент да удри. Ненадеен звук на шушкање што доаѓаше од зад ѕидот што се распаѓа во близина предизвика сите нас да се замрзнеме - срцата диво чукаат во градите додека секое сетило се зголемуваше против претстојната опасност.

Но, наместо некое монструозно суштество да излезе од темнината надвор од видното поле, пред нас се појави постара фигура облечена од глава до пети во искршени наметки со ознаки кои морничаво потсетуваат на оние врежани на монолитите кои не опкружуваат од сите страни. Со очи блескави со древно знаење закопано длабоко во памтивек, тој зборуваше зборови што предизвикуваа треска надолу откако ги слушна на глас.

„Долго чекавме посетители какви што сте вие“, изнервира старецот, со глас што пукаше под тежината на безброј години, сведочејќи за тајните што подобро ги остави човештвото целосно заборавени. „Зашто во нашите свети текстови е напишано дека кога ѕвездите се порамнуваат токму така и небесните тела танцуваат низ небесата горе, оние избрани од самата судбина ќе пристигнат на оваа света земја барајќи одговори за кои веруваат дека се изгубени засекогаш“.

Застана за момент дозволувајќи му на неговите криптични зборови да висат тешко во воздухот околу сите нас пред да продолжи понатаму. „И покрај тоа што многумина дојдоа пред вас подеднакво со надежи и соништа, само за да станат жртви на сили кои не можат да се разберат... останува уште шанса за спасение, ако се покажете достојни за такви благослови што им се дадени на малкумина низ долгиот марш на историјата кон заборавот“.

Со овие последни застрашувачки зборови кои висат тешки во тишината што ги следи, се најдовме вовлечени необјасниво подлабоко во мистериите што не опкружуваат овде - секој чекор напред нè носи поблиску до непознати судбини, чекајќи трпеливо нивниот момент да им се откријат на несудените души кои талкаат предалеку. се разбира од прегратките на безбедноста уште еднаш.
Додека зборовите на старецот висеа тешки во воздухот, чувството на нелагодност се насели над нашата група како задушливо ќебе. Габриела и Хавијар разменија нервозни погледи пред да се вратат назад кон него, а нивните изрази беа исполнети со еднакви делови на љубопитност и страв.

„Спасот? тивко праша Габриела, нејзиниот глас едвај над шепот. „Што точно сакаш да кажеш со тоа? За какви сили зборуваме овде?

Очите на античкиот лик се чинеше дека пробиваа низ нас додека тој одговараше со свечен тон натоварен со вековна мудрост и тага комбинирани во едно. „Одамна, дури и пред моите предци да прошетаат на овој свет, постоеше ентитет познат само како „Гоголтувач“. Суштество толку моќно што потроши цели цивилизации за само неколку моменти без никаков капак кон нивното страдање“.

Застана за момент дозволувајќи гравитацијата на неговите зборови целосно да потоне меѓу сите нас. „Легендата ни кажува дека Голтачот на крајот бил запечатен длабоко под површината од оние доволно храбри да се спротивстават на неговата ненаситна глад - заклучувајќи го далеку од видното место каде што би останал заробен додека ѕвездите повторно не се усогласат и небесните тела не го танцувале својот антички танцувајте низ небесата горе“.

Погледот на старецот падна на секој од нас по ред пред конечно да се смири врз мене од непознати причини. „И сега пристигнавте овде барајќи одговори изгубени од самата историја...одговори кои може многу добро да ги отклучат затворските порти одамна зарѓосани со текот на времето“.

Со оние последни застрашувачки зборови кои висат тешки во тишината што не опкружува сите, се најдовме вовлечени необјасниво подлабоко во мистерии кои го обвиваат овој антички свет - секој преземен чекор нè носи поблиску до непознати судбини, чекајќи трпеливо нивниот момент да им се откријат на доверливите души кои талкаат предалеку. се разбира од прегратките на безбедноста уште еднаш.

Како што навлегувавме понатаму во срцето на овие уништени градски улици, сенките стануваа подолги околу нас - невидено присуство демне во темнината, фрлајќи го својот злобен поглед врз три изгубени души среде тајните што најдобро е да останат закопани длабоко под слоевите песок и камен што ги опкружува на сите страни. А сепак, тие продолжија понатаму и покрај растечкото стравување со секој земен здив; сè поблиску до откритија кои засекогаш ќе ги променат нивните животи.
Како што навлегувавме подлабоко во срцето на овие древни урнатини, ненадеен звук одекнуваше низ улиците кои се распаѓаа - крик за помош што се чинеше дека проби до нашите души. Веднаш предупредени, Габриела, Ксавијар и јас разменивме погледи пред да тргнеме во потрага по неговиот извор со срца што диво чукаат во градите.

Не помина долго време пред да налетаме на група преживеани склопени заедно меѓу урнатините и отпадоците расфрлани низ она што некогаш беше грандиозно пазарче, сега сведено на малку повеќе од спомени врежани во камен околу нив од сите страни. Нивните лица беа исушени, очите широки од страв додека на почетокот несигурно го гледаа нашиот пристап додека не сфатија дека не мислиме на штета.

Во скршени фрагменти од јазикот, едвај препознатливи дури и меѓу нас, а камоли овие кутри бедници кои гладуваат меѓу урнатините, сведочејќи за нивното страдање во изминатите безброј години, тие успеаја да пренесат приказна толку ужасна што ме разлади до срж. За тоа како Голтачот се разбудил од својот древен сон, гладувајќи ненаситно уште еднаш по будењето... и како цели села биле обземени од неговите гнасни апетити без милост ниту сочувство покажано кон оние кои се доволно несреќни да се вкрстат со такво зло што се манифестира во крв и месо. слично.

Со тешко срце, го направивме она малку што можевме за овие преживеани - нудевме храна и вода додека ги чувавме раните нанесени од битките водени против силите кои не може да ги сфати. И иако дел од мене копнееше да открие понатамошни тајни закопани длабоко под слоевите песок и камен што не опкружуваа од сите страни, должноста бараше прво и основно враќање во прегратката на безбедноста пред да ги ризикува животите кои веќе беа тенки од суровите каприци на судбината.

И така беше со свечени срца исполнети и со тага и со олеснување, што на крајот се вративме кон ѕвездениот брод чекајќи го трпеливо нашето пристигнување веднаш зад хоризонтот - неговиот сребрен труп блескаше силно на позадината на уништениот градски пејзаж полека исчезнува во сеќавањата зад нас сега.

Како што се спушташе рампата за качување, дозволувајќи пристап до внатре уште еднаш, не можев а да не украдам последен поглед преку рамо кон светот засекогаш изменет од настаните што се случуваат овде денес. Зашто, иако успеавме да избегаме од одредена пропаст, благодарение на храброста што ја покажаа придружниците покрај мене во текот на целата искушение... парче од мојата душа ќе остане заробено меѓу урнатините расфрлани низ вонземскиот пејзаж далеку под нас сега - врежан потсетник неизбришливо во окото на умот дека некои мистерии најдобро е да се остават закопани длабоко под слоевите песок и камен кои ги опкружуваат од сите страни.

А сепак, сепак знаев со апсолутна сигурност дека ова е само уште едно поглавје во големата сага познато како самото постоење кое се расплетува пред сите нас. Еден исполнет со чуда, нераскажани очекувани откритија од љубопитните умови кои се подготвени да се осмелат да излезат надвор од безбедносната прегратка во потрага по одговори изгубени одамна среде заборавените страници на историјата.

Со оние последни мисли кои беа тешки во моето срце, се свртев кон иднината напред - неизвесна патека што се протега пред звезден брод кој носи скапоцен товар назад кон далечните брегови кои сега повторно нè повикуваат дома. И иако предизвиците трпеливо чекаа нивниот момент да им се откријат на доверливите души кои се впуштаат во непознати територии пред нас...ние заедно ќе се соочиме со нив, што може да дојде - врзани со врски нераскинливи ковани среде искушенија и неволји кои сведочат за чуда нераскажани во текот на патувањето. бескрајно напред кон судбините кои сè уште не чекаат.

КРАЈ.​

Креирано од страна на АИ под мој промпт и корекции
Голема благодарност до Гугл Транслејт кој воедно е и спонзор на новелата (y)

Последна промена:

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн администрација

Статистика

Теми
48.501
Мислења
995.915
Членови
36.496
Најнов член