Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Linux Ubuntu

Ismet

Intern
7 април 2007
250
4
Dali ste pocetnik vo Linux?
Ne znaete od sto da pocnete?
Ova e vasiot odgovor Linux Ubuntu.Ovoj OS e so navistina dobar interface i dosta potsetuva na windows mislam deka nema da imate mnogu golemi problemi da se snajdete so nego.Negovata distribucija e live i install.
Najvaznoto e toa sto toj e ednistveniot OS koj moze da go poracate preku internet i toa za 0.00$ :) i toa ne se moze i da si poracate i poveke kopii za drustvoto.
I eve go veteniot link :D : http://www.ubuntu.com/getubuntu/download
dokolku sakate free CDs (a koj ne saka :) ) imate tuka: https://shipit.ubuntu.com/
I ajde falete se :cool:

filipvselena

Gaining Experience
7 април 2007
2.918
177
Ja go imam cedeto ali neznam kako da go instaliram potocno kako da mu napravam particija posto on koristi drug file sistem.Aj pisi mi pobrzo?!
Help.jpg

S

pwnz0r1lla
8 март 2007
1.550
52
www.it.com.mk
Napravi nova ext2/ext3 particija i startuvaj go instalacionoto ubuntu cd... Postapkata bi trebalo da bide lesna.

Napravi si backup pred delnjeto nova particija... za sekoj sluchaj (dokolku go nemash preveno prethodno).

Pozdrav,
Stefan.

Ismet

Intern
7 април 2007
250
4
Kako prvo se izvinuvam za moeto neopravdano kasnenje. :)
Se nadevam deka ke mi bide prosteno hehhe ;)
Vaka sega imas dve opcii sakas samo ubuntu da imas na tvojot pc ili pak da imas dual boot.
Se slozuvam so predhodniot post na S za toa kako se instalira Ubuntu i kako dopolnitelna pomos eve ti i eden link: http://ubuntuguide.org
Bidi vnimatelen dokolku sakas dual boot treba predhodno da imas 10-tina GB free.Inaku nema da mozes da instaliras odnosno mozes no ke ti bide izbrisan predhodniot OS.
Dokolku ne si dovolno iskusen so instalacija na OS ti preporacuvam da ti go instalira nekoj poiskusen bidejki mozes da si imas mnogu glavobolki :) .
Pozdrav.
Ako imas nekoe drugo prasanje slobodno pisi ;) .

Freaker

Intern
9 април 2007
418
8
еј дали некој знае кога ќе излезе 64 битен flash player за linux јас потпишував и некои петиции ама досега никакви резултати, а глупо ми е на 64 битен оперативен да користам 32 битен прелистувач

filipvselena

Gaining Experience
7 април 2007
2.918
177
Fala za upatstvoto znam da go instaliram ali pred izvesno vreme imav edna verzija na Linux koja bese nekade od stranstvo mi ja dadoa i ja pojma nemav sto kako.Potoa go dobiv cedeto od UBUNTU i go instalirav apsolutno bez problem.Mi trebase samo malo objasnuvane da bidam 100% siguren.Baska moze da se prefrli i na Makedonski jazik!Super neli?imav samo mali problemi okolu internetot ali se e sredeno.Sepak fala za podrskata!Pozdrav
PS aj kazete nekoja igra za Linux.

Ismet

Intern
7 април 2007
250
4
Fala za upatstvoto znam da go instaliram ali pred izvesno vreme imav edna verzija na Linux koja bese nekade od stranstvo mi ja dadoa i ja pojma nemav sto kako.Potoa go dobiv cedeto od UBUNTU i go instalirav apsolutno bez problem.Mi trebase samo malo objasnuvane da bidam 100% siguren.Baska moze da se prefrli i na Makedonski jazik!Super neli?imav samo mali problemi okolu internetot ali se e sredeno.Sepak fala za podrskata!Pozdrav
PS aj kazete nekoja igra za Linux.

Ok nema problem a za igra da razgledam na net ;) .

Ismet

Intern
7 април 2007
250
4
еј дали некој знае кога ќе излезе 64 битен flash player за linux јас потпишував и некои петиции ама досега никакви резултати, а глупо ми е на 64 битен оперативен да користам 32 битен прелистувач

Koderite na Adobe rabotat na problemot veke nekoe vreme no mislam deka vo bliska idnina nema da go ima.:)
Sepak vredi da pocekame.

viktor

Intern
8 април 2007
36
0
viktor.lugola.net

gemidjy

Intern
14 април 2007
50
0
GCC=GNU Compiler Collection

Ги содржи сите имплементира компајлери и алатки за GNU системите (тоа подразбира GNU/Linux), па така кога инсталирате Gcc имате и компајлери за c/c++ евентуално и gcj за java (иако Јава сега е слободен софтвер, а со тоа и алатките за јазикот и се подобри оригиналните него ли тие на GNU, сепак на Sun е).

Ако имате проблеми при инсталација на Ubuntu може да го прочепкате http://wiki.lugola.net/wiki/Категорија:Упатства
многу од корисниците и членови на Лугола се Убунту-аши па има најмногу упатства за Убунту.

Поздрав,
Александар (Лугола)

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
48.817
Мислења
1.001.528
Членови
36.639
Најнов член