Стани премиум член, добиј куп бенефити и поддржи ја работата на IT.mk!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Проблем Lag & Delay при користење MX Combo

DonFrozex

Practice makes perfect
9 јуни 2011
1.228
1.461
Неодамна се подновив со комбо од ИТ маркетов со MX Masters 3S и MX Keys.

However, кога ги имам двете поврзано преку dongle-њата и ги користам на Desktop Linux, многу често ми закочува, односно лагира и по неколку секунди ќе мрдне глувчето ама така бавно, како да се мачи... и наеднаш ќе ги „испуца“ сите карактери што сум ги напишал во тие неколку секунди дури закопало.

Пошо имам дуал boot, понекад сум и на Windows 11-ка, и тука не сум приметил воопшто да лагира или сецка, додуша многу малку време поминувам на Вин, дали 5% од вкупното време.
Latest firmware е тастатурата, проверено тоа преку Logi+ Options.

Растојанието меѓу dongleто и маусот е некои 50цм мах.
Пробав да сменам USB порти, да ги физички раздалечам двете dongles, но не менува ништо.

Интересно е што сега дури го користам само маусот (со жичана Keychron), воошто нема никаков лаг на него и си работи супер.
Така да ме наведува да мислам дека има некој interference на сигнали и тоа го прави проблемот.
(Не можам едно БТ едно Донгле пошо немам солиден БТ ресивер на десктопов).
А да, имам и ваков Wifi адаптер закачен на УСБ порт...

Дали некој друг имал слична ситуација со комбово, или воопшто со комбо на wireless mouse + keyboard?

Дајте некој совет, идеја како да го решам проблемов (пребарував онлајн решенија но ништо конкретно не помогна).

Штета што касно дознав дека MX Keys не може да се користи на кабел :(

Alek7

Gaining Experience
2 април 2020
57
87
Skopje
Јас имам слична комбинација:
MX Master 3 & MX Keys,
истовремено врзани на 3 лаптопи кои сите се со Windows, и на сите лаптопи сум конектиран преку bluetooth дирекно.
И на mouse-от знае да сецне, да се закочи, да има некој delay. Ова почна да се случува кога го конектирав на третиот лаптоп. Со два уреди не се случуваше.
Кај тастатурата не се има десено да закочи.
Немам пробано да сетирам нешто во тоа software-от на Logitech. За сега не ми претставува проблем доколку сецне глувчето, најбитно од све ми е што можам со оваа комбинација истовремено да сум врзан на сите лаптопи

petkotrajko

Practice makes perfect
16 јуни 2017
1.073
1.127
Неодамна се подновив со комбо од ИТ маркетов со MX Masters 3S и MX Keys.

However, кога ги имам двете поврзано преку dongle-њата и ги користам на Desktop Linux, многу често ми закочува, односно лагира и по неколку секунди ќе мрдне глувчето ама така бавно, како да се мачи... и наеднаш ќе ги „испуца“ сите карактери што сум ги напишал во тие неколку секунди дури закопало.

Пошо имам дуал boot, понекад сум и на Windows 11-ка, и тука не сум приметил воопшто да лагира или сецка, додуша многу малку време поминувам на Вин, дали 5% од вкупното време.
Latest firmware е тастатурата, проверено тоа преку Logi+ Options.

Пробав да сменам USB порти, да ги физички раздалечам двете dongles, но не менува ништо.

Интересно е што сега дури го користам само маусот (со жичана Keychron), воошто нема никаков лаг на него и си работи супер.
Така да ме наведува да мислам дека има некој interference на сигнали и тоа го прави проблемот.
(Не можам едно БТ едно Донгле пошо немам солиден БТ ресивер на десктопов).
А да, имам и ваков Wifi адаптер закачен на УСБ порт...

Дали некој друг имал слична ситуација со комбово, или воопшто со комбо на wireless mouse + keyboard?

Дајте некој совет, идеја како да го решам проблемов (пребарував онлајн решенија но ништо конкретно не помогна).

Штета што касно дознав дека MX Keys не може да се користи на кабел :(
Јас исто така користам комбо од тастатура и глушец од логи, врзани со еден јунифајинг рисивер на лаптоп со вин 10.
Не сум забележал досега да ми лагува глушецо или тастатурата.
Иначе мојата комбинација е MX Master 3 спарен со Logi Craft.
Дали добро прочитав, ама секој од уредите го поврзваш со посебно ресиверче (значи со 2), или грешка сум?
Тоа да не ти прај проблем, ако си со 2 логи донглиња?

Испратено од телефоно

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.353
2.220
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Дали добро прочитав, ама секој од уредите го поврзваш со посебно ресиверче (значи со 2), или грешка сум?
и мене ми заличе тоа како можен проблем. нели идејата на Logitech е едно dongle да се користи?

DonFrozex

Practice makes perfect
9 јуни 2011
1.228
1.461

Испратено од телефоно
Точно прочита. Немам идеја уопште дека би можело со едно донгле да функционира.
Сега прв пат читам за тоа, мада изгледа има некоја некомпатибилност со ресиверите.
Едното е Unify, другото Bolt...

petkotrajko

Practice makes perfect
16 јуни 2017
1.073
1.127
Точно прочита. Немам идеја уопште дека би можело со едно донгле да функционира.
Сега прв пат читам за тоа, мада изгледа има некоја некомпатибилност со ресиверите.
Едното е Unify, другото Bolt...
Па, како што спомна и @gdamjan идејава на Logitech беше преку едно рисиверче да можат да се поврзат истовремено до 6 уреди.
И тоа функционира така долги години наназад со unifying ресиверот...е сега од пред неколку години излезе ова поновото - BOLT (замислата позади овој апгрејд е дека со болт се решавале некои претходни проблеми со лагови и слично, односно БОЛТ имал помал инпут лаг и бил пореспонсивен, и помалце губел конекција со периферијата...наводно така велеа по интернетов), и сега ти со најновиот мастер го имаш добиено тоа, и на мисла сум дали преку болтот можиш да ја спариш и тастатурата, или пак преку постарото (од тастатурата) да го споиш глушецо?
Ова се прави преку софтверо на Logitech options, бесплатен е.
Какo и да е, пробај да ги споиш/конектираш преку едно донгле, ако е можно.

EDIT:
Да спомнам дека официјално Logitech вели дека болт и јунифајинг уредите не се поврзливи меѓу себе (штета...), па сепак подразмисли пред да почниш со спарување, да не настани некоја зафрканција...

Последна промена:

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.353
2.220
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
друго што можеш да пробаш, е да исклучиш usb autosuspend - иако според ова што го кажуваш дека mouse-от си работи добро со жичана тастатура, не знам дали има смисла.

пушти едно sudo lsusb ако ти треба помош за udev rules за гасење autosuspend

null_ptr

On your way to fame
20 ноември 2013
710
642
сличен проблем ама не ми се губеше повеќе време и дигнав раце

mx keys + mx master 3
првиот донгл е закачен на вин, другиот на мекбук про

на вин никогаш сум нема проблем, на мекот знае некогаш кога сакам волјум +/- да не реагира повеќе од 5 секунди - значи само мултимедија копчиња прават проблем

среќно

Последна промена:

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
10.792
17.433
Изолирај го проблемот со тоа што (ваљда) провремено ќе ги ставиш на продолжен USB кабел да имаат оптичка видливост со тастатурата и глушецот.
и наеднаш ќе ги „испуца“ сите карактери што сум ги напишал во тие неколку секунди дури закопало.
Ова ми се случува на бежична тастатура out of the blue

Ако не помогне фората со продолжен USB привремено исклучи ги C-states во BIOS (ако имаш Intel, кај AMD Не знам како се вика. Ваљда е исто)

DonFrozex

Practice makes perfect
9 јуни 2011
1.228
1.461
Фората е што 3S е на Болт донгле, не Unify, така да не се препознаваат за да можам да користам само едно донгле.
Обичната МХ Masters 3 е Unify.

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
10.792
17.433
Скоро сум сигурен дека проблемот ќе се реши со екстендер

DonFrozex

Practice makes perfect
9 јуни 2011
1.228
1.461
Ништо, решив да ја задржам Keychron-от и да терам со неа.
Така да MX Keys ќе оди на продажба. Ако има некој заинтересиран пред да ја огласам, 4000 мкд + достава во Скопје од моја страна.
Не знам дали има начин да се провери колку и е севкупен Uptime, но мислам дека нема повеќе од 20 часа.
Подигната од Нексио пред точно еден месец.

JasSum

Unstoppable
8 мај 2007
1.942
2.163
А да си смениш маус 3с за 3?
И да си тераш на еден донгл?
Имаш добра тастатура и добар маус и треба да си работат заедно без проблем.
Или да земеш блутут усб што ќе ти биде како конектор за двете, оти и двете се конектираат на обичен блутут.

Или некој од форум да се смени со тастатура/маус со тебе оти како што видов
можно е некој да го има истиот уред со друг донгл.

petkotrajko

Practice makes perfect
16 јуни 2017
1.073
1.127
Ништо, решив да ја задржам Keychron-от и да терам со неа.
Така да MX Keys ќе оди на продажба. Ако има некој заинтересиран пред да ја огласам, 4000 мкд + достава во Скопје од моја страна.
Не знам дали има начин да се провери колку и е севкупен Uptime, но мислам дека нема повеќе од 20 часа.
Подигната од Нексио пред точно еден месец.

А да си смениш маус 3с за 3?
И да си тераш на еден донгл?
Имаш добра тастатура и добар маус и треба да си работат заедно без проблем.
Или да земеш блутут усб што ќе ти биде како конектор за двете, оти и двете се конектираат на обичен блутут.

Или некој од форум да се смени со тастатура/маус со тебе оти како што видов
можно е некој да го има истиот уред со друг донгл.
@DonFrozex Идејава на @JasSum за со third party блутутче не е лоша, мене не ми текна. Можда вреди да се размисли и таа варијанта, пред да ја шитниш тастатурата (мислам дека ќе се најдат муштерии, пошто не ти е користена, а цената е одлична).

Ама не го отуѓувај маусот, сепак MX 3S е подобрена верзија на претходникот, и значително потивок (ова според она што го читам по интернетов, иначе немам 3Ѕ за да споредам со мојот МХ 3 колку е потивок).

DonFrozex

Practice makes perfect
9 јуни 2011
1.228
1.461
Не, маусот ми се сфиѓа ептен, него ќе го задржам, а ми нема логика сега да го трампам за постара верзија, кога веќе го имам овој.

п.с. џабе ми е и тастатурата кога не можам да ги користам Logi+ Options на Линукс, а алтернативите се тапа.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
45.598
Мислења
945.548
Членови
34.082
Огласи
1.974
Најнов член