Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

KVM switch - општа дискусија

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.078
1.446
Скопје
По препорака на @gdamjan на Dell WD19 Docking Station ја отварам темава
type-C „KVM“-a сѐ уште има многу малку во светот. но отвори една тема, ќе продискуитраме да не му го тупиме огласот

Кое би било најдобро решение кога на исто биро имам Main Gaming PC и лаптоп за работа. Користам 2 монитори (1440п144 и 1080п60). Сакам периферијата и мониторите да ми бидат достапни и на компјутерот и на лаптопот? Дали КVM ќе прави проблеми при 1440 резолуција и 144 херци. Дали ќе има дополнителен инпут лаг?

Темава е општа за КВМ. Доколку некој користи на дневна база, нека сподели искуство и сетап.

ARMac

Epic
2 октомври 2010
9.361
12.284
Скопје
androgaming.com

boksata

Fast & Curious
27 декември 2017
495
816
Ова ќе го нарачам. Сега користам посебен свич за мониторите, посебен за тастатура и маус. Не приметувам лаг.

Погледнете го атачментот 116267

Дали може линк од свичот кој го користиш моментално за тастатура и маус? Јас преку монитор имам поврзано се и "шалтовам" еден usb B upstream ама ми кочи тастатурата на лап топ.

ARMac

Epic
2 октомври 2010
9.361
12.284
Скопје
androgaming.com
Дали може линк од свичот кој го користиш моментално за тастатура и маус? Јас преку монитор имам поврзано се и "шалтовам" еден usb B upstream ама ми кочи тастатурата на лап топ.

Ова од поодавна земене, без VGA-то ок ми работи

stevo1337

Gaining Experience
17 септември 2012
309
261
Битола
stevo1337's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700X + Arctic Liquid Freezer III 280
Motherboard
ASUS TUF B450-PLUS GAMING
Storage
Samsung 970 EVO Plus 500GB, Samsung 860 EVO 500GB X2
PSU
NZXT C650
RAM
G.SKILL Trident Z RGB DDR4-3200 32GB
Video card
ASUS ROG STRIX RX5700XT O8G GAMING
Case
NZXT H7 Flow
Mouse
Logitech G Pro X Superlight
Keyboard
Keychron K2
Audio
HyperX Cloud Flight
Monitor
ASUS TUF VG27AQL1A
Јас за периферија користам UGREEN USB KVM Switch USB 3.0, а на мониторот му менвам само input source.

kirev

Guru
31 мај 2010
8.212
6.707
Имаше некои софтверски решенија за тастатурата и маусот, може ќе му се најдат на некого

The-spiki

Gaining Experience
26 април 2008
136
177
www.spiki.mk
The-spiki's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-5820k x99, DEEPCOOL Captain 24
Motherboard
MSI SLI X99S Krait Edition
Storage
Samsung Evo 850 250gb
PSU
Thermaltake Toughpower DPS G 850W
RAM
CORSAIR 32GB Vengeance LPX DDR4 2666MHz
Video card
GIGABYTE GV-N970G1 GAMING-4GD GeForce GTX 970 4GB
Case
NZXT H440 Razer
Mouse
SteelSeries Rival
Keyboard
SteelSeries Merc
Audio
SteelSeries Siberia v2
Monitor
LG 34UM67
OS
Slackware Linux
Имаше некои софтверски решенија за тастатурата и маусот, може ќе му се најдат на некого
synergy ^
јас по дома користам 10тина години така без хардвер

The-spiki

Gaining Experience
26 април 2008
136
177
www.spiki.mk
The-spiki's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-5820k x99, DEEPCOOL Captain 24
Motherboard
MSI SLI X99S Krait Edition
Storage
Samsung Evo 850 250gb
PSU
Thermaltake Toughpower DPS G 850W
RAM
CORSAIR 32GB Vengeance LPX DDR4 2666MHz
Video card
GIGABYTE GV-N970G1 GAMING-4GD GeForce GTX 970 4GB
Case
NZXT H440 Razer
Mouse
SteelSeries Rival
Keyboard
SteelSeries Merc
Audio
SteelSeries Siberia v2
Monitor
LG 34UM67
OS
Slackware Linux
Еве да придонесам малце ќе допишам уште додека паметам точно што направив прееска
Земав лаптоп Zenbook Duo (секс, два екрани) и за да не се малтретирам додека го местам на малечка тастатура, инсталирав Synergy па ете "usage case" како за твој пример

Не дека ќе ти значи многу, но еве дополнително детали
Може да се најде оригиналниот софтвер synergy(1) кој што не се ажурира веќе многу години.
Synergy 2 е некоја бесплатна ама неслободна подобрена варијанта од тие што го работеа порано. Synergy - Share one mouse & keyboard across computers
Barrier е уствари новиот стар Synergy од в1 стебло (јас дури заборавам дека користам barrier а не synergy). GitHub - debauchee/barrier: Open-source KVM software

Значи симни на ПЦ и лаптоп од овој директен линк

Инсталирај на двата. Доколку не доделуваш статички ИП адреси за по дома инсталирај и Bonjour кога ќе те праша.
Според мене подобро е да фиксираш ИП адреси на уредот каде што се поврзуваат, било кабел или WiFi (аксес поинт, рутер, штоиадае) во DHCP подесувања

На ПЦ одбери да е сервер, потоа configure interactively и "configure server". Од десниот агол од горе повлечи едно мониторче надело и смести го физички на десна страна (или лево/долу доколку лаптоп не ти е на десна страна од мониторот.

На лаптоп одбери да е клиент и подолу внеси ИП од компјутерот (ПЦ), доколку не си инсталирал Bonjour (инаку е доволно auto config, мислам така би требало да сфати автоматски)

На двата тоа го правиш кога ти е прикажано прозорчето, доколку не е би требало да имаш во system tray, десно копче на зелената икона, одбери "show".

На двата во прозорчето одбери мени па "Change Settings", треба да ти се имиња на компјутер и од опции кај мене се уклучени "minimize to system tray", "hide on startup", "start on startup". Во двата ми е исклучено SSL (на моја локална мрежа сум, нема кој да снифа)

Кога се ти работи како треба, еднаш направи "Save configuration" од мени...
Доколку нешто не работи како треба, од мени одбери "Show log", ќе ти прикаже точно што се случува во тој момент, да ли не може да најде сервер/клиент, можеби едниот сака да користи сертификат а другиот не итн...

Тоа е, значи со глушецот се движиш надесно од екранот ти поминува на лаптоп и од тој момент понатаму и тастатура е активна таму.
Колку што гледам во УИ, таму уствари пушува требало два пати на брзина да направиш "bump" на десна страна за да помине... мене ми работи и еднаш само полека, веројатно нешто во подесувањата од порано...

Понатаму што може да чепкаш е во "Configure server"
Hotkeys, направи си една кратенка за да имаш на пример CTRL+1 веднаш да помине на ПЦ а CTRL+2 да се релоцира на лаптоп.

Advanced server settings, можеш да му направиш да има некаков грејс период да не поминува веднаш доколку само на кратко допре страница... каде и колкави се "dead corners" за да не ти бега на лаптоп доколку одиш на мени/sys tray итн

Drag and drop на фајлови не работи со Linux, доколу двата се Windows би требало да може. Програмата работи и на MacOS (не знам за drag and drop)
Enable clipboard sharing, ова уклучи, корисно е.

Доколку не сакаш да поминува глушецот на друг компјутер и кога одиш/поминуваш на таа страна уклучи Caps Lock (на тастатура) за да биде заклучен таму кај што е...

Сега јас многу напишав ама е неколку минути заебанција да се инсталира и поставки, потоа го користиш со години без чепкање

Темава е општа за КВМ. Доколку некој користи на дневна база, нека сподели искуство и сетап.

Тоа погоре можно е да ти биде корисно... а сега оди, паа... ќе испадне флекс за мојот сетап
Горе 49“ Samsung Odyssey, доле лево LG 34" (овој не е 144Mhz), средина Acer 27 + десно Acer 27 и уште подесно Benq 27"
повеќето се поврзани со три компјутери што ми се под позади нив, два користам за работа а еден има dual boot и е најчесто во Windows за да играм некои игри што не работат на Linux или ме мрзеше да се мавам со чепкање и подесување за да работат добро.
Сите си имат своја тастатура и глушец пред мониторот, ама за да не станувам од моето место на сите можам да работам и од таа тастатура и глушец пред мене преку тој софтверски квм.

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
49.093
Мислења
1.005.587
Членови
36.674
Најнов член
Zl4tk0