Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Квалитетен 27" монитор со точни бои? И color calibrator кај има кај нас?

bulu

Intern
16 март 2022
10
5
~27" 1440p или 2160p IPS panel барам, за графички дизајн углавно, затоа се битни боите и квалитетот(>99% sRGB, да не се расипе, минимален IPS glow итн).
Најдов 2 по 300 евра во Анхоч, ама има лоши reviews, некои дека бојата не е точна, на amazon на најсличните модели што можев да ги најдам, само неколку од последните букви се различни и личат исто. Ама не ни глеам друга опција освен еден Acer за 250 евра и само 1440p кој па ми личи понеквалитетен. Има некоја друга опција или да го зеам само 28" и да се молам? Другите се curved што звучи многу лошо за дизајн и прецизност.
За AdobeRBG сеа неам буџет ако се многу поскапи, тој од 28" има DCI 0.9(повеќе од 100% sRGB) ама не знам дали е добро пошо би било различно чим покажува повеќе зелено и црвено(а AdobeRGB повеќе сино) така? Или исто ќе личи на sRGB од двете? Може и подобро е DCI 0.9 ако на тоа се повеќето телефони ама ако знае професионалец е подобро него да гаѓам вака.
Крај краева има BenQ 22" 1080p за 8000 денари ама добро би ми дошол екстра screen space од >27".

Исто, кај има за купување/изнајмување такво ко Spyder за професионална калибрација, не видов на ниеден наш сајт, а радо не би се фрлил на милоста на пошта.

Мислењето е автоматски споено:

Да додаам 27" 1080p не би земал ради квалитетот од ниското PPI. Херци тотално ми е океј 60 ако другиве спецификации се погодени.

Последна промена:

TylerMkD

Guru
7 ноември 2014
4.472
9.488

fuzzjaw

Unstoppable
13 јануари 2014
2.062
3.832
Не си пишал буџет. Ќе се надоврзам на муабетот дека за дизајн најпаметно ти е Dell UltraSharp, актуелниот модел кој би ти одговарал е U2722D или U2722DE, ако ги нема во Анхоч а гледам немаат на залиха, јави се во Макпетрол и прашај дали ги имаат или можат да ги нарачаат. Би требало да се околу 30тина илјади.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
800
731
како што пишаа погоре, Dell UltraSharp му е мајката, е сега имаш

27“ 1440р (100% sRGB, 100% Rec.709 and 95% DCI-P3) [link]
но исто така имаш и посолена опција
27“ 2160р (100% Adobe RGB, 80% BT. 2020 and 98% DCI-P3) [link]

сѐ зависи од потреба и буџет

gokica

Модератор
13 јуни 2009
9.606
13.126
~27" 1440p или 2160p IPS panel барам, за графички дизајн углавно, затоа се битни боите и квалитетот(>99% sRGB, да не се расипе, минимален IPS glow итн).
Најдов 2 по 300 евра во Анхоч, ама има лоши reviews, некои дека бојата не е точна, на amazon на најсличните модели што можев да ги најдам, само неколку од последните букви се различни и личат исто. Ама не ни глеам друга опција освен еден Acer за 250 евра и само 1440p кој па ми личи понеквалитетен. Има некоја друга опција или да го зеам само 28" и да се молам? Другите се curved што звучи многу лошо за дизајн и прецизност.
За AdobeRBG сеа неам буџет ако се многу поскапи, тој од 28" има DCI 0.9(повеќе од 100% sRGB) ама не знам дали е добро пошо би било различно чим покажува повеќе зелено и црвено(а AdobeRGB повеќе сино) така? Или исто ќе личи на sRGB од двете? Може и подобро е DCI 0.9 ако на тоа се повеќето телефони ама ако знае професионалец е подобро него да гаѓам вака.
Крај краева има BenQ 22" 1080p за 8000 денари ама добро би ми дошол екстра screen space од >27".

Исто, кај има за купување/изнајмување такво ко Spyder за професионална калибрација, не видов на ниеден наш сајт, а радо не би се фрлил на милоста на пошта.

Да додаам 27" 1080p не би земал ради квалитетот од ниското PPI. Херци тотално ми е океј 60 ако другиве спецификации се погодени.

За графички дизајн не ти треба посебен монитор со „точни бои“. Боите ти се важни само доколку печатиш на хартија или друг материјал во боја па сакаш да ги мечираш принтерот/машина за печат со мониторот. Или доколку твоите клиенти треба да ги видат потполно истите бои на друг монитор па треба и тој да е калибриран подеднакво.

Калибрацијата е детерминирана од многу фактори и е покомплексен поим. За да го донесеш мониторот поблиску до некој стандард, може и одокативно подесување за твоите потреби да е доволно. Дали ќе ти треба монитор кој исполнува повеќе од sRGB стандардот зависи од тоа што работиш. Мора да одлучиш за да не даваш пари за џабе.

Калибрација зависи од амбиентално осветлување, од старост на панелот итн. така што не ти врши работа некој да ти позајми или да изнајмиш калибратор. Најдобро е да го поседуваш.

Се согласувам со констатациите погоре дека Dell Ultrasharp сериите се попогодни за калибрација. Најдобро е доколку мониторот има можност за хардверска калибрација. Но ваквите се поскапи. Затоа малку повеќе проучи дали навистина ти треба калибриран панел пред да даваш пари. Можеби може да си поминеш со многу поефтино.

Калибратори во МК нудеа невада:

Дали сеуште имаат на понуда не знам.

bulu

Intern
16 март 2022
10
5
Го земав Dell Ultrasharp 24" FHD-то пошо и друг ми ја препорача таа серија, един потенцијален проблем црната боја не е баш црна туку темно сива, на sRGB mode со HDMI, ама side-by-side со стариот(минимум 4-6 години стар 22" FHD Phillips) е многу подобар, стариот многу посина слика има.
Уствари и Фотошоп ми вика OpenGL unavailable ако некој знае со тоа како да се снајдам, прилично сигурен сум дека дур не го сменив мониторот океј беше. Инсталирав драјвери од Dell сајтот за моделот(U2422H) специфично и реинсталирав за процесорот и графичката.

Ама ова со црната, проблем е или океј и нормално е од панелот бидејќи е со LED (IPS White LED Edgelight, anti-glare 3H)? Не е светло сиво ама не е ни стварно црно.

А иначе sRGB mode-ов е калибриран во фабриката, има ливче со резултати ако се релевантни да ги кажам.
27" QHD верзијата е 10 000 поскапа затоа одбрав 24", плус евентуално можам како втор екран да го користам(стариот стварно е лош). Не е којзнае што разликата меѓу 24 и 27 така? Претходниот мислам 22" е така да пак ми е ко мал upgrade субјективно

Последна промена:

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.346
6.492
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Го земав Dell Ultrasharp 24" FHD-то пошо и друг ми ја препорача таа серија, един потенцијален проблем црната боја не е баш црна туку темно сива, на sRGB mode со HDMI, ама side-by-side со стариот(минимум 4-6 години стар 22" FHD Phillips) е многу подобар, стариот многу посина слика има.
Уствари и Фотошоп ми вика OpenGL unavailable ако некој знае со тоа како да се снајдам, прилично сигурен сум дека дур не го сменив мониторот океј беше. Инсталирав драјвери од Dell сајтот за моделот(U2422H) специфично и реинсталирав за процесорот и графичката.

Ама ова со црната, проблем е или океј и нормално е од панелот бидејќи е со LED (IPS White LED Edgelight, anti-glare 3H)? Не е светло сиво ама не е ни стварно црно.

А иначе sRGB mode-ов е калибриран во фабриката, има ливче со резултати ако се релевантни да ги кажам.
27" QHD верзијата е 10 000 поскапа затоа одбрав 24", плус евентуално можам како втор екран да го користам(стариот стварно е лош). Не е којзнае што разликата меѓу 24 и 27 така? Претходниот мислам 22" е така да пак ми е ко мал upgrade субјективно
Што графичка имаш?

bulu

Intern
16 март 2022
10
5
Што графичка имаш?
R7 370 4GB. Има DisplayPort 1.2 не 1.4 ко за мониторот ама HDMI е 1.4а. И на процесорот(i5 4460) мислам дека иам HDMI 1.4 плус во Display Information во Settings ми пишува Display 1: Connected to Intel(R) HD Graphics 4600, не со графичката а плус 44XX ми е процесорот не 46XX?

Edit: Сконтав и го уклучив во HDMI портот од графичката место матичната сеа океј е OpenGL-от и во Settings пишува connected to графичката.

Сеа како да е подобра и црната? Може некое плацебо си напраив има смисла до тоа да било?
Се случи и да стане црн екранот на милисекунда 2-3 пати низ неколку саати, сега неам приметено ама пред многу скоро сменив port.

Втор edit: После некое време мислам дека стварно се поправи црната ама некој да потврди дека port-от афектира или само сум се навикнал?

Последна промена:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
9.606
13.126

Со здравје да си го служиш. На IPS панел немаш црна како на VA или на OLED. Но тоа не е греда ако другите бои, белата боја посебно, како и сите нијанси на сива се добри.

Многу е битно кое ти е осветлувањето. Пробај на 20-40% да видиш што ќе ти биде добро зависно од амбиентално осветлување.

Еве ти стандарден тест за мониторот:

Следниот линк е до софтвер за гамата (ако ти е битна):

ЕДИТ: и само да додадам, по можност врзи го на DisplayPort / DVI и сл.

bulu

Intern
16 март 2022
10
5
Со здравје да си го служиш. На IPS панел немаш црна како на VA или на OLED. Но тоа не е греда ако другите бои, белата боја посебно, како и сите нијанси на сива се добри.

Многу е битно кое ти е осветлувањето. Пробај на 20-40% да видиш што ќе ти биде добро зависно од амбиентално осветлување.

Еве ти стандарден тест за мониторот:

Следниот линк е до софтвер за гамата (ако ти е битна):

ЕДИТ: и само да додадам, по можност врзи го на DisplayPort / DVI и сл.
Фала поголем да имаш хахах
Имав средна ламба одма до мониторот ама ја тргнав некое метро ипол на страна и подобро личи

Вака со телефон споредба(Xiaomi Mi 9T, Super AMOLED) како многу малце жолта да е белата на мониторов ама може само има blue light од телефонот? На Reading Mode па ако ми е телефонот тогаш таа бела е пожолта. Без споредбата нормална ми личеше белата ама не знам, до прееска имав многу син екран.

Иначе колку што видов само DisplayPort 1.2 port имам на процесорот и графичката, на мониторот е 1.4, a DVI дека нема на мониторов. Прави некоја разлика освен FreeSync за гејминг?

Не знам дали го виде едитот у претходниот коментар, у исто време го пиша твојот ама мислам стварно подобра е црната сеа, прави логика од port-от да се подобрило?

Последна промена:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
9.606
13.126
Фала поголем да имаш хахах
Имав средна ламба одма до мониторот ама ја тргнав некое метро ипол на страна и подобро личи

Вака со телефон споредба(Xiaomi Mi 9T, Super AMOLED) како многу малце жолта да е белата на мониторов ама може само има blue light од телефонот? На Reading Mode па ако ми е телефонот тогаш таа бела е пожолта. Без споредбата нормална ми личеше белата ама не знам, до прееска имав многу син екран.

Иначе колку што видов само DisplayPort 1.2 port имам на процесорот и графичката, на мониторот е 1.4, a DVI дека нема на мониторов. Прави некоја разлика освен FreeSync за гејминг?

Не знам дали го виде едитот у претходниот коментар, у исто време го пиша твојот ама мислам стварно подобра е црната сеа, прави логика од port-от да се подобрило?
HDMI, DVI, DisplayPort се сите дигитални конекции. Проблем може да прават драјверите некогаш и преку HDMI да го препознаат како Multimedia Device а не монитор. Па оттука да зададат други сетинзи, како за телевизор. Од таа причина портовите може да играат улога. Но ако се е во ред, ги поминува лагом тестовите, тогаш не мора да менуваш.

bulu

Intern
16 март 2022
10
5
HDMI, DVI, DisplayPort се сите дигитални конекции. Проблем може да прават драјверите некогаш и преку HDMI да го препознаат како Multimedia Device а не монитор. Па оттука да зададат други сетинзи, како за телевизор. Од таа причина портовите може да играат улога. Но ако се е во ред, ги поминува лагом тестовите, тогаш не мора да менуваш.

На white saturation тестот едвај е видливо најсветлото бело, ама се гледа дека не е само бело иако не е баш очигледно? Ако се загледам океј е ама не знам дали треба да е полесно?
Исто споредив и слика, малце посина ми е на телефонот, а стариот монитор ми беше посин од телефонот.

Пред малце ми се укочи екранот, го исклучив и уклучив мониторот и беше само зелен. Го изгасив од копче компјутерот и го уклучив сеа работи нормално ама wtf

Последна промена:

olikomerc

Unstoppable
11 декември 2008
4.817
3.735
На што ти е приклучен? Дај скрин од графичка сетинзи, output dynamic range или како и да е. Не ти е средено као што треба.

bulu

Intern
16 март 2022
10
5
На што ти е приклучен? Дај скрин од графичка сетинзи, output dynamic range или како и да е. Не ти е средено као што треба.
Не знам на кои settings мислиш точно, еве некои. Во HDMI 1.4a port на графичката е приклучен ако мислиш на тоа. На мониторот мислам дека е HDMI 1.4 не 1.4a, тоа да не е проблем?
Иначе пак се случи истото со укочувањето, мислам дека коа го разбудив од Sleep екранот.

1647570547350.png

1647570648425.png

Последна промена:

TylerMkD

Guru
7 ноември 2014
4.472
9.488

Со здравје да си го служиш, UH е едноставно друга класа наспроти останатите. Инаку да не се лажеме, разликата од 24-ка FHD и 27 QHD е ОГРОМНА од аспект на workspace, но сепак буџетот си го прави своето.
Ако планираш да работиш сериозни проекти за кои ти треба SRGB калибрирани бои, го направи вистинскиот избор.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.346
6.492
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Color Space (Output Dynamic Range) на Full.
@bulu ова сакав да ти кажам да го направиш кога те прашав што графичка имаш, јас прв пат кога земав IPS боите беа како исплакнати, испадна дека кај Nvidia графички треба да се стави ова на full, не е по дифолт ставено, на твојата графичка не знам дали е исто ама провери ја оваа опција.

bulu

Intern
16 март 2022
10
5
@bulu ова сакав да ти кажам да го направиш кога те прашав што графичка имаш, јас прв пат кога земав IPS боите беа како исплакнати, испадна дека кај Nvidia графички треба да се стави ова на full, не е по дифолт ставено, на твојата графичка не знам дали е исто ама провери ја оваа опција.
Го сменив тоа доле од YCbCr 4:4:4 Pixel format во ова, тука треба така? Во advanced display settings сеуште ми пишува Standard dynamic range(SDR) не можам да најдам сетинг за тоа, ама color format сеа е RGB
1647616883928.png
1647617611009.png

Еве го целиот Display page во Radeon Software
1647618778322.png

Ова да не треба да го уклучам исто така?
1647618948472.png

Последна промена:

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.346
6.492
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Го сменив тоа доле од YCbCr 4:4:4 Pixel format во ова, тука треба така? Во advanced display settings сеуште ми пишува Standard dynamic range(SDR) не можам да најдам сетинг за тоа, ама color format сеа е RGB
Погледнете го атачментот 111358
Погледнете го атачментот 111359

Еве го целиот Display page во Radeon Software
Погледнете го атачментот 111362

Ова да не треба да го уклучам исто така?
Погледнете го атачментот 111363
Колку што се разбирам во АМД графички, тоа све ти е ОК наместено, SDR не можеш да го смениш зашто мониторот е SDR а не HDR, a тоа доле Virtual Super Resolution e за гејминг, нема врска со боите на мониторот.

Toa што ти се укочил екранот па после бил зелен најверојатно е до графичката. Апдејтирај драјвери ако веќе не ти се апдејтирани.

Инаку нормално е белата да ти изгледа малку како на жолто поготово ако споредуваш со TN панел. За неколку дена ќе се навикнеш.

bulu

Intern
16 март 2022
10
5
Колку што се разбирам во АМД графички, тоа све ти е ОК наместено, SDR не можеш да го смениш зашто мониторот е SDR а не HDR, a тоа доле Virtual Super Resolution e за гејминг, нема врска со боите на мониторот.

Toa што ти се укочил екранот па после бил зелен најверојатно е до графичката. Апдејтирај драјвери ако веќе не ти се апдејтирани.

Инаку нормално е белата да ти изгледа малку како на жолто поготово ако споредуваш со TN панел. За неколку дена ќе се навикнеш.

Не е некоја битна разлика меѓу HDR и SDR? Глеав видео дека повеќе е до маркетинг и ваљда е малце боље ама сепак со SDR сум океј професионално така?

Веќе ми се засвиѓа многу повеќе од на почеток коа ми беше малце чуден али стварно се глеа разлика на некои работи и поприродно личи. Ама неам добар reference да проценам професионално.
Иначе денес се нема случено тоа со зелениот екран а најнови се драјверите(само скоро година стари) така да се надевам океј е сеа

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.346
6.492
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home

bulu

Intern
16 март 2022
10
5
Скроз си океј со SDR (y)
Океј топ, фала на помошта сите првин не глеав некоја огромна разлика у мониторов ама вака сеа задоволен сум би го препорачал, посебно за цената, стварно е квалитетна сликата во споредба со стариот е премиум.

Може не е за competitive гејминг ама Pathologic 2 симнав и предобро е пошо не сум имал точни бои со години хахах

JasSum

Unstoppable
8 мај 2007
2.224
2.592
Ко што ти кажа gokica, калибрација ти е потребна само ако навистина ти е потребна. Ако толку многу ти е потребна (за принт) ќе си земеш и пантон карта и принт карта.
Ама па ако ти беше потребна немаше да прашуваш, ќе знаеше точно што ти треба.
А со време и на црно бело да работиш, ќе знаеш што боја имаш по вредности на боите :)

Таман си со мониторот, се убави работи да гледаш на него :)

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
48.485
Мислења
995.729
Членови
36.488
Најнов член
Dzoro