Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Консултација на тема:Реклами на Веб Сајт

ljupce

Gaining Experience
8 ноември 2011
189
136
ljupce's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7-4700MQ
Storage
1TB +8GB SSD Hybrid Disk
RAM
8GB DDR3
Video card
AMD Radeon R7 M265 2 GB DDR3
OS
Microsoft Windows 10 Pro 64-bit
Здраво дечки,
Имам идеја за веб страна за македонски(на почеток) пазар и почнувам со истражување за технологии/хостирање и рафинирање на самата идеја.
За почеток како информација што би ви требала е дека ќе биде Single Page Application во Angular.
Правам истражување за начините со кои би можело да се заработува од неа и ми треба консултација околу поставување на реклами на самата страна.
Доколку имате искуство околу тоа би ве замолил за мислење.
Ноте: Големината на заработката од самите реклами не ми е битна првично и не треба да биде тема на разговор, ова чисто да се покрие еден од можените начини
Прашања кои "мачат" за сега се :
  • Разгледував Google Ads. Искуства со нив или предложете алтернативи
  • Дали воопшто работи Google Ads во Македонија
  • Колку и дали ја комплицира работата за верифицирање на страната тоа што ќе биде Single Page Application
Доколку имате корисни линкови кои би ме посочиле кон подобро разбирање на тематиката (форуми/блогови/документација) која сте ја вие користеле и ви помогнала - ве замолувам да ја споделите овде.
Ви благодарам!

coNNectMKD

Practice makes perfect
13 март 2017
972
1.074
Skopje
1) Аплицирај за Adsense (тоа што го викаш Google Ads) кога цел веб ќе ти биде завршен. Рачунај ќе треба да имаш terms & privacy објавено.
2) Ако немаш просек 1000 души дневно, рандом глобална публика, не очекувај ништо повеќе од 50 евра месечно. А ЦПЦ-то ќе ти варира во зависност од државите.
3) За Македонија цпц е исто како Бангладеш, 0.01/0.02/0.03 еур. Ако горе ти треба голема посетеност, со мак публика ти треба барем 5 пати повеќе.
4) Можно е воопшто да не добиеш Adsense поради моделот.

Конкурентна алтернатива: Contextual Advertising & Programmatic Platform - Media.net

Останати алтернативи ти се оние сите рекламчиња и банери што ги гледаш под секој можен екс-ју веб (дури и нашиве „медиуми“ ги користат) што објавуваат дебилни слики за здравје, за исхрана... Не знам како се викаат има милион платформи.

Dekacc

Gaining Experience
4 февруари 2017
26
162
Google Adsense (а и Media.net) не функционираат на сајтови на македонски јазик, барем не официјално. Сигурно има некои трикови да ги проработиш на мк сајтови, бидејќи сум видел доста мк портали со Google Ads, но не сум сигурен колку е издржливо тоа.

Друга локална алтернатива што сум ја приметил по сајтови е EasyPlatform, но и тие бараат барем 5000 посетители дневно, и не знам колку се асални.

Вака досега што сум разгледал, се чини единствена опција е сам да си ги менаџираш рекламите. Хостирај си Revive Ad Server, и рачно бркај локални компании што би сакале да се рекламираат кај тебе. Да, многу работа е, но барем никој не ти зема процент, и ти си ги контролираш цените и типот на реклами што се појавуваат. Ова е главниот начин на кој сите мк портали и сајтови се монетизираат.

ljupce

Gaining Experience
8 ноември 2011
189
136
ljupce's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7-4700MQ
Storage
1TB +8GB SSD Hybrid Disk
RAM
8GB DDR3
Video card
AMD Radeon R7 M265 2 GB DDR3
OS
Microsoft Windows 10 Pro 64-bit
Ти благодарам многу @Dekacc
Ќе се расчитам баш за Revive Ad Server

Miki98

Gaining Experience
13 јануари 2021
521
306
Macedonia Pehchevo [2326]
www.balkan77.com
Здраво ит другари
Денес за прв пат дознав како да ставам ad exchange и тоа на неодборен сајт од Adsense со недоволна содржина и работи перфектно.
Доколку некој е заинтересиран ќе кажам само на ит админите,дури може и на forum it mk да има ad exchange

Mao

Practice makes perfect
5 јуни 2007
1.319
1.079
Mao's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 3900X + BeQuiet Dark Rock Pro 4
Motherboard
Asus Rog Strix B450-F Gaming
Storage
Samsung Evo Plus 970 M2 nVME SSD
PSU
CM 850W M2 Silent Pro
RAM
Kingston Predator/Fury 32GB 3200Mhz
Video card
Asus Rog Strix 1070 8GB
Case
DeepCool Mattrex RGB
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
Cooler Master MK750
Monitor
Alienware 25" 240hz
OS
Win 10 Pro
Здраво ит другари
Денес за прв пат дознав како да ставам ad exchange и тоа на неодборен сајт од Adsense со недоволна содржина и работи перфектно.
Доколку некој е заинтересиран ќе кажам само на ит админите,дури може и на forum it mk да има ad exchange

Ja sum xainteresiran, moze li da mi kazes na mene ? Pls.

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
47.563
Мислења
982.106
Членови
35.804
Најнов член