Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Колапсот на FTX: Зошто пропадна втората најголема крипто-берза во светот

ContentBot

Робот (content unit)
12 ноември 2021
270
919
www.IT.mk
Крипто маркетот доби масивен удар во последниве неколку недели, а сите покажуваат со прст на еден човек – Сем Бенкман Фрид.

Тој е основачот на втората најголема крипто берза во светот – FTX.com. Според многумина, тој беше крипто генијалецот кој сите го чекаа да ја однесе крипто индустријата во следната фаза. Како профил на човек навидум не го интересираат пари, донира на хуманитарни цели, вози обична Тојота, и живее со неговите цимери… барем таква слика беше претставена за човекот кој го измами светот за милијарди долари пред да се разоткријат деталите.

Daniel86

Epic
28 мај 2013
3.939
10.769
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Philips 222EL
OS
Windows 10 Pro 64bit
Не бе криптото не е превара, баш е legit. Не знам откај вакви дезинформации...

Kpakep4e

Gaining Experience
18 јули 2020
93
187
Што има врска крипто со менувачници и лопови, ако пропадне штедилница парите ли не чинат?

Дајте малце ИТ форум сте, бар не коментирајте безвеза.

Испратено од LYA-L29 преку IT.mk форум апликација

bogdan.j

Gaining Experience
16 февруари 2018
154
426
Гостивар
ntpmk.net

Daniel86

Epic
28 мај 2013
3.939
10.769
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Philips 222EL
OS
Windows 10 Pro 64bit

coNNectMKD

Practice makes perfect
13 март 2017
1.098
1.206
Skopje
Што има врска крипто со менувачници и лопови, ако пропадне штедилница парите ли не чинат?

Дајте малце ИТ форум сте, бар не коментирајте безвеза.

Испратено од LYA-L29 преку IT.mk форум апликација

Кажи ми еден легит тип на „бизнис“/проект каде криптото било примарно платежно средство и истиот, не е за перење пари или сиви/црни бизниси? Не поврзувај фиат со крипто. Има шанси и нашиве пари поради X причини да им падне вредноста, али споредбено со криптото, разликата е милион вс 1 (милион шанси криптото да рикне пред нашиве пари).

Јас почнав со крипто негде крај на 2016/2017. Тогаш Етереум почнуваше од 40 долара да се крева како луд и сите се тепаа за графички. Тогаш таа година се убедував дека криптово е иднината бла бла бла бла. Искрено, појма немав што правев. Видовме дека се прават пари, купувавме графички, копавме нешто, се заебаваме по интернет, овие клауд сервисиве шо беа (пошто неискусни) не заклаа по некој 2/3 бона и тоа е тоа.

Од 2018 тврдам дека 99% од валутиве се користат примарно за криминал. Не дека така ми текнало, него со мало гуглање ќе видиш што се дешава. Сите тие што прават комбинации на интернет и кои се сумљиви, користат крипто како пејмент метод. Да не правиме муабет колку АСИК страни излегоа и само крипто примаа. Да биле легит ќе примале виса/мастер и ќе имале терминал за плаќање. Можеби одредени валути имале друга намена на почетокот или креаторот го замислил проектот за друга работа, но џабе е се тоа, денес единствено за криминал се користат. И ова зборам големиот свет во крипто, не ти и ја што трошиме 50 долари да се искоцкаме на нет.

Закчучок: Или правиш комбо со нив за да ќариш нешто или правиш нешто сиво/нелегално па затоа користиш крипто. Не глеам друга потреба.

Крипто или дигитална валута можеби и ќе биде стварно иднината, али тоа ќе бидат „токени“ или валути кои ќе бидат строго регулирани и контролирани. Валути што преку ноќ може да им падне или крене 70% од вредноста не може да се гледаат како нешто сериозно.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
9.706
13.360
Јас не знам како луѓе сеуште се крстат и надеваат во валути кои не се регулирани, тотално без никакви гаранции, и зависат од тоа како ќе им прдне на поединци главни играчи.

Разбирам дека убава беше заработката. Меѓутоа ризикот си постои секогаш. Ова разменско средство има најволатилна вредност до сега во историјата. Милиони копачи рмбаат, планираат и тријат раце дека ќе биде, а само неколку личности во светот на крај ќарат.
Мислењето е автоматски споено:

Крипто или дигитална валута можеби и ќе биде стварно иднината, али тоа ќе бидат „токени“ или валути кои ќе бидат строго регулирани и контролирани. Валути што преку ноќ може да им падне или крене 70% од вредноста не може да се гледаат како нешто сериозно.

Така е. Само да се надоврзам. Не може валута која е копана со графичка од дома да биде иднината. Дигитална валута се жирални пари. Но крипто без поддршка на економијата и која никако не е врзана со GDP, текови на пари и сл. нема да може да биде ништо повеќе од шпекулативен метод за перење на пари. Вредноста на средствата за размена мора да биде базирана на реални и мерливи фактори а не само понуда и побарувачка. Баш и затоа криптото е толку нестабилно.

Последна промена:

Ron26

Practice makes perfect
4 мај 2019
1.450
1.785
ваљда она бајнанс наредно ќе пропадне и да пукаме шампањот. Иначе децентрализирано е, вашите пари се добро инвестирани.

pipelin

*ੈ✩‧₊˚༺☆༻*ੈ✩‧₊˚
8 мај 2010
2.364
2.578
aleksandar.mk
pipelin's setup  
OS
macOS
А најјако е што типот почна да оди и на конференции, значи онакво мочање врз луѓе кои вложиле немам видено. Не знам како до сега некој не му го свирнал куршумот, јер нели америка дете се раѓа и одма пиштол му купуваат. Ептен мекуши испаднаа.

Онтопик:
Пропадна зашто ја водат неизживеани деца кои ќе видат многу пари, и слабо регулација или ја има но не е транспарентна.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.166
Мислења
1.007.152
Членови
36.674
Најнов член
Zl4tk0

ит маркет