- Ја почнал/а темата
Fiasco
Gaining Experience
Се извинувам ако веќе има отворено слична тема, не сум некој што користи Linux, но ме интересира која е предноста на Linux во однос на Windows? - Ако воопшто има некоја предност. :bye1:
Prva i najvazna prednost e sto Linux e OPEN SOURCE shto znaci deka e sloboden...Се извинувам ако веќе има отворено слична тема, не сум некој што користи Linux, но ме интересира која е предноста на Linux во однос на Windows? - Ако воопшто има некоја предност. :bye1:
Знам дека не е едноставно прашање. И фала за линкот :bravo:, како што реков се извинувам ако има слична тема.Ова прашање нуди можност за подолга дискусија и не е баш лесно да се даде одговор со неколку збора во еден пост. Сепак и едниот и другиот ОЅ имаат свои предности и маани. Најреална оценка треба да дадат оние кои ги користат и двата ОЅ.
BTW Читни ја темата Windows vs Linux.
Dobro.. ne e bash ista.. Tamu se zboruvashe za Windows vs Linux, a ovaa tema kje bide samo za Linux.. Taka da, istovremeno mozhe mnogu da pridonese za tie shto nemaat nekakvo iskustvo so Linux, a ne se dovolno odluchni za menuvanje na linux, ili pak sakaat neshto povekje da nauchat za Linux.Знам дека не е едноставно прашање. И фала за линкот :bravo:, како што реков се извинувам ако има слична тема.
Kako OSПС: Темава е за дискусија на Linux-от како кернел или оперативниот систем GNU/Linux ?
Брзината се разбира дека зависи од хардверските компоненти ... ама за Линукс сеуште нема некои многу добри игри направено... Но сепак може да се игра на негоА зошто да не е добар за играње ако имаш добри хардверски компоненти? Или кај линуксот тоа не зависи од хардверот?
UNIX е оперативен систем како Windows и Linux. Linuxот е клон од UNIXот создаден од Линус Торвалдс, знаши тие се 2 различни оперативни системи и не верувам дека ќе најдеш UNIX некаде, само UNIX-Like оператицни системи како Linux, MAC X, BSD...А Unix беше составен дел на Linux?
И ако веќе е дел од линуксот, тогаш зошто кога користев unix минатиот семестар, многу бавен ми беше... а погоре алекс наведе дека е брз :chudenje:
Има доста работи кои Линукс ги има а Виндоус ги нема, и обратно..така да останува на тебе да инсталираш и да ги здогледаш разликите. :ermm:Има нешто што го има LINUX а го нема во WINDOWS?
Самата архитектура е многу различна од Windowsот ... Прво кернелот, на Windows кернелот различно граден од Linuxot. На Linuxне ти е потребно да правиш Defragmentпоради тоа што Linux filesystemот е расличен и манипулацијата на фајловите се одвива на друг начин.Има нешто што го има LINUX а го нема во WINDOWS?