Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Која е идеалната ИТ кариера во Македонија ?

DF-1

Intern
13 септември 2007
98
2
Сведоци сме дека во Македонија сега има многу можности за ИТ едукација во смисол: 6 државни факултети + 1 (Е-бизнис), неколку (немам информација колку) приватни факултети, приватни ИТ академии за добивање на сертификати и така натаму...

Со други зборови, има можности и има кадар...

Кажете ми во која насока ја замислувате својата ИТ кариера, како мислите да напредувате, што сметате дека е најпрофитабилно, мислите ли дека ќе заработувате колку што би ве правело задоволни ?

_EAX

Intern
17 август 2007
827
6
www.rutix.byethost17.com
dobra tema, veruem deka ke padne teska diskusija.

nasoka: seuste nemam apla razmisleno, ali momentalno furam C.

najprofitabilno: system network administrator

zarabotka kako C programmer: nedovolno vo odnos na drugite zemji

dani_janev

Intern
19 април 2007
280
7
mislam deka najprofitabilno ti e software developeri i system administratori, inace jas se "zamilsluvam" kako web designer :)
i da, mislam deka zarabotkata ke e zadovolitelna ako ne i "previse" :)

DF-1

Intern
13 септември 2007
98
2
1. Зошто се трудиш околу С, ако сам мислиш дека не се заработува доволно како С програмер во оваа земја ?

2. Дали мислиш дека професијата програмер ќе ги задоволи твоите финансиски потреби на долгорочен план ?

# Дали некој размислува дека треба и економски да се образува, да ја спознае и економската страна на информатиката, да биде свесен за можностите и стратегиите за заработка, да се поттикне креативноста, дали (голем број луѓе се определуваат за програмираање мислејќи дека ќе живеат како милионери) сте размислиле дека ако сакате пари, треба да разбирате многу повеќе од програмски код ??

ПС. Јас самиот учам прилично програмирање, немам ништо против, но сметам дека ИТ луѓето не сакаат да ја научат бизнис страната, а сакаат да живеат, удобно. Мислам дека треба да се поработи на развивањето на оваа свест.

ППС. Колку мислите дека може да заработувате како програмер ? а како систем администратор ? може ли повеќе да се заработи ?

DF-1

Intern
13 септември 2007
98
2
mislam deka najprofitabilno ti e software developeri i system administratori, inace jas se "zamilsluvam" kako web designer :)
i da, mislam deka zarabotkata ke e zadovolitelna ako ne i "previse" :)

колку е за тебе превише ? 500 евра ? 1000 евра ?

Мислиш дека со толку пари го користиш целиот свој капацитет ?

Мислиш ли дека кога ќе треба да се грижиш за уште некој освен за себе, на пример, за деца, ќе можеш да си дозволиш да купиш стан, автомобил, опуштен одмор итн... ?

_EAX

Intern
17 август 2007
827
6
www.rutix.byethost17.com
1. Зошто се трудиш околу С, ако сам мислиш дека не се заработува доволно како С програмер во оваа земја ?

ucam C zasto toa go sakam, neli normalno e da go sakas toa sto go rabotis. Sto ke mi e da rabotam kako system administrator ako mi e dosadna rabota?

2. Дали мислиш дека професијата програмер ќе ги задоволи твоите финансиски потреби на долгорочен план ?

pa mislam deka platata e negde na sredina. da ne recam zadovolitelna

_EAX

Intern
17 август 2007
827
6
www.rutix.byethost17.com

Мислиш ли дека кога ќе треба да се грижиш за уште некој освен за себе, на пример, за деца, ќе можеш да си дозволиш да купиш стан, автомобил, опуштен одмор итн... ?

tocno e ova, i jas razmisluvam na toj nacin, zatoa i mislam deka nema dobro platena IT rabota vo makedonija

bas mu se cudev na eden covek, vrli 40 iljadi evra za na sheffild, i sea raboti kako programer za 27 iljadi.
Koga ke gi vrati parite?
Koga ke kupi stan, kola , deca ...

DF-1

Intern
13 септември 2007
98
2
Во тој случај, има ли предлози ? Што е тогаш најпаметно да се направи ?

И да, треба да се работи она што причинува задоволство. Но претпоставувам дека повеќето од нас ги интересира финансискиот мир, па постои ли начин да се биде инволвиран во ИТ, а истовремено и доволно да се заработи ?

_EAX

Intern
17 август 2007
827
6
www.rutix.byethost17.com
Во тој случај, има ли предлози ? Што е тогаш најпаметно да се направи ?

И да, треба да се работи она што причинува задоволство. Но претпоставувам дека повеќето од нас ги интересира финансискиот мир, па постои ли начин да се биде инволвиран во ИТ, а истовремено и доволно да се заработи ?

postoi, da zemam luge sto zavrsile ETF, da gi sednam vo nekoja prostorija i da im kazam programirajte, i eve vi plata od 12 iljadi, a ja ke uzivam i ke zimam 10 000 evra mesecno :LOL:

DF-1

Intern
13 септември 2007
98
2
Мислиш дека луѓето што завршиле ЕТФ (сегашен ФЕИТ), знаат многу , би работеле за малку или ?

Значи ти би сакал да водиш своја фирма за програмирање, така ? Што би правел, outsourcing ? Како би стасал до 10 000 Еура месечно ? Мислиш дека тоа е толку едноставно ? Или како би стасал до создавање на таква фирма ?

_EAX

Intern
17 август 2007
827
6
www.rutix.byethost17.com
Мислиш дека луѓето што завршиле ЕТФ (сегашен ФЕИТ), знаат многу , би работеле за малку или ?

neznam kolku bi znaele , ama definitivno poveke od nekoj sto zavrsil na privaten.
100 od 120 luge od moja generacija, neznaat da uklucat task manager, a sega ke bidat 4 godina.

Значи ти би сакал да водиш своја фирма за програмирање, така ? Што би правел, outsourcing ? Како би стасал до 10 000 Еура месечно ? Мислиш дека тоа е толку едноставно ? Или како би стасал до создавање на таква фирма ?

toa e ona sto go slusam poslednive denovi od luge sto gi znam sto go vodat toj biznis. ne deka ja ke go pravam toa ali onaka go spomnav kako in-bussines

igorkrst

Intern
13 јули 2007
400
1
Моментално најбарани се програмери, нема некој што програмира квалитетно или полуквалитетно а да не е вработен и сигурно зема надпросечна плата.

Систем администратор во државава има поинакво значење него ли на запад. И ако не работиш во неколкуте појаки фирми нема многу корист од тоа.

Кај нас моментално кај лаиците меѓу кои има и такви што вработуваат, постои термин „IT“. Е сега тој ИТ треба да знае се’: администрирање на домени и разноразни сервери, програмирање, веб и фото дизајн, секаков хардвер и софтвер, бази на податоци, мрежи и телекомуникации....
Јас сум се чудел на огласи какви се услови, познавања бараа, човекот треба да е фантом!

TheOracle

Intern
16 септември 2007
12
1
Лично мислам дека во моментов во МК не се најплатени ИТ луѓето...други професии како добри економисти или маркентинг се многу повеќе платени , барем оние кои јас ги познавам... Е сега сите тие работат за големи банки некои странски фирми осигурителни компании и слично... Интересен е фактот дека земено и просечно ИТ луѓето не с ево првите 3 места на најдобро платени туку тие позици одат во банкарството, осигурувањето и маркетингот. (го знам ова од релативно релиабл извори)
Е сега кога сме во ИТ домеинот според мене најдобро платени се софтвер инжењерите , па софтвер девелоперите (верувам дек повеќето ја знаат разликата помеѓу овие две позиции, во мојата фирма ги има и двете по систематизација) па после доаѓаат администраторите на бази. Систем администраторите не се најатрактивни позиции.

Јас лично работам Софтвер инжењеринг а надоместот за тоа ми е ајде да кажам повеќе од солиден. Но бидејќи работат ми е доста врзана со странство и стално сум надвор , иако не треба да правам споредба со таму, но мојата плата во однос на истат работа например во Естониа е мачја кашлица. Се уште во Македонија не е направена вистинска евалуација на добрите кадри. Лично познавам повеќе од 5 луѓе кои фураат аутосрсинг и заработуваат тонс оф мани, и за жал остатокот шо ги познавам бараатр начин д асе свичаат на таков начин на работа или д а бегаат од овде.
ДА скратам малце, поентата ми е дека колку и да се заработува овде ако немаш од мам и тато во најмала рака барем станче , речиси никогаш нема да о имаш тој нормален живот шо некоја го спомна погоре.
Често сум сведок на компарациите ама знаеч ли колку зимаат другите а вие компјутерџиите колку... тоа е многу погрешно... секој треба да си с ебози за место под сонцето....

У мк нема можност за добра едукација.... само еден пример ќе ви кажам... не постојата центар кој нуди обрзаование за Оракл, па и да има тоа е ужасно скапо ако не ти плати фирма (3000-5000 еур з адва дена курс)... Факултетите нудат можност само да се насочиш барем..и според тоа без да ги девалвирам другите факулети би го зидвол ПМФ кој сега нуди доста интересни програми...

ПС. Не постои нешто како матрица за иделана ИТ кариера, ваљда е индивидуално тоа кој каде и со што се осеќа нај ок....

_EAX

Intern
17 август 2007
827
6
www.rutix.byethost17.com
Моментално најбарани се програмери, нема некој што програмира квалитетно или полуквалитетно а да не е вработен и сигурно зема надпросечна плата.

Систем администратор во државава има поинакво значење него ли на запад. И ако не работиш во неколкуте појаки фирми нема многу корист од тоа.

Кај нас моментално кај лаиците меѓу кои има и такви што вработуваат, постои термин „IT“. Е сега тој ИТ треба да знае се’: администрирање на домени и разноразни сервери, програмирање, веб и фото дизајн, секаков хардвер и софтвер, бази на податоци, мрежи и телекомуникации....
Јас сум се чудел на огласи какви се услови, познавања бараа, човекот треба да е фантом!

si se cudel zaso lugeto sakaas so pomalce pari da projdat.
ja do sea ne sum videl covek sto se razbira vo sve toa. dodusa i nema, barem edna od navedenite nema da ja znae.

jpetrov

Intern
19 мај 2007
136
0
какво прашање таков одговор. идеална ит кариера е во МК е онаа во која си мајстор. Ако си мајстор, и тоа не важи само за ИТ, еве и лимови да правиш - нема да се случи ниту да останеш без леб ниту да се пожалиш од животот.

Проблемот е во „модата“. На времето беше „ин“ да се биде доктор и адвокат, а сега им се придружија професиите бизнисмен и компјутераш. Па имаш еден куп баби кои викаат „сине учи да работиш со компјутери да не останеш без леб“. Тоа продуцира еден куп луѓе кои во себе немаат ни трошка иницијатива, желба и волја да бидат мајстори во тоа што сакале / ги натерале да учат. Е тие луѓе не се мајстори и тие до крај на животот ќе „куцаат“ и „цртаат“ софтвер во некој магацин на патот кон Косово.

Не сакам да бидам лошо сватен, но се познаваат „хакерите“. Се друго е конфекција.

DF-1

Intern
13 септември 2007
98
2
Vidi, da, idealna e taa vo koja si majstor. No, ako zememe deka se moze da se nauci, i deka kaj nas ima izbor za poveke nasoki vo IT, koja bi bila sovrsenata, ako zememe vo predvid deka se raboti za ambiciozni mladi luge ?

Neka e i samo hipoteticki, koja e karierata so koja e najdobroto nesto koe moze da mu se sluci na eden IT pro ?

Smetate li deka za da se stane ekstremno uspesen, potrebno e da se nauci biznisot i ekonomijata i marketingot vo taa nasoka ? Ako e taka, dali nasite institucii gresat, so toa sto produciraat striktno "naucni" kadri, poslusni rabotnici, evtin outsourcing ... A mnogu malku, ili skoro voopsto ne se posvetuva vnimanie na toa da se naucat IT lugeto da bidat ambiciozni, samostojni, inovativni, da razmisluvaat za biznisot, za komunikacijata so luge itn...

a da, i tocno e toa, deka ima mnogu luge koi se "izgubeni" vo ovaa profesija. Nekoj im rekol deka "se zemaat mnogu pari od kompjuteri" i ete tie ucat informatika. A kutrite, pri programiranje ne znaat da gi vovlecat redovite, zaradi preglednost, uste ne mozat da vodat smetka za {}, za osnovna sintaksa i slicno. Pri dizajniranje isto taka gledaat bledo i nekreativno, matematika se tapa, za hardver delovite im se cinat kineski znaci...Mnogu malku razbiraat, ama vazno ucat informatika. Mnogu mi e zal za vakvite primeri.

DF-1

Intern
13 септември 2007
98
2
TheOracle, mozes li barem da ni kazes vo koja firma rabotis, ako ne e tajna ?

Inaku oficijalno, vo Makedonija najbarani se Java programeri gledano od celosen aspekt na IT workforce, spored rezultatite od istrazuvanjeto na MASIT sprovedeno vo 2006 godina

deXterche

Intern
19 септември 2007
27
0
Најпрво да расчистиме некои работи
Во Македонија има доста квалитетен кадар (било да е со факултет или без). Секоја IT професија си бара својствени доквалификации, што е нормално еден млад студент да ги нема од почеток, но, ако има добра основа за брзо време ќе ги стекне (ќе се надгради). Имам приметено, сите викаат факултетите кај нас не нудат добар степен на образование, се по стари програми и сл. Знаете кој го вика тоа? Тој што не сака или му е мака да учи па само бара други кривци за неговото слабо знаење. Сум ги видел програмите и на државните и на приватните факултети, до некаде се слични, но за нијанса приватните делат, имаат подобра програма. Нашите факултети можат добро да те потковаат за да можеш без поголем проблем да се одредиш кон кој пат ќе продолжиш понатака (било систем администратор, софтверски инженер, веб апликативен инженер, администратор на бази...). Доволно е само 1 година пракса или волонтирање во некоја фирма.

Е сега има дечки кои се самоуки, и завршиле само средна школа. Но и кај нив има добри поединци, проблемот е што тие најчесто се строго насочени кон една област, и да не речам ја работаат механички. Така да спектарот на места за работа им е до некаде ограничен.

Да се вратам на темава
Немора да се праша која е иделна ИТ кариера кај нас, се знае која е светата тројка МТ, Сивус и Т-мобајл тука некаде влегува и Космофон (секој кој завршил во една од овие компании и паметно го искористил тоа место сигурно си го решил животното прашање). Па ги имаме некст сенс, он нет, сите банки (како администратор на бази)...Има избор, има дебели плати кои се движат од 500 евра нагоре, што за наш стандарт е сосема доволно. Гледам сте пишеле најбарани се софтверските инженери, па систем администаторите...зборите како да сме примени во гугл или мајкрософт, па сега бираме која позиција е најдобра и најплатена. Се е тоа релативно, секој почнува од најниска позиција па ако го бива иде нагоре. Нормално дека секој член тука ќе ги изнесе позициите за кои е најспремен (како и што направи членот TheOracle), и го поддржувам тоа, али реалноста е многу поинаква и посурова, не е битно на која позиција си, битно е во која компанија ја имаш таа позиција.

Ata

Intern
21 април 2007
418
15
Гледам се некако околу пари се ви се врти. Не дека е тоа лошо, ама прекуглава му е од таканаречени информатичари кои се запишале на факс оти тоа било барано, и мислам само ако земат диплома, готово којзнае колку пари ќе земаат. Жалосно, таквите најчесто никогаш нема да просперираа, зашто прво не се запрашале што ги интересира и што ги влечи. За да бидеш добар во нешто треба да го сакаш.

Констатацијата дека секој може се да научи, можеби е точна, за мене не прифатлива. Да, секој може да знае, ама само генијалецот разбира.

Имаш слчај на студенти кои имаат 10 по електроника, убедени се дека се знаат, идат на лабараториска, не знаат отпорник и кондензатор да распознаат, едно коло да поврзат не знаат, ама дај им задача, одма ќе ти ја решат.

Има и полно "програмери" , цел живот на ливче програмирале, дај им компјутер не знаат да го пуштат, а имаат висок просек.

Конкретно за прашањето, јас воопшто не се замарам со тоа колку пари ќе земам и дали тоа што го учам и го сакам, е ценето/барано и сл.
Мене битно ми е да го учам тоа што го сакам, да знам и да го разбирам, да се усовршувам, пред се за лично задоволство дека знам и разбирам, а не за да најдам добро платена работа.

Нормално дека мора од нешто да се живее, ама нешто што не ме влечи, не би го работел ни за сите пари на светот.
А нешто ако го сакам, па и никогаш да не најдам работа, ќе го учам.

Штета е што многу, прво размислуваат што било барано и платено, пред да размислат што ги интересира и за што имаат акал да работат.

Искрено, не може секој програмер да биде, може секој да ја научи синтаксата, тоа е најлесно, ти треба пола саат, ама за да бидеш добар програмер, нажалост треба да имаш малце повеќе. Ова само како пример.

Ata

Intern
21 април 2007
418
15

Пусти ген наш ,преку ноќ сакаме милионери да станеме.

Ata

Intern
21 април 2007
418
15
Vidi, da, idealna e taa vo koja si majstor. No, ako zememe deka se moze da se nauci, i deka kaj nas ima izbor za poveke nasoki vo IT, koja bi bila sovrsenata, ako zememe vo predvid deka se raboti za ambiciozni mladi luge ?

Neka e i samo hipoteticki, koja e karierata so koja e najdobroto nesto koe moze da mu se sluci na eden IT pro ?

Smetate li deka za da se stane ekstremno uspesen, potrebno e da se nauci biznisot i ekonomijata i marketingot vo taa nasoka ? Ako e taka, dali nasite institucii gresat, so toa sto produciraat striktno "naucni" kadri, poslusni rabotnici, evtin outsourcing ... A mnogu malku, ili skoro voopsto ne se posvetuva vnimanie na toa da se naucat IT lugeto da bidat ambiciozni, samostojni, inovativni, da razmisluvaat za biznisot, za komunikacijata so luge itn...

a da, i tocno e toa, deka ima mnogu luge koi se "izgubeni" vo ovaa profesija. Nekoj im rekol deka "se zemaat mnogu pari od kompjuteri" i ete tie ucat informatika. A kutrite, pri programiranje ne znaat da gi vovlecat redovite, zaradi preglednost, uste ne mozat da vodat smetka za {}, za osnovna sintaksa i slicno. Pri dizajniranje isto taka gledaat bledo i nekreativno, matematika se tapa, za hardver delovite im se cinat kineski znaci...Mnogu malku razbiraat, ama vazno ucat informatika. Mnogu mi e zal za vakvite primeri.

Чекај, не ми е јасно.
Ти учиш ствари од Ит за да земаш голема плата, или тоа те влечи ,сакаш да го работиш и сварно те интересира.

Ако е првото, ... не знам, жалам.

deXterche

Intern
19 септември 2007
27
0
Ata по муабетов се гледа дека сеуште те издржава некој и не си видел мака во животот. Кога ќе ти требаат пари ќе го работеш тоа за што ќе најдеш работа (зборам за ИТ индустријата). Неможеш да бираш, не си во положба. Гледам уште се замарате со малограѓанштина, кој каков просек има и колку знае. Па оставете го тоа веќе еднаш, секој за себе нека си гледа. Знаете колку луѓе се со над просечен IQ? 1-2%, а предноста нивна е што ако ти сваќаш за пола сат =, тој истата работа ќе ја свари за 10 минути, ништо повеќе. Седнете на компјутер, работете и ќутете, тој што му оди бизнисот си ќути и си работа, на тој што не му оди, вака се досаѓа и пише по форуми. Сите ни се криви освен ние самите.

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
48.825
Мислења
1.001.710
Членови
36.638
Најнов член
Dina M