Стани премиум член, добиј куп бенефити и поддржи ја работата на IT.mk!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Кој е подобар: MS SQL или MySQL

vlatkorun

Intern
8 јуни 2007
633
14
Aj kazete koj ima dobro iskustvo so MS SQL i MySQL koj od ovie e podobar.Imam citano razni napisi na internet ednite vikaat sql drugite velat MySql.

vojkan

Intern
19 јуни 2007
404
4
MySQL = besplaten, raboti na ms/linux/unix platforma. Nema podrshka za .NET
MSSQL = koshta, raboti samo na ms platforma. Ima podrshka za .NET

lizardlabs

Intern
23 август 2007
58
1
MS Sql ti e DBMS (database management system) nabildan so karakteristiki za ralcioni bazi na podatoci sposoben za rabota vo Enerprise resinja (demek za golemi kompanii), a MySql ti e poveke kako mnozestvo na tabeli so relacii. Nesto kako "turska roba" vo sporedba so MSSQL. Sepak moram da priznaam deka MySql od verzijata 5.0 ima znacajni podobruvanja na poleto na aplikativna podrska, administracija i sl.

Kako i da e, dokolku si pocetnik i sakas da pocnes da ucis za "realcioni bazi na podatoci" (spored mene) podobro e da se fatis za MS Sql (ima odlicen help sistem, a i kaj nas dosta se koristi pa mozes da si najdes rabota kaka DB Admin).

Dokolku si CEO na nekoja kompanija sto treba da resi kakov sistem ke koristi za cuvanje na svoite podatoci, toa zavisi od trojstvoto OS/Aplication Framework/DBMS i odprilika bi bilo vaka: Win/.Net/MSSQL; Linux/PHP/MySQL; Unix-like/Java/Oracle; ili taka nekako. Abe prasaj nekoj od programerite, oni se znaat.

Inaku i MSSQL vo nekoi varijanti odaga besplatno.

TheOracle

Intern
16 септември 2007
12
1
Двете бази се релативно ок од она мое искуство кое е скромно ....Јас ипак би гласал за MySQL...али имам една сугестија... Пробајте OracleXE и мислам брзо ќе стане еоваа дискусија безпредметна..:)

jpetrov

Intern
19 мај 2007
136
0
Реално, според карактеристики:

1. Oracle
2. MS SQL
3. MySQL

MySQL од друга страна е базата која ја користам за 90% од проектите. Бидејќи е оптимизирана за веб проекти, има ок перформанси и одлична поддршка и цена. Но од друга страна би помислил два пати да направам систем на УЈП во MySQL.

Значи одговор нема. Ако работиш Веб проекти - MySQL ти е одличен производ дури и за Windows околина. Ако ти треба моќна но слободна база разгледај го PostgreSQL.

Од друга страна ако сакаш да платиш а не ти пречи Windows околина MS SQL ти нуди многу за вложените пари. И конечно ако сакаш нешто најдобро, плус универзално а не жалиш пари Oracle.

Има и други варијанти како DB2 итн. Исто така многу е интересно да разгледаш малку на интернет и за ORM. Тоа ти е рамка на бизнис логиката на софтверот која ги апстрахира базите, конекциите и податоците во нив на објектно ниво. Многу од овие ORM frameworkovi се слободни за користење. Пр. ти е Active Records во Ruby on Rails или Hibernate во Java.

HKD

Intern
16 август 2007
8
0
Мислам дека би се согласил најмногу со jpetrov.
А зашто?
Редоследот добро го напиша, и незнам зашто некои од прехтодните коишто испратиле мислења го ставаат MySQL пред MS SQL само затоа што е бесплатен. Тука збориме за КОЕ Е ПОДОБРО ОД АСПЕКТ НА ФУНКЦИОНАЛНОСТ. Јас сум работел и со двата типа на бази на податоци и MySQL сум го користел многу повеќе бидејќи повеќе од проектите ми биле на PHP платформа. МySQL е направен специјално да е free и open source, па затоа и е неразделен од PHP, но MS SQL е направен повеќенаменски и неслучајно треба и да се плати лиценца за користење. Но затоа во контекст на сево ова, еден едноставен совет. Доклку ви треба база на податоци којашто ќе ја користите за една конкретна веб страна, и со една директна намена, значи немате многу лево десно, нема многу компликации, дефинитивно со MySQL би можеле да завршите супер работа ем бесплатно е... Но во случај да градите некој систем којшто ќе има потреба од не само една база, туку повеќе поврзани меѓусебно, или систем којшто пред се, многу ќе е важна неговата стабилност, тогаш неможеме баш да го споредуваме многу MySQL со MS SQL. Тогаш MS SQL е во преден план.
А за Oracle, не станува тука збор за тој тип на DBMS, па затоа не дадов некој конкретен коментар.

by d way, Супер ви е преработена странавава (прв пат имам прилика да пишам коментар и да ве посетам после реновирањето на сајтот)

Поздрав

secure.boy

Intern
23 јануари 2008
125
1
pa ako se zboruva za mala DB mozes da ides so free
no ako stanuva za nesto ozbilno biznis togas ke ti treba support i povise CPU's memory storage
ako e za mysql togas innodb e dobro resenie
ili postgresql

@ vojkan so podrazbiras so .net podrshka (imam raboteno so C# i mysql, e do sega nikoj ne mi se javil za bilo kakvi problemi ()

poveke preferiram postgresql http://www.postgresql.org/download/

Andrijeski

Gaining Experience
1 март 2007
2.599
65
andrijeski.net
Разгледав што сум напишал пред 1 година, и да, откако добро размислив морам да кажам дека се согласувам со jpetrov и HKD :)

leopard

Intern
13 март 2008
60
5
MySQL без дилема... Проблемот е само што во МК ретко кој го разбира, бидејки главно се изучува MS SQL. Инаку, многу е полесно да се работи во MS SQL отколу во MySQL.:p

aleks87

Intern
9 јуни 2008
1
0
eve jas sum glanc nov na forumot, i prvoto pitanje mi e na kakvi problemi moze da se naleta ako se ime SQL Server 2005 Studio Management, koj e simnat od net, so znaci, ne si dal denar za nego?thanks

27 јуни 2009
23
1
MS SQL Server vo sebe sodrzi : osven Relational Engine uste i OLAP and Data Mining Engine - Analysis Services, Reporting Services, Integration Services. Sevo ova normalno deka kosta Ako se pravi paralela uste najeftin e vo odnos na Oracle+Hiperion, DB2+Cognos i SAP+Business Objects. MySQL ima samo reduciran set na features so koi dosta moze da se izraboti no mnogu ponazad e od gornive.

Nema tuka podobar polos, tuku sto se ocekuva da se izraboti so nego i normalno da se znae toa. Nikoj nema sam da go sraboti toa namesto developerot ili database developerot.

Pozdrav
Alex

Street h4ck3r

Intern
11 мај 2009
181
8
Ако имаш пари да платиш земи го MS SQL , ако немаш пари земи го MySQL. :)) Тоа ти е мој совет , а иначе и двата се добри .

sojic

Intern
29 април 2007
435
24
Ќе бидам краток бидејќи сум кнап со време.

Пред 5 години, MSSQL беше подобар... меѓутоа сега... MySQL.

Ако не сте знаеле Facebook што има изнад 200 милиони посетители кои секоја секунда прават по миљони requesti... нема проблем.... кога некои кинески банки се префрлаат на MySQL... нема што да размислувам за база во УЈП дали да биде или да не биде на MySQL.

Иначе... сега мора да одам... во следниот пост... критика за MSSLQ.

feit

Intern
12 февруари 2009
684
44
Еј абе читајте малку повеќе околу темите. Таа тема е отворена пред две години.......

27 јуни 2009
23
1

Ако не сте знаеле Facebook што има изнад 200 милиони посетители кои секоја секунда прават по миљони requesti... нема проблем.... кога некои кинески банки се префрлаат на MySQL... нема што да размислувам за база во УЈП дали да биде или да не биде на MySQL.

Aj koga ke imas povece vreme daj malku konkretni argumenti zatoa sto mnogu luge go citaat forumot, a nesto da se tvrdi bez nieden konkreten argument e "rekla kazala".

Jas go znam rabotam i proucuvam SQL Server relativno podolgo vreme i verovatno mozam da dadam precizen odgovor na najgolem del od prasanjata za negovite features , issues ili price na bilo koj citatel na ovoj forum.

Ako si ti ili bilo koj drug sposoben toa da go kaze i dokaze za bilo koja druga baza od DBF pa do Google , bujrum da slusnam koi se tie prednosti.

BTW sekoja pogolema firma ima IT resenija minimum na 3-4 RDBMS-a retko koja firma e tolku heterogena da raboti isklucivo samo so edna baza. Toj sto kazuva takvi prikazni samo dokazuva deka nema prakticno iskustvo vo rabota so golemi firmi. Za sporedna T-Home - Makedonija imaat: MS SQL, Oracle, Sap i razni drugi poniski podatocni strukturi.
Boing ima : Oracle, MS SQL Server, IBM DB2 i Postgre koe neznam dali isto vo IBM da go brojam, a da ne zboruvame za site mozni accesi i clipperi po nekoi lokalni sektori.

Sledniot link moze da e nekakvo merilo za koj kako stoi na svetskiot pazar, zatoa sto Gartner ima visok ugled.

Well: Argumenti i samo argumenti pocituvam, pljukanje i navreduvanje za po doma.

Alex

bitmaster

Intern
14 јули 2009
1
0
I MSSQL i MYSQL si imaat svoi prednosti i svoi nedostatoci. Vo zavisnost od serverot na koj se postavuva bazata dali e LINUX ili Windows najcesto zavisi koj od ovie go primenuvame. Vo web aplikacii nepisano pravilo e deka MSSQL server odi so .NET a MYSQL so PHP, no isto taka moze da se najde i varijanta kade vo ASP.NET aplikacija se koristi MYSQL baza.

Zaklucok:
Vo zavisnost od potrebata go birame resenieto.
I go molam tipot da mi kaze zosto e polesen MYSQL... :))

NoLander

Intern
11 ноември 2007
216
15

:) што се вика искуство е искутсво

УЈП е гола вода за можностите на MySQL
MySQL има многу добри можности за големи проекти, но кој да чита

MySQL e срцето на многу големи проекти

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
45.659
Мислења
946.770
Членови