Стани премиум член, добиј куп бенефити и поддржи ја работата на IT.mk!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Кирилица и Joomla

Статус
Затворена за нови мислења.

igorkrst

Intern
13 јули 2007
400
1
Вака инсталирав LAMP на една машина и ставив Joomla, ставив еден џумла темплајт шро ми се допаѓаше ама кога почнав да ги пишувам имињата на менијата на почетната страна ми се појавуваат рзни други карактери. Мислам дека при инсталациј ана џумлата прашуваше која кодна страна ќе се користи и мислам дека дефолтно е UTF-8.
Ќе ми каже некој зашто неможе кирилица да ми бидат имињата на менијата и слично. Да не треба да ставам некој сетинг на табелата во mysql-от?
Предлог?

nicky

Intern
7 декември 2007
5
0
Влези во MyPHPAdmin и провери текст полињата каков енкодинг имаат. Едноставно отвори некоја табела која има текст полиња.

Доколку COLLATION на текст полињата не е utf8_general_ci

тогаш ќе треба да ја рекреираш базата (инсталација одново). Најпрво креирај нова база со DIFOLT COLLATION наместен на utf8_general_ci после инсталирај Joomla одново но сега одбери базата на Joomla да е онаа која претходно ја креира.

Се надевам дека ќе ти помогне ова.

S

pwnz0r1lla
8 март 2007
1.550
52
www.it.com.mk
Влези во MyPHPAdmin и провери текст полињата каков енкодинг имаат. Едноставно отвори некоја табела која има текст полиња.

тогаш ќе треба да ја рекреираш базата (инсталација одново). Најпрво креирај нова база со DIFOLT COLLATION наместен на utf8_general_ci после инсталирај Joomla одново но сега одбери базата на Joomla да е онаа која претходно ја креира.

Bi trebalo da pomogne. Slichna situacija imavme i so vbulletin, odnosno naslovite na forumite na kirilica pretstavuvaa problem pa morashe da menuvame encoding na polinjata. No ne beshe potrebno preinstaliranje.

Probaj ja sugestijava.

igorkrst

Intern
13 јули 2007
400
1

Вака, направив нова база со collate utf8_general_ci и при инсталација на Џумлата и ја наведов претходно креираната база. Инсталацијата во таа база ги направи дефолтните табели и се пројде во ред. Ама кога пробав да сменам име на мени во кирилица, ПАК истиот проблем. Еве prntscreen
2nin0pw.jpg

Грешам негде?

Чаре?

Deja-Vu

Intern
28 октомври 2007
18
1
пробај да го додадеш кодот
Код:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />

меѓу таговите <head> </head>
во index.php на темплејтот кој го користиш

igorkrst

Intern
13 јули 2007
400
1
пробај да го додадеш кодот
Код:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />

меѓу таговите <head> </head>
во index.php на темплејтот кој го користиш

2z6h114.jpg

Нејќит!:rolleyes:
Ама во секој случај фала ви на сите!

Иначе додадов и во my.cnf делот [mysqld]
character-set-server=utf8
collation-server=utf8_unicode_ci
init_connect='set collation_connection = utf8_unicode_ci;'

и во [client] делот:
default-character-set = utf8

па рестарт на mysql

и пак нејќе. Ќе го баталам.

dani_janev

Intern
19 април 2007
280
7
vaka kako sho prochitav ne bi trebalo da imash problemi...
a dali imash instalirano makedonski jazik u joomlata? znachi kako jazik ne samo podrshkava
ili pak probaj nanovo instaliraj...i taka ne e nekoj dolg proces...e i da probaj ovoj pat so WAMP v.5.3

igorkrst

Intern
13 јули 2007
400
1
Немам инсталирано мк јазичен пакет во џумла, ќе го пробам уште тоа.
Фала!

jpetrov

Intern
19 мај 2007
136
0
Во Joomla! конфигурацијата имаш подесување на локале - и таму треба да внесеш mk_MK.UTF-8

igorkrst

Intern
13 јули 2007
400
1
Значи проблемот мој се среди!
Еве може ќе помогне на некој друг:
Во џумла админ Site>Language Manager се бара charset, таму ми беше ставено ИСО_нешто, го преправив во УТФ. Потоа каде што ми е инсталирана Џумлата има фајл database.php, треба да се откоментира следната линија:
//@mysql_query("SET NAMES 'utf8'", $this->_resource);
Истотака ставив МК за Џумла, и да ви кажам МНОГУ се разочарав, затоа што пакетот за МК не беше достапен на joomla.org иако на форумот гледам дека има ентузијасти кои ја превеле. Друго што се разочарав е што ПАК и таму имаше проблем со бугари-македонци-јазик, па го бунат модераторот на форумот, нејсе.

И еве јавна поддршка на jpetrov и тимот што работи со него за преведување на Џумла 1.5:bravo:

Уште еднаш фала на сите што се понудија за помош.

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн администрација

Статистика

Теми
45.586
Мислења
945.393
Членови
34.072