Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Канцелариска столица

JasSum

Unstoppable
8 мај 2007
2.272
2.659
Пред многу години кога во едно списание (на хартија беа тогаш сите) гледајќи ги статиите за врвните светски дизајнери што на прашањето, што работна конфигурација користат, имаше еден дечко што одговори дека има работна столица (не и паметам името) и работно биро (исто не му паметам името) и дека тоа е основата, а се друго е менливо со развојот на технологијата и во суштина не е многу битно за дизајнот.
Ми остави впечаток на интересно размислување, што со тек на годините се покажа точно.
Канцелариска (работна) столица го чува здравјето и овозможува работа во која нема да имаш непријатности од седењето..

Проблем е што како и за се друго, колку пари, толку музика. За малку пари се купува ѓубре, за многу пари се купува сериозно добар стол.
На пазарот (во светот) изборот е преголем особено во долниот сегмент.

Би ги поделил во 4+1 група.
1. Ефтинарија - до 10.000 (150евра)
2. Средна цена - 10.000 - 20.000
3. Квалитетни - 20.000 - 50.000
4. Премиум - 50.000+
+1 гејмерски столици - голем дијапазон на цени и сите во суштина се ѓубре во однос на соодветна столица во истиот ценовен ранг, ама народ сака светкави џиџиња и турбофолк...

Проблем е што Македонија е ограничена во избор и најчесто има кинеско ѓубре што варира во цена поради дизајн а не и квалитет.
Па подобро е да се седи на добро дрвено столче што те држи исправен од седење криво оти седалото се клацка на амортизерот и наслонот на грбот е секогаш под некој агол оти не може да се држи право.

Втор проблем е што цените се драстично пораснати и тоа што пред неколку години беше 400 сега е 600 евра, тоа што беше 700 сега е речиси 1000. Инфлација од 3% што би рекле клептомани вработени во највисоките институции.

Според повеќе препораки, цена на столот треба да се изрази во тоа колку не чини на годишно ниво. Стол од 150 евра што трае една година е 150 евра годишно.
Стол од 1000 евра што трае 15 години е 66 евра годишно, со дополнителен момент дека тие 15 години имате супер држење на телото и помалку потреба од масажа, физикална терапија и одење и барање на ново столче...

Убедувањето дека и тоа од 100 евра врши работа е точно. И со фичо може да се оди на море. Свиткан и згужван, ама ќе стигнеш. И на даска се седи. Како се седи и колку тоа се плаќа во следните декади од животот е дел од приказната.

Моето досегашно искуство е со три столици од ист бренд. Steelcase.
Let’s B - 3 години
Reply - 3 години
Please v2 - 1 година
Првите две се одлични столици и кога почнав да ги користам се потсетив на воведот во сторијава. Дека добро столче е можеби најбитниот дел од опремата што ја користи „компјутерџија“. Третата столица ме убеди во тоа. Разликата помеѓу првите две и третата е како од првите две до ефтина кинезарија.

Сега сум во потрага за нова столица и видов дека на пазаров има неколку фирми што носат интересни столици, па да споделите искуство, која столица од кој бренд/продавница ја користите (колку време и со која оптовареност - висина/килограми)

Тоа што видов дека се нуди е:
delightoffice
b2solutions
salon29 - иако не сум убеден во квалитетот
comfortcorner - имаат копии на некои познати столици, ако има некој искуство добро е да сподели
hedra - имаат само една столица со лошо ривју на нет

Доколку имате и други предлози, би било добро да ги пишете па да се додадат на списоков.

Последна промена:

Fredy

Unstoppable
12 октомври 2014
1.189
3.157
Skopje
Fredy's setup  
Processor & Cooler
Intel I5 13500 /Noctua D14
Motherboard
Gigabyte B760 Gaming X DDR 5
Storage
970 evo plus 500gb + Kingston A2000 NvMe 1Tb + SSD Samsung 850 pro 256gb
PSU
EVGA SuperNova 750 G3
RAM
2x16GB DDR5 Kingston Fury Beast @6000Mhz
Video card
MSI 3080 Suprim
Case
NZXT s340 Elite
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard
G.Skill Ripjaws KM780 RGB cherry mx brown
Audio
Sennheiser HD 518 + Kurzweil KS40A
Monitor
Asus RoG PG279Q 1440p 165Hz IPS
OS
Windows 11 Pro
Одете седнете ја кинд 203ката во Салон 29 и ако ви одговара седењето - купувај.
5+ години ја имам,столицата нема мрднато.
Башка имаат резервни делови со години + опција да го претапацирате седалото и/или да го замените сунѓерот.
Фактички добивате модуларна столица која може дел по дел да се обновува.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.413
7.504
Скопје
www.facebook.com
salon29 - иако не сум убеден во квалитетот

Brado Tulio Mesh Black pvc

ја имам веќе 3 години. Почна да крцка механизмот до пред скоро. А има и помалце клатење напред и назад.
Со оглед на тоа пак сеуште си брка работа. пред неколку години ја земав околу 9000 денари, сега гледам дека се поскапени.

JasSum

Unstoppable
8 мај 2007
2.272
2.659
Одете седнете ја кинд 203ката во Салон 29 и ако ви одговара седењето - купувај.
5+ години ја имам,столицата нема мрднато.
Башка имаат резервни делови со години + опција да го претапацирате седалото и/или да го замените сунѓерот.
Фактички добивате модуларна столица која може дел по дел да се обновува.

Дали си пробал стол од повисока класа да го споредиш со ова шти го нудиш?
Удобното седење зависи од квлитетот на сунѓерот. Ако после година дена седењето е пропаднато, и треба да стануваш на 10 минути, не би рекол дека е добро.
Воедно при давањето оценки замолив да се каже колку време се користи и со кој габарит се оптеретува столот (висина/маса).
Не е исто 60 кг и 120 кг.
Повеќето столици се ок за 170цм, 60кг, ама за 200цм со 120кг, веќе е проблем висина на наслон за грб, издржливост на сунѓер...
Затоа некои од премиум столиците се со мрежа која е поотпорна и потрајна.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.426
32.751
roka.mk
Столица што ја спомна членот ја имам 4+ години. Не е мрдната. Не се опишувам,ме знаеш.
Удобното седење зависи од квлитетот на сунѓерот. Ако после година дена седењето е пропаднато, и треба да стануваш на 10 минути, не би рекол дека е добро.
Воедно при давањето оценки замолив да се каже колку време се користи и со кој габарит се оптеретува столот (висина/маса).
Повеќето столици се ок за 170цм, 60кг, ама за 200цм со 120кг, веќе е проблем висина на наслон за грб, издржливост на сунѓер...

Fredy

Unstoppable
12 октомври 2014
1.189
3.157
Skopje
Fredy's setup  
Processor & Cooler
Intel I5 13500 /Noctua D14
Motherboard
Gigabyte B760 Gaming X DDR 5
Storage
970 evo plus 500gb + Kingston A2000 NvMe 1Tb + SSD Samsung 850 pro 256gb
PSU
EVGA SuperNova 750 G3
RAM
2x16GB DDR5 Kingston Fury Beast @6000Mhz
Video card
MSI 3080 Suprim
Case
NZXT s340 Elite
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard
G.Skill Ripjaws KM780 RGB cherry mx brown
Audio
Sennheiser HD 518 + Kurzweil KS40A
Monitor
Asus RoG PG279Q 1440p 165Hz IPS
OS
Windows 11 Pro
Сум седел на Herman Miller :D
Мислев прашуваш што е препорачливо во однос цена / квалитет и затоа ја предложив столицата.
Инаку овде тој момент на седење на пластика поради сунѓерот на седалото секако ќе си дојде со годините ама во случајов сунѓерот е лиен,нешто слично ко седиштата за во кола,па према тоа даалеку повеќе време ќе му треба да омекне.
Ако можеш и сакаш да си дозволиш има опција во Салон 29 по нарачка да ти донесат и Herman Miller ама цените се прилично солени за наши стандарди.

TylerMkD

Guru
7 ноември 2014
4.533
9.588
Ова е одлична тема, би сугерирал директни препораки да даваме во стил на мини рецензии како @Fredy , само пишете и цена.

Јас ја имам оваа - Brado Kind 203 AP pvc Operative Working Chair – Салон 29

Од аспект на квалитет е одлична, но ергономски не е насочена кон повисоки (187) и не можам никако да си најдам удобна позиција со години.

Последна промена:

boksata

Fast & Curious
27 декември 2017
495
816
Имам Brado Kind 203 AP , крцка и не е удобна.
Имам седнато на Hedra ErgoChair, 10 класи над Brado од Салон29 е, нема споредба (за 200 евра разлика, радо би ги платил сега да се врати времето :D).
Единствени реални опции кај нас се Steelcase и Herman Miller, штета што се толку поскапени.

vladimir171

Gaining Experience
15 ноември 2007
600
413
Ние последната тура ја земавме од Нова Стил во Кисела вода страната им е stolici.com. Конкретно следниве столчиња :

Седењето е убаво, но дури и кога е на најниско не ми се нозете рамни и после неколку саати седење е ми е проблем. Повисоките колеги ги немаат овие проблеми ама земавме исти сите така да тоа ми е :)

Потпирачите за раце не се прилагодливи ама не е толкав проблем и се меки и комотни.

Поевтините столчиња за канцеларии до ~8к не би ги препорачал ни на непријател, пробавме 3-4 модели во последниве години и сите се ѓон.

Од друга страна земав од жирафа тие нивните sensei7 за дома и не го мењам одличен е, комотен, само рачките иако прилагодливи се пластични и тврди и се тоа за само 7999 што нема споредба со ништо канцелариско што се нуди низ продавнициве.

TylerMkD

Guru
7 ноември 2014
4.533
9.588
Имам Brado Kind 203 AP , крцка и не е удобна.
Имам седнато на Hedra ErgoChair, 10 класи над Brado од Салон29 е, нема споредба (за 200 евра разлика, радо би ги платил сега да се врати времето :D).
Единствени реални опции кај нас се Steelcase и Herman Miller, штета што се толку поскапени.
Утнав јас, истава ја имам, не ми крцка ама не е удобна...особено за парите. Јас мислам околу 15к ја земав пред 4-5 години.

Dimson

Gaining Experience
14 ноември 2018
84
81
Скопје
Што е подобро Hedra Chair или Салон29 Brado Kind 203. Дајте и некоја друга препрорака, може да е и од некоја соседна држава, буџетот ми е околу 30 илјади :D

orce97

Баниран/a
19 декември 2022
509
522
linktr.ee
Јa имам следната столица и ja користам веќе 3 години нема проблеми малце крцка али не ми смета тоа :)

gOJDO

Illuminator
23 јануари 2008
10.912
18.350
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Одлична столица, многу удобна, квалитетна, атестирана до 200кг, материјал што вентилира и не поти. Повеќе од 2 години ја користам дома без забелешка.

Ваква користам во канцеларија, квалитетна, удобна, но класа под она горе. Секако и цената е пониска од таа горе. На промоција ги имавме, да проверам дали има уште останато. Ако има и некој сака саглам столче за 18к е без конкуренција.

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
450
669
Многу ви го препорачувам Хедрата, најудобна столица до сега, толку колку што кога седнувам во столиците од Салон29 (Брадо и слични), ми боле грбот одма и морам да станувам. Се прилагодува на скоро секој можен начин да си што поудобен, не крцка, сунѓерот е предобар, потпирачот за главата е многу добар. Не гледај ништо друго ако ги имаш парите.

dino

Gaining Experience
5 јули 2009
647
234
Користам Steelcase Leap од 2018 летото купена од delight 1000 евра, додадов само ротирачки потпирачи за раце кои што се покажаа како одличен додаток

Седалото колку што се сеќавам е од некаква мемори пена, еве после 5.5 години се нема искривено или пропаднато, седењето сеуште е преудобно дури и после 8+ саати седење не се чувствува никаков замор или притисок. Потпората за грб исто така е удобна и доста флексибилна, има опција да се мести отпор и има лумбална поддршка која што се подесува по висина. Многу позитивна работа е механизмот кој што кога се навалувам надоле со грбот седалото се поместува напред, инаку сум висок 175 и тежок околу 75-80кг.

Кога во 2018 барав квалитетна и удобна столица имаш многу малку избор јас уствари отидов да пазарам Steelcase Think столица иста како на претходнотo работно место и таа беше удобна но би рекол неколку класи под Leap, знам дека во салон29 ми понудија Herman Miller Aeron меѓутоа го немаа изложено а не сакаа да отворат за да ја пробам.

Најдобро потрошени пари за нешто поврзано околу работата, ако треба утре пак да купувам столица пак би земал нешто квалитетно и удобно без размислување.

JasSum

Unstoppable
8 мај 2007
2.272
2.659
Многу ви го препорачувам Хедрата, најудобна столица до сега, толку колку што кога седнувам во столиците од Салон29 (Брадо и слични), ми боле грбот одма и морам да станувам. Се прилагодува на скоро секој можен начин да си што поудобен, не крцка, сунѓерот е предобар, потпирачот за главата е многу добар. Не гледај ништо друго ако ги имаш парите.
Ја има ли во Скопје некаде?
И уште поважно, со колку килограми и која висина ја оптеретуваш?

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.952
5.851
Се продава ли некаде Steelcase во Република Македонија?
Да, да во Делајт офис кај Мериот во уличката е. Имаат канцеларија горе на спрат и се имаат изложено и ти прават презентација на се што сакаш.

Јас ја гледав Leap иако е доста скапичка, гледам дека е многу фалена. Сепак еве и тука искуство добивме од човек што ја има. Иако по нетов е генерално во топ 3 секогаш.

Херман Милер јас не најдов во салон 29 (ако го зборите она кај бивша Мисла на партизанска, може и б2 да беше, не ми текнува како се вика), немаат, а не ни знаеја дека имале. Некако не се пронајдов во столичњата, не знам зошто.

Еластомер од Офис Плус е исто солидна, иако може да делува тврдо на почеток. Ама треба да се проба, конкурентна е цената.

dino

Gaining Experience
5 јули 2009
647
234
Да, да во Делајт офис кај Мериот во уличката е. Имаат канцеларија горе на спрат и се имаат изложено и ти прават презентација на се што сакаш.

Јас ја гледав Leap иако е доста скапичка, гледам дека е многу фалена. Сепак еве и тука искуство добивме од човек што ја има. Иако по нетов е генерално во топ 3 секогаш.

Херман Милер јас не најдов во салон 29 (ако го зборите она кај бивша Мисла на партизанска, може и б2 да беше, не ми текнува како се вика), немаат, а не ни знаеја дека имале. Некако не се пронајдов во столичњата, не знам зошто.

Еластомер од Офис Плус е исто солидна, иако може да делува тврдо на почеток. Ама треба да се проба, конкурентна е цената.
Салон 29 е спроти Веро тафталиџе на споредната улица со Гологанов, локација

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
450
669
Ја има ли во Скопје некаде?
И уште поважно, со колку килограми и која висина ја оптеретуваш?
Jas da go vidam zborev so deckoto koj go prodava i toj mi sredi so covek koj go imase stolicata vo Skopje, se dogovoriv kaj nego vo stan da go vidim pred skoro edna godina.

90kg, 180cm i si nema gajle, trebase da popustam na mehanizmot za lezenje bidejkji nemav sila da go mrdam.

JasSum

Unstoppable
8 мај 2007
2.272
2.659
Таму некаде се и б2, и они порано ги носеа стилкејс, сега имаат некои други брендови, па ќе одам и до кај нив да видам што нудат.
Иако за да се осети стол треба барем неколку саати да седиш, а за да знаеш на што си и барем година.

dino

Gaining Experience
5 јули 2009
647
234
Таму некаде се и б2, и они порано ги носеа стилкејс, сега имаат некои други брендови, па ќе одам и до кај нив да видам што нудат.
Иако за да се осети стол треба барем неколку саати да седиш, а за да знаеш на што си и барем година.

B2 се спроти соборна мислам дека сега тазе го отворија салонот.

Јас три пати одев го седев столот

gokica

Модератор
13 јуни 2009
9.699
13.332
Не заборавајте дека има перничиња за седење. Јас земав од медикус плус и се преродив. Каква и да е столицата ова многу помага. Барем мене.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.113
Мислења
1.005.972
Членови
36.673
Најнов член
Zl4tk0

ит маркет