Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Камерите за казнување низ скопските улици работат на Linux и детектираат возило до 300 km/h

neraaa

Intern
17 јануари 2014
25
28
Казните ни се за**анција.

Еве искрено ќе си кажам за мене, кога сум во улога на возач на отворено скоро секогаш возам побрзо од дозволеното. Во град на булевар + 5 до 10км/ч. И прилично сум сигурен дека тоа го правам поради тоа што нема кој да ми го изгоре газот. Првиот пат кога ме казнија на автопат за +20км/ч додека чекав да направат записник се пцував дека ќе останам без возачка и пола плата... ама сето тоа го заборавив кога ми кажаа дека треба да платам 600 денари и возам. Кога ќе се случи некоја несреќа намалуваме 1-2 недели и после тоа пак по старо.

Е кога сум од другата страна т.е. пешак, скапа кожа, гледам лево-десно по два пати.

Мислам дека многумина од вас ќе си помислат кое ѓубре од човек ама и самите ќе се пронајдат во текстот погоре. Сообраќајот е ужасен, а ние го правиме сообраќајот.
Buff на казните за секаков вид на сообраќајни прекршоци.

xenon

אֶהְיֶה אֲשֶׁר אֶהְיֶה
15 јануари 2011
4.152
11.108
Skopje
xenon's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9950X3D, Arctic LF III 420mm
Motherboard
Asux X670E-E
Storage
8TB (1 x 980 PRO 2TB + 3Х KC3000) SSD / 2 x 8tb HDD
PSU
Antec 1300W Pro Platinum
RAM
128GB DDR5 G.skill
Video card
Geforce 4080 Super
Case
Enthoo Primo - Phanteks
Mouse
Logitech MX Master 3s
Keyboard
Logitech Craft
Audio
Asus Xonar STX, Adam A7x, Adam A3x, TC Electronic BMC-2 (DAC)
Monitor
42" OLED Asus PG42UQ 4K
OS
Windows 11 Pro
Познавам многу луѓе кои реално немаат никаква потреба да користат возило и тоа не едно туку 3 во фамилија. На пример, комшии имаат 3 (за него, за неа и една службена што 99% во времето е паркирана дома, имаат 2 паркинг места, едната кола ја оставаат каде стигнат). Работат и двајцата на 5 минути пешки и имаат околу 40г, здрави и прави. Не гледам некоја реална потреба од возило, најверојатно се работи за навика, мрзоволност, балканска инерција, статусна искомплексираност итн.
Според мене, вакви возачи се најмалце 50% од оние во градските средини. Сами во кола, заглавени по 60 минути најмалце во два правци по семафори, и не подразмислиле - еј чекај бе, има пешки/тротинет/точак.

Чаре не е во камери, чаре е да се создаде неповолна ситуација за користење возило низ град, за некој што не е реална потреба.

Во Париз има веќе 2 рефендуми во кои се пренаменуваат стотици улици од моторен транспорт во др. вид (пешачки / вело итн зони).

Кај нас ова ако некој го предложи (иако се вртеа муабети за мал ринг, кај Рекорд) одма ќе изгуби гласачи од багристите со половни гољфови 1.9 тедеји, а3јки и остала боранија која до вчера туркаше екс-ју скапаници а сега за 2 бона вози "германец" - па не го купувал на бг табли дома да му седи!

Затвори улици за возикарање за курташак, забрани овие комбенца момбенца што дистрибуираат да роваат преку ден (си има 3-та смена за пунење роба по продавници), дестимулирај користење моторно возило без специфична потреба (освен за болни/стари/изнемоштени лица, лица со млади деца, возила со најмалце 2-ца внатре, итн итн).

Ragnar

Unstoppable
9 декември 2015
2.100
2.399
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Законот е казни за пешаци со слушалки во ушите и пешаци со мобилен в рака ако поминуваат на пешачки премин. Ништо повеќе, ништо помалку. Ако тоа ти е во ред, аргументирај за тоа. Пешаци кои поминуваат од жардињери се веќе забранети.
Ако сакаш така, темава е за камерите за казнување, не за слушалките.
Мислењето е автоматски споено:

за секое одење на пешак по улица, имаш 100 коли паркирани на тротоари - така да обидов да ги изедначиш колите кои убиваат и пешаците кои гинат, ти е гн'сна замена на тези.
Не е изедначување туку одговорност има и кај пешаците. Дали е таа 90-10 или 80-20 небитно. Овде се фаќаат макар и за најмала работа ако има казни за пешаците...тоа не е коректно.

Законот е казни за пешаци со слушалки во ушите и пешаци со мобилен в рака ако поминуваат на пешачки премин. Ништо повеќе, ништо помалку. Ако тоа ти е во ред, аргументирај за тоа. Пешаци кои поминуваат од жардињери се веќе забранети.
Јас прочитав електронски уреди, значи може и мобилен.

Познавам многу луѓе кои реално немаат никаква потреба да користат возило и тоа не едно туку 3 во фамилија. На пример, комшии имаат 3 (за него, за неа и една службена што 99% во времето е паркирана дома, имаат 2 паркинг места, едната кола ја оставаат каде стигнат). Работат и двајцата на 5 минути пешки и имаат околу 40г, здрави и прави. Не гледам некоја реална потреба од возило, најверојатно се работи за навика, мрзоволност, балканска инерција, статусна искомплексираност итн.
Според мене, вакви возачи се најмалце 50% од оние во градските средини. Сами во кола, заглавени по 60 минути најмалце во два правци по семафори, и не подразмислиле - еј чекај бе, има пешки/тротинет/точак.

Чаре не е во камери, чаре е да се создаде неповолна ситуација за користење возило низ град, за некој што не е реална потреба.

Во Париз има веќе 2 рефендуми во кои се пренаменуваат стотици улици од моторен транспорт во др. вид (пешачки / вело итн зони).

Кај нас ова ако некој го предложи (иако се вртеа муабети за мал ринг, кај Рекорд) одма ќе изгуби гласачи од багристите со половни гољфови 1.9 тедеји, а3јки и остала боранија која до вчера туркаше екс-ју скапаници а сега за 2 бона вози "германец" - па не го купувал на бг табли дома да му седи!

Затвори улици за возикарање за курташак, забрани овие комбенца момбенца што дистрибуираат да роваат преку ден (си има 3-та смена за пунење роба по продавници), дестимулирај користење моторно возило без специфична потреба (освен за болни/стари/изнемоштени лица, лица со млади деца, возила со најмалце 2-ца внатре, итн итн).
За да се направи тоа потребно е прво да се модернизира јавниот транспорт.
Башка што твојот став "да се создаде неповолна ситуација за користење возило низ град" веќе делумно е остварена - паркинг се плаќа во цел Центар и место слабо се наоаѓа. Поголемиот дел од луѓето одат кога имаат потреба.
Пред две недели бев во Дебар Маало сабота навечер, 40 минути барав паркинг. Се разбира ти ќе ми предложеше цело друштво да се качевме во автобус за идење, а за враќање пешки да тргнеме накај Аеродром или да трчаме по последниот автобус. Или може и колона од четири велосипеди, а зошто не и пешки, сепак сме здрави луѓе. А и што па мора да одиме во Центар, секој во своето маало ако седи ќе биде најдобро и најбезбедно.

Последна промена:

kirev

Guru
31 мај 2010
8.329
6.843
Македонија ја има ратификувано виенската конвенција за патен сообраќај според која што возачите се должни да го забават и сопрат возилото на места каде што поминуваат пешаци.

За повеќе инфо, член 21 во: https://assets.publishing.service.g...18_CM9570__Convention_on_Road_Traffic_WEB.pdf

ARTICLE 21
Behaviour of drivers towards pedestrians
1. Every driver shall avoid behaviour likely to endanger pedestrians.

Во Македонија не е регулирано ова со жардињерите. Во Словенија е забрането, ама кај нас не е. Или барем не беше до пред 3-4 години, пиши ако има промена во Законот за БЕЗБЕДНОСТ на сообраќајот на патиштата

Еве за нешто да се договориме - ако преминување улица трае пет минути и притоа се блокира шоферскиот сообраќај и казната е 25 евра, колку ќе биде казната за 23 часа паркирање на тротоар со блокирање на пешачкиот сообраќај? 6.900 евра? Ете изедначување. Коректно.

(Инаку пешки ретко одам, точак исто ретко, најмногу со кола се движам, ако некого го интересираше...)

Последна промена:

389mk

Gaining Experience
16 јануари 2020
248
259
ARTICLE 21
Behaviour of drivers towards pedestrians
1. Every driver shall avoid behaviour likely to endanger pedestrians.

Во Македонија не е регулирано ова со жардињерите. Во Словенија е забрането, ама кај нас не е. Или барем не беше до пред 3-4 години, пиши ако има промена во Законот за БЕЗБЕДНОСТ на сообраќајот на патиштата

Еве за нешто да се договориме - ако преминување улица трае пет минути и притоа се блокира шоферскиот сообраќај и казната е 25 евра, колку ќе биде казната за 23 часа паркирање на тротоар со блокирање на пешачкиот сообраќај? 6.900 евра? Ете изедначување. Коректно.

(Инаку пешки ретко одам, точак исто ретко, најмногу со кола се движам, ако некого го интересираше...)
Забрането е преминување на места каде што нема пешачки премин, член 125.

kirev

Guru
31 мај 2010
8.329
6.843
Забрането е преминување на места каде што нема пешачки премин, член 125.
Освен каде што нема пешачки премин оддалечен помалку од 100 метри. Затоа е легално да се минува меѓу двата пешачки кај Стара Градска Болница и Зелено пазарче, на пример

Ron26

Practice makes perfect
4 мај 2019
1.541
1.885
темава стана, шоферите се злобните кои намерно газат, а ние можеме да идеме каде сакаме и кога сакаме без да ни чуе око за прописи и правила у сообраќај. Sure buddy.

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.871
2.641
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
Solidigm P41 Plus 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
темава стана, шоферите се злобните кои намерно газат, а ние можеме да идеме каде сакаме и кога сакаме без да ни чуе око за прописи и правила у сообраќај. Sure buddy.
руска салата стана темава :)))))))

Паланчански

On your way to fame
18 август 2019
840
752
Пешаците не се виновни...

Одамна не ме нанесе патот покрај Бит Пазар, пред десетина дена поминав. Ако не грешам има некој мост за пешаци (не смеев многу да гледам, пред мене стадо), ама си поминува кој каде ќе стаса. На секои 10 метри морам да застанувам, воопшто никој не обрнува внимание дека идат возила.

Да, пешаците не треба да ги казнуваме, улицата е нивна, јас доаѓам од провинција. :)

Ragnar

Unstoppable
9 декември 2015
2.100
2.399
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Пешаците не се виновни...

Одамна не ме нанесе патот покрај Бит Пазар, пред десетина дена поминав. Ако не грешам има некој мост за пешаци (не смеев многу да гледам, пред мене стадо), ама си поминува кој каде ќе стаса. На секои 10 метри морам да застанувам, воопшто никој не обрнува внимание дека идат возила.

Да, пешаците не треба да ги казнуваме, улицата е нивна, јас доаѓам од провинција. :)
Тој пешачки мост е малку глупав, ама сепак не е решение кој кај стигне да проаѓа.

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
600
852
А кога затвор за градцкиве аркитекти што решиле да стават пешачки одма после автобуска постојка?

kirev

Guru
31 мај 2010
8.329
6.843
А каде да ставаат? Сѐ мора да се прилагоди на пешаците. Шоферот лесно надоместува минута стоење со притискање на педалот 10 секунди во климатизираната кабина. А пешакот?

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.871
2.641
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
Solidigm P41 Plus 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
А кога затвор за градцкиве аркитекти што решиле да стават пешачки одма после автобуска постојка?
Подобро така него пешачкиот да е 50-100м подалеку

Justice for All

Gaining Experience
10 септември 2010
370
220
Сите се/сме криви дечки. Релакс. Законот не е совршен ама барем е чекор во права насока. Вие како се расжестивте на темава мислиш од вас зависи. Два милиона народ немаш начин да искомуницираш незадоволство или идеја со луѓе на власт. Во Америка ќе ти речеа пиши му писмо на твојот конгресмен. Овде можеш само да го тупиш на форум.

Така да, што се нервирате. Пали си кола макар за 100 метри. Барем знаеш дека не може да те згази некоја будала. Нема закон, освен оној на џунглата - поголемиот го јаде помалиот, колата е посилна од пешакот. Ако чекаш некоја правда, некој логичен поредок ќе се изначекаш. Мора да живееме во реалноста, а реалноста е дека нема правда. Иронично со оглед на мојот ник :)

Реално, градот е лошо испланиран и пренатрупан. План каша попара. За Скопје да се спаси и да го биде мора метро да се направи, а површината да се прилагоди за точаци/тротинети. Скопје има многу малку денови во годината кога точак не може да се вози и сигурен сум дека многу луѓе би преферирале точак да имаше асална инфраструктура.
Значи не треба многу да се мислиш. По балкански принцип земи копирај од западна Европа.

Alex3

Gaining Experience
20 декември 2018
162
186

А каде да ставаат? Сѐ мора да се прилагоди на пешаците. Шоферот лесно надоместува минута стоење со притискање на педалот 10 секунди во климатизираната кабина. А пешакот?

сообрачајни инженери, нека ги стават позади автобуската постојка.

имам видено ужасна сообраќајка на пешачкиот пред градежен на партизанска во 3-4 попладне, јас бев од другата страна на булеварот. автобусот застана на постојката за патници па тргна споро десетина метри и застана на пешачки, цело време во десната лента. во лентата до него леташе такси. на пешачкиот од градежен кон буњаковец одеше девојка говорејќи на телефон (пред смартфони ера е ова).

заради автобусот, таксито не можеше да види дали има луѓе на пешачкиот, девојката исто, од автобусот не можеше да види дали доаѓа возило од нејзино лево. таксито го удри девојчето толку силно што го крена и се преврти во воздух како кукла и падна повеќе од 10 метри подалеку од пешачкиот. дојде брза помош после десетина минути и ја однесоа во болница, не знам за последици понатаму. таксистот беше околу 30 години и беше во шок.

доколку пешачкиот премин беше позади автобуската постојка немаше да има таква слепа точка за пешаците и возилата во другите ленти.

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.588
1.518
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
... заради автобусот, таксито не можеше да види дали има луѓе на пешачкиот, девојката исто, од автобусот не можеше да види дали доаѓа возило од нејзино лево....
Битно (најбитно) правило. Кога се доближуваш до пешачки премин намалуваш брзина. Ако стои нешто на пешачки, застануваш и ти (за жал внуката изгуби другарка така на булевар, на пешачки, бидејќи една кола застана за да поминат, а другата со огромна брзина ја заобиколи и го уби девојчето...).
Настрана од лоши сообраќајни решенија.... на пешачки се намалува, посебно ако има пешаци во негова близина, а ако нешто ти го попречува видикот, намалуваш т.е. застануваш пред него за да бидеш 100% сигурен дека нема да излезе некој...

П.С. автобуси што се на 50 метри од пешачки, индијанците излегуваат од автобус и директ преминуваат преку улица (или булевар со 6 ленти)...

Затоа само казни, без извини, само кога ќе се удри по џебот (или ќе се изгуби колата, ќе се заглави затвор), ќе почне да се доведува некој ред...

pipelin

*ੈ✩‧₊˚༺☆༻*ੈ✩‧₊˚
8 мај 2010
2.402
2.653
aleksandar.mk
pipelin's setup  
OS
macOS
Вчера ми се деси една незгодна ситуација, од кај соборна накај влада, има еден пешачки и пред пешачкиот имаше комбенце од некоја фирма целото налепено и беше паркирано пред пешачкиот, дури и на велосипедска беше влезен ако не грешам. Јас возев бавно ама пошто немав прегледност десно од пешачкиот поради комбето забавив и зад мене засилена кола почна да ми свири и ме размина, мислам дека блиску беше да ме удри од позади.

Еве како од прилика беше:
1747132594220.png

Zippo

On your way to fame
22 октомври 2014
997
889
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
Вчера ми се деси една незгодна ситуација, од кај соборна накај влада, има еден пешачки и пред пешачкиот имаше комбенце од некоја фирма целото налепено и беше паркирано пред пешачкиот, дури и на велосипедска беше влезен ако не грешам. Јас возев бавно ама пошто немав прегледност десно од пешачкиот поради комбето забавив и зад мене засилена кола почна да ми свири и ме размина, мислам дека блиску беше да ме удри од позади.

Еве како од прилика беше:
Погледнете го атачментот 150287
Можеби му се одело по голема нужда

kirev

Guru
31 мај 2010
8.329
6.843
Претекнување на пешачки кога друго возило стои мислам дека е кривично дело, ама сигурно е со задолжително одземање на дозволата. Проверете во Закон за БЕЗБЕДНОСТ на сообраќајот на патишатата

Паланчански

On your way to fame
18 август 2019
840
752
Не се смета за претекнување ако возилата се движат во различни ленти. Случајот со автобусот (претпоставувам) не бил претекнување. Тој си вози по своја лента. А така голем го оневозможува видикот на останатите (мали) возила.

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.588
1.518
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
Престројување, заобиколување....

Пред пешачки е полна линија, престројување таму и заобиколување на кола што застанала на пешачки се казнува со 300 евра + одземање на возачката 3 до 12 месеци...

Заобиколување на лежечки пред школо, газење на дупла полна и влегување во лента на оние што идат во спротивна насока... се друга категорија на идиоти на кои треба да им се одземе возачката трајно, а и некој ден во шутка нема да е лошо :)

kirev

Guru
31 мај 2010
8.329
6.843
Не се смета за претекнување ако возилата се движат во различни ленти. Случајот со автобусот (претпоставувам) не бил претекнување. Тој си вози по своја лента. А така голем го оневозможува видикот на останатите (мали) возила.
Го отвори Законот? Не? Така и си мислев

Паланчански

On your way to fame
18 август 2019
840
752
Го отвори Законот? Не? Така и си мислев
Сегашниот (сега) не сум го отворил. А оној од СФРЈ го знаев напамет. Според стариот е точно онака како што напишав. А термините не верувам дека можат да се променат. Другото може.

coNNectMKD

Practice makes perfect
13 март 2017
1.120
1.244
Skopje
Со казни за носење слушалки или зборување на телефон при преминување на пешачки се пробува да се стави вина и врз пешаците како олеснителна околност на возачите кои ќе прегазуваат пешаци во иднина, не смее да се дозволи да се изгласа закон кој е многу редок и го нема скоро никаде во развиените држави.

Само 2 семафори ќе ти набројам, од 100+ што ги има во Скопје вакви.
7мица Аеродром, кога вртиш лево за Бисер;
И Веро Аеродром, кога вртиш лево за Ново Лисиче;

И 2та ако за тебе е зелено (за возило), зелено е и за пешаци, ама се гаси истиот момент или можеби пола секунда покасно од кога твојов за лево се пуштил.

Можам да кажам дека со сигурност над 10 пати досега, шмеќерчиња со слушалки поголеми од главата или теткици на телефон поминуваат како да се на модна писта а црвено им свети веќе 5+ секунди. Јас ќе закочам ама тој позади мене не глеа, стиснал на гас, на зелено тргнал.

Ако ми удри колата, со него да се објаснувам позади? Он да ми биде крив? И зошто? Затоа што има зевзеци кои лагано си се шетаат по булевари 20 метра долги.

И пешакот е дел од сообраќајот чим се движи или проаѓа булевари. Мора да биде 200% присутен и да пази. Глава сечам дека музика, посебно со оние слушалки што ништо не слушаш бучава од надвор, ти сметаат при движење по улици и дека ако недај боже се случи нешто, ниту ќе слушнеш ниту ќе успееш да реагираш. Се случуваат незгоди, има и дебили и пијандури ама има и несреќи.

Да има камери, ајде да не кажам 100, ама 90% такви на црвено би ги „закачил“. На колата ништо нема да и биде, не ја боли. Па после ќе се објаснуваме преку камерите кој е крив.

Сум за камери искрено, пепел да направат. И на мене со возило кога се глупираме за да стигнеме побрзо или правиме прекршоци но и на самоубијци што трчкараат по булевари. И тука не зборам за ослеснителна околност како што велиш за возачи кои возат 100 на градски булевар и недај боже убиваат на лице место пешаци. Макар и да истрчале на црвено. За таквите има суд да ги суди, или Господ, за кој како.

Ако си пешак (или ако сум пешак јас) мора да разбереме дека градов е таков каков што е. Хаос е од 8 до 5, изградено е 5 пати повеќе од што треба, булеварите се тие и гужвата е таа. Пешаци и wanna be Tour de france што цепаат точак на сред Илинденска, они треба да пазат и драстично да се казнат. Пошто кога ќе ги мавнат и недај боже ги убијат, касно е веќе да кажуваме кој бил крив.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.346
Мислења
1.010.058
Членови
36.677
Најнов член
Kazanizam

ит маркет