Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Камерите за казнување низ скопските улици работат на Linux и детектираат возило до 300 km/h

moongose

Unbeatable
19 јули 2013
4.089
4.973
Исто како кај Гугл и Мајкрософт, толку и кај нас можеш да се пожалиш на услугата, бидејќи истата ја обезбедуваат, со исти параметри и правни огради. И не, не упаднав јај, него ти рече да побара кај нас дека имало фирми кои биле под наша законодавна „јурисдикција“. И јас и тој уште чекаме да ни кажеш кои се тие фирми, што ќе ни завршат работа како гугл и мајкрософт, ама ќе бидат наши и ќе бидат бољи и ќе можеме да ги тужиме. Тоа е и беше муабетот. Сега ако ти правиш сакам кажам незнам речам, не мислев така, овака, не сме ти ние криви.
Те молам само посочи ми каде сум пишал дека македонските фирми 100% гарантираат за услугите што ги даваат.

marv

Unbeatable
5 октомври 2007
5.357
5.015
Те молам само посочи ми каде сум пишал дека македонските фирми 100% гарантираат за услугите што ги даваат.
Не рече никаде де за 100%. Јас реков, попто ти не кажуваш зашто онда би ги мењал странските што имаат 99.9% услуга. И оти ни сѐ тие тогаш да ги бараме, кога не би нуделе ништо посебно од странските. И уште не кажуваш кои се тие фирми, што треба да ги разгледаме како опција, а ќе бидат подобро решение од странските.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
4.068
5.592
SK
Не ја пратев детално дискусијата во последниве неколку денови... Пропуштив ли некое валидно објаснување што и како ќе ја замени Пошта во доставување на државни/судски/итн официјални известувања? И еднакво важно, што и како ќе ја замени Пошта во одговорноста која со закони и регулации ја има за за доставувањето на таквите официјални известувања?

Пошто од правен аспект улогата на Поштата е јасна. Даноци сите плаќаме, тоа е законски регулирано. Пошта се финансира од тие наши пари, и има обврска да ни ги носи и да одговара за доставувањето на официјалните известувања.

Во контраст ова со маил известувањата е некако недопечено, барем од правен аспект.
  • постои ли маил сервис кој ќе одговара законски и секако за да достави официјални известувања, плус тоа доставување (или недоставување) да може да го докаже пред суд?
  • ако постои таков маил сервис, тогаш кој ќе плаќа за него?
  • ако ние граѓаните треба да плаќаме за таков мали сервис, дали сеуште ќе мора да плаќаме и за Пошта?
  • итн

Јасно е дека ќе мора да плаќаме и за Пошта, пошто Пошта има и други функции освен доставување официјални известувања. Но ова го нагласувам затоа што не знам дали разбирате дека се залагате за воведување на додатни давачки во држава која е далку под европските стандарди за сиромаштија.

За сервисот Пошта секако плаќаме и тој си ја има обврската и одговорноста за доставување официјални известувања. Како не разбирате дека бесплатен сервис па и платен сервис за маил, никако не е замена за Пошта. Не е ако гледаме од правен и судски аспект на одговорност и докажување на достава.

Сето ова е и без да навлегуваме во тоа како ќе се регулира обврска да се поседува хардвер на кој ќе работи маил клиент софтверот. И дали е уставно да се наметнува таква обврска. И како ќе се регулира фактот дека солиден процент на популацијата се ефективно информатички неписмени и неспособни за работа со маил клиент. И куп други правни работи кои во моментов не паѓаат на ум ама извесно ги има уште многу.

Паланчански

On your way to fame
18 август 2019
776
675
И како ќе се регулира фактот дека солиден процент на популацијата се ефективно информатички неписмени и неспособни за работа со маил клиент.
За тој процент од популацијата веќе донесовме одлука да се фрлат под воз. Што ќе ни се такви кои не умеат да отворат мејл? Не ни се потребни луѓе од каменото време. Со тоа воедно ќе се смали притисокот врз пензиониот фонд.

Да, за жал имаше и такви дискусии...

particleS

Intern
8 јануари 2025
6
9
Кога веќе гледат европски закони, кога ќе дозволат камери во автомобилите? Кога ќе направат закон каде што ќе може да се снима во јавност, а да не се вадат на повреда на приватноста (на јавна површна бараат приватност) и да се прифаќаат снимките како докази за прекршоци и сѐ останато?
Не постои закон кој тебе ти забранува да имаш камера во кола тоа да ви биде јасно на сите. 99% од фирми, банки, корпорации, локали, снимаат јавна површина. Приватни камери од куќи снимаат јавна површина. Повреда на приватност не постои затоа што приватност не постои.

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.663
15.200
За тој процент од популацијата веќе донесовме одлука да се фрлат под воз. Што ќе ни се такви кои не умеат да отворат мејл? Не ни се потребни луѓе од каменото време. Со тоа воедно ќе се смали притисокот врз пензиониот фонд.

Да, за жал имаше и такви дискусии...
Ова е трет пат како ја повторуваш истата butt hurt глупост и искрено почнуваш да ме чудиш.
Не можам да сфатам дали си природно толку талентиран или идеш на курсеви за да речеш дека треба да баталиме напредок затоа што ова е ерата на неписмените и неспособните.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
5.764
17.497
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Абе баталете ние, небитни сме, еве Артан, како ќе го добие решението за раскинување на работниот однос? Еве, дрски се од факултетот и му пратиле на мејл, но и праведни па му пратиле и по пошта. Дали сега он ќе си остане вработен бидејки писмото никад нема да го прими? Што вели законот во овој случај? Дали до смрт ќе делка плата? Која е таа пошта што ќе му го достави писмото за да стане одлуката правосилна?
Иначе мене еднаш поштарот кога ми носеше покана за суд на врата ме праша дали ќе ја примам или да ја враќа назад и да пише дека не ме нашол :| што е поразлично ова од мејл?

IMG_8169.jpeg

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
4.068
5.592
SK
...треба да баталиме напредок затоа што ова е ерата на неписмените и неспособните.
Па добар дел од таквите ги има како вработени во истата таа државна администрација која сега ќе ни носи „напредок“ преку маил. Хаха, напредок ќе биде ако таквите почнат успешно да користат маил па да добиваме одговор на од нас пратен маил. :)

И сериозно, сите овде сме за навистина да почнат да користат маил за известувања. На кој му смета да има парелелни известувања и по маил? Но не гледам за каков напредок зборуваме ако притоа го укинат законски регулираното писмено и физичко доставување на известување преку Пошта.

Не разбирам што е тука „напредокот“. Оправдување на неспособноста на надлежните да одржуваат функционален поштенски сервис? Кубење коса зошто рандом глупчо од администрација згрешил буква во адресата, можеби пошто не знае да користи copy@paste за текст? Или тоа што пола службени адреси им се на црни листи и идат директно во спам црна дупка... Ама ај да не ја шириме работава, доволно е тоа погоре.
Мислењето е автоматски споено:

му пратиле на мејл, но и праведни па му пратиле и по пошта.
Физички по Пошта, и додатно по емаил.
Извини ако го расипувам мајтапот, ама ова е правилниот начин (како што би кажал Мандо).

А за Груби не се секирај, него закон секако не го допира. Ни физички ни електронски... Приредено од истиот естаблишмент кој ни држи на грб нефункционална администрација, со 100Х превработеност а со неписмени индивидуи примани не по меритократија туку по национална и партиска припадност.

Тоа е тоа. Ама сега кога во администрација ќе ги натераат да користат маил - сега одма ќе ги опраат работите. Верувајте им.

Последна промена:

Паланчански

On your way to fame
18 август 2019
776
675
Ова е трет пат како ја повторуваш истата butt hurt глупост и искрено почнуваш да ме чудиш.
Не можам да сфатам дали си природно толку талентиран или идеш на курсеви за да речеш дека треба да баталиме напредок затоа што ова е ерата на неписмените и неспособните.
Се согласувам дека е глупост. Ама таа глупост не ја измислив јас. Некој друг беше.

Да не се препознаваш случајно?

marv

Unbeatable
5 октомври 2007
5.357
5.015
Не ја пратев детално дискусијата во последниве неколку денови... Пропуштив ли некое валидно објаснување што и како ќе ја замени Пошта во доставување на државни/судски/итн официјални известувања? И еднакво важно, што и како ќе ја замени Пошта во одговорноста која со закони и регулации ја има за за доставувањето на таквите официјални известувања?
Не, ништо не си пропуштил. Нема уште никакво објаснување ни предлог, само си дробиме на празно како и секогаш, на нероден Петко капа му кроиме.
Инаку никаде не пишува дека Пошта (А.Д. Пошта на Северна Македонија) е законски обвраза да го прави тоа што го велиш. По законите вика ќе му се достави писмено известување но не пишува кој. Обично тоа е обрска на тој што ја давател на универзалната услугата кој во случајот е А.Д. Пошта на Северна Македонија, но не мора да биде и утре или заутре. Дури и тој, нема одговорност и обврска задолжително да ти достави нешто, него да проба колку може (Best effort) и за успехот/неуспехот да го извести испраќачот.
Пошто од правен аспект улогата на Поштата е јасна. Даноци сите плаќаме, тоа е законски регулирано. Пошта се финансира од тие наши пари, и има обврска да ни ги носи и да одговара за доставувањето на официјалните известувања.
Не е баш така, т.е. не баш законски толку строго и токму така регулирано како го опиша.
Во контраст ова со маил известувањата е некако недопечено, барем од правен аспект.
  • постои ли маил сервис кој ќе одговара законски и секако за да достави официјални известувања, плус тоа доставување (или недоставување) да може да го докаже пред суд?
  • ако постои таков маил сервис, тогаш кој ќе плаќа за него?
  • ако ние граѓаните треба да плаќаме за таков мали сервис, дали сеуште ќе мора да плаќаме и за Пошта?
  • итн
Не, тек сега ќе смислуваат како ова и после можеби и ќе сменат едно чудо закони за да нормално нели биде сѐ важечко. Или ќе најдат некоја дупка да го протнат некако, додека некој не им го сруши на уставен и така во кругче.
За сервисот Пошта секако плаќаме и тој си ја има обврската и одговорноста за доставување официјални известувања.
Не, ја нема. Веќе објаснив погоре. Може некој суд да склучи договор и со друг доставувач на пример не знам еве ЕЛС, или да вработи судски доставувач итн... Значи не е Пошта ексклузивно задолжена за тоа, уште помалку не законски.

Не постои закон кој тебе ти забранува да имаш камера во кола тоа да ви биде јасно на сите. 99% од фирми, банки, корпорации, локали, снимаат јавна површина. Приватни камери од куќи снимаат јавна површина. Повреда на приватност не постои затоа што приватност не постои.
Абе ајде. Сигурен ли си во ова што го напиша? Ќе потпишеш утре на нотар дека ќе платиш казни за сите што би ги добиле а те послушале тебе? Еве ќе идеме заедно на нотар, и после јас одма ќе ја свртам камерава од влез кон цела улица и паркинг, и ќе ги викнеме анонимно од АЗЛП да проверат. Ако ме здрват казна после опомена ти плаќаш, ОК?
О.. речеш дека треба да баталиме напредок затоа што ова е ерата на неписмените и неспособните.
Никој никогаш не го рече тоа. Напротив, само рековме дека мора да има право на избор, ако ништо друго барем на почеток, да се види како ќе тера, па и понатаму ете за тие диносаурсите додека не изумрат или сѐ додека за секој еден не се најде начин како да ја оствари без проблем оваа обврска.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
5.764
17.497
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Физички по Пошта, и додатно по емаил.
Извини ако го расипувам мајтапот, ама ова е правилниот начин (како што би кажал Мандо).

Еве овие постапиле правилно и мејлот Артан ќе го добие, можеби и не, ако веќе му го искључиле акаунтот а писмото сигурно нема да го добие. Што е решението? Како поштата во случајов го реши проблемот со достава на одлуката, пошто тоа беше главната причина дека мејл не смее да се користи?

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
4.068
5.592
SK
Случаите со криминалците кои ненадејно го напуштаат декларираното место на живеење? Не се баш репрезентативни примери ваљда. :)
Мислењето е автоматски споено:

Пошта не мора да го достави писмото, само треба да направи обид и потоа да биде одговорна за давање документиран став дали примачот бил достапен или не за достава. После на суд ќе важи нивната изјава и сведочењето од поштарот... Во контраст Гугл, Микро$офт или било кој домашен/странски маил провајдер - нивниот протокол за трансфер на маилови не е никако судски/правно регулирано како и дали воопшто може да важи како доказ за достава.

Фактите се дека никој законски не е обврзан да поседува маил акаунт, барем не сеуште. Но од друга страна сите имаме декларирано физичка адреса на живеење и таму стигнуваат официјалните документи од државата. Како поканата на суд што ја добил криминалецот од твојот пример, и како што постои траг дали ја тој ја примил поканата или не. Додека за маил известување, администраторот на маил серверот од владината институција може само да каже дека го испратиле но не може и да тврди со сигурност дали пратениот маил стигнал во маилбоксот на примачот.

Ако ова некако го протуркаат да важи како што диксутираме дека ќе важи, следно на суд како сведоци ќе треба да идат админи со txt логови како доказ. Настрана неиздржаноста - ако во ова не гледаш тешка дистопија, тогаш што да кажам. Терајте со радување за „напредокот“.

Како поштата во случајов го реши проблемот со достава на одлуката, пошто тоа беше главната причина дека мејл не смее да се користи?
Не дискутираме ефикасност на достава, туку докажување дека е направена достава или обид за достава на известување... И никој не инсистира „маил да не се користи“, нека се користи за паралелно дополнително известување, но правно валидно и докажливо известување може да биде само во физичка форма преку Пошта, или преку друг курир сервис. Мора да може да се докаже дека известувањето било било навистина направено, или бил направен обид. Потпис за прием, и физичко сведочење на поштар/курир е една работа што txt лог од сервер никогаш не може да биде.

Последна промена:

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
5.764
17.497
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Не дискутираме ефикасност на достава, туку докажување дека е направена достава или обид за достава на известување... И никој не инсистира „маил да не се користи“, нека се користи за паралелно дополнително известување, но правно валидно и докажливо известување може да биде само во физичка форма преку Пошта, или преку друг курир сервис. Мора да може да се докаже дека известувањето било било навистина направено, или бил направен обид. Потпис за прием, и физичко сведочење на поштар/курир е една работа што txt лог од сервер никогаш не може да биде.

A од каде па муабетот дека само по мејл ке биде известувањето? Или тоа е само претпоставка на која се базираат 5 страни муабет?

marv

Unbeatable
5 октомври 2007
5.357
5.015
A од каде па муабетот дека само по мејл ке биде известувањето? Или тоа е само претпоставка на која се базираат 5 страни муабет?
А зошто онда побогу моралност за да дадеш при регистрација е-маил и мобилен? Инаку да генерално тепаме муабет на празно, на невидено.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
5.764
17.497
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
  • Ми се допаѓа
Реакции: marv

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
4.068
5.592
SK
Веројатно не е ништо, најпосле нашите добронамерни политичари воопшто немаат историја на носење одлуки на штета на електоратот... Можеби само за честитање празници ни ги бараат маил адресите. :confused:

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.754
2.855
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Погледнете го атачментот 145369
Значи тие мене ќе ми пуштаат казна по мејл, а јас не можам да поднесам жалба на истиот принцип. Морам на хартија и во архива или преку пошта.

Нема правда...
од која институција е ова?

ако не се лажам, владините институции мора да го прифатат email како официјален начин на комуникација. Додуше ова ти е некоја жалба (што не е баш исто), а и не е јасно дали е владина институција.

Паланчански

On your way to fame
18 август 2019
776
675
од која институција е ова?

ако не се лажам, владините институции мора да го прифатат email како официјален начин на комуникација. Додуше ова ти е некоја жалба (што не е баш исто), а и не е јасно дали е владина институција.
Пишува во чија архива треба да ја доставам жалбата. Државна институција.
На мејл не одговараат ниту АХВ, ниту МЗШВ...
Во АХВ ми рекоа дека не биле должни да читаат мои мејлови...
Владата го сокрила мејлот...
Законите важат само за обичниот граѓанин...
И тебе Џиз'с крајс, макар што и да значи тоа!

moongose

Unbeatable
19 јули 2013
4.089
4.973
Не рече никаде де за 100%. Јас реков,
Ај шуќур. Тогаш зошто ми бараше да ти препорачам такви фирми?!

Претпоставките се дека сите известувања од МВР ќе завршат во спам и потоа веднаш ќе те дадат на суд. За комуникација по друг канал нема шанси.
А ако не го дадеш мејлот, тогаш си амнестиран од санкции, затоа што нема начин да те контактираат. :)

marv

Unbeatable
5 октомври 2007
5.357
5.015
Ај шуќур. Тогаш зошто ми бараше да ти препорачам такви фирми?!
Добро ајде препорачај македонски фирми на кои мислеше ти, а ќе бидат подобри, т.е. нас ќе ни биде подобро со нив од со Гугл или Мајкрософт, т.е. ќе ги фаќаат наши закони. Добро ли е сега? Ајде да ги видиме тие фирми, и колку им се добри услугите, која е цената, и колку се нафаќаат да бидат одговорни, за да нели може да ги тужиме.
Претпоставките се дека сите известувања од МВР ќе завршат во спам и потоа веднаш ќе те дадат на суд. За комуникација по друг канал нема шанси.
Не, преувеличуваш намерно. И не нема зашто да те дадат на суд, прекршочна казна на пример ако не платиш не идеш на суд, ќе ти ја наплатат од сметка. А дали ќе пробаат на друг канал не знаеме, и е ирелевантно.
А ако не го дадеш мејлот, тогаш си амнестиран од санкции, затоа што нема начин да те контактираат. :)
Пак преувеличуваш и извртуваш. Никој никогаш не го рече нит верувам го помисли или ја тераше дискусијата во „демек смешната“ и саркастична насока во која отиде ти.

Aowek

Practice makes perfect
14 април 2012
1.112
1.019
Make & Model на камерите низ Скопје

За мерење брзина
View: https://www.youtube.com/watch?v=J45d1ZOrdiE&ab_channel=Tattile-Hi-performanceMobilitySolution
За поминување на црвено
View: https://www.youtube.com/watch?v=JhDxWU8Ek8E&ab_channel=Tattile-Hi-performanceMobilitySolution
Мобилните камери за казнување на 'Само на 5 минути до Силбо'
View: https://www.youtube.com/watch?v=xvZYT3E9Bbg&ab_channel=Tattile-Hi-performanceMobilitySolution

Последна промена:

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
48.501
Мислења
995.908
Членови
36.496
Најнов член
Gosha