Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Како се сече слика во Photoshop?

Статус
Затворена за нови мислења.

aneta18

Intern
23 април 2007
31
0
Moze li nekoj da mi objasni kako se sece slika vo photoshop cs2 i se stava vo nova pozadina. Aj vew molam kazete mi

alex_under

Intern
26 јуни 2007
36
0
Go selektiras delot koj sakas da go stavis na nova pozadina i pritiskas ctrl+x, potoa ja otvoras slikata koja sakas da ja koristis kako pozadina i pritiskas ctrl+v...(poprosto objasneto) :tainstven:

aneta18

Intern
23 април 2007
31
0
Aj drug nekoj neka objasni malce poopsirno i strucno ako moze. Bi mi odgovaralo i so sliki da pokazete kako se pravi toa. Fala odnapred

drownz

Master
8 март 2007
1.454
202
Куманово
iwmnetwork.com
Имаш повеќе опции за "сечење" на слика во PS. :rolleyes: Во зависност од тоа "што ќе сечеш", следува кратко обајснување на неколку алатки кои се користат за селектирање, односно "сечење" :tainstven:

Lasso алатката нема да ти заврши многу работа ако сакаш нешто многу прецизно да селектираш. Корисна е само при "грубо" селектирање.
lasso.jpg

Се користи со (откако ќе ја избереш Lasso алатката од менито - види слика) кликање и влечење/обележување околу делот кој што сакаш да го селектираш. Кога ќе завршиш со ова, селектираниот дел треба да го ископираш во clipboard - кликаш ctrl+c или избираш од главното мени на Photoshop Edit -> Copy. Кога ќе го направиш ова, ја отвараш позадината (читај: слика) во која сакаш да го ставиш предмалку исечениот дел и кликаш ctrl+v или пак, избираш од главното мени на Photoshop Edit -> Paste. То би било то... :spienje:

---------------------------------------------------------

Magnetic Lasso алатката во принцип работи на контрастни бои... :chudenje:
magneticlasso.jpg

Користењето на оваа алатка е слично како и на Lasso алатката. Разликата е во тоа што, додека селектираш, алатката ги препознава краевите на две контрасни бои и селектира по таа "контура". Знам дека напишаново звучи конфузно но додека не ја пробаш алаткава, џабе ќе се објаснуваме...

Останатото е исто како и со Lasso алатката... ctrl+c, ctrl+v...

---------------------------------------------------------

Quick Mask. Оваа опција се користи за понапредно и попрецизно селектирање :))
quickmask.jpg

Како:
1. Отвараш слика од која што сакаш да исечеш дел
2. Кликаш на Quick Mask копчето (види на сликата погоре)
3. Ја избираш Brush алатката од менито
brush.jpg

4. Откако ќе ја избереш, во горниот дел на Photoshop (под главното мени) можеш да избереш големина на четката која тебе ќе ти одговара (избраната четка, која што можеш да ја мењаш кога-каква ти треба, ќе ја користиш за селектирање)
brush2.jpg

5.Почни да го обележуваш делот кој што сакаш да го исечеш :))
bodan1.jpg

bodan2.jpg

Би требало да добиеш нешто слично како на сликава погоре.
6. Кога ќе обележиш се што ти треба врати се во Standard Mode (копчето до Quick Mask)
7. Ctrl+c - Отвараш нова слика - ctrl+v

* Ако случајно го копира преостанатиот дел, а не тоа обележаното, после шестиот чекор од главното мени кликаш Select -> Inverse

bodan3.jpg

Bwahaha :gjavol:

Andrijeski

Gaining Experience
1 март 2007
2.599
65
andrijeski.net
me interesira uste nesto. kako se tusiraat slika, i kako se se pravi toa debel, slab.

Тоа ќе треба да го прашаш во посебна тема. И гледај таа да биде во соодветна категорија.

И да, за да добиеш опширен и добро објаснет одговор треба и прашањето да го поставиш на таков начин ;)

aneta18

Intern
23 април 2007
31
0
moze li nekoj da mi kaze serial number za adobe photoshop cs2. go uklucuvam preku trial version i ke mi istece naskoro. ve molam pomagajte

D

Администратор
31 март 2007
3.982
4.147
www.aqtos.com
moze li nekoj da mi kaze serial number za adobe photoshop cs2. go uklucuvam preku trial version i ke mi istece naskoro. ve molam pomagajte

Жал ми е, форумот не поддржува пиратерија. Доколку не сакаш да плаќаш за фотошоп, има бесплатни алтернативи (но неможат ни да се споредат со фотошоп).

SwIPE

Intern
29 мај 2007
346
5
Swipe е предупреден. Второто предупредување ќе резултира во бан.
Причина: Промовирање на пиратерија.

Правилата на форумов ги знам, јасни ми се и настојувам да ги почитувам во целост, само никаде не гледам во правилата да стои напишано (до моментов кога го пишувам мислењево) дека е забрането комуницирање на корисниците преку Приватни Пораки. Вие моето претходното мислење го оценивте како Промовирање на Пиратерија со што ме предупредивте дека при второто предупредување ќе бидам баниран. Но зошто ? - Дали само поради тоа што на мислењето на aneta18 сум одговорил '' Провери во Приватни Пораки ''. Нормално дека е поради тоа бидејќи го цитиравте моето мислење. Е сега што се однесува до моето мислење '' Провери во Приватни Пораки '' - тоа може да се однесува на многу работи, неможете во никој случај да заклучите дека ако сум напишал да провери во Приватни Пораки дека сигурно сум и пратил сериски број, крак или линк до нелегална копија од програмата, бидејќи никаде немам потенцирано такво нешто, можеби сум и пратил линк за download на некоја друга алтернатива, можеби сум и пратил моја e-mail адреса на која ќе ме контактира за сериски број и ред други работи, можеби сум и дал совет каде може да купи легална верзија од Adobe Photoshop CS2 или CS3, во основа тоа е приватна работа. Има многу вакви примери на можни варијанти, но во никој случај неможе да се заклучи од прва дека со тоа мислење јас промовирам пиратерија. Кога го пишував тоа мислење ни на крај памет не помислив дека ме демне бан. Бев сигурен во тоа дека се е OK само поради ова мислење кое сте го постирале Вие.Искрено да имаше вакво правило (Забрането комуницирање помеѓу корисниците со Приватни Пораки) и да знаев дека со тоа што го правам сум потенцијален добитник на бан, немаше ни да помислам на такво нешто.
Се надевам дека имате почитување кон корисниците на форумов и ја согледувате грешката која ја имате направено да речам ете несакајќи, бидејќи луѓе сме - грешиме, навистина сакам да придонесам за развивање на овој форум како и на IT културата во Македонија, но на ваков начин само поради едно мислење кое се однесува на едноставно погледнување во Приватни Пораки, да бидам потенцијален добитник на бан навистина не е фер. After all, we're all alike

Aleks

Gaining Experience
18 мај 2007
5.748
289
Правилата на форумов ги знам, јасни ми се и настојувам да ги почитувам во целост, само никаде не гледам во правилата да стои напишано (до моментов кога го пишувам мислењево) дека е забрането комуницирање на корисниците преку Приватни Пораки. Вие моето претходното мислење го оценивте како Промовирање на Пиратерија со што ме предупредивте дека при второто предупредување ќе бидам баниран. Но зошто ? - Дали само поради тоа што на мислењето на aneta18 сум одговорил '' Провери во Приватни Пораки ''. Нормално дека е поради тоа бидејќи го цитиравте моето мислење. Е сега што се однесува до моето мислење '' Провери во Приватни Пораки '' - тоа може да се однесува на многу работи, неможете во никој случај да заклучите дека ако сум напишал да провери во Приватни Пораки дека сигурно сум и пратил сериски број, крак или линк до нелегална копија од програмата, бидејќи никаде немам потенцирано такво нешто, можеби сум и пратил линк за download на некоја друга алтернатива, можеби сум и пратил моја e-mail адреса на која ќе ме контактира за сериски број и ред други работи, можеби сум и дал совет каде може да купи легална верзија од Adobe Photoshop CS2 или CS3, во основа тоа е приватна работа. Има многу вакви примери на можни варијанти, но во никој случај неможе да се заклучи од прва дека со тоа мислење јас промовирам пиратерија. Кога го пишував тоа мислење ни на крај памет не помислив дека ме демне бан. Бев сигурен во тоа дека се е OK само поради ова мислење кое сте го постирале Вие.Искрено да имаше вакво правило (Забрането комуницирање помеѓу корисниците со Приватни Пораки) и да знаев дека со тоа што го правам сум потенцијален добитник на бан, немаше ни да помислам на такво нешто.
Се надевам дека имате почитување кон корисниците на форумов и ја согледувате грешката која ја имате направено да речам ете несакајќи, бидејќи луѓе сме - грешиме, навистина сакам да придонесам за развивање на овој форум како и на IT културата во Македонија, но на ваков начин само поради едно мислење кое се однесува на едноставно погледнување во Приватни Пораки, да бидам потенцијален добитник на бан навистина не е фер. After all, we're all alike

totalno e vo pravo ... UUUUAAAAAAAAA ZA ADMINISTRATORITEEE :ua: :ua:

reng

Intern
13 август 2007
683
19
Провери во Приватни Пораки ;)

Проверив ништо немаше. :).
Ова ми мириса дека ги читаат приватните пораки. Што значи дека не се баш тоа приватни пораки, нели. Убаво си пишал дека преку приватна порака може да дознае за истото, а да не го објавува јавно. Само вака изгледа дека некој ти ја прочитал пораката. Зар не е тоа прекршок да читаш туѓи приватни пораки кажете ми. Нормално немам доказ дека сте прочитале, но и вие не сте имале доказ за да напишете дека промовира пиратерија. Што индиректно кажува дека сте ѕирнале и сте се увериле дека тој промовира пиратерија преку приватна порака.

D

Администратор
31 март 2007
3.982
4.147
www.aqtos.com
Проверив ништо немаше. :).
Ова ми мириса дека ги читаат приватните пораки. Што значи дека не се баш тоа приватни пораки, нели. Убаво си пишал дека преку приватна порака може да дознае за истото, а да не го објавува јавно. Само вака изгледа дека некој ти ја прочитал пораката. Зар не е тоа прекршок да читаш туѓи приватни пораки кажете ми. Нормално немам доказ дека сте прочитале, но и вие не сте имале доказ за да напишете дека промовира пиратерија. Што индиректно кажува дека сте ѕирнале и сте се увериле дека тој промовира пиратерија преку приватна порака.

Софтверот кој се користи е на Jelsoft, Vbulletin. Плати за лиценцата на софтверот, инсталирај го, и провери какви привилегии имаат администраторите, и не збори само на празно. А тој доби предупредување затоа што беше побаран сериски број или крак, а тој рече провери во приватни, не треба да си со големо IQ за да сфатиш што се случува.

Во овој случај ги прекршувате правилата на форумот со промовирање на пиратерија на било кој начин, барање информации каде може да се најде пиратерија спаѓа во таа група.

M

Mr.Alien

Гостин
Да се надоврзам на D, имаше слична тема започната вчера, која е затворена, а на која исто имаше барање за крак за Photoshop CS3. Значи, тука не се работи само за издвоен случај.
За приватните пораки бидете 100% сигурни дека нема опција никој да ги прочита освен вас самите.

Ata

Intern
21 април 2007
418
15
@D
За да банираш или обвиниш некого треба да имаш докази, а не претпоставки.
Јас лично мислам дека си ја прочитал пп, што ме става на мислење колку од моите пп биле читани, и која е поентата на форумов.

D

Администратор
31 март 2007
3.982
4.147
www.aqtos.com
@D
За да банираш или обвиниш некого треба да имаш докази, а не претпоставки.
Јас лично мислам дека си ја прочитал пп, што ме става на мислење колку од моите пп биле читани, и која е поентата на форумов.

Не банирав,предупредив. Мојот гест го базирав на претпоставка, бидејќи мислам дека нема потреба да се правиме наудрени дека не знаеме што се прави.

А гарантирам јас, а и сите администратори, дека никои од приватните пораките не се читаат, нема воопшто ни таква опција. Реков,симни го софтверот (првин лиценцирај го), испробај го, увери се сам. Пиши им и маил на Vbulletin прашај ги, не кревајте џева за џабе.

_EAX

Intern
17 август 2007
827
6
www.rutix.byethost17.com
Не банирав,предупредив. Мојот гест го базирав на претпоставка, бидејќи мислам дека нема потреба да се правиме наудрени дека не знаеме што се прави.

А гарантирам јас, а и сите администратори, дека никои од приватните пораките не се читаат, нема воопшто ни таква опција. Реков,симни го софтверот (првин лиценцирај го), испробај го, увери се сам. Пиши им и маил на Vbulletin прашај ги, не кревајте џева за џабе.

samo da pojasnam : sakase da ti kaze, ne gi osuduvaj lugeto spored tvoite pretpostavki , iako se ocigledni.

piss :bravo:

S

pwnz0r1lla
8 март 2007
1.550
52
www.it.com.mk

O, bozhe.... ne trebashe da ja 'rchnam rabotata. Ata aj te molam razmisli malko poracionalno, dali i ako mozhe nekoj od administratorite bi se osmelil da gi chita tvoite privateni poraki. c'mon man.. :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.348
Мислења
1.010.090
Членови
36.677
Најнов член