• Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Како да поврзам две различни мрежи во една преку два swtich-a?

Buzleski

Intern
12 септември 2008
86
1
Imam dve razlicni mrezi, na ednata mreza ima povrzano 3xPC preku 5 porten switch ( gembird ) i na nea ima internet, A drugata mreza ima 6xPC ama nema internet i e povrzana preku 16 porten switch ( D-Link ).
E sega sakam da gi povrzam dvete mrezi vo edna i da priklucam internet na site kompjuteri povrzuvanjeto odi od switch na switch no ne mi uspeva, neznam vo sto e problemot mrezite ne komuniciraat ni edna so druga probav vo DOS so PING ama rabotat pak kako dve oddeleni. Ako nekoj saka da pomogni bi mu bil blagodaren.

Aleks

Gaining Experience
18 мај 2007
5.748
289
Buzleski, доколку 2-те мрежи работат на друг сабнет, ќе ти треба рутер меѓу нив за да ги рутира пакетите од едната мрежа во другата.

Кажи ни какви ти се ип адресите на едната мрежа а какви на другата?

vlatkorun

Intern
8 јуни 2007
633
14
Шо интернет користеш за да 3-те компјутера излават на Интернет?

Доколку ги поврзеш 2та свича со crossover UTP/STP кабел, и на едниот од свичевите врзеш рутер, рутеро ке им дава адреси на сите компјутери и комуникацијата мегу сите нив ќе биде возможна, како и излезо на интернет.

Еве ти директен распоред на жиците на crossover кабело на двата краја како треба да изглеа.
http://www.ingenieroguzman.com.ar/articulos/informatica/EIA-TIA-568A-568B-Standard_files/rj45.gif

parabellum

Intern
2 мај 2007
60
2
Poveketo svitcevi se inteligentni, nema potreba od crossover kabel. Nego kazi gi ip adresite na site kompjuteri. Verojatno ne se vi ist subnet. I kazi dali ip adresite se automatic ili zadadeni.

Buzleski

Intern
12 септември 2008
86
1
IP adresite se zadadeni i ne se avtomatski, subnetot e ist na site e 255.255.255.0 a IP-to na site pocnuva so 10.20.30.xxx ova go pravev i porano ama nemase nikakvi problemi neznam zosto sega ne raboti istoto. IP adresite mora da bidat podeseni na toj nacin poradi programite za plata i finansovo rabotenje ( koi rabotat perfektno ) i sega rabotat ama problemot e sto mrezite ne se gledaat megu sebe i nema internet na ednata mreza.

ever-near

Intern
24 август 2008
40
1
А да фино лепо инсталираш еден Gateway со 2 мрежни карти. Едната да гледа кон интернетот, а втората кон еден од свичовите. Свичовите да се поврзани меѓу себе (мислам дека се auto-negotiation, па нема потреба од кросовер кабел). Gatway можеш да го користиш и како прокси, dhcp, фајрвол итн итн итн итн итн.... итн Тогаш можеш да си наместиш еден сабнет 255.255.255.0 и имаш ранг на адреси, културно како и секој LAN, 192.168.0.ххх. Gateway ќе ти прави forward и NAT ако треба. PC од едно 200 ЕУР ќе заврши работа. Ем солидна заштита, ем решени се мрежите.

parabellum

Intern
2 мај 2007
60
2
Znaci adresite se od ist subnet. OK, togash kazhi mi kako se povrzani svichevite pomegju sebe. Nekoi svichevi imaat Uplink porta. Ako imaat vakvo neshto vrskata pomegju niv treba da e na uplink. Isto taka proveri i dali kaj site kompjuteri e podesen istiot workgroup. Ako imash ushte problemi daj po eden screenshot od ipconfig /all za 2 pc od dvete mrezi.

Aleks

Gaining Experience
18 мај 2007
5.748
289
255.255.255.0 на 10.х ИП адреса ? Хм.. малце ми изгледа чудно, нели 255.0.0.0 беше на класа А субнет

ever-near

Intern
24 август 2008
40
1
Не знаев дека switch-евите работат на исто ниво/слој којшто ја опишува и worgroup-ата.:chudenje:

Niki

Баниран/a
21 април 2007
404
1
А дали во свичот има некакво си мени за подесување на IP
адреси и остало како што има кај рутерите?

vlatkorun

Intern
8 јуни 2007
633
14
Не знаев дека switch-евите работат на исто ниво/слој којшто ја опишува и worgroup-ата.:chudenje:

Не свичевите не работат на исто ниво од OSI со слојот кој ја опишува работата на workgroup.Свичевите се Data Link (Layer 2) уреди, додека Netbios/CIFS протоколот кој што го користе Windows-о за размена на податоци е на Session (Layer 5) од OSI модело.

Мегутоа ако Workgroup не е исти на два Windows машини може да има проблем-тие да не се гледат у Network Places. Ако евентуално некако успеат се видат по име, не по IP адреса, при трансфер на податоци меѓу нив може да настанат проблеми.

antonio_pp

Intern
13 март 2008
15
3
Скопје
www.mozzartbet.mk
najdobro da si napravis eden kompijuter router so dve mrezni karticki intenetot vo ednata mrezna a swicot vo drugata mrezna koja ke ti bide router i zadadimu ip 192.168.0.x i subnet 255.255.255.0 samo za da imas na site internet mozi ke treba i da venesis DNS na site kom

Buzleski

Intern
12 септември 2008
86
1
Го решив проблемот.

Дечки фала на сите за Вашите мислња, проблемот е решен со тоа што каблето го направив crossover, и без никаков друг проблем си тргна и интернетот и програмите.
Уште еднаш ви се заблагодарувам
:bravoska:

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
44.556
Мислења
926.075
Членови
33.172
Огласи