Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Како да не ве крадат ebay и пејпал (преку форсирана конверзија на валутите)

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
3.659
5.109
SK
Пејпал одамна не краде нас клиентите со форсирана конверзија на валути, конверзија која е многу понеповолна од таа на банките кои ги користиме.
Ова е факт за кој претпоставувам многумина се свесни но малкумина знаат дека е можно да се избегне таквата финансиска малверзација.

На пример, кога купувате во долари Пејпал често конвертира во евра. Кога купувате во евра, Пејпал конвертира во долари. Важно е да има некоја конверзија. :)

Постојат conversion options за конверзија на валутите но проблемот е што често им се менува местото во опциите за конфигурирање, и не само тоа туку често се ресетира подесувањето да нема конверзии. Затоа наместо покажување каде се местат овие опции, наједноставно решение е на Пејпал да им се напише порака внатре од пејпал акаунтот, и да се побара на картичката да се наплаќа исклучиво во долари како примарна валута. Нешто како oва:

Hello,

Please turn off any conversion options on my Paypal account, and make US Dollar my primary and only currency.

Best regards,
XXX

Дури и после потврдниот одговор, при купување треба да се пази на
финалната сума на купувањето - затоа што Пејпал често знае да го ресетира подесувањето да нема конверзии.

Инаку тука не завршуваат проблемите со крадењето, затоа што ebay после пак краде кога преку ebay се купува во некоја друга валута освен доларот.
На ebay не постои можност да се одбере наплата каде конверзијата на валутите ја прави банката од каде е картичката на корисникот. Со цел да ви земе повеќе пари ebay инсистира да употребува своја конверзија која е прилично неповолна (читај кражба). За ова нема лек, но во тие случаи јас обично барам од продавачот да направи аукција на главниот сајт ebay.com (наместо локалните сајтови, германски, британски, канадски, итн) каде цената на производот може да се постави во долари. Нормално, на ова продавачот си додава плус некој пола процент, или колку точно локалните банки земаат за конверзијата.
Голем дел од продавачите излегуваат во пресрет на ваквите барања.

Ebay и пејпал годишно крадат прават не милиони, туку милијарди долари само на форсираната конверзија на валути.
4 до 7 проценти земаат на конверзијата на ebay (ако продажбата е во друга валута, како британска фунта, канадски долар, евра, итн). Потоа додатни 4 до 7 проценти одат на конверзијата на пејпал. Точниот процент го менуваат најверојатно од ракав, единствено константно е дека тој процент секогаше многу поголем од процентот кој го зема било која домашна банка за конверзија на валути.
Милиони корисници не знаат дека не мора да ги користат „услугите“ на Пејпал и Ebay за конверзија на валути, и затоа редовно се жртви на ваквата финансиска малверзација. Притоа колку е поголема цената на производите, толку повеќе пари се крадат од клиентите.

Мора и може да се пази на ова.
Со малку внимание и ангажирање нема повеќе да ви ги крадат парите.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.346
13.205
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Ова е остаток од времето кога картичките (зборувам за развиените земји) беа само во една валута (им се може, јака валута (како кога)) и не можеше да се купува во друга валута од таа картичка, или банкарските провизии за конверзија беа исто големи. И денес има такви картички (disposable и какви се` не).

Ние имаме среќа што Тутунска (и уште неколку банки кои имаат Виза, можеби и други картички, не сум баш запознаен) конвертираат по колку-толку нормален курс и што примаат да можеш да плаќаш со друго освен денари, инаку ќе ни се расплачеше мајката и на нас од банките.

А тоа што на различни места (различни продавници, не на Ибеј туку ако сметаме дека Ибеј е една од нив) Пејпал има различен интерфејс, мислам дека зависи која верзија на API-то или што и да е тоа ја ставиле (и се разбира, не менувале оттогаш), па затоа некаде почитува Conversion Options, некаде не. Само моја претпоставка. А во секој случај им одговара на Пејпал. Се` ми се чини дека постарите верзии почитуваат.

Последна промена:

Luidgi

On your way to fame
24 февруари 2008
811
853
PayPal > Settings > Payments > Pre-approved payments > Set Available Funding Sources > Conversion Options > Bill me in the currency listed on the seller's invoice. > Submit.

Еве како да ја пронајдете опцијата и да не ви земаат провизија кога плаќате на eBay. Баш пред некој ден ова го средував.

Ај еве сликовито:

BxtYUKd.png

26karX3.png

Y0he0yD.png

pNyoKgC.png

Последна промена:

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
3.659
5.109
SK
Од мое лично искуство често се менува местото каде се наоѓа ова подесување. Последново место е „најлесно“ до сега за наоѓање, ми текнува дека за да се дојде до опциите за конверзија порано требаа и до десетици кликнувања кон нови и нови страни за подесувања.

Затоа ако/кога местово кое го посочи @Luidgi повеќе нема да биде истото, сетете се дека можете едноставно да побарате од Пејпал да ја исклучат конверзијата.

flashgordon007

On your way to fame
15 септември 2012
823
889
PayPal > Settings > Payments > Pre-approved payments > Set Available Funding Sources > Conversion Options > Bill me in the currency listed on the seller's invoice. > Submit.

Еве како да ја пронајдете опцијата и да не ви земаат провизија кога плаќате на eBay. Баш пред некој ден ова го средував.

Ај еве сликовито:

BxtYUKd.png

26karX3.png

Y0he0yD.png

pNyoKgC.png

И на крај стискаш SAVE ?

masterwu

On your way to fame
11 февруари 2016
821
725
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Баш пред некој ден ме зафркнаа од ebay на една нарачка од 10 долари. Постојано ми даваше An Error Occurred please try again, кога се логирав со Пејпал акаунтот пред плаќање, и си реков ај директно ќе внесам број на картица. Ми стига порака од тутунска, наплатени се 620 МКД (требаше 585 денари). Конверзијата беше направена од УСД во МКД, копуци.

mak

Intern
15 април 2009
71
28
Пејпал одамна не краде нас клиентите со форсирана конверзија на валути, конверзија која е многу понеповолна од таа на банките кои ги користиме.

Добро утро :)

Нема бегање од тоа.

Освен тоа, пејпал зима и ТАКСА што ти ја конвертира валутата. Значи освен што ти зима пари од неповолен курс, ти зима пари и од ТАКСА.

Boldozer

On your way to fame
2 ноември 2012
1.177
591
Скопје
pin напрајте на темава да се информираат што повеќе луѓе, праат вакви педерски работи случајно еднашка имав точно пари на сметка и ми викаше сум немал доволно пари и после 15мин сфатив дека уствари прај конверзија и ти зима плус мамето:mad:

psyside

Rising Star
4 септември 2008
29.951
31.067
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Темата е поставена како важна, одлично момци.

moongose

Unbeatable
19 јули 2013
3.678
4.424
Проверувајте си ги тој сетингот за „Bill me in the currency listed on the seller's invoice“ пред секое плаќање, затоа што тоа п****чињата знаат да го исклучат. Два пати од кога ја воведоа оваа пракса го активирам и пак последен пат ми направи конверзија.

Ова нема врска со тоа од која банка е картичката.

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
3.659
5.109
SK
Дап, како што реков често знае да се ресетира на дифолт сетирањето за конверзија на валутите. Посебно кога сам сум го менувал сетирањето. Откога им напишав порака на Пејпал да го сменат сетирањето, досега ја немаат пак овозможено конверзијата на валути... Ама сеуште се работи само за период од неколку месеци, па теоријава не ми е проверена. Во секој случај ништо не ве кошта да им пратите порака на Пејпал, само копирајте го текстот од уводниот пост.

draganamon

On your way to fame
24 јануари 2016
646
791
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Logitech G51 5.1 & Creative Sound Blaster X-Fi 5.1
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Здраво дечки.
Некој паметен од Али претпоставувам не сака да ми врати пари и ми пиша дека не можел да ми прати пари на мојот paypal акаунт оти е од Мк.
Закачив слика.
Точно е ова или ме врти овој ?

Атачменти

• Ali.png
    Ali.png
    26,9 KB · Прегледи: 80

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
3.659
5.109
SK
Пари ти се враќаат преку Алипеј на картица, или ти правиш некој муабет надвор од редовниот процес на Алиекспрес (диспјут)?

Daniel86

Guru
28 мај 2013
3.660
9.998
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
G-Skill Ripjaws 3000Mhz
Video card
Intel UHD730 & Asus R7 250
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
Razer Basilisk Essential
Keyboard
Coolermaster Devastator 3
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Philips 222EL
OS
Windows 10 Pro 64bit
Пиши му дека не те интересира што и како може, туку си ги сакаш парите назад. Ај до таквото и кинезиве, како сите можат да рефундираат, само некои исклучоци не можат, молимтисе....

draganamon

On your way to fame
24 јануари 2016
646
791
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Пари ти се враќаат преку Алипеј на картица, или ти правиш некој муабет надвор од редовниот процес на Алиекспрес (диспјут)?
Ништо. Изгледа не сака да ми врати пари па ми бара paypal. Јас си пратив со картичка и треба да може да ми врати пари. Им пишав на support веке.
Фала.

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
3.659
5.109
SK
Мислам дека не си баш искусен со купувања (и кинески тактики со неискусни купувачи). Направи си услуга и отвори диспјут додека не ти е истечен заштитниот рок. :)

draganamon

On your way to fame
24 јануари 2016
646
791
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Мислам дека не си баш искусен со купувања (и кинески тактики со неискусни купувачи). Направи си услуга и отвори диспјут додека не ти е истечен заштитниот рок. :)
Отворено. фала многу.

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
3.659
5.109
SK
Би бил благодарен ако може модератор да ги префрли денешниве постови во темата за Алиекспрес.

Отворено. фала многу.
Сега продавачот има рок, или да докаже дека си ја добил пратката (тракинг лог), или да се сложи за поврат на пари. Ако не направи ништо, тогаш ќе се вмеша претставник од Али и ќе пресече.

Парите ти секако ги добиваш од Алиекспрес а не од продавачот. Не ти ги враќаат парите преку пејпал во системот на Алиекспрес, туку преку Алипеј. Најверојатно продавачот сакал да те замајава за да помине времето од заштитниот рок. После џабе ти е се.

Парите секако се кај Али додека ти не потврдиш дека си го добил производот (или додека не истече заштитниот рок), дури тогаш им ги даваат на продавачите. Затоа секогаш кликај на потврда за прием кога ќе добиеш пратка, да не мора продавачот да чека на парите. Треба и ние како купувачи да бидеме фер.

Noumenon

Gaining Experience
14 ноември 2009
154
87
Ахм. Дали всушност после исклучувањето на конверзијата не се плаќаат никакви додатоци, бидејќи како што тврдат „there's no fee to use PayPal to purchase goods or service“ или имаат уште некој трик во ракавот за крадење? :)

Ако добро сфатив, сега сумата ќе ми биде пресметана по курс на долар од банката кај што ми е картичката, односно банката ќе се погрижи за конверзијата, наместо како претходно нивната солена конверзија во денарска валута?

Бидејќи претходно од ebay апликацијата на мобилен пред завршена нарачка сумата ја пишуваше во денари и секогаш беше неколку проценти повисока од стандардниот курс, а сега е во долари (односно во валутата што ја има назначено продавачот). Затоа што во одредени продавници каде што сум имал доверба и можност да бирам, сум плаќал директно со картичка за да ја избегнам скапата конверзија, освен секако на ибеј каде што обично немаш избор. Но, ако вака не прави разлика и нема дополнителни такси, секако подобар избор е со пејпал поради нивната потрошувачка заштита.

lynx

Unstoppable
4 септември 2008
3.716
3.568
Кога се купува некаде преку PayPal само како посредник за плаќање без да се прави сметка нуди опција како да ја прави коверзијата. Инаку таа сума преку Стопанска банка е со rate 0,017080291 односно 54 денари поевтино.

paypal konverzija.PNG

G4M3R

Practice makes perfect
26 јуни 2012
977
1.253
Наједноставно е да им пишете да ја променат во default долари. Јас им пишав и ја променија без проблем.

smole

Unbeatable
18 април 2007
3.780
4.444
Преку курсот на Пејпел 80 еур беа 5177 денари, или 64.7125 ден/еур.

Преку issuer опцијата на пејпел (курсот на Visa/Master) еврото ме кошта околу 61 ден.

Кои апаши се Пејпел!

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн администрација

Статистика

Теми
46.061
Мислења
954.721
Членови
34.478
Огласи