• Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Како да направам квиз во Delphi?

Ivica_M

Intern
3 октомври 2008
226
3
Како да направам квиз во Delphi што ќе чита
прашања напишани во txt file и ќе ги прикажува
во лабела и одговори напишани во друг txt file
и ќе ги чита и ќе ги смести во 4 лабели (бидејќи
на располагање има 4 одговори) и кога ќе се кликне
на некоја од 4-те лабели ако одговорот е точен
да се прикаже следното прашање ако не крај на
играта. А прашањата да се прикажуваат Random
по случаен избор.

Дали може малку помош околу ова со читањето на
текст од некој txt file и семестување во лабела?

Однапред ви благодарам!!! :)
 

Aleks

Gaining Experience
18 мај 2007
5.748
289
Obicno otvori go fajlot i so pomosh na Randomize; Random i eden for I:=1 to Random(X) napravi da ti ode na prashanja so ReadLn
 

Aleks

Gaining Experience
18 мај 2007
5.748
289
Odamna nemam windows da rabotam delphi .. no mislam deka vaka beshe

VAR
Datoteka: TextFile;
Linija : String;
I:Integer;
Begin
Assign(Datoteka,'C:\Datoteka.txt') // C:\Datoteka.txt e databazata kade shto se sodrzat prashanjata na primer
Reset(Datoteka); // Cursor-ot go vrakjame na pozicija 1,1 t.e. na prviot karakter na prvata linija

Randomize;
FOR I:=1 to Random(500) DO // So pretpostavka deka imash 500 linii vo Datoteka.txt
begin
ReadLn(Linija,Datoteka);
end;
end;

Toa ti e za chitanje, poslkednoto neshto shto kje go prochita t.e. shto kje se stavi vo Linija varijablata e linijata od datoteka.txt koja e random odbrana od 500-te linii. Posle so taa Linija moze da napraish eden parser ako prashanjata se vo forma na Prashanje Odgovor1 Odgovor2 Odgovor3 Odgovor4 etc... i site tie Zborovi da gi recheme ili posebni delovi od linijata (prashanje/odgovori) da gi smestish vo posebni variabli i posle da praish shto sakash so niv.

Ete teoretski mislam deka e reshena ... sega ostanuva ti praktichno da ja napraish i posle postiraj go kvizot tuka, da videme shto si naprail :)
 

Ivica_M

Intern
3 октомври 2008
226
3
Ne moze da se kompajlira ima errors:

Kaj Assign(Datoteka,'C:\Datoteka.txt'); za Datoteka javuva greska zosto samo source moze da se napise. Greskata e:
Incompatible types: 'TPersistent' and 'String'.

i kaj ovaa linija ReadLn(Linija, Datoteka); error:
Illegal type in Read/Readln statement

sega nekoja pomos?
 

Aleks

Gaining Experience
18 мај 2007
5.748
289
Probaj namesto assign da staesh AssignFile

Za ova readln, smeni mestata na promenlivite da bide ReadLn(Datoteka, Linija)
 

Ivica_M

Intern
3 октомври 2008
226
3
Vaka moze nema greski fala ti za pomosta samo jas kodot go napisav so kikanje na Button ama sega ne znam kako slucajnoto generirano prasanje da go smestam vo Labela i odgovorite vo 4 drugi labeli?
A posle kako da odredam na koja labela e kliknato?

Aj malku za toa kako da go smestam prasanjeto vo labela Pls?

Fala!!!
 

Aleks

Gaining Experience
18 мај 2007
5.748
289
Label1.Text := BLABLA mislam deka beshe ... ili Label1.Caption taka nekako ... e sega.. gledam deka ne si upaten vo delphi .. prvo probaj p[ravi ednostavni zadachi a posle pocni kvizot go zavrshi
 

Ivica_M

Intern
3 октомври 2008
226
3
Ja vo Delphi sum upaten kolku da znaes go ucev 4-ta godina sredno i znam barem osnovni raboti ama vakvi raboti ne znam zatoa i prasuvam.

fala za pomosta uste ednas!!!
 

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
44.216
Мислења
918.950
Членови
32.879
Огласи
1.032
Најнов член
KalEl80
На врв Дно