Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Како да инсталирате Wordpress 2.0.хх блог

Статус
Затворена за нови мислења.

A^1^T^E^A^M

Баниран/a
18 април 2007
393
2
brmbrm.blog.com.mk
WordPress е еден од многуте бесплатни блог системи. Можете да креирате и бесплатни блогот(не дека и ова што ќе ви го објаснам сега е за пари) но за да менувате скин и да додавате разни аддони, треба да си платите.

Потребно е хостингот да има:
Any webserver that properly supports PHP, such as Apache or Internet Information Services (IIS).
PHP 4.1.0 or higher. The following directives are required to be set correctly in php.ini:
MySQL 3.23.4 or higher.

Оваа инсталациона постапка важи за пакетите на WordPress од верзијата 2.0 па се нагоре. Од download секцијата на wordpress (http://wordpress.org/download/) најарно би било да ја превземете најновата стабилна верзија,

1. Го распакувате даунлоадираниот .zip фајл или .rar .
2. Се конектирате на FTP и ги аплоадирате сите фолдери и фајлови кои ги распакувавте.
3. Наместо wp-config-simple.php , фајлот ќе го преименувате во wp-config.php
4. Во него ќе ги пополните информациите. (Името на дата базата, твојот јузер од хостингот, пасвордот и хостот)
Код:
// ** MySQL settings ** //
define('DB_NAME', 'wordpress');     // The name of the database
define('DB_USER', 'username');     // Your MySQL username
define('DB_PASSWORD', 'password'); // ...and password
define('DB_HOST', 'localhost');     // 99% chance you won't need to change this value
5. Сега одиме на постапката за инсталирање, www.example.com/wordpress/wp-admin/install.php (пишувате вашето урл од хостингот , па директориумот [немора да значи дека ви е „крстен“ wordpress, може и под некое друго име])

Кога ќе „влезете“ во install.php т.е страната каде што започнува инсталацијата и треба да ги пополните информациите:
33dw13d.jpg

Па кликнувате на First Step, па ќе ви се отвори следново:
2i1jat1.jpg

Ги пополнувате тука информациите, името на блогот и некој ваш валиден мејл. и кликнувате на Continue to Second Step.

34oudmt.jpg

Инсталацијата е готова и се што треба е да кликнете на логин адресата „wp-login.php“ и да се логирате со вашето корисничко име и пасвородот.

Доколку ви треба нешто помош можете да прашате овде, а исто така има и на wordpress.org

Wordpress DOCS
Wordpress Support

D

DimitarMK

Гостин
барем да си сликаше сам а не од кајгана :).. ај ќе пишам ако имам време ја за јоомла :)

sojic

Intern
29 април 2007
435
24
Па немораш за секој форум да ги едитираш сликите, ама барем потпиши се ти.

A^1^T^E^A^M

Баниран/a
18 април 2007
393
2
brmbrm.blog.com.mk
joomla-та има многу повеќе опции за разлика од wordpress-от... Но е малце потежок за средување(барем на мене ми е малце потешко, инсталав еднаш и го шутнав... ни скин ни ништо не ставив... кога видов дека не е баш за мене:LOL: )
вака изгледа јоомлата (по дефаулт скин е)
joomla-4-view-content.png

а вордпресот изгледа вака:
regulus_preview.jpg

нормално има и многу други скинови и можеш да ги смениш... сепак јоомлата е многу подобра :rolleyes:

A^1^T^E^A^M

Баниран/a
18 април 2007
393
2
brmbrm.blog.com.mk
Od moj aspekt bogami i dvete smrdat ;-)

не сум многу искусен со портали... се ќе направам, ќе го инсталирам... али после кога иде за дизајн и се тие таму работи што треба да се средат, некако не ми иде... баш на тоа што треба најмногу внимание да се обрне...

S

pwnz0r1lla
8 март 2007
1.550
52
www.it.com.mk
Де бе дуде, не значи ако имаат бугови дека смрдат.. Нема везе, не е овде место за ваква дискусија.

haha... Abe dobro, mora kritichkata misla da ja odrzhuvame zhiva :). Isto bi bilo da rechesh deka zhiveeme vo prekrasen svet iako gi gledash rabotite okolu tebe.
[ne bash sovpagjachka komparacija ama taka nekako... :)]

Stefan.

sojic

Intern
29 април 2007
435
24
До вчера wordpress, од денес joomla (ама новата 1.5 RC 3). Се разибира дека и двете имаат предности и недостатоци, меѓутоа новата јоомла е супер.

Wordpress ми се свиѓа пошто е едноставен и SEO. Има миљон plugins

Joomla не беше воопшто SEO, арно ама во новата верзија барем URL-ата ги направија како што треба. Во joomla има по default некои модули што за wordpress треба да се доинсталираат.

Kafka

Intern
8 јуни 2007
128
19
Mene iskreno poveke mi se dopaga wp... Mozebi zatoa sto se cuvstuvam poveke kako bloger otkolku portaldzija....
wp ima povekje beneficii za Search Engines a joomla go vide toa od niv i sega gledam vo najnovata verzija i oni tsavile permalinks iako se tie vo nekoja beta-faza i ne se bas super suredeni.... moj predlog e da si se naucite na wp za da vidite korist od nekoj CMS....

dani_janev

Intern
19 април 2007
280
7
joomlata si e super...od pred nekoe pocnav poaktivno da "cepkam" po nea...
sto od knigi...sto od video turotiali...bitno pomagaat...
koga ke napravis dva templejti u joomlata...posle e mnogu lesno...
CSS ti e glavna "alatka"...pokraj html i neso javascript...php i mysql dovolno e i nekoe pocetnicko nivo, avtomatizirano e dosta...
i za kraj...najdobroto...strana moze da se napravi bukvalno za 3 dena... (so eden kup moduli)
ne za dzabe sekoja treta nasa strana e joomla bazirana...open source i ima najbolja podrska...

bons

Gaining Experience
9 април 2007
242
67
Имам една мака коа ке сакам да се логирам ми јавува ERROR: WordPress requires Cookies but your browser does not support them or they are blocked. Користам mozilla firefox.
Pozdrav.

staki

Intern
26 јуни 2007
147
3
Проблемот е што не ти е наместен brozerot да не привака cookies
За да го наместис да прифака оди во Tolls->Options->Privacity
и таму можес да го наестиш да прифака или пак да го ставис сајтот во исклучоци.

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.348
Мислења
1.010.090
Членови
36.677
Најнов член