Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Како да дојдам до Linux???

alex_under

Intern
26 јуни 2007
36
0
Сакам ликукс, но никогаш не сум користел. Добро би ми дошол совет кој линукс да го набавам и од каде???

SwIPE

Intern
29 мај 2007
346
5
Вака сега, со оглед дека претходно не си користел Linux, прво да ти кажам дека зад името Linux се кријат стотици Linux дистрибуции (провери ТУКА и ТУКА). За тебе како почетник јас би ти го препорачал Kubuntu кој можеш бесплатно да го нарачаш ТУКА, сличен е на Windows и би требало без поголеми проблеми да се навикнеш на него.
Откако ќе го нарачаш очекувај за околу еден месец да ти стигне (не е потребно да плаќаш поштарина).
Можеш да нарачаш и Ubuntu и Edubuntu, исто така бесплатни CD - а.
Ако пак нешто не ти е јасно пиши на форумов ќе се обидеме да го разјасниме.

alex_under

Intern
26 јуни 2007
36
0
Вака сега, денес го набавив Убунту 7.04, од претходните постови заклучив дека не би требало да имам проблем со навикнувањето на него, но сепак би одел на варијанта два ОС истовремено, барем некое време. Значи како да го средам тоа, мислам дека треба да се инсталира на друга партиција. И ако го деинсталирам после тоа дали ке треба да ја форматирам целата партиција или може да се избрише само убунту-то???
BTW фала на сите...

Freaker

Intern
9 април 2007
418
8
не можеш да го деинсталираш во класична смисла туку треба да влезеш во repair consol од кога ќе го стартуваш xp од инсталационот цд и да напишеш fixmbr со што компјутерот ќе се бутира само од windows и после форматирај ја партицијата во NTFS и толку.

и едно прашање: ако веќе го инсталираш ubuntu зошто да го бришеш ?!

alex_under

Intern
26 јуни 2007
36
0
Па мислам дека објаснив дека прв пат пробувам линукс, дали ќе ми одговара??? А можеби ќе сакам да ми биде и единствен ОС...
(Значи мора цела партиција да се форматира, а?)

Freaker

Intern
9 април 2007
418
8
да ама отако ќе направиш измена на MBR со FIXMBR командата и откако ќе видиш дека си се стартува директно windows без да ти дава избор кој оперативен систем да се крене, во спротивно ќе видиш само црн екран (ова од искуство ):) и направи beckup пред да инсталираш ubuntu инсталацијата е лесна но треба да внимаваш кога ги правиш партициите мислам има некој постови за тоа на форумов а и можеш да погуглаш малце

alex_under

Intern
26 јуни 2007
36
0
OK thx. Ај да пробам сеа па ќе пострирам да кажам шо сум направил.

alex_under

Intern
26 јуни 2007
36
0
Ne mozam nikako da go instaliram :(
pomagajte (detalno objasnuvanje)
BTW moze li na NTFS particija da se instalira????

finger.k4

Intern
9 април 2007
228
3
www.myspace.com
BTW moze li na NTFS particija da se instalira????
nooooo!!!
linux raboti ext3 ili ext2 filesystem + mu treba specijalna particija za swap file-ot!

ama ne se sekiraj, se ova ti go pravi instalacijata, samo treba da imas na hard diskot (ne e bitno dali e NTFS ili ne) nekoi 4 giga prazni i posle vo tekot na innstalacijata ke odberesh kolkav del od hard diskot da ti bide formatiran fo ext3 particija na koja ke se instalira linux-ot!

Mao

Practice makes perfect
5 јуни 2007
1.328
1.092
Mao's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 3900X + BeQuiet Dark Rock Pro 4
Motherboard
Asus Rog Strix B450-F Gaming
Storage
Samsung Evo Plus 970 M2 nVME SSD
PSU
CM 850W M2 Silent Pro
RAM
Kingston Predator/Fury 32GB 3200Mhz
Video card
Asus Rog Strix 1070 8GB
Case
DeepCool Mattrex RGB
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
Cooler Master MK750
Monitor
Alienware 25" 240hz
OS
Win 10 Pro
Izberi particija sto ne ti ja treba tolku, ama gledaj da bide prazna, potoa pri instalacija na ubuntu izberi ja istata particija i podeli ja na 1 giga swap i 3 giga ext3 odprilika. Na ext3 treba da namestis boot flag ili "/" toa znaci deka taa particija ke ti bide root. potoa natamu se e lesno :D

alex_under

Intern
26 јуни 2007
36
0
Пример: Имам партиција С: 20гига и на неа ми е Windows-от и партиција D: 60гига ама на неа иам 40гига податоци кои не смеат да се бришат. Дали е можно да направам и трета партиција од 20гига и на неа да е Ubuntu-то, а притоа партицијата D: да си остане (со 20 гига помалце) и со сите податоци на неа?

drownz

Master
8 март 2007
1.454
202
Куманово
iwmnetwork.com
Yup, можно е :)

Верувам дека има и други начини како да средиш тоа, но мој предлог ти е да симнеш Partition Magic. Едноставен програм за работа, ќе го сконташ одма :)

finger.k4

Intern
9 април 2007
228
3
www.myspace.com
Partition Magic go koristev porano uste koga raboteshe vo DOS i bev epten zadovolen...
sega dojde vreme pak da se particira hard drive-ot i si ja snimam jas najnovata verzija i od nepoznati prichini nejkeshe da mi ja resize-a vekje postoechkata particija... :zbunet3:
Taka da, moj sovet: probaj go Partition Magic (samo pazi sega e komercijalen, symantec go kupi) ili pa startuvaj go kompjuterot od Ubuntu Live CD-to i pod system pobaraj go GParted (Gnome Partition Editorot) i garant ke ti svrshi rabota!

:pPP

Freaker

Intern
9 април 2007
418
8
ќе се зезнеш со три партиции, ако го бришеш линуксот после како што наведе во еден твој пост, ќе останеш со три партиции а тоа е многу глупо сега partition magic може и да спојува партиции ама не е гарантирано тоа еве кај мене еднаш успеа еднаш не а можеш и да ги изгубиш податоците за што си и предупреден. Ти да си земеш едно 10 ДВД да си ги изрежеш податоците и после инсталирај линукс, па и да зезнеш нешто никому ништо податоците ти се тука

SwIPE

Intern
29 мај 2007
346
5
ќе се зезнеш со три партиции, ако го бришеш линуксот после како што наведе во еден твој пост, ќе останеш со три партиции а тоа е многу глупо сега partition magic може и да спојува партиции ама не е гарантирано тоа еве кај мене еднаш успеа еднаш не а можеш и да ги изгубиш податоците за што си и предупреден. Ти да си земеш едно 10 ДВД да си ги изрежеш податоците и после инсталирај линукс, па и да зезнеш нешто никому ништо податоците ти се тука

Најпаметно. Чуваш 40 GB податоци во компјутерот, а ги немаш изрежано на CD или DVD. Изрежи ги податоците на DVD за да не му ја мислиш, што ако дојде до некој несакан проблем, а твоите податоци ги немаш изрежано на CD или DVD - размисли. Таков проблем имав и јас (изгубив 21 GB музика) па затоа сега сеуште немам мирен сон :bravo:

alex_under

Intern
26 јуни 2007
36
0
Најпаметно. Чуваш 40 GB податоци во компјутерот, а ги немаш изрежано на CD или DVD. Изрежи ги податоците на DVD за да не му ја мислиш, што ако дојде до некој несакан проблем, а твоите податоци ги немаш изрежано на CD или DVD - размисли. Таков проблем имав и јас (изгубив 21 GB музика) па затоа сега сеуште немам мирен сон :bravo:

хмм.. ме замисливте сега, потполно сте во право, не сум помислил до сега дека одненадеж може да ми рикне ХДД-то или да се деси некое друго срање... почнувам со режење.

alex_under

Intern
26 јуни 2007
36
0
Најпосле го инсталирав убунту, но ми излезе еден проблем.. На интернет се поврзувам преку мрежа WAN. И сега неможам да креирам конекција во убунту за пристап до мрежата. Помош!!! Еве како изгледа конекцијата во Windows XP:
lan.jpg

alex_under

Intern
26 јуни 2007
36
0
@finger.k4
not working for me!!!
Пријателче, не се разбираме.
Јас немам ни адсл ни wadsl , јас сум на оператор кој функционира како мрежа значи WAN, така да тоа не ми врши мене работа..

finger.k4

Intern
9 април 2007
228
3
www.myspace.com
ako svativ dobro trikot sto mi go pokazaa mene bese za sekoj tip na PPPOE konekcii (megju koi i WAN)...
tapa film so ne ti pomaga...tolku od moite poznavanja od taa oblast, nekoi od lugolashive valjda ke ti pomogne :D
pozz

miStErioz

Intern
18 април 2007
93
4
zoki.lugola.net
Другарче дај повеќе информации за мрежата. Дај стави слика да видам што имаш во TCP/IP во врската што ти е поставена. По IP адресата можам да ти кажам дека користиш интернет од МтНет. Е сега дали ти имаш конекција и притискаш двапати на неа за да се поврзеш на интернет? Или уклучуваш компјутер и имаш интернет? Дај појасни пошто јас од ова можам да заклучам дека има некој си вид на DSL врска. Затоа дај повеќе информации за поставувањата на мрежата кај тебе и ќе се реше проблемот.
Поздрав.

alex_under

Intern
26 јуни 2007
36
0
Е па вака другарче. Прво коа почна со работа провајдерот, немасе потреба од кликање за да се конектирас, т.е. се сетираше ип-то и готово. А сега воведоа некои измени и за да имаш интернет мора да кликнеш двапати на тоа иконата од креираната конекција. Интернетот оди преку ЛАН карта и по бандерите има свичеви и така цела мрежа низ цел град. Не знам поинаку да ти објаснам, лаик сум за мрежи и такви ствари.

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
48.817
Мислења
1.001.529
Членови
36.639
Најнов член
Dina M