- Ја почнал/а темата
A^1^T^E^A^M
Баниран/a
Е сега вака... Инсталирав Линукс , но немам интернет... ми говореа нешто дека треба да се подеси, али заборавив што како беше... па ај ве молам за помош, имам кабловски.
Abe znam deka ke se izbrise se tuku neznaef kako se stava internet jas si gi stavam na FLESH ... No kade se vnesuva toa vo Network ili?istoto e i za ADSL .. isekako deka mena da se konektira avtomaski na Live CD ... oti e LIVE, i site podatoci gi stava vo RAM i po restartiranje se ojde fajron
![]()
otvorash terminal i gi pisuvash komandite nabrojani pogore
pozz i do tebe
abe se arno ama vidi gi screen shotovite
i sto treba da napravam>?
pise ness not found....aj pishi ifconfig vo terminal .. i pastiraj
rekov, deka ne sum zapoznaen preku koj protokol dapoti kablovskiot internet, pomisliv deka e PPP ama vidov deka sum zgreshilТипот со кабловскиот интернет нема потреба ништо да подесува само во еден случај а тоа е ако кабелскиот модем му е приклучен преку USB (страшно лошо). Но, доколку е преку мрежната карта тогаш самиот оператор автоматски ти доделува IP и DNS значи на компјутерот треба да ти е наместено автоматски да добива адреса.
Не се согласувам со QBox исто и со Aleks дека треба pppoe* тоа е сосема непотребно затоа што едноставно не е таков протокол.
Преку кабловски интернет само убацуваш у мрежната и чао пријатно но секако претходно на операторот треба да му ја кажеш твојата MAC адреса на мрежната картичка за да ти пуштат интернет.