ке земеш една бежична мрежна картичка доколку и лап топот има
бежична мрежна картичка и ке ги поврзиш со add-hoc network ( тоа е конекција од копмјутер на компјутер ).
Ако имаш еден мрежен кабел и еден усб кабел тогаш би ти препорачал вака :
- лаптопот приклучи го на модем со помош на усб кабел директно
- десктопот приклучи го со помош на мрежен кабел директно исто така на модемот
тоа е тоа кај мене функционира така
така е супер само не знам дали тоа го можи и на ADSL модемите
само знам дека на кабелски можи така
така само нема да има мрежа помеѓу компјутерите тоа е лошо
Па сега еден безжичен рутер е некаде околу 3000ден., што го мачите човеков да експериментира. Поздрав!
Наједноставно и најскапо решение - безжичен рутер, или стандарден жичен, со тоа што лаптопот ќе ти биде ограничен на кабел доколку се решиш за второто решение.
Најевтино е како што ти кажа Sonic, со тоа што компјутерот кој ќе служи како сервер ќе мора нонстоп да биде вклучен, односно да биде вклучен кога ќе бидеш на интернет.
најчесто кабелските оператори имаат заштита преку мак адресата на компјутерот на кој користите интернет, значи ќе ти треба рутер што може да клонира мак адреса и после преку рутерот можеш да имаш интернет на колку сакаш компјутери. За жал мојот кабелски оператор има уште некоја заштита која не можев ни да ја откријам а камоли да ја пробијам и сега плаќам уште 300 денари секој месец заради рутирањето, што мислам дека не е фер што им е галје нив јас на колку компјутери користам интернет!
Интернетот го зема од инфел кабловски оператор од Охрид, пробав да клонирам мак адреса и во статус на рутерот ги давше сите вредности ip адреса dns сервери значи рутерот добиваше интернет но никако не предаваше интернет на компјутерот пробав и со кабел и гајтанлес цела вечер се мачев никако нејќеше.
И јас со истиов нет на 1 место се мачев да го делам , ја копирав мац адресата на рутерот , едно време си функционираше , ама после незнам шо му се деси , не работит појке/Интернетот го зема од инфел кабловски оператор од Охрид, пробав да клонирам мак адреса и во статус на рутерот ги давше сите вредности ip адреса dns сервери значи рутерот добиваше интернет но никако не предаваше интернет на компјутерот пробав и со кабел и гајтанлес цела вечер се мачев никако нејќеше.