Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

JAZLER софтвер за автоматизација на радио станици

DynamicMK

премиум член
11 април 2007
1.646
196
За овaa програмa вреди да се напише повеќе од еден пост но еве за почеток...
  • Songs Database (Со категории, под-категории и сл.)
  • Jingles Database
  • Spots & Commercials Database
  • Sweepers Database
  • Playlist programming
  • Playlist import from simple text files up to playlists exported by playlister programs
  • Auto scheduling with half-hour blocks of categories
  • Music & Jingles rotation sequence behaviour
  • Music Packets to schedule specific song categories at specific times to play like a commercial.
  • Rebroadcast of one source
  • RDS Text Transmission (за да работи потребен е RDS кодер кој не се испорачува со програмата))
  • RDS Text character replacement for localization
  • Instant Jingles
  • Automatic databases backup
  • Artist & Title text upload to your web-site
  • Auto-cue of songs while importing
  • Reports printing
  • Security with user accounts to access only databases specified.
  • Unlimited LAN workstations to edit databases at the same time, while the studio is on-air.
  • Available in 26 languages (вклучен е и ФИРОМ превод, но треба да бидеме среќни и за тоа пошто грчка е програмава)
Програмава доколку еднаш добро се подеси можете и по цел месец да го оставате компјутерот сам да работи. Лудница е, задолжителна за секоја радио станица... Во Македонија знам сигурно дека ја користат Антена 5 и КисФМ 93.6... Пробајте ја (Демо верзија на Jazler.com) и чекам коментари...
Ја има и за телевизии (JazlerTV)
Поздрав...

gangester

Intern
27 октомври 2007
11
0
Jazler RadioStar One

:bravo: Конечно најдов некој со кој ке може барем малку да си помуабетам околу Jazler.Јас ја користам дома наместо Winamp :) и сум презадоволен од тоа што тоа програмче може да го направи.Се на едно место.Рај за радио станиците.Пред некое време излезе и Jazler RadioStar One новиот миленик како што тие го нарекуваат уште подобра од тоа што Jazler SimplePack го можеше.Еве некои детаљи околу тоа:

Key Features Of RadioStar One:

Seven Different Databases
Jazler has divided all your audio material to six different databases. Each database for a different use.
Songs - Store all your music library.
Spots - Store and program all spots and commercials.
Jingles - Station jingles and ID's.
Events - Miscelaneous audio material (like your music beds, program ID's etc).
Sweepers - Jingles without music that overlap the songs while they are playing.
Voice Tracks - Add an external recorded file, or record with Jazler to use it playlists.
Instant Jingles - Jingles that play instantly when you click on them.

Advanced Automated Rotation Scheduling
The scheduler in RS1 is designed and based on the clock system, where you can create clocks and then program them what time to be active and play. A clock is a virtual playlist where you do not enter the exact song, but its category or properties
Example: Song(Hot Current) > Song(Current 1) > Jingle (MusicJingle) > Song (90's) (Pop) > Jingle (Transition Slow) > Song (Slow)

Advanced Playlist Creation with Voice Tracks
RadioStar gives you the ability to manualy create playlists, create automated playlists based on a clock, preview where commercials will interupt your playlist in the on-air rotation, fully preview (audio) a playlist, edit start and end points of tracks specifically for a playlist without saving it in the database, add or record voicetracks and include them for the specific playlist.

SuperSearch Engine In The Studio
The supersearch engine gives you the ability to search for tracks in the database and returns to you results while you are typing. Supersearch also has the ability to search in the songs like a search machine, searching the whole database to find a matching result (Name, Title, Album).

QuickEdit Feature In Songs
Now you can edit the properties of songs without entering their analysis, quickly and easily from the database. Just click on the song, and change its properties from the menu that will pop-up.

Mass change of categories, properties, file locations
Now you can mass change lots of properties just by clicking on songs with either Ctrl or Shift. Then right click and select your action.

Powerful Audio Engine
A new playback engine is embended on RS1 by FireLight technologies. Hear crystal clear sound from all the popular file formats. Support almost all audio cards with either software or hardware mixing. The playback system also includes a basic audio compressor to have all your audio material at the right volume.

Advanced Spots Programming
The new spots programming interface of RS1 give you the ability to easily program different spots at different days and times very quick. It also gives you the ability to play random spots based on a list at specific times (mostly used for station ID's). The reports tool of Jazler, can also print down a detailed report so you can give it back to your client or media shop. The spots management system also gives you the abilty to adjust when your spots package will start or end. You can also be notified if a specific package exceeds a maximum time to avoid a crowded and tiring commercial sequence.

Direct File Playback
The studio screen of Jazler has added a new tab, to be able to playback files directly from the hard disk, without the need to add them first to the database. This is a very useful feature for news-radios that need to play a report or recording, and they want to play it NOW. Just enter the folder to display and you have all the files directly in Jazler. You can also search between files and filter them based on the supersearch engine of RS1.

Instant Jingles
Just like the old Jazler (SimplePack), RS1 has its own Instant Jingles. The same quick and easy to use, plus a new feature, the Auto Gain. When Auto Gain is active, Jazler automatically reduces the volume of the song playing so the Instant Jingle can be heard clearly. The user also has the choice to send the audio of the Instant Jingle to a different sound card so he/she can play around with the volumes from the mixing console.

Satellite Rebroadcast Feature
Jazler has the ability to rebroadcast up to three different audio sources at programmed times. It also gives you the abilty to NOT play spots at a rebroadcasting session. With three easy steps just program Start, End Time and source.

RDS TEXT Broadcasting
Transmit different PSN texts each hour. Every PSN database can hold up to 100 eight-character words and can also include the current date, time and song playing. Jazler support most popular models for PSN broadcast.

INTERNET Text Upload
Jazler can upload via FTP, text or xml files that include the current song playing so you can show it off in your internet website. This feature is also used by some Mobile SMS companies to send sms to users with the song currently playing. RS1 supports uploading the file to two different servers if you want to have both services.

Чекам коментар од некој кој што навистина ја користел оваа програма за да си помуабетиме малку.:bravo:

DynamicMK

премиум член
11 април 2007
1.646
196
:bravo: Конечно најдов некој со кој ке може барем малку да си помуабетам околу Jazler.Јас ја користам дома наместо Winamp :) и сум презадоволен од тоа што тоа програмче може да го направи.Се на едно место.Рај за радио станиците.Пред некое време излезе и Jazler RadioStar One новиот миленик како што тие го нарекуваат уште подобра од тоа што Jazler SimplePack го можеше.
Јас ја користам 2.3r11... екстра е програмава...
RadioStar не сум ја пробал, следниот месец планирам па ќе постнам лични искуства...

gangester

Intern
27 октомври 2007
11
0
Јас ја користам 2.3r11... екстра е програмава...
RadioStar не сум ја пробал, следниот месец планирам па ќе постнам лични искуства...

Да не имаш малку проблеми со Jazler 2.3r11?Ја користев некое време и сите песни што ми беа ставени ми ги избриша од datebase и морав пак да ги ставам така два пати ми направи.Сега ја користам Jazler 2.3r22 и супер е сега за сега.

DynamicMK

премиум член
11 април 2007
1.646
196
Не немам проблем со базата... имам само еден мал проблем со приказот на датата во рдс прозорчето... сите месеци од 01-09 кога ги испишува ги испишува само како 0, пр 23.0.2007... Кај мене е само или го имаш и ти овој проблем...

gangester

Intern
27 октомври 2007
11
0
Така беше и кај мене излегуваа и други проблеми не само тоа.Кај мене ги прескокнуваше sweeperite,некогаш ми даваше error кога ке пуштев некој jingle ili spot.Секогаш кога ке ја изгаснев излегуваше run time error.Да не ги набројувам сите многу проблеми излегуваа.Сакав да те прашам зошто jazler кога треба да пушти реклами ми ги сече песните.На пр.рекламите или точно време треба да оди да речеме точно во 12,е сега тие се пуштаат точно тогаш но никогаш не бил точен да ја пушти последната песна од тој час да заврши точно во 12 и после да одат реклами или точно време.Секогаш ми ги сече песните никако да израчуна точно.Се донервирав со тој проблем незнам што е работата а се е подесено како што треба.Доколку знаеш што е проблемот пиши.

DynamicMK

премиум член
11 април 2007
1.646
196
Знам, нема решение за тоа, единствено што можеш е да не ги означуваш како „Емитувај веднаш“, во тој случај ќе заврши песната па ќе одат рекламите...

gangester

Intern
27 октомври 2007
11
0
Знам но така многу каснат точно време му пушта некогаш во 2:05 :)смешно е.Во Jazler RadioStar One пишува дека го нема тој проблем па ке видиме.

DynamicMK

премиум член
11 април 2007
1.646
196
Точно... она што можев да прочитам низ интернетов е тоа дека многу од радиата кои се служат со џезлер баш поради ова го отстрануваат точното време од автоматската програма... Колку го решиле овој проблем ќе видиме оти стварно многу споро се развиваат... Од верзијата 2.3 излегоа околу 50 ревизии и пак некои од круцијалните проблеми обстојуваа...

Го даунлоадирав и Jazler RadioStar One...
На прв поглед се разочарав... Графичкиот интерфејс делува ептен несериозно... Но по кратко шеткање низ контролниот панел го сменив првичното мислње.
Можеби ќе звучи глупо но од работите кои најмногу ме израдуваа е и опцијата за автоматско вклучување на џезлер со стартување на OS... опција која требаше мноогу одамна да биде достапна. До пред ова мораше рачно да се брише иконата во стартап фолдерот...
Второ, вграден е и аудио компресор... што е супер, посебно ми се допадна и автоматската аудио контрола во делот со инстант џингловите, ова е еден голем плус... во постарите верзии на џезлер се случуваше ако песната е ептен гласна џинглот и да не се слуша...

За она кратко време за што ја разгледував новава верзија генералната критика би била таа... Сигурно има уште многу измени ама не стигнав подлабоко да ја разгледам... Сума сумарум I like it...

П.С. One more :) проблемот со приказот на датата во рдс-от е решен... ама сега ти јавува проблем доколку „.“ (точка) ти е подесена како сепаратор во датата, мора да е „/“

gangester

Intern
27 октомври 2007
11
0
Без грешка неможе да биде нели.Мислам дека намерно оставаат по нешто за да ја купиш и следната верзија која ке излезе.Јас ја донладирав Jazler radiostar one demo и воопшто не ја инсталирав бидејки за 30 мин.тешко дека ке видам како работи.Одлично е тоа за автоматската аудио контрола на инстант џингловите требаше одмна да го направат тоа.

dimic

Intern
12 февруари 2008
1
0
Zdravo decki od denes i jas vi se pridruzuvam na tema Jazler i radio automation software :))
Vo priprema sum za otvaranje na radio, veke 7 meseci gi sreduvam bazite na jazler 2.3.r22 i detalno ja analiziram rabotata na ovoj softver i mislam deka e odlicen za taa namena. Dokolku imam nekoi problemi ke ve konsultiram.
Pozdrav!!!!!

nimbo

Intern
13 ноември 2008
10
0
Здраво пријатели, :LOL:

Сосема случајно налетав на форумов и на оваа тема.
Бидејќи добро ја познавам оваа апликација, да ви помогнам околу некои проблеми кои ги имате:

- gangester: Нема шанси Jazler SP (SimplePack) да ти ги избрише датабазите сам. Тоа си го направил ти или некој друг. Во секој случај и да се стори вакво нешто постои резервна копија (побарај во ДИР. на програмот Restore Temp). Или можеби си го исклучил автоматскиот бекап)
За тоа што ти ги прескокнува говорните џинглови (sweepers) (мора да се рестартира програмот по некое време) проблемот ти е во звучната карта. Или имаш onboard карта или Terratec (24/96 моделот е надалеку познат по овој проблем). Земи било која карта од Creative (Live/5.1/X-Fi) и проблемот ти е решен. Ако си при пари најдобрата варијанта е: M-Audio Delta 66 (240 $) или било која верзија на M-Audio. (Проверено, фантастична е)

- DynamicMK (за погрешното прикажување на месецот во RDS секцијата, не е проблемот во Jazler, туку во кодната страница на Windows-от. Изгледа дека не си забележал дека македонската поддршка користи руско енкодирање. Ние немаме официјална кодна страница, туку користиме варијанти или прилагодувања на руската.

run time error е баг на програмата, кој не прави ама никаков проблем, а е решен во последните 2 ревизии. Во 2.4 r3 овој проблем не се појавува воопшто.

"... зошто jazler кога треба да пушти реклами ми ги сече песните.На пр.рекламите или точно време треба да оди да речеме точно во 12,е сега тие се пуштаат точно тогаш но никогаш не бил точен да ја пушти последната песна од тој час да заврши точно во 12 и после да одат реклами или точно време..."
За точното време да стартува пример точно во 12 (фајлот точно време, треба да има највисок приоритет (1), терминот за емитување да е 12:00,и штиклирано емитувај веднаш. Останатите реклами од блокот треба да имаат понизок приоритет
Освен тоа кракуваната верзија прави сериозен проблем со рекламите, значи лошо е изведен (тестирано).

RadioStar One e сосема друга приказна. Комплетно е доработен и има многу повеќе опции од SP. На пример рекламите да завршат во хх:хх време. Одредена реклама да се емитува секој ден во ист термин, а за викенди во друг, или за истиот термин секој пат да има различен спот или многу други варијанти.
Може да ви пратам скрин-шот ако сакате.

Демо-верзијата што е на сајтот нема ама никаква врска со актуелната, како од изгледот на интерфејсот до можностите, и постојано се менува и надградува со нови опции.
За жал тој е на посебен линк и не можам тука да помогнам

Ако ви треба друга помош, ви стојам на располагање :)

nimbo

Intern
13 ноември 2008
10
0
"... sto se odnesuva do kratenjeto na pesnite pred "tocno vreme" pri avtomatski mod na rabota, za toa definitivno nema resenie zatoa sto intelegencijata na simplepack ne e dovolno razviena da go ovozmozi toa..."

Не разбирам што мислиш со тоа. Ако сакаш да имаш точно време во точен термин, логично е да ја скрати песната. Или подеси го во Генерални подесувања ... Колку време да чека Jazler по терминот за реклами... или пак има еден трик. Направи музички пакети во 50-тата минута од секој час, направи фолдер со повеќе песни чија должина е по 5 мин. и ќе имаш точно време без кратење на песните.
Овие опции се поинаку решени во RadioStar и одлично функционираат.:bravo:

BTW: Кој тоа Broacast Software има интелигенција за вакво нешто ?
Tiesseci, Dalet, iMediaTouch, ScottSystems, Google Radio Automation ???:lut2:

Чинат неколку десетици илјади евра, плус специфичен и скап хардвер и немој да мислиш дека се беспрекорни.
А колку завземаат ресурси на процесор и меморија е друга приказна...

2.3 r22 има багови (и легалната верзија). 2.4 rev.3 работи беспрекорно
:rolleyes:

nimbo

Intern
13 ноември 2008
10
0
DJ Studio Pro.

Ништо посебно, за ваков тип на "плеер програми", подобра варијанта ти е RadioBOSS, или уште поедноставно Native Traktor Player

Сега една работа да расчистиме. Зборуваме за радио-станица или за џубокс ???

И едниот и другиот програм вршат работа, што е факт, исто како и Winamp. Но вистинско радио има потреба од Broadcast Software, што е сосема различна работа. Немој погрешно да ме сфатиш, ама ако критериум за радио ти е Метрополис, фала и пријатно.:lut2:
Па таму воопшто нема концепт што оди, кога и како. Само нафрлени песни кои се преповторуваат по сто пати и никакви содржини.

Ако сакаш да правиш вистинско радио потребен ти е и професионален плејлистер (Powergold, MusicGen или сличен), тим кој што е во тек со музиката и муз. збиднувања и ред други работи.

Музичко радио и џубокс се 2 различни работи. Низ интернет имаш еден куп познати муз. радија (streaming) кои воопшто не личат како за жал на 95% од нашите т.н. музички радија. Значи има концепт.
Сум имал можност да видам познати радио-станици и знам како тоа изгледа и колкава е тоа работа и обврска. Но, за жал и голем дел од нашиве радија и (повторно ќе кажам) само неколку изгледаат на радио, останатите се (извини на израз - жива заебанција).
Па не може поранешен пиљар да биде газда на радио или ТВ. Или некој што пуштал музика во кафана и на забави да биде и радио-DJ (чест на неколку исклучоци):tainstven:

nimbo

Intern
13 ноември 2008
10
0
Пријателе,

Во моментов и во следните мислам 3 години, (не сум сигурен), нема да имаш можност да отвориш радио бидејќи нема концесии, освен да купиш постоечко. Ама ова е речиси невозможно бидејќи или нивните сопственици (иако едвај преживуваат) набиваат огромни суми или бараат да работите како партнери. Ова за мене е најголема глупост, бидејќи со ова би се "зезнал" и себеси и луѓето кои би биле дел од мојот тим. Иaко нивниот концепт не успеал, повторно ќе мораш да правиш тон компромиси за да ги вметнеш и нив, а со ова се се разводнува и оди во ПМ :muahaha:
А кој луд би се нафатил концесијата да ја купи заедно со опремата од големите ex-газди (Што најчесто е услов). Канти компјутери со дури 20GB хард-дискови со onboard aудио картици и 15' CRT монитори. Миксета од руско производство со хибриди од "куќна радиност", кабли прелемувани по сто пати расфрлани насекаде. Микрофони -(топ-технологија од пред 20 год) и да не набројувам понатаму.
Мој совет (ако сакаш да ме послушаш):
Во моментов НЕ СЕ ИСПЛАТИ да се отвори радио.
Имаш поплава на телевизии, кои мора да се признае се појак медиум од радио, а се со цени на реклами кои се сега дури и исти со цените на радијата. Има наплив на кабловски, сателитски и интернет медиуми и многу тешко би можел да просперираш.
Ама сигурен сум дека за многу краток период повеќе од пола ќе се затворат.
Затоа што нашиве медиуми се жива копија на NOVA TV.
Погледни филм или серија на NovaTV, многу брзо и на нашиве телевизии, емисија квиз или било што е апла копија од NovaTV. За среќа да не беше NovaTV на нашиве телевизии никогаш немаше да им текне: следува... филмови во месец ХХХ, наскоро...вечерва на ХХХ...

Ако сепак си решен да отвориш радио, еве ти неколку златни правила.
Купи квалитетна опрема (не мора да е многу скапа). Дигитална миксета, но поврзија ја аналогно (има големи проблеми со дигит. поврзување, но во друга прилика), добар процесор (средна класа, не мора да е Orban), квалитетни аудио картици (за малку пари најдобар избор е X-fi на Creative), ако си при пари M-Audio Delta. Добри микрофони, тука не се штеди, просечен RDS кодер, PC со Intel процесори Core 2 Duo, Quad не ти треба (ниедна аудио апликација сеуште не препознава 4 или повеќе јадра), минимум 2 GB меморија, LCD монитори најмалку 19', за On The Air 22'. Ако си при пари, добра работа е се да биде на сервер (Microsoft SQL или MDB), ако не stand alone (секој компј. посебно). 2 за OnAir 1 за Night, 2 за монтажа, реклами и сл.
**** И најважно не почнувај додека не си комплет спремен.
Џинглови, шпици, најави, емисии содржини мора да бидат готови, содржините осмислени , инаку се ти е џабе. Ќе бидеш копија на копија на копиите (мислам дека ме разбираш), кои во 98% ги има на нашиве медиуми. И крајот ќе ти биде за најмногу 1 година...

Ова е огромна тема, се надевам дека барем делумно ти помогнав и ќе прифатиш дел од ова што ти кажав.
За било што слободно прашај..

Ууууууууупс. Го заборавив најважното (извини) Софтвер.
Не постои на светот најдобар софтвер. Најдобар е оној кој ќе успееш да го имплементираш добро и ќе се снајдат луѓето и ќе знаат да го работат.
Да го ставиш и најдобриот и најскапиот не ти врши работа, ако го користиш половно (употребуваш само дел од можностите), а и екипата не може да се снајде. Анимациите изгледаат убаво, ама на кого му треба отворање на фиока од огромен шкаф за да дојде до џинглот, и му требаат 5 кликнувања до емитување. (има еден таков :ua:
Поззз...

nimbo

Intern
13 ноември 2008
10
0
А да, ќе ти треба уште еден плус компјутер за снимање на целата програма (што и по закон треба да се прави) и да се чува минимум 30 дена.
Обичен Sempron или Celeron врши работа со голем хард диск и радио-ТВ картичка. А за софтвер ги има многу. Но според мене најдобри се овие 2: AirCheck или VRS Recording System. Вториов не ти треба баш многу, бара мултиканална картица и е за снимање на повеќе програми, додека AirCheck ти е топ.

И не прави песнонајавувачко радио или "аудиелно пренесување на весниците". Тоа го прават сите и сe "преку такво".
Модерно радио ти е со кратки и интересни најави, многу спотови, џинглови (ID's) и одбрана музика. Не пуштај се и сешто (одлучи која ќе биде твојата целна група) и не дави со реклами - направи ред.:isplashen:
Ротацијата на музика на топ-радијата ти е околу 300 песни неделно (24H)
Уште една работа. (Имам комуникација со многу луѓе од овој бизнис и многумина ми го предочиле ова). После 2 песни со изразен машки вокал, третата мора да биде со женски или обратно). Песни во континуитет само со машки или само женски вокал заморуваат и затоа слушателите ја менуваат фреквенцијата. Или по 2 просечни песни, следната мора да биде топ хит или ти викаат - ЧАО. Има огромен број вакви и слични испитувања, и иако можеби изгледаат смешни, не се луди светските медиуми што даваат големи пари на специјализирани агенции за вакви испитувања.
Чуј ги на интернет радијата и ќе го забележиш ова. Има и други вакви финти, но да не те заморувам.

DynamicMK

премиум член
11 април 2007
1.646
196
Значи да не бегаме off-topic, темава е отворена за Jazler, stick to it. Отварајте нови теми за нови проблеми ;).

Пред се мило ми е што ве гледам на форумов вака полни со информации :tainstven:.

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.847
3.039
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
За тие што сакаат слободен софтвер една опција е и Rivendell

Rivendell is a complete radio broadcast automation solution, with facilities for the acquisition, management, scheduling and playout of audio content. It has all of the features one would expect in a modern, fully-fledged radio automation system, including support for both PCM and MPEG audio encoding, full voicetracking and log customization as well as support for a wide variety of third party software and hardware. As a robust, functionally complete digital audio system for broadcast radio applications, Rivendell uses industry standard components like the GNU/Linux Operating System, the AudioScience HPI Driver Architecture and the MySQL Database Engine.

Designed by radio broadcasters, for radio broadcasters.

Completely free and open -- no dongles, unlock codes, software keys or other arbitrary limitations.

http://www.rivendellaudio.org/

nimbo

Intern
13 ноември 2008
10
0
http://www.powergold.com/

Само со една напомена, за имплементација на овој софтвер (значи да го организираш начинот на ротација на песните) ти е потребен тим од повеќе луѓе и песните треба ти бидат средени по категории.
Повеќе информации на:
http://www.powergold.com/tutorial/library.html :rolleyes:

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.094
Мислења
1.005.619
Членови
36.674
Најнов член