1. Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.
    Сокриј

јава код скролање на страна

Дискусија во форумот 'Java' започната од crcic, 28 Април 2018.

  1. crcic

    crcic
    Gaining Experience

    341
    180
    2 Април 2014
    Прво да кажам дека програмирам цели 3 дена. Така да тапа сум сега за сега. Не планирам исто така да се занимавам со програмирање, али ми треба некое мало програмче што го правам сега и сакав сам да си го направм, чисто хобистички. Го правам во селениум и јава. Ми треба код кој што ке скрола надоле по веб апликацијата али што е можно по реално. Моментално користам овој код:

    JavascriptExecutor js = (JavascriptExecutor)driver;
    js.executeScript("window.scrollBy(0,1500)","");

    и ок е, ми ја брка работата само што повеке ми доага ова како page down да кликам место да скрола.

    И после тоа ми текна да го направам следново:

    js.executeScript("window.scrollBy(0,50)","");
    js.executeScript("window.scrollBy(0,30)","");
    js.executeScript("window.scrollBy(0,33)","");
    js.executeScript("window.scrollBy(0,42)","");
    js.executeScript("window.scrollBy(0,45)","");
    js.executeScript("window.scrollBy(0,24)","");
    js.executeScript("window.scrollBy(0,19)","");
    js.executeScript("window.scrollBy(0,50)","");

    каде што врши скролање повекје пати на покартки интервали и од прилика го добив саканиот ефект и скролањето баш личи како да скролаш со маус.

    Е сега дали има некој по ефикасен метод наместо да користам 100 линии со истиод код... Што знам, нешто како:

    js.executeScript("window.scrollBy(0,50,45,66,78,43,56,87)","");

    каде што во една линија и повеке променливи ке му кажам да ја врши таа команда а при тоа да ги зема временските интервали и/или пикселите на кој што ке скрола од "0,50,45,66,78,43,56,87"

    Фала.
     
  2. D3N1EL

    D3N1EL
    Practice makes perfect

    2,867
    1,405
    10 Август 2010
    Машко
    Прво, Java и JavaScript се потполно различни јазици. Не ги мешај овие работи. Доколку си напишал Јава од мрза, пиши JS. :)

    За да не повторуваш исти линии код, користи for() loop. Потоа наместо вториот аргимент, стави променлива или низа. Со низата ти е подобро решение.

    HTML:
    var array = [10, 20, 30, 40, 50, 60];
    for (var i = 0; i < array.length; i++) {
        js.executeScript("window.scrollBy(0, array[i])","");
    }
    Научи ги првин основите, пред да навлегуваш во такви работи. :)
     
    На Algebra му/ѝ се допаѓа ова.
  3. crcic

    crcic
    Gaining Experience

    341
    180
    2 Април 2014
    не е од мрза, кажав дека пред само 3 дена почнав да учам. ај ке го пробам кодов сега. фала!
     
  4. crcic

    crcic
    Gaining Experience

    341
    180
    2 Април 2014
    ради ал се не чуе :) сега добивам грешки:

    xception in thread "main" java.lang.Error: Unresolved compilation problems:
    var cannot be resolved to a type
    Syntax error on token "[", { expected
    Type mismatch: cannot convert from int[] to var
    Syntax error on token "]", } expected
    var cannot be resolved to a type
     
  5. D3N1EL

    D3N1EL
    Practice makes perfect

    2,867
    1,405
    10 Август 2010
    Машко
    Чекај малце, каде кодираш? JS не се компајлира, не знам кај си ја добил таа грешка.
    Кодот што го пратив, не е баш правилен, ама оној дел што го копирав од кај тебе.

    Вака е правилно.
    HTML:
    var array = [10, 20, 30, 40, 50, 60];
    for (var i = 0; i < array.length; i++) {
        window.scrollBy(0, array[i]);
    }
    Користи Sublime Text 3 за да куцаш код. Од тука мораш да знаеш 85% се што е во сајдбарот од JS Tutorial до JS Forms.

    Не можам да сфатам, или си сакал Јава да научиш и си почнал ЈS или обратно. :annoyed:
     
  6. lynx

    lynx
    Unstoppable

    3,359
    3,049
    4 Септември 2008
    Користи Selenium што е алатка за автоматизација/макроа. Се обидува да напише JS скрипта што ќе скрола по web апликација откако ќе се изврши во Selenium.
     
Слични теми
  1. HijackHacker
    Одговори:
    26
    Прегледи:
    3,222
  2. Dre
    Одговори:
    8
    Прегледи:
    1,424
  3. Dre
    Одговори:
    2
    Прегледи:
    904
  4. INTEL-fan
    Одговори:
    14
    Прегледи:
    2,618
  5. hebocig
    Одговори:
    4
    Прегледи:
    861
Вчитување...

Сподели

Вчитување...