Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Измама од македонски броеви. Помош!

Acevvv

Intern
12 декември 2016
3
1
Здраво, веќе 3та недела се врши измама со нарачки на материјали во име на нашата компанија со тоа што измамникот има наша тековна состојба. Пријавено е во полиција но како што сите знаеме колку се способни... нема напредок. Од мобилните оператори не даваат информации за тоа чиј е телефонскиот број. Дали има некој начин или некоја идеја како може да дојдеме до лицето што врши измама ?

damil

Practice makes perfect
2 јануари 2015
1.064
1.353
Здраво, веќе 3та недела се врши измама со нарачки на материјали во име на нашата компанија со тоа што измамникот има наша тековна состојба. Пријавено е во полиција но како што сите знаеме колку се способни... нема напредок. Од мобилните оператори не даваат информации за тоа чиј е телефонскиот број. Дали има некој начин или некоја идеја како може да дојдеме до лицето што врши измама ?
Ваква шема на Интеко им правеа, луѓето ни криви ни должни ги малтретираа.

kolesk

On your way to fame
6 февруари 2016
520
733
Консултирај се со адвокат. Имаш основа за тужба. И тужбата нека биде малку повеќе филуванa.

Aowek

Practice makes perfect
14 април 2012
1.135
1.052
И да се најде чив е бројот голема е веројатноста да е лашно регистриран. Ќе купи сим картица и ја регистрира како странец. Веројатно е и при пејд број.
Полиција треба да пушти барање до телеком и ќе се види чив е бројот.

Има фора една јави се на 11 88 и побарај да кажеш број и дали ќе ти каже на кој се води ако тој не забранил бројот го има на информации 99%. Повик ти е 50 денари.

Kpakep4e

Gaining Experience
18 јули 2020
93
187
Тековна состојба е валидна 6 месеци, доколку сте ваделе скоро и сте праќале негде па некој да ја злоупоттребил. Не може секој да ја има и било кој да ја извади.

Во краен случај оштетена е фирмата што ја издала робата, вие немате никаков потпишан документ дека сте подигнале роба, на суд ништо не ви можат, немаат доказ дека сте ја подигнале робата. Ке одите на вештачење и ке докажете дека не сте вие потпишани.

Испратено од LYA-L29 преку IT.mk форум апликација

Acevvv

Intern
12 декември 2016
3
1
Чисто информативно колкава штета прават? Ако е релативно мала сум тоа е причина зошто полиција не направила записник.
Каде колку можат, има од 1000 евра земено бакарни цевки, 6000 евра иверица, на сите можни фирми се јавуваат и бараат било што. Дури некаде барат пари од шоферите на робата и им успева. Штета лично нам не ни ја прават бидејќи е пријавено во полиција и нарачката не е направена од вработен и овластено лице кај нас, штета што ни прават лоша слика на фирмата и штета што невини луѓе ќе изгубат тешко спечалени пари.
Мислењето е автоматски споено:

Тековна состојба е валидна 6 месеци, доколку сте ваделе скоро и сте праќале негде па некој да ја злоупоттребил. Не може секој да ја има и било кој да ја извади.

Во краен случај оштетена е фирмата што ја издала робата, вие немате никаков потпишан документ дека сте подигнале роба, на суд ништо не ви можат, немаат доказ дека сте ја подигнале робата. Ке одите на вештачење и ке докажете дека не сте вие потпишани.

Тековната е од крајот на Август, и е добиена на ист начин - се претставува како лице од колку толку позната компанија (но немавме претходно соработувано) и нуди релативно евтини материјали и бара тековна за да изработи фактура заедно со материјалите при достава.

goce03

Unstoppable
20 јануари 2015
1.578
3.177
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Каде колку можат, има од 1000 евра земено бакарни цевки, 6000 евра иверица, на сите можни фирми се јавуваат и бараат било што. Дури некаде барат пари од шоферите на робата и им успева. Штета лично нам не ни ја прават бидејќи е пријавено во полиција и нарачката не е направена од вработен и овластено лице кај нас, штета што ни прават лоша слика на фирмата и штета што невини луѓе ќе изгубат тешко спечалени пари.
Ова мале е конфузно, ,,продава" во ваше име во кеш или ,,купува" во ваше име на фактура.

ARMac

Epic
2 октомври 2010
9.361
12.284
Скопје
androgaming.com
Ова мале е конфузно, ,,продава" во ваше име во кеш или ,,купува" во ваше име на фактура.

Како што разбрав подига роба во нивно име. Пошто многу фирми кога купуваш на фактура не бараат вирман или да легнат парите одма пуштаат роба.

goce03

Unstoppable
20 јануари 2015
1.578
3.177
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
PSU
RAM
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Како што разбрав подига роба во нивно име. Пошто многу фирми кога купуваш на фактура не бараат вирман или да легнат парите одма пуштаат роба.
И ја така првично разбрав ама овој дел ,,Дури некаде барат пари од шоферите на робата и им успева." е целосно нејасен, ако он подига роба какви пари бара од шоферите ?

Acevvv

Intern
12 декември 2016
3
1
И ја така првично разбрав ама овој дел ,,Дури некаде барат пари од шоферите на робата и им успева." е целосно нејасен, ако он подига роба какви пари бара од шоферите ?
Колку што тебе ти е јасно и мене, му носат робат и им вика по шоферот пуштете 200 евра треба да платам нешто па на фактура ставете ги и тие 200 евра...
Мислењето е автоматски споено:

Купува, се јавува у други фирми се претставува како вработен кај нас и нарачува материјали шо му требат „итно“ а им кажува дека „ќе плати“ утре. Некои фирми му даваат некои што соработуваме се јавуваат кај нас за да потврдиме а некои не му даваат додека не плати... Во цела Македонија се јавува во фирми од различни дејности...

smole

Unbeatable
18 април 2007
3.872
4.548
Тековна може секој да извади од секоја фирма во МК.

За изработка на фактура не треба да им дадеш тековна, доволно е да им кажеш даночен и они да најдат податоци на УЈП сајтот.

Треба да пријавиш (ако си од Скопје) во МРТ зградата кат 2 или 3 СВР Скопје единица за економски и компјутерски криминал.

goce03

Unstoppable
20 јануари 2015
1.578
3.177
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
PSU
RAM
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Тековна може секој да извади од секоја фирма во МК.

За изработка на фактура не треба да им дадеш тековна, доволно е да им кажеш даночен и они да најдат податоци на УЈП сајтот.

Треба да пријавиш (ако си од Скопје) во МРТ зградата кат 2 или 3 СВР Скопје единица за економски и компјутерски криминал.
На УЈП сајтот нема детални податоци за управител, овластено лице итн, меѓутоа тековна состојба е јавен податок, секој може да ја извади, мислам дека наплаќаат за услугата 200-300 денари.

Ништо, нема некое решение да го најдете по број, полиција може без проблем. По нивно барање операторите се должни да им достават податоци, ама тешко тоа да го споделат со вас, ако воопшто се замараат со вас.

xbl9k

Gaining Experience
10 декември 2017
133
188
Јас би чекал ситуација (ако е често), кога некоја фирма ќе се јави за потврда на нарачката, да ја објасните ситуацијата и тие да договорат место на достава, на местото на доставата се појавувате вие… The rest is up to you.

dashbog

On your way to fame
24 јуни 2008
463
643
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Не разбрав каде е измамата со "македонски броеви".

Arabian

Gaining Experience
5 ноември 2013
716
458
Не разбрав каде е измамата со "македонски броеви".
Типот што ги прави фејк нарачките ги врши преку мобилен. Членот што споделува проблемот кажува дека му го имаат само телефонскиот број и го имтересира на кој начин може да открие кое лице се крие позади мобилниот , бидејќи му создава само долгови на фирмата

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.730
15.333
Уште од пред 25 години во земјава не можеш да земеш ни пенкало на фактура без вирманско плаќање унапред и тоа со тешки врски и ургенции, докази и слично.
Ама ако, кога секој тиквар што поима немаод комерција може фирма да основа, нека им прават глупости.

Necromancer

Unbeatable
24 февруари 2012
4.143
5.395
Скопје
Уште од пред 25 години во земјава не можеш да земеш ни пенкало на фактура без вирманско плаќање унапред и тоа со тешки врски и ургенции, докази и слично.
Ама ако, кога секој тиквар што поима немаод комерција може фирма да основа, нека им прават глупости.
Буквално пред недела дена земав принтер што ми го доставија без да им платам. На ф-рата стоеше датум за плаќање 26.09. Јас секако го платив утрото, ама возел шоферот натака па го пратил.

Не си во право. На одложено плаќање многу работат.

no_retreat

Practice makes perfect
22 јануари 2011
570
1.296
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
Луѓе плаќаат на фактура со години наназад, голем дел од фирмите даваат на одложено плаќање до 30 дена без договор и до 180 дена со договор, има процедура како да добиеш роба со одложено плаќање на да речеме 7 дена, ќе си побараш понуда на емаил, од официјален емаил на фирмата, ќе добиеш понуда, ќе ја потврдиш истата на емаил и ќе потпишеш испратница при подигнување, е после ова ако задоцниш со плаќањето ќе те дадат на суд.
Мене ме интересира кој се фирмиве што примаат нарачки по телефон и туку така даваат роба на рандом ликови под изговор "јас сум шоферот од балбла", ОП не е ниту виновен ниту пак должен да ги плати фактуриве, вината е во вработените на фирмиве што туку така давале роба на рандом луѓе.

Potop

Gaining Experience
26 декември 2013
372
487

Грешка. Секој може да извади тековна за било која фирма.
Важењето на тековната зависи од тоа каде се користи.
Во одредени ситуации мора да е од истиот или максимум претходниот ден.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.094
Мислења
1.005.624
Членови
36.674
Најнов член
Zl4tk0