- Ја почнал/а темата
Темава може да биде општа но за почеток ми треба конкретна помош. Моментално планирам мал апдејт на мојата домашна мрежа. Веќе земав најобичен гигабитен свич, и сум во разгледување на интернет пакети (во опција ќе бидат само оптички опции со или 50 мегабити или 100 мегабити). Немам појма каква мрежна опрема ќе имам од операторот, но имајте на ум дека кабелски оператор валјда ќе ми даде опција за мој рутер а телеком би ми наметнале нивни рутер кој валјда не ни има гигабит порти - така шо поради тоа а и достапност тежнеам кон кабелски оператор моментално.
Значи опциите ќе бидат или:
А) Кабелски интернет преку оптички модем, поврзан на мој рутер со лан кабел и втор мој рутер во AP мод кој ќе биде за продолжување на wireless сигналот само.
Б) Телеком оптички интернет со телеком рутер, и два мои рутери во AP мод за продолжување на Wireless сигналот (со тоа што веројатно би го исклучил wireless-от на телеком рутерот комплетно).
Со тој вовед на страна, и со обѕир на буџет - од тоа шо гледав по нашиве ИТ продавници изборот ми е моментално меѓу (сите се гигабит модели):
1. TP-Link Archer C6 AC1200 ~ околу 2400 денари во момент на пишување
Предности:
- солидни рецензии
- симултано работење во 2.4GHz или 5GHz мод (автоматско, под исто SSID)
- Beamforming (детекција во простор на конектирани уреди и фокусирање на WiFi сигналот накај уредот)
- наводно лесна инсталација на OpenWrt преку web интерфејсот (доколку е руски или EU модел)
- MU-MIMO
- 2 Години Гаранција
Недостатоци:
- Single core CPU @ 775MHz
- 8MB ROM size
- пријави за high CPU load од корисници (ми излезе коа гуглав да најдам каков процесор има)
- изглед/естетика
- малку поскап од другите модели
- го продава Сетек
2. Xiaomi Mi Router 4A Gigabit edition ~ околу 2200 денари во момент на пишување
Предности:
- многу добри рецензии
- Dual Core 880MHz CPU
- 16MB ROM size (подобро за флешување со OPEN WRT)
- наводно поддржува OpenWrt инсталација но малку е покомплицирана
- но пишува дека stock firmware-ot e MiWiFi ROM (Based on OpenWRT)
- естетика
- го продава Анхоч, кои ми се поверодостојни за гаранција од Сетек
Недостатоци:
- 1 година гаранција
- изгледа нема MU-MIMO туку само MIMO (OFDM) - но не се разбирам доволно за да знам дали ова може со OpenWrt да се среди и дали уопште е битно
3. Tenda AC8 ~ околу 1800 денари во момент на пишување
- океј рецензии
- има MU-MIMO (според spec sheet на официјалниот сајт)
- океј естетика
- го продава Анхоч
- 2 години гаранција
- најевтина гигабит опција
Недостатоци:
- нема OpenWrt поддршка воопшто
- има некои кориснички мислења на Амазон дека wifi сигналот не е толку стабилен ко други брендови (губење на сигнал, потреба од ресетирање и слично)
(после дополнителен research Тендата ефективно отпаѓа од избор бидејќи другите два рутире имаат многу повеќе предности)
Значи сите имаат многу предности но по некој недостаток кој другиот рутер го покрива.
Најлогичен избор би бил валјда tp-link-от но Xiaomi ги фалат многу на форумов за добри антени и сигнал (што дефинитивно би ми било предност пред MU-MIMO ако дојде до бирање на едно или друго - со оглед на тоа дека не ни знам што точно би добил со MU-MIMO и секако не е нешто што го користам во моментов така што не би ми фалело). Но сепак после дополнителни проверки најдов дека TP-Link-от има и некои интересни опции како симултано работење во 2.4 или 5GHz режим под исто SSID како и Beamforming. Ова можеби дополнително би го направило подобар сигналот наспроти Xiaomi рутерот. Но од друга страна послабиот процесор како и големиот број на пријави за high cpu load на TP-Link-от (ако изгуглате TP-Link Archer C6 CPU) ме прават скептичен за дали е можда подобро да се оди со Xiaomi-то чисто дека има многу подобар процесор.
Секако и други предлози се добредојдени во тој ценовен ранг, како и совети за подобро изведување на мрежата од оваа моментална моја замисла.
ЕДИТ: Додадени уште некои предности на TP-Link рутерот после дополнително истражување, но и два многу битни недостатоци (процесор и големина на ROM меморијата)
Значи опциите ќе бидат или:
А) Кабелски интернет преку оптички модем, поврзан на мој рутер со лан кабел и втор мој рутер во AP мод кој ќе биде за продолжување на wireless сигналот само.
Б) Телеком оптички интернет со телеком рутер, и два мои рутери во AP мод за продолжување на Wireless сигналот (со тоа што веројатно би го исклучил wireless-от на телеком рутерот комплетно).
Со тој вовед на страна, и со обѕир на буџет - од тоа шо гледав по нашиве ИТ продавници изборот ми е моментално меѓу (сите се гигабит модели):
1. TP-Link Archer C6 AC1200 ~ околу 2400 денари во момент на пишување
Предности:
- солидни рецензии
- симултано работење во 2.4GHz или 5GHz мод (автоматско, под исто SSID)
- Beamforming (детекција во простор на конектирани уреди и фокусирање на WiFi сигналот накај уредот)
- наводно лесна инсталација на OpenWrt преку web интерфејсот (доколку е руски или EU модел)
- MU-MIMO
- 2 Години Гаранција
Недостатоци:
- Single core CPU @ 775MHz
- 8MB ROM size
- пријави за high CPU load од корисници (ми излезе коа гуглав да најдам каков процесор има)
- изглед/естетика
- малку поскап од другите модели
- го продава Сетек
2. Xiaomi Mi Router 4A Gigabit edition ~ околу 2200 денари во момент на пишување
Предности:
- многу добри рецензии
- Dual Core 880MHz CPU
- 16MB ROM size (подобро за флешување со OPEN WRT)
- наводно поддржува OpenWrt инсталација но малку е покомплицирана
- но пишува дека stock firmware-ot e MiWiFi ROM (Based on OpenWRT)
- естетика
- го продава Анхоч, кои ми се поверодостојни за гаранција од Сетек
Недостатоци:
- 1 година гаранција
- изгледа нема MU-MIMO туку само MIMO (OFDM) - но не се разбирам доволно за да знам дали ова може со OpenWrt да се среди и дали уопште е битно
3. Tenda AC8 ~ околу 1800 денари во момент на пишување
- океј рецензии
- има MU-MIMO (според spec sheet на официјалниот сајт)
- океј естетика
- го продава Анхоч
- 2 години гаранција
- најевтина гигабит опција
Недостатоци:
- нема OpenWrt поддршка воопшто
- има некои кориснички мислења на Амазон дека wifi сигналот не е толку стабилен ко други брендови (губење на сигнал, потреба од ресетирање и слично)
(после дополнителен research Тендата ефективно отпаѓа од избор бидејќи другите два рутире имаат многу повеќе предности)
Значи сите имаат многу предности но по некој недостаток кој другиот рутер го покрива.
Најлогичен избор би бил валјда tp-link-от но Xiaomi ги фалат многу на форумов за добри антени и сигнал (што дефинитивно би ми било предност пред MU-MIMO ако дојде до бирање на едно или друго - со оглед на тоа дека не ни знам што точно би добил со MU-MIMO и секако не е нешто што го користам во моментов така што не би ми фалело). Но сепак после дополнителни проверки најдов дека TP-Link-от има и некои интересни опции како симултано работење во 2.4 или 5GHz режим под исто SSID како и Beamforming. Ова можеби дополнително би го направило подобар сигналот наспроти Xiaomi рутерот. Но од друга страна послабиот процесор како и големиот број на пријави за high cpu load на TP-Link-от (ако изгуглате TP-Link Archer C6 CPU) ме прават скептичен за дали е можда подобро да се оди со Xiaomi-то чисто дека има многу подобар процесор.
Секако и други предлози се добредојдени во тој ценовен ранг, како и совети за подобро изведување на мрежата од оваа моментална моја замисла.
ЕДИТ: Додадени уште некои предности на TP-Link рутерот после дополнително истражување, но и два многу битни недостатоци (процесор и големина на ROM меморијата)
Последна промена: